Príbeh o starostlivosti o starších rodičov
Môj príbeh so staršími rodičmi
Keď som sa narodila, otec mal 45 rokov a mama mala 42 rokov. Narodila som sa ako tretie, neočakávané dieťa. Mala som dvoch starších súrodencov o 18 a o 15 rokov. Súrodencov si z detstva pamätám iba matne, najstaršia sestra sa o pár rokov vydala a odišla bývať mimo nášho mesta, prostredný brat išiel študovať do zahraničia a usadil sa tam. Ostala som viac menej sama s rodičmi a nejako všetci čakali, že sa logicky o nich postarám a budem im pomáhať. Vyštudovala som VŠ, potom som cestovala chvíľu, usadila som sa napokon naspäť na Slovensku. Moji rodičia boli veľmi aktívni, pracovali aj popri dôchodku, športovali, zdravo sa stravovali, boli veľmi sčítaní. Mala som okolo niečo okolo 28r, keď sa rodičom začalo kaziť zdravie. Postupne začali u otca zdravotné problémy, problém s prostatou, začalo haprovať srdiečko. U mami začali gynekologické problémy v mojom rannom veku, pamätám si, že ešte ako 6r som zažila maminu operáciu myómu a hysterektómiu a bála som sa, že umrie. Potom jej začali obligátne problémy s tlakom, zvýšený cukor, klasika, ale nič hrozné. Viac menej som stále niečo riešila okolo rodičov, nejakých lekárov, operácie, vyšetrenia, lieky. Potom dostala mamina onko ochorenie a žili sme touto diagnózou. Z toho sa dostala a otcovi zlyhalo srdce a dostal kardiostimulátor, potom dostala mamina malú cievnu mozgovú príhodu a na to infarkt. Následne zomrel otec v mojich 35 rokoch. A o dva roky neskôr moja mama. Skončila som v 37 rokoch sama. Bez rodičov, bez vlastnej rodiny. Tri roky som sa z toho spamätávala a dávala sa dokopy. Dnes mám 42 rokov, stále som sama. Samozrejme, nejaké vzťahy boli, ale nič, čo by stálo za to. Každopádne jedno som si už povedala pred mojou 40tkou. že by som to neurobila svojmu dieťaťu, aby malo starých rodičov a muselo toto zažívať vo veľmi mladom veku.
Možno to niekomu pripomenie jeho vlastný príbeh.
Tak len na zamyslenie.
@anonym_autor úplne ťa chápem a je mi luto že si v takom realtívne mladom veku prišla o pboch rodičov. Ja som porodila ma 19, mam muža, zázemie a malý ma teraz 3 roky, má 50ročnych starých rodičov a dve prababky. Je to super a súhlasím a tebou. Kedy som do 35max. nemala dieťa, už by som ani nechcela. Mať starých rodičov a moje dieťa by si babku a dedka ani nepamätali.
@anonym_autor mala ist mama radsej na potrat?
@anonym_1e2485 neviem či si to písala pre mňa, ale určite nie, len hovorím že súhlasím s pani ktorá písala že má po 40tke a nechce dieťa lebo si sama zažila, že mala starších rodičov
@anonym_1e2485 za mňa sa mali chrániť, a v druhom rade skôr áno. Ani nejdem písať, čo všetko som po rodičoch zdedila, aké ochorenia. Moji súrodenci nič. Lekár mi povedal, že v staršom veku splodené dieťa už si nesie so sebou viac genetických mutácii a predispozícii. Lebo v mladom veku to u rodičov ešte nie je rozvinuté. Mám to od odborníka.
@anonym_1e2485 neviem či si to písala pre mňa, ale určite nie, len hovorím že súhlasím s pani ktorá písala že má po 40tke a nechce dieťa lebo si sama zažila, že mala starších rodičov
@diana_1212 preco pre teba? Ved autorke som to adresovala.
@diana_1212 preco pre teba? Ved autorke som to adresovala.
@anonym_1e2485 okay, nevidela som komu to bolo adresované
@anonym_1e2485 za mňa sa mali chrániť, a v druhom rade skôr áno. Ani nejdem písať, čo všetko som po rodičoch zdedila, aké ochorenia. Moji súrodenci nič. Lekár mi povedal, že v staršom veku splodené dieťa už si nesie so sebou viac genetických mutácii a predispozícii. Lebo v mladom veku to u rodičov ešte nie je rozvinuté. Mám to od odborníka.
@anonym_autor ja si to tiež myslím a máš pravdu.
@anonym_autor chapem ako to myslis, cast svojej mladosti si venovala starostlivosti o chorych rodicov a bala si sa o nich. Urcite je spravne rozpravat o tychto veciach. V dnesnej dobe je bezne ze sa tehotenstvo okolo 40 stava “normalnym” ale to nie je pre tie deti a ani pre rodicov spravne. Uz ani pri vychove nevladzu. Zelam ti vsak aby tvoj zivot bol teraz co najviac plnohodnotny, najdi si kamaratku na rozne vylety, staraj sa o seba a mozno casom stretnes aj toho praveho
@anonym_autor ja som podedila vsetko mozne z matkinej strany a to ma porodila ako 21rocna a moji mladsi surodenci su zdravi. Mojho muza mama porodila po 40ke tiez a je najzdravsi z celej rodiny. Otca stratil ako 15rocny.
Nema vyznam sa lutovat a riesit, co nevies ovplyvnit. Kazdy mame nejaku startovaciu ciaru a nema vobec zmysel rodicom nieco vycitat, robili najlepsie ako vedeli.
Ty máš asi nejaký iný problém ako vek rodičov a to bude asi aj dôvod prečo si sama a vzťahy ti nevychádzajú
Ja som sa narodila tiež rodičom po 40tke, to iste aj môj muž, ale nemám z toho take komplexy ako máš ty
Veď si si mala založiť rodinu keď si mala 20. Načo si čakala?
Ty budeš mat nejaký iný problém.
Ty máš asi nejaký iný problém ako vek rodičov a to bude asi aj dôvod prečo si sama a vzťahy ti nevychádzajú
Ja som sa narodila tiež rodičom po 40tke, to iste aj môj muž, ale nemám z toho take komplexy ako máš ty
@pribinak no keď som mala 28 rokov, tak mi zomrel snúbenec. Zabili ho. A potom som sa už venovala rodičom. nejaké vzťahy boli, ale nič vážne, keďže full time bola práca a rodičia.
@anonym_autor toto je tema na odradenie niektotych zien podla mna. Mna mali v 30tke a v podstate zazivam to iste, staram sa od 20 rokov o otca a teraz uz aj o mamu a to mam 33 rokov. Tu som a prijala som to tk ako to je. Takze to nieje celkom o veku. To co sa stalo tebe sa moze stat aj mladsim rodicom
@pribinak Presne tak, nech riesi terapiu a nie vek rodicov. Tiez je vas problem v rodine, ze hoci ste traja, tak sa nedokazete dohodnut na starostlivosti. A ber to tak, ze teraz sa uz nemusis starat. Ak by si sa narodila skor, staras sa vo svojej 50tke 60 tke, kedy uz aj ty by si bola chora.
@pribinak no keď som mala 28 rokov, tak mi zomrel snúbenec. Zabili ho. A potom som sa už venovala rodičom. nejaké vzťahy boli, ale nič vážne, keďže full time bola práca a rodičia.
@anonym_autor tak tvoji rodicia nemozu za to, ze ti zabili snubenca. Keby ho nezabili, mas dnes deti a muza a riesis uplne ine veci.
@anonym_autor to že ti zabili snúbenca to mi je ľúto. Ale nemyslím si že hlavný problém tvojho života je vek tvojich rodičov
Zivot ti zrejme nevysiel podla tvojich predstav.ésteze sa más na čo vyhovoriť.Keby si xajtra stretla muža snov a chcel by dieťa,tak sa na to dáš,ano,aj teraz v tvojom veku by si o tom silno uvažovala.Želám ti vsetko dobré.
Zivot ti zrejme nevysiel podla tvojich predstav.ésteze sa más na čo vyhovoriť.Keby si xajtra stretla muža snov a chcel by dieťa,tak sa na to dáš,ano,aj teraz v tvojom veku by si o tom silno uvažovala.Želám ti vsetko dobré.
@janinah ja hovorím, že ma rodičia nemali mať vo vysokom veku, to je všetko. Je to nezodpovedné a tak to vnímam.
@janinah ja hovorím, že ma rodičia nemali mať vo vysokom veku, to je všetko. Je to nezodpovedné a tak to vnímam.
@anonym_autor keby ta mali v tridsiatke, co by sa zmenilo? Pomohlo by ti, ak by tu boli o 10 rokov dlhsie? Ak ano, ako by ti to pomohlo?
@anonym_autor Vela robi genetika ..x ludi mladsich odo mna uz rodicov nema a zomreli im mladi... Nie tak davno mojej 30 rocnej kamoske zomrela 50 rocna mama.... A moj muz ma stale este svoju mamu, ktora ma skoro 90 rokov, on ma 50..
Mna moja mama mala ako 22 rocna, napriek tomu som sa narodila so srdcovou chybou... A to bolo prve, co mna zaujimalo, ked sa deti narodili a pri kontrolach v gravidite, ci maju srdiecka v poriadku.
Ale mas pravdu, vyssie riziko je vo vyssom veku, to bez debaty. No teraz sme uz dost pokrocili, co sa tyka aj mediciny, aj vsetkeho, vek dozitia sa predlzuje, cize je vacsi sanca, ze deti, ktore sa teraz narodili geriatrickym rodicom, si tych svojich rodicov uziju v dobrom zdravi dlhsie, nez to bolo kedysi. Myslim vseobecne, lebo stale budu umierat aj mladi ludia, tomu clovek nezabrani ... 😥
@anonym_autor keby ta mali v tridsiatke, co by sa zmenilo? Pomohlo by ti, ak by tu boli o 10 rokov dlhsie? Ak ano, ako by ti to pomohlo?
@anonym_1e2485 zmenilo by sa veľa. Ostala by som sama pred 50tkou a riešila by som ich zdravie oveľa neskôr.
@anonym_1e2485 zmenilo by sa veľa. Ostala by som sama pred 50tkou a riešila by som ich zdravie oveľa neskôr.
@anonym_autor to by ti stacili k zivotu rodicia? Ty nemas priatelov, okruh znamych? Ked sa na toto tak upinas?
@anonym_autor to by ti stacili k zivotu rodicia? Ty nemas priatelov, okruh znamych? Ked sa na toto tak upinas?
@anonym_1e2485 mám jasne, ale rodičia sú rodičia. Jednoducho je to alfa a omega, je to môj pilier. Ani nechcem hovoriť, čo všetko som po nich podedila. A od svojej 33ky pre istotu riešim aj svoje zdravie. Lebo každý rok prišla nejaká choroba genetická. Dokonca u mňa ešte skôr ako u mamy. Najprv ja trombóza a odhalený trombofilný stav, potom mama IM a CMP a odhalený trombofilný stav. A potom sa to už valilo každým smerom. Mám priateľov, mám súrodencov, síce ďalej, ale mám. S priateľom som sa rozišla, tlačil na rodinu a na deti. Dala som mu slobodu... nech ide svojim smerom.
Mojej kamarátke zomrela mama keď mala 12 rokov. Jej mama mala 35. Cize stat sa moze hocičo a v hoc akom veku.
Mojej kamarátke zomrela mama keď mala 12 rokov. Jej mama mala 35. Cize stat sa moze hocičo a v hoc akom veku.
@anonym_e977bb jasne, že sa môže stať čokoľvek kedykoľvek. Ale je normálne, že človek po 70tke má už zdravotné problémy a okolo 80tky odchádza. Plus/mínus. A je iné, keď jeho deti majú 55 a iné, keď majú 35-40.
@anonym_autor súhlasím s tebou a nerozumiem, prečo sa do teba niektoré ženy obúvajú. Tiež mi príde ako chyba dnešnej doby, že sa materstvo často odsúva príliš neskoro. Rodina pre mňa nie je len partner a deti. Sú to aj rodičia a starí rodičia, teda ľudia, ktorí nás formovali a ktorých prítomnosť je nenahraditeľná. Je smutné, keď o túto širšiu rodinu prichádzame už v relatívne mladom veku.
Aj preto vnímam tvoj príspevok ako podnet pre mamy (a budúce mamy), ktoré odkladajú tehotenstvo kvôli veciam, ktoré sa vo výsledku zdajú byť banálne. Či už je to dokončenie domu, ďalšia exotická dovolenka alebo predstava „ešte nie som pripravená“. Pri niektorých rozhodnutiach si človek uvedomí ich hodnotu až neskôr, keď sa už nedajú vrátiť späť.
Rodina je nesmierne silná a dôležitá súčasť nášho života a prísť o ňu je neskutočne ťažké. Preto je dobré si občas pripomenúť, čo je v skutočnosti podstatné.
Dnes je nás, ktorí sme prišli o rodičov už v mladom veku, relatívne málo, ale ak bude trend neskorého rodičovstva pokračovať, o 25–40 rokov to môže byť omnoho bežnejšie a o to bolestnejšie pre ďalšie generácie.
@anonym_e977bb jasne, že sa môže stať čokoľvek kedykoľvek. Ale je normálne, že človek po 70tke má už zdravotné problémy a okolo 80tky odchádza. Plus/mínus. A je iné, keď jeho deti majú 55 a iné, keď majú 35-40.
@anonym_autor moja mama zomrela 60rocna,otec 64rocny,toto nema nic spolocne s vekom rodicov.Ja mam ewti aj ako 24rocna aj ako 42rocna.Uplne zle premyslas.
@anonym_autor moja mama zomrela 60rocna,otec 64rocny,toto nema nic spolocne s vekom rodicov.Ja mam ewti aj ako 24rocna aj ako 42rocna.Uplne zle premyslas.
@anonym_9f49c3 premyslam tak, ako som to zazivala. Ja to mam odzite, nie hypoteticky. Jednoducho dieta treba mat v mladom veku, do 35. A nie za kazdu cenu tlacit na pilu a mat deti. Dnes je vela moznosti, ako sa chranit. Je to od rodicov sebecke.
@anonym_autor Odbornikovi odkaz,ze moze vratit diplom. Fnukas tu a lutujes sa. Mnohym umreli rodicia ovela skor a to ich mali vo veku po 20tke. Toto,co pises mi pripada ako vylev rozmaznaneho dietata. Za svoje neuspechy vinis vek rodicov.
@anonym_9f49c3 premyslam tak, ako som to zazivala. Ja to mam odzite, nie hypoteticky. Jednoducho dieta treba mat v mladom veku, do 35. A nie za kazdu cenu tlacit na pilu a mat deti. Dnes je vela moznosti, ako sa chranit. Je to od rodicov sebecke.
@anonym_autor Moj znamy ma 70,ma 18 rocneho syna a ten pan je vitalnejsi ako ktorykolvek 60tnik. To iste dalsia znama,mala dieta v 45tke a ozila,omladla. Stara sa o seba,sportuje. Jej rovesnicky su doma zasedene a ona zije ako 30tnicka v najlepsej kondicii.

@anonym_autor ale ked ti zomreli ked si mala 35 nie v detstve. Takze si o nich neprišla ako dieta. Ochoriet mozu aj mladsi rodicia.