Prečo okolie neakceptuje pracujúcich dôchodcov?
Pýtam sa za mamu. Má 67 rokov a robí tak cca 2 dní v týždni po 8 hodín, mesačne okolo 90 hodín spolu. Dôvodov je viac. Prvý financie-je rozvedená a sama a nemá dôchodok ani 500 eur. Druhý že vládze ešte a chce byť medzi ľuďmi. Tretí že doma sa nudí, nemá taký koníček čo by jej zaplnil dni.
Ale okolie to nechápe, čuduje sa prečo robí, že sa jej chce, že prečo sa radšej neuskromní. A preto sa pýtam prečo to okolie nedokáže prijať že robí?
Ja mám pár kolegov dôchodcov a som za nich rada.. sú vždy dobre naladení, veselí a milí.. jeden je ako vystrihnutý z filmu, ma krásnu mäkkú slovencinu a je veľmi úctivý.. druhý je zase veľmi vtipný.. nikdy ma nenapadlo že prečo ešte pracujú, proste potrebujú tak pracujú.. podľa mňa ich to udržuje v dobrom mentálnom zdraví..
Moja svokra by pracovať ešte chcela, ale zdravotne už nevládze..
@anonym_autor pozri,dôchodcovia kt majú aj dôchodok a ešte aj prácu majú dvojitý príjem a mladým zaberajú pracovné miesto. Ti keď nemajú prácu nemajú ani tých 500€ ako tvoja mama dôchodok a ten má tvoja mama isty. Už chápeš? Ja sa teraz nenavazam,len vysvetľujem. Potom dochodci plaču že musia robiť do vysokého veku. No musia lebo keď zaberaju pracovné miesta tak mladí nemajú kde robiť a teda nie je na dochodky a takto to ide dookola. Moji rodičia ešte pracujú ale majú vlastný obchod. To pracovné miesto si vytvorili,nezabrali ho. A koncom roka už aj tak končia. Budú mát 70
@mizoko lenže mladí často ohrnaju nos nad prácami ktorú sú dôchodcovia ochotní vykonávať a tak žiadne miesto nezaberajú, ale práveže vypĺňajú.. 😉
@mizoko lenže mladí často ohrnaju nos nad prácami ktorú sú dôchodcovia ochotní vykonávať a tak žiadne miesto nezaberajú, ale práveže vypĺňajú.. 😉
@jana_eyre_2 pozri ja len odpovedám na otázku čo sa ľuďom v okolí jej maminky nepáči 😌 ja také veci neriesim
@jana_eyre_2 pozri ja len odpovedám na otázku čo sa ľuďom v okolí jej maminky nepáči 😌 ja také veci neriesim
@mizoko no a ja ti len pisem ako to je v reále.. 😉
pracujem v oblasti kde sa vykonáva nekvalifikovana robota a je veľmi málo mladých ktorí sú ochotní ju robiť.. a ak sa takí nájdu, niektorí mladí sú dokonca menej spoľahlivi ako dôchodcovia..
@mizoko no a ja ti len pisem ako to je v reále.. 😉
pracujem v oblasti kde sa vykonáva nekvalifikovana robota a je veľmi málo mladých ktorí sú ochotní ju robiť.. a ak sa takí nájdu, niektorí mladí sú dokonca menej spoľahlivi ako dôchodcovia..
@jana_eyre_2 ja tomu rozumiem,mne to vysvetľovať nemusíš ☺️
@anonym_autor a potom je tu osobitá vzorka prac.ludu a to Výsluhový dôchodcovia....sú tak zodratí ze hneď na druhý deň čo prídu na dôchodok šup do roboty a ANO tý nenažranci zaberajú Pracovné miesto !!!!!!!!! Mam par takých kolegov ich priemer. Dôchodok je cez 1500€ a stále nemajú Dosť!? A aby som nezabudla + odchodné 20 tis.€ - No to sa potom niekomu žije a je pozit.naladeni
poznam viacerych vysluhovych dochodcov ti dostaju dochodky 1200€ plus a bezne pracuju ved to su ludia 45+
to ze starobny dochodca si privyraba k dochodku a najma ak ho ma nizky je uplne normalne dnes sa mladym nechce robit a najma prace ktore nie su natolko ohodnotene
poznam viacerych vysluhovych dochodcov ti dostaju dochodky 1200€ plus a bezne pracuju ved to su ludia 45+
to ze starobny dochodca si privyraba k dochodku a najma ak ho ma nizky je uplne normalne dnes sa mladym nechce robit a najma prace ktore nie su natolko ohodnotene
@anonym_527998 ešte raz - mladí ak nemajú prácu nemajú ani tých 500€ kt má dôchodca isté. A takto generalizovať že VSETKYM mladým sa nechce robiť je úbohé. Ja sa nenavazam do pracujúcich dôchodcov ale chápem aj mladých kt dochodci zaberajú miesta. A nie,nie všetci sú takí čo by tu prácu nechceli robiť alebo ju robili zle. Vždy záleží od konkrétneho človeka. Takže toto tvoje mudrovanie o chudakoch dôchodcoch a lenivých mladých je smiešne a ničím nepodložené . A tí čo sú vo vysluhovom do dôchodku ísť nemuseli ale chceli. Mali ostať tam kde boli. A problém by bol vyrieseny
@anonym_autor a potom je tu osobitá vzorka prac.ludu a to Výsluhový dôchodcovia....sú tak zodratí ze hneď na druhý deň čo prídu na dôchodok šup do roboty a ANO tý nenažranci zaberajú Pracovné miesto !!!!!!!!! Mam par takých kolegov ich priemer. Dôchodok je cez 1500€ a stále nemajú Dosť!? A aby som nezabudla + odchodné 20 tis.€ - No to sa potom niekomu žije a je pozit.naladeni
@anonym_da1948 áno toto je nepríjemná záležitosť. Zachovajmé prosím ale pokoj. Pani sa pýta ohľadom svojej mamy kt je zjavne štandardný dôchodca nie výsluhový. Ohľadom toho som sa už vyjadrila.
Pre rovnaké dôvody prečo okolie nevie pochopiť ani prečo matka čo poberá rodičovský chodí do práce 😊 ľudia sú naučení že ak má človek dávky od štátu nemusí robiť... Že to je "plat"
Pre rovnaké dôvody prečo okolie nevie pochopiť ani prečo matka čo poberá rodičovský chodí do práce 😊 ľudia sú naučení že ak má človek dávky od štátu nemusí robiť... Že to je "plat"
@anonym_06234f ale rodičovský dostávala len nejakú dobu. Zato dôchodok do smrti. Trošku rozdiel.
@anonym_06234f ale rodičovský dostávala len nejakú dobu. Zato dôchodok do smrti. Trošku rozdiel.
@mizoko nepochopila si, nevadí ideme ďalej
@mizoko nepochopila si, nevadí ideme ďalej
@anonym_06234f pochopila. Nie som blbá. Ja som ti napísala protiargument. Ten si zjavne nepochopila ty. Nie je to o Tom že ak niekto dostáva dávky nemá pracovať. Dôchodok nie je štandardná dávka. Dávku dostáva len na nejakú dobu a potom schlus. Dôchodok do smrti a žiť môžeš na dôchodku xy rokov. Rodicak máš len na krátku dobu. Chápeme už? Navyše po rodicaku sa očakáva že matka pôjde robiť. U dôchodcov sa to už neočakáva. Tí majú oddychovať a už nerobiť. Na to je ten dôchodok. Pochopila už? Ak nerozumieš že ti niekto dá protiargument tak chyba nie je na strane toho kto ti ho dal. Ja som pochopila čo píšeš len ty si sa zasekla na Tom svojom.
@anonym_06234f pochopila. Nie som blbá. Ja som ti napísala protiargument. Ten si zjavne nepochopila ty. Nie je to o Tom že ak niekto dostáva dávky nemá pracovať. Dôchodok nie je štandardná dávka. Dávku dostáva len na nejakú dobu a potom schlus. Dôchodok do smrti a žiť môžeš na dôchodku xy rokov. Rodicak máš len na krátku dobu. Chápeme už? Navyše po rodicaku sa očakáva že matka pôjde robiť. U dôchodcov sa to už neočakáva. Tí majú oddychovať a už nerobiť. Na to je ten dôchodok. Pochopila už? Ak nerozumieš že ti niekto dá protiargument tak chyba nie je na strane toho kto ti ho dal. Ja som pochopila čo píšeš len ty si sa zasekla na Tom svojom.
@mizoko och bože... Ja odpovedám na otázku "Prečo okolie neakceptuje pracujúcich dôchodcov?", moja odpoveď "pre rovnaký dôvod prečo neakceptuje ani pracujúce matky". Nechápem jedine čo ty tu vysvetľuješ za slohy
@mizoko och bože... Ja odpovedám na otázku "Prečo okolie neakceptuje pracujúcich dôchodcov?", moja odpoveď "pre rovnaký dôvod prečo neakceptuje ani pracujúce matky". Nechápem jedine čo ty tu vysvetľuješ za slohy
@anonym_06234f ja som odpovedala tiež prečo to neakceptuje. A vysvetlila iba rozdiel medzi rodicakom a dôchodkom. Tak kľud 😘 ty tu splietas dve úplne odlišné veci kt spolu nijako nesúvisia a ľudia to tak ani nevidia
@anonym_06234f ja som odpovedala tiež prečo to neakceptuje. A vysvetlila iba rozdiel medzi rodicakom a dôchodkom. Tak kľud 😘 ty tu splietas dve úplne odlišné veci kt spolu nijako nesúvisia a ľudia to tak ani nevidia
@mizoko kľudne vysvetli aj ekonomickú situáciu v Kambodži keď máš toľko času 😂
@anonym_autor pozri,dôchodcovia kt majú aj dôchodok a ešte aj prácu majú dvojitý príjem a mladým zaberajú pracovné miesto. Ti keď nemajú prácu nemajú ani tých 500€ ako tvoja mama dôchodok a ten má tvoja mama isty. Už chápeš? Ja sa teraz nenavazam,len vysvetľujem. Potom dochodci plaču že musia robiť do vysokého veku. No musia lebo keď zaberaju pracovné miesta tak mladí nemajú kde robiť a teda nie je na dochodky a takto to ide dookola. Moji rodičia ešte pracujú ale majú vlastný obchod. To pracovné miesto si vytvorili,nezabrali ho. A koncom roka už aj tak končia. Budú mát 70
@mizoko Robí na mieste, kde mladí nechcú ísť robiť, lebo sa tam robia ranné a poobedné a aj víkendy, mladí len chcú robiť denné od ôsmej do 16tej a víkendy voľné a sviatky. Keby sa tam hrnuli mladí asi logicky ju už dávno nepotrebujú a zoberú radšej mladého.
Len hlupákom toto vadí.
V SR máme 1,13 miliónov starobných dôchodcov, z nich 260-tisíc pracuje, časť z nich len s príjmom do 200 eur, s odvodovou výnimkou.
V zdravotníctve zo 120tisíc pracovníkov je 26 % vo veku nad 60 rokov, ak by nepracovali, celý systém zdravotníctva sa zrúti. Mnoho dôchodcov si privyrába v službách, vo výrobe, v remeslách, ktoré mladí robiť nechcú .Bránu nám zvárali dôchodcovia, okná menili taktiež dôchodcovia, studňu robili taktiež. Ak by mladí chceli tieto práce vykonávať, presadia sa. Nechcú.
@anonym_527998 ešte raz - mladí ak nemajú prácu nemajú ani tých 500€ kt má dôchodca isté. A takto generalizovať že VSETKYM mladým sa nechce robiť je úbohé. Ja sa nenavazam do pracujúcich dôchodcov ale chápem aj mladých kt dochodci zaberajú miesta. A nie,nie všetci sú takí čo by tu prácu nechceli robiť alebo ju robili zle. Vždy záleží od konkrétneho človeka. Takže toto tvoje mudrovanie o chudakoch dôchodcoch a lenivých mladých je smiešne a ničím nepodložené . A tí čo sú vo vysluhovom do dôchodku ísť nemuseli ale chceli. Mali ostať tam kde boli. A problém by bol vyrieseny
@mizoko a ty pochop mladi maju rovnaku moznost ist pracovat ako ti dochodci ak chcu ale samozrejme nedostanu hned tolko ako clovek s xy rocnou praxou
a ano nedostanu na zaciatok tolko aby si kupili byt na hypo a pod treba si to najprv odmakat
a nie nefunguje to tak ze sa rutia pri akomkolvek strese, a ak treba sa nieco navyse ucit rozvijat sa a pod
niektori mladi nie su schopni robit podla pokynov lebo im predsa nebude niekto rozkazovat a nebudu sa prisposobovat
je to len o ich pravach a narokoch
samozrejme ze su aj maldi co chcu pracovat a su velkym prinosom ale to vychadza vsetko s rodiny
ale ak sa mam rozhodnut ci zobrat niekoho v dochodkovom veku a matku po x rokoch na rodicaku s pristupom som matka kto je viac tak volba padne na dochodcu a to sme v praci pozitivny k rodinam
@anonym_autor lebo každý človek tu má potrebu sa starať do čoho ho nič. Taký náš každodenný štandard...
Obaja moji rodičia sú už na dôchodku a obaja pracujú full time. Čo viem, tak najbližšie roky vôbec nemajú v pláne prestať pracovať. Jednak ich to udržuje v kondícii, sú medzi ľuďmi, otca nemá kto nahradiť. Majú výborný príjem a veľkú časť z neho odkladajú aby mali dosť, keď s prácou už nebudú vládať. Zároveň majú dosť peňazí na to aby cestovali kade tade. Chodia si lyžovať, raz ročne idú na nejakú exotiku, tento rok to bol Vietnam, predtým Mexico. Plus nejaké to Chorvátsko a podobne. Pracovať by nemuseli ale sedeli by doma na riti a ako otec povedal, chátrali by. Takto si užívajú život.
@mizoko Robí na mieste, kde mladí nechcú ísť robiť, lebo sa tam robia ranné a poobedné a aj víkendy, mladí len chcú robiť denné od ôsmej do 16tej a víkendy voľné a sviatky. Keby sa tam hrnuli mladí asi logicky ju už dávno nepotrebujú a zoberú radšej mladého.
@anonym_autor mne to nevysvetľuj,ja tomu rozumiem 😌 pýtala si sa čo sa nepáči susedom tvojej mamičky keď im povie že stále pracuje. Zamieňas si moje vysvetlenie ich nevôle s mojím názorom. Ja proti práci dôchodcov nič nemám. Mám ten istý názor že ak nemajú žiadne koníčky ani prácu tak doma chátrajú. V Japonsku pracujú ľudia až kým ich nevynesu z práce nohami napred.
@mizoko a ty pochop mladi maju rovnaku moznost ist pracovat ako ti dochodci ak chcu ale samozrejme nedostanu hned tolko ako clovek s xy rocnou praxou
a ano nedostanu na zaciatok tolko aby si kupili byt na hypo a pod treba si to najprv odmakat
a nie nefunguje to tak ze sa rutia pri akomkolvek strese, a ak treba sa nieco navyse ucit rozvijat sa a pod
niektori mladi nie su schopni robit podla pokynov lebo im predsa nebude niekto rozkazovat a nebudu sa prisposobovat
je to len o ich pravach a narokoch
samozrejme ze su aj maldi co chcu pracovat a su velkym prinosom ale to vychadza vsetko s rodiny
ale ak sa mam rozhodnut ci zobrat niekoho v dochodkovom veku a matku po x rokoch na rodicaku s pristupom som matka kto je viac tak volba padne na dochodcu a to sme v praci pozitivny k rodinam
@anonym_527998 opäť niekto kto si zamiena moje vysvetlenie nevôle susedov s mojím názorom. Už som to vysvetľovala x krát. Ja proti práci dôchodcov nič nemám. Autorka sa pýtala, prečo sa to susedom jej mamičky nepáči. Na to som odpísala, že sa im nepáči, že podľa nich berie prácu mladým, kt bez tej práce nemajú ani tých 500€ ako ona s dôchodkom. To nie je môj názor,to je vysvetlenie postoja tých ľudí kt sa nepáči že mamička autorky pracuje. Už chápeme? Mne nič vysvetľovať nemusíš.
Aj dôchodcovia sú potrební, poznala som jednu učiteľku, ktorá išla na dôchodok a volali jej, či by neprišla znovu pracovať, lebo im niekto vypadol, bola slovenčinárka.
Moj svokor pracoval do 74ky. Odkedy prestal, pred ocami nam upada. Sam povedal ze odkedy nechodi do roboty je vsetko len na hovno
@anonym_autor možno preto že ich zrkadlí v Tom, že oni darebacia a čakajú len na dochodcovske davky
@zmrzlinka2021 darebacia, dochodca ma pravo byt na zasluzenom dochodku.
@anonym_autor mamina nech pracuje, ked ju to bavi, vladze, je zdrava, pomaha jej to, nech to pusta jednych uchom dnu a druhym von.
@anonym_autor možno preto že ich zrkadlí v Tom, že oni darebacia a čakajú len na dochodcovske davky
@zmrzlinka2021 ona nenapisala, ze jej to vravia dochodcovia, okolie, to mozu byt aj mladi ludia
@anonym_06234f ďalšia frustrovaná - ja nie som záchodová misa na vyblutie tvojej frustrácie 😘
@anonym_3bef76 Mama tiež cestuje, hoci finančne dostupnejšie destinácie, nie exotika a teda aj ja vidím cestovať ak niekde idem hlavne pracujúcich dôchodcov.
@mizoko Len s tou prácou, by som brala vysvetlenie skôr napríklad keby je rok 2008 a veľká hospodárska kríza a práce málo. Ale teraz fakt je viac voľných miest ako ľudí tak pocit že im berie prácu nemajú prečo mať. Skôr by som povedala že taký názor, že dôchodca má sedieť doma a žiť skromne, nechápu, že sú ľudia, čo ak sa na to cítia chcú ísť do práce ešte a byť v spoločnosti a dopriať si aj tú dovolenku, ovocie, zeleninu, nové oblečenie a tak. A teda aj pre ostatných, väčšinou sú tie narážky v štýle že prečo nesedí doma a nedá si už pokoj od práce a neužíva si to že nemusí robiť a trocha sa neuskromní.