icon

Ako prinútiť otca s demenciou navštíviť lekára?

pytame_sa_za_teba
26. máj 2026

Ahoj, môj otec s veľkou pravdepodobnosťou trpí demenciou alebo podobným ochorením. Verí rôznym bludom, na susedu - staršiu dôchodkyňu - oplzlo vykrikoval, hoci také slová dovtedy nikdy nepoužíval. Dnes mi napríklad volal, že mám pri sebe nosiť rodný list dieťaťa, lebo jeho otec ho chce uniesť do iného štátu. S otcom dieťaťa pritom žijeme v jednej domácnosti a nemáme žiadne problémy. (Len som nikdy nechcela svadbu, nepovažujem ju za potrebnú.)

Na vyšetrenie odmieta ísť, vraj máme ísť my. Čo mám robiť? Ako ho dostať na vyšetrenie alebo prípadnú hospitalizáciu? Nedbá už ani o seba, zanedbáva hygienu a neviem s ním pohnúť.

Nežijeme v jednom meste, sme od seba asi 120 km, súrodenec býva ešte ďalej, v susednom štáte.

Ako prinútiť otca s demenciou navštíviť lekára?
anonym_e9a36a
26. máj 2026

Aj keby ste ho dostali na vyšetrenie, nič sa nezmení. Neviem či na demenciu sú nejaké lieky.
Nainštalovať do bytu kameru a sledovať ako sa správa keď je sám. Vieš ku ktorej obvodnej chodí? Skús jej zavolať a porozprávať sa.
Kamarat ma otca so stareckou demenciou. Nainštalovali kamery, niekedy volajú sanitku, stojí ich to veľa veľa nervov a je to stále horšie. Ale kým je svojprávny neurobíš nič

dragonka
26. máj 2026

No, toto býva často veľmi náročné, najmä keď si problém nepripúšťa, bojí sa lekárov alebo má pocit, že ho chce rodina „oklamať“. Veľa ľudí s demenciou stráca náhľad na svoj stav a úprimne verí, že sú v poriadku...zažili sme to aj my. Preto nefungujú priame argumenty typu „musíš ísť, lebo zabúdaš“. Ja viem, že to je napohľad vágne, otreúané, ale naozaj najlepšie zaberá pokojný, neútočný prístup a skôr „obchádzka“ než konfrontácia. Povedzme hovoriť o bežnej kontrole, nie o demencii, nepoužívať slová „psychiater“, „alzheimer“, „testovanie“, vytvoriť dojem, že ide o rutinnú vec, čiže meranie tlaku, testovanie krvi, vitamíny, spánok, únava, lieky. Pozor, veľmi dôležité je neísť proti nemu silou, pokiaľ nejde o nebezpečný stav. Pri demencii môže tlak vyvolať agresiu, nedôveru, úplné odmietanie rodiny, u nás to bola najmä panika, úzkostné stavy.
Držím palce.

marsmykkok
26. máj 2026
@dragonka

No, toto býva často veľmi náročné, najmä keď si problém nepripúšťa, bojí sa lekárov alebo má pocit, že ho chce rodina „oklamať“. Veľa ľudí s demenciou stráca náhľad na svoj stav a úprimne verí, že sú v poriadku...zažili sme to aj my. Preto nefungujú priame argumenty typu „musíš ísť, lebo zabúdaš“. Ja viem, že to je napohľad vágne, otreúané, ale naozaj najlepšie zaberá pokojný, neútočný prístup a skôr „obchádzka“ než konfrontácia. Povedzme hovoriť o bežnej kontrole, nie o demencii, nepoužívať slová „psychiater“, „alzheimer“, „testovanie“, vytvoriť dojem, že ide o rutinnú vec, čiže meranie tlaku, testovanie krvi, vitamíny, spánok, únava, lieky. Pozor, veľmi dôležité je neísť proti nemu silou, pokiaľ nejde o nebezpečný stav. Pri demencii môže tlak vyvolať agresiu, nedôveru, úplné odmietanie rodiny, u nás to bola najmä panika, úzkostné stavy.
Držím palce.

Ja súhlasím s @dragonka , možno by som sa dohodla s obvodným lekárom že pôjdeme na nejakú akože preventívku a on ho pošle ešte k doktorovi XY a XZ že je to doplnkové vyšetrenie. A otcovi argumentovať tak že ak chce aby mu poisťovňa preplatila lieky treba mať preventívne vyšetrenia čo je aj pravda-ak človek nemá preventívky nemá preplatené lieky, nespomínať že ide o psychiatra, len o lekára meno XY.

patrike
26. máj 2026

Nemas sancu. Kym nebude ohrozovat okolie pustanim plynu, nahanat susedov s nozom a pod, tak bezne paranoje pridruzene k demencii nevies riesit, ak pacient nechce spolupracovat.
Mne psychiatricka radila : bludy nesmies vyvracat, to len situaciu zhorsuje.
V tejto prvej faze, ked je pacient este vo zvysnych oblastiach zivota celkom ok a samostatny, ho ani nevies oblbnut a trikom dostat k psychiatrovi.

anonym_e9a36a
26. máj 2026

Ešte by som skusila prinútiť ho aspoň brat kreatin - udržuje mozog ostrý a dokonca najnovšie štúdie potvrdzujú pozitívny prínos pre ľudí s alzheimerom. Kreatin zlepšuje kognitívne činnosť mozgu a je to jeden z najbezpečnejších a najviac studovanych doplnkov na svete. Nepoužívajú len športovci ale aj neurochirurgovia, učitelia, bežná populácia. Kreatin je č.1 doplnok pre mozog. Kreatin monohydrat - dostať neochuteny alebo v ochutené forme. Otcovi povedať nech to pije pravidelne. Kludne aj klamať, že je to ochutena “sumienkova” voda čo ho hydratuje. Kreatin by mal brat každý dospelý človek bez ohľadu na vek

anonym_38a25a
26. máj 2026

Obvodna ho moze pozvat na preventivku a popyta sa ho vsetky tieto veci, skus jej zavolat, ak vies, kam chodi a popisat problemy. Ale ci tam pojde, to uz neopvplyvnis.

anonym_dc9a3f
26. máj 2026

keby mal nejaky zachvat, epizodu, zavolat 112, potom uz ho vezmu do nemocnice, nejak sa veci trocha budu riesit. inak ho nikde neodstanete

patrike
26. máj 2026
@anonym_e9a36a

Ešte by som skusila prinútiť ho aspoň brat kreatin - udržuje mozog ostrý a dokonca najnovšie štúdie potvrdzujú pozitívny prínos pre ľudí s alzheimerom. Kreatin zlepšuje kognitívne činnosť mozgu a je to jeden z najbezpečnejších a najviac studovanych doplnkov na svete. Nepoužívajú len športovci ale aj neurochirurgovia, učitelia, bežná populácia. Kreatin je č.1 doplnok pre mozog. Kreatin monohydrat - dostať neochuteny alebo v ochutené forme. Otcovi povedať nech to pije pravidelne. Kludne aj klamať, že je to ochutena “sumienkova” voda čo ho hydratuje. Kreatin by mal brat každý dospelý človek bez ohľadu na vek

@anonym_e9a36a Vies mi dat odkaz na odbornu studiu, ktora to potvrdzuje ? Myslim odborny lekarsky casopis.

anonym_e9a36a
26. máj 2026
@patrike

@anonym_e9a36a Vies mi dat odkaz na odbornu studiu, ktora to potvrdzuje ? Myslim odborny lekarsky casopis.

@patrike ak vieš anglicky, môžeš citat pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40395689/ nech sa páči. Každý jeden lekár ktorý robí EBM ti odporučí kreatin na mozog. Štúdie pre pacientov s alzheimerom su ešte v plienkach, ale naznačujú, že to môže fungovať. Každopadne, kreatin je safe to use pre 99,9% ľudí ktorý majú zdravé obličky a pečeň a majú nad 18r. Neodporúča sa počas tehotenstva a dojčenia, ale len preto, že mali nedostatok vzoriek na testovanie. Viem o prípadoch kedy ženy dojčili a brali kreatin aj počas tehotenstva a nič im ani dieťatu nebolo.

patrike
26. máj 2026
@anonym_e9a36a

@patrike ak vieš anglicky, môžeš citat pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40395689/ nech sa páči. Každý jeden lekár ktorý robí EBM ti odporučí kreatin na mozog. Štúdie pre pacientov s alzheimerom su ešte v plienkach, ale naznačujú, že to môže fungovať. Každopadne, kreatin je safe to use pre 99,9% ľudí ktorý majú zdravé obličky a pečeň a majú nad 18r. Neodporúča sa počas tehotenstva a dojčenia, ale len preto, že mali nedostatok vzoriek na testovanie. Viem o prípadoch kedy ženy dojčili a brali kreatin aj počas tehotenstva a nič im ani dieťatu nebolo.

@anonym_e9a36a Hned za zaciatku v zhrnuti :
However, there is currently no clinical evidence demonstrating the effects of CrM in patients with AD.
Cize nie je to potvrdene. Mas nieco dalsie ?

anonym_e9a36a
26. máj 2026
@patrike

@anonym_e9a36a Hned za zaciatku v zhrnuti :
However, there is currently no clinical evidence demonstrating the effects of CrM in patients with AD.
Cize nie je to potvrdene. Mas nieco dalsie ?

@patrike https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8912287/
odkazujú na to, že hlavne pri starnutí je veľký potenciál pre zlepšenie činnosti mozgu a v niektorych studiach boli pozorovane zlepšenia kratkodobej pamate a znizenie mentalnej unavy.

studie na Alzheimer pacientoch ešte stale prebiehajú, preto nie su potvrdené. 8 týždňov je na klinickú štúdiu málo, ale je tam velky potencial, že by kreatin mohol pomôcť. Treba vyskúšať ;)

anonym_dc9a3f
26. máj 2026

s rozbehnutym alzhaimerom, prip. senilnou dmeenciou uz kreatin nic nespravi, aj keby ho zacal brat hned teraz

anonym_e9a36a
26. máj 2026
@anonym_dc9a3f

s rozbehnutym alzhaimerom, prip. senilnou dmeenciou uz kreatin nic nespravi, aj keby ho zacal brat hned teraz

@anonym_dc9a3f súhlasím, nie je to všeliek. Ale treba skúsiť, či to autorkinmu otcovi aspoň trochu nepomôže aby sa mu stav nezhoršoval. Bol to len nápad/návrh, nie predpis so 100% účinkom. Ja by som to teda skúsila určite kebyže mám takéto problémy a rodič nemá problém s obličkami/pečeňou.

anonym_723d68
26. máj 2026

Sú lieky ,ktoré by mu pomohli
Dohodni sa s lekárom,vysvetli situáciu
Vedia prísť aj k nemu domov ho pozrieť
A zvaz aby nemusel byt sám v tomto stave

haley7897
26. máj 2026
@anonym_e9a36a

odkazujú na to, že hlavne pri starnutí je veľký potenciál pre zlepšenie činnosti mozgu a v niektorych studiach boli pozorovane zlepšenia kratkodobej pamate a znizenie mentalnej unavy.

studie na Alzheimer pacientoch ešte stale prebiehajú, preto nie su potvrdené. 8 týždňov je na klinickú štúdiu málo, ale je tam velky potencial, že by kreatin mohol pomôcť. Treba vyskúšať ;)

@anonym_e9a36a z článku: "but its effect on neurodegenerative diseases appears to be lacking"...
Ale teda kiež by... mat v rodine človeka s demenciou vie byt neskutočne náročné...

anonym_86cb84
26. máj 2026
anonym_82d8a2
26. máj 2026
@anonym_e9a36a

@anonym_e9a36a
Presne uzaver je taky ako je nijaky:
"Research is lacking or inconsistent regarding the efficacy of creatine for treating symptoms of neurodegenerative"

jamimo
26. máj 2026
@patrike

Nemas sancu. Kym nebude ohrozovat okolie pustanim plynu, nahanat susedov s nozom a pod, tak bezne paranoje pridruzene k demencii nevies riesit, ak pacient nechce spolupracovat.
Mne psychiatricka radila : bludy nesmies vyvracat, to len situaciu zhorsuje.
V tejto prvej faze, ked je pacient este vo zvysnych oblastiach zivota celkom ok a samostatny, ho ani nevies oblbnut a trikom dostat k psychiatrovi.

@patrike toto si mi zobral z jazyka. Tak to je, bohužiaľ 🙄 a ak aj niečo hrozí, RZP vezme pacienta na psychiatriu, do 3 dní je doma. Moja kamarátka mala susedu, močila do vedra, liala jej moč na balkón, vykrikovala, trieskala v noci na radiátor. Riešili to s domovníkom, správcom, políciou aj dcérou ten pani. Dcéra len mykla plecami a hovorila, že do DSS ju nedá a ešte útočila na susedov, že čo má s ňou robiť! Keď pani umrela, moja kamarátka buchla šampanské a oslavovala 🤷‍♀️

anonym_344dd8
26. máj 2026

My sme boli na neurologii, urobili sme ocinovi MRI mozgu, kde sa diagnoza potvrdila. Nasledne som mu vysvetlila, ze lieky potrebuje preto, aby bol dlho fit a dlho tu bol s nami. Bral Yasnal, Tebokan. Toto dlhe roky. Potom uz ked to bolo zle - tak som drvila tbl a primiesavala som mu ich do jogurtu apd. Ale musis si byt vedoma toho, ze clovek s demenciou brat lieky nebude - lebo si to ani nebude pamatat, ze ich ma brat. A klamu - vola sa to konfabulacia - vymysli si.

patrike
26. máj 2026
@jamimo

@patrike toto si mi zobral z jazyka. Tak to je, bohužiaľ 🙄 a ak aj niečo hrozí, RZP vezme pacienta na psychiatriu, do 3 dní je doma. Moja kamarátka mala susedu, močila do vedra, liala jej moč na balkón, vykrikovala, trieskala v noci na radiátor. Riešili to s domovníkom, správcom, políciou aj dcérou ten pani. Dcéra len mykla plecami a hovorila, že do DSS ju nedá a ešte útočila na susedov, že čo má s ňou robiť! Keď pani umrela, moja kamarátka buchla šampanské a oslavovala 🤷‍♀️

@jamimo To znie ako pripad u nas v bytovke ... presne to iste.

patrike
26. máj 2026
@anonym_344dd8

My sme boli na neurologii, urobili sme ocinovi MRI mozgu, kde sa diagnoza potvrdila. Nasledne som mu vysvetlila, ze lieky potrebuje preto, aby bol dlho fit a dlho tu bol s nami. Bral Yasnal, Tebokan. Toto dlhe roky. Potom uz ked to bolo zle - tak som drvila tbl a primiesavala som mu ich do jogurtu apd. Ale musis si byt vedoma toho, ze clovek s demenciou brat lieky nebude - lebo si to ani nebude pamatat, ze ich ma brat. A klamu - vola sa to konfabulacia - vymysli si.

@anonym_344dd8 To ma aj dalsie chutovky, ako ked sme to mali v rodine. Pan bol vdovec. Dosiel za nim syn zo zahranica, pan hovori : a ty si kto ? Tvoj syn. Ja nemam syna. Ale mas, ved tu na fotke si s mojou mamou a so mnou. Ja som nebol zenaty , bola odpoved. Potom prehlasil : chcem ist domov = pacienti sa snazia dostat tam, kde vyrastali, sice nevedia povedat nazov mesta, ale v sucasnom byte sa citia cudzo. Utekaju z bytu. Robia finacne zle rozhodnutia, satan zavaruj, aby sa o nich dozvedel nejaky podvodnik. Zoberie ho k notarovi a prepise na seba byt.

jamimo
26. máj 2026
@patrike

@jamimo To znie ako pripad u nas v bytovke ... presne to iste.

@patrike ešte som si spomenula na jednu pani. Znaky demencie dávno predtým ako prepukla do úplného nešťastia. Upozorňovali sme jej manžela, že nech uvažuje o DSS, kým nepodpáli byt. Veľmi sa vtedy ohradil a argumentoval, že dcéry by hl zavrhli, ak by dal manželku do "ústavu". A hádaj čo sa stalo? Kým on bol v obchode ona podpálila byt. Okamžitá hospitalizácia na psychiatrii a urgentné umiestnenie do DSS, keďže tam bolo všeobecné ohrozenie. Dcérenky ani neprotestovali. Pán dostal z toho šoku časom infarkt, lebo byt bol nepoužiteľný. Na toto však nikto nemyslí, rodina zatvára oči, lomcujú sa výčitkami...Samozrejme, že aj štruktúra sociálnych služieb a starostlivosti je poddimenzovaná.

jamimo
26. máj 2026
@patrike

@anonym_344dd8 To ma aj dalsie chutovky, ako ked sme to mali v rodine. Pan bol vdovec. Dosiel za nim syn zo zahranica, pan hovori : a ty si kto ? Tvoj syn. Ja nemam syna. Ale mas, ved tu na fotke si s mojou mamou a so mnou. Ja som nebol zenaty , bola odpoved. Potom prehlasil : chcem ist domov = pacienti sa snazia dostat tam, kde vyrastali, sice nevedia povedat nazov mesta, ale v sucasnom byte sa citia cudzo. Utekaju z bytu. Robia finacne zle rozhodnutia, satan zavaruj, aby sa o nich dozvedel nejaky podvodnik. Zoberie ho k notarovi a prepise na seba byt.

@patrike alebo synov volá ty si svätý Peter, Pavol, Lukáš...Staroba je hrozná a nič na nej nie je dôstojné. Veruže nie.