icon

Ako pomôcť mame s problémami so schodmi?

Dnes o 13:13

Mama má 68 rokov, artrózu a posledný čas jej robia schody čoraz väčší problém. Rodičia bývajú na druhom poschodí bez výťahu a už to dospelo tak ďaleko, že mama radšej nejde von, len aby nemusela po schodoch.
Napadá vám nejaké riešenie do bytovky? Schodolez, sedačka na schody alebo niečo podobné? Len teda nechodí aktívne k lekárovi s tým, že by chcela riešiť hybnosť. Budem rada aj za reálnu skúsenosť.

anonym_462757
•
Dnes o 13:23

@anonym_autor ja ti neporadim, rada by som. Ja mam takeho svokra. Ten byva na tretom a chodi von z bytu maximalne 7x rocne a to neprehanam. Trva to uz styri roky. Nestatsne su tie byty bez vytahov pre starych ludi

veroni2
•
Dnes o 13:26

Predaj bytu za prizemie nezvazovali?

13uzivatelka11
•
Dnes o 13:30

Možno skúsiť spig.sk ale to neviem ako je s inštaláciou v bytovke. Ale tiež mi príde rozumnejšie predať byt a kúpiť niekde na prízemí

anonym_87d5ae
•
Dnes o 13:32

Predaj bytu a kupit prizemny alebo bezbarierovy, bude to len horsie, neskor s otcom detto. Necakala by som a nevymyslala nic ine, co je i tak len do casu a toto bude neverending problem lebo schody. Problem mozno na dalsich 20 rokov.

anonym_b7aa8f
•
Dnes o 13:33

kúpiť radšej rod. dom.
byt predať.

patrike
•
Dnes o 13:37

Po novele zakona nesmu susedia robit obstrukcie s osadenim nejakeho zariadenia, ale na druhej strane do toho hovoria hasici, lebo schody su unikova cesta.
Riesenia : operacia a vymena klbu, predat byt a kupit nieco bezbarierove. Cokolvek ine len prehlbi problemy.

anonym_fdec37
•
Dnes o 13:38
@anonym_b7aa8f

kúpiť radšej rod. dom.
byt predať.

@anonym_b7aa8f a v com vyriesi rodinny dom ich situaciu? To by museli hladat vyslovene bezbarierovy bungalow.

muchotrafka298
•
Dnes o 13:38

Pokial byvaju v bytovke, potrebujes na vsetko suhlasis ostatnych vlastnikov, nehovoriac o suhlase roznych institucii z danym projektom. Kto by to mal zaplatit? Tvoji rodicia, ty to budes financovat alebo ostatni vlastnici bytov v panelaku?

patrike
•
Dnes o 13:39
@anonym_fdec37

@anonym_b7aa8f a v com vyriesi rodinny dom ich situaciu? To by museli hladat vyslovene bezbarierovy bungalow.

@anonym_fdec37 Sam sebe panom, chces rampu, mas rampu. V bytovke hlasovanie a este budu zavidiet aj rakovinu.

anonym_b7aa8f
•
Dnes o 13:41
@anonym_fdec37

@anonym_fdec37 aj staršie rod. domy majú resp. nemajú schody. ak majú tak max. 3-4. Určite menej ako byt na druhom posch. .

patrike
•
Dnes o 13:41
@muchotrafka298

Pokial byvaju v bytovke, potrebujes na vsetko suhlasis ostatnych vlastnikov, nehovoriac o suhlase roznych institucii z danym projektom. Kto by to mal zaplatit? Tvoji rodicia, ty to budes financovat alebo ostatni vlastnici bytov v panelaku?

@muchotrafka298 Urad socialnych veci dava dotacie, ale tie vybavovacky okolo su na dlho.

autor
•
Dnes o 13:42
@anonym_462757

@anonym_autor ja ti neporadim, rada by som. Ja mam takeho svokra. Ten byva na tretom a chodi von z bytu maximalne 7x rocne a to neprehanam. Trva to uz styri roky. Nestatsne su tie byty bez vytahov pre starych ludi

@anonym_462757 A je s tým OK? Lebo ona často pozerá z okna, lezú si doma na nervy, lebo ona nikam nechodí, tak chce, aby aj otec sedel stále doma ... ponorka :-/

autor
•
Dnes o 13:43
@veroni2

Predaj bytu za prizemie nezvazovali?

@veroni2 Nie, žijú tam roky, nepoznám dôchodcov, čo by sa chceli sťahovať :-/

patrike
•
Dnes o 13:45
@anonym_autor

@anonym_autor A co vravia lekari ? Je mozna vymena klbu ?

anonym_4a4388
•
Dnes o 13:47
autor
•
Dnes o 13:49
@patrike

@anonym_autor A co vravia lekari ? Je mozna vymena klbu ?

@patrike Ona práve lekárov nerieši, ona má artritídu v prstoch na rukách, v kolenách, bedrách - napr. prsty na rukách vôbec neohne. Ale ona to berie ako fakt, že to má, u reumatológa nebola ... 20 rokov?

anonym_462757
•
Dnes o 13:50
@anonym_autor

@anonym_462757 A je s tým OK? Lebo ona často pozerá z okna, lezú si doma na nervy, lebo ona nikam nechodí, tak chce, aby aj otec sedel stále doma ... ponorka :-/

@anonym_autor on je s tym ok, aj ked ho deti naháňajú,ze nech niekam ide,on nechce. Uplne ako Monkov brat zo serialu a presne chce, aby vsetci sedeli pri nom doma na riti kvoli tomu

anonym_c5e253
•
Dnes o 13:55
@anonym_autor

@patrike Ona práve lekárov nerieši, ona má artritídu v prstoch na rukách, v kolenách, bedrách - napr. prsty na rukách vôbec neohne. Ale ona to berie ako fakt, že to má, u reumatológa nebola ... 20 rokov?

@anonym_autor bez pohybu sa to bude zhoršovať. Skúste alavis traumagel s celadrinom. Je to pre kone a psy, ale výhodnejšie ako mast od barnys. A dotiahnuť násilím k lekárovi. Postrašiť, že sa budú musieť kvôli tomu sťahovať do domova dôchodcov.

anonym_070be0
•
Dnes o 13:57

ja v prvom rade by som sa snazila ju kozivovat riesit zdravotny stav s lekarom na artrozu sa daju vybavit aj injekcie priamo do klbu a su celmi ucinne, chodi sa na ne 1-3x rocne a popri tom ako doplnok klbova vyziva. Nasa babicka si nevie roky vynachvalit Barny's MSM s Kolagenom, nema sice artritidu ale osteoporozu a bolesti klbov sa jej vyrarazne po nom zlepsili, pred nim toho vyskusala nespocet a s minimalnym alebonziadnym ucinkom. A samozrejme pohyb je zaklad nie len pre pohybovy aparat aspon kratka prechadzka na 15-20min denne, bez neho sa zvysuje riziko snad na skoro vsetky choroby cukrovka, obezita, vysok, cholesterol, slaba imunita...

patrike
•
Dnes o 14:21

Ries lekarov, aj ked nechce, lebo o rok budes mat leziaka a schody riesit nebudes ...

pinkgirl
•
Dnes o 14:55

V prvom rade musí k lekárovi. Ak sa dá vymeniť bedrové kĺby, uľahčí jej to život - menej bolestí bude mať.
Takto ti čochvíľa skončí na vozíku a ani k tomu lekárovi ju nedostaneš. Veď má len 68r, nech sa jej zlepší kvalita života.

anonym_4192bc
•
Dnes o 16:29

Presne pre toto chcem predať svoj dom aj byt a dať si postaviť bezbariérový rodinný dom, v ktorom na staré kolená dokážem fungovať. Mám 55 rokov, je najvyšší čas začať to riešiť.

anonym_e88e10
•
Dnes o 17:58
@anonym_4192bc

Presne pre toto chcem predať svoj dom aj byt a dať si postaviť bezbariérový rodinný dom, v ktorom na staré kolená dokážem fungovať. Mám 55 rokov, je najvyšší čas začať to riešiť.

@anonym_4192bc
Aj u nás sa zdravotná situácia radikálne zmenila, tak sme museli prenajať perfektne zrenovovaný dom v kopci, ktorý sme si ani neužili. Od garáže k domu bolo 24 schodov a na prvé poschodie ďalších 14, plus terasová záhrada. No a teraz musíme byť v bungalove.

anonym_f7e3e1
•
Dnes o 18:51
@anonym_fdec37

@anonym_fdec37 nepodpivničené štvorce s ihlanovými strechami stavané v 60 tych rokoch sú bezbariérové, nemusia hľadať bungalov.

anonym_87d5ae
•
Dnes o 20:05
@anonym_autor

@anonym_autor vela veci nechcu ani deti a vela veci nechceme ani my, dospeli. A musime.
Tymto stylom bude velmi rychlo padat dole, fyzicky aj psychicky, a situacia sa Vam celej rodine bude tak komplikovat najblizsie roky (pokojne aj dlhe roky), ze velmi budes lutovat ze jediny argument, preco ste so starymi rodicmi "neurobili poriadok" ako s malymi detmi, bol argument "oni nechcu". A to sa tyka aj navstev doktorov, aj riesenia normalneho byvania vzhladom na ich moznosti, vek a diagnozy. V urcitom bode treba aj tym starym rodicom povedat, co su podstatne veci a ake su realne riesenia a nasmerovat ich.

anonym_2aeed8
•
Dnes o 20:43
@anonym_87d5ae

@anonym_autor vela veci nechcu ani deti a vela veci nechceme ani my, dospeli. A musime.
Tymto stylom bude velmi rychlo padat dole, fyzicky aj psychicky, a situacia sa Vam celej rodine bude tak komplikovat najblizsie roky (pokojne aj dlhe roky), ze velmi budes lutovat ze jediny argument, preco ste so starymi rodicmi "neurobili poriadok" ako s malymi detmi, bol argument "oni nechcu". A to sa tyka aj navstev doktorov, aj riesenia normalneho byvania vzhladom na ich moznosti, vek a diagnozy. V urcitom bode treba aj tym starym rodicom povedat, co su podstatne veci a ake su realne riesenia a nasmerovat ich.

@anonym_87d5ae Asi tak. Nech ju "upracu" teraz, lebo potom si buduvlasy trhat.