Ako riešiť zmeny správania u starších rodičov?
Ahojte, potrebujem sa asi len poradiť.
Bývam s 85-ročným otcom a starám sa o neho. Fyzicky je ešte celkom čiperný, ale psychicky už cítiť, že to nie je ako kedysi. Občas povie niečo úplne nevhodné, niekedy je nepríjemný alebo komentuje veci, ktoré by normálne človek nepovedal.
Cez víkend bol u nás syn s manželkou a deťmi a otec mal zase poznámky, ktoré boli nepríjemné – komentoval nevestu, vnúčatá, mal také zvláštne narážky a celá atmosféra bola dosť trápna. Syn už naznačil, že sa mu sem veľmi nechce chodiť práve kvôli otcovi.
A ja som teraz medzi dvoma stranami. Chápem syna, ale zároveň mi je ľúto aj otca, lebo viem, že už nie je úplne „sám sebou“.
Máte niekto podobnú skúsenosť so starým rodičom? Dá sa to nejako vyriešiť?
@anonym_autor no, zase nebude to tym, ze zle crty v povahe sa iba znasobia? Ked by bol nejaky velky slusak a introvert za mladi, tak by blbe poznamky nemal ani teraz? Slusne mu vysvetlit, ze co sa patri a co nie (zase 85 nie je neviem aky strasny vek, pokial nema uz konkretnu diagnozu)... Babka ma cez 90, ma svoje muchy (tvrdohlava), ale pricetna aj slusna je stale...
@anonym_1cdc9a Každý má nejakú povahu :-/ Je pravda, že ja si to napr. už asi ani nevšímam. Vekom je to ako keby horšie.
@anonym_1cdc9a Každý má nejakú povahu :-/ Je pravda, že ja si to napr. už asi ani nevšímam. Vekom je to ako keby horšie.
@anonym_autor no, myslel som to tak, ze proste "nema narok" byt velmi zly (iba trosku ma narok) 🙂 🙂...
autorka má pravdu. Môj otec bol OK po fyzickej stránke, po 90 tke si tiež púšťal papuĺku na špacír. On aj predtým v mladšom veku bol rebel, ale po tej 90tke to bolo ešte horšie. ak som mu dohovárala tak zas povedal že on si to už môže dovoliť a povie si čo chce, kedy chce a ako chce.
S mamou aj v mladšom veku boli problémy povahové. Začala sa urážať , bola vzťahovačná, poprekrúcala pravdu ako to jej pasovalo a vôbec som mala pocit že tie horšie povahové vlastnosti sa akoby umocňujú.
Ahoj, v takom veku bude už pravdepodobne aj starecká demencia, Alzheimer... A áno, starí ľudia sa veľakrát správajú horšie ako malé deti. Pevné nervy ti prajem, bude to ešte horšie.
my máme doma čerstvú 90ničku, odjakživa si veľa vymýšľala a prifarbovala scenáre. Teraz už človek často ani nevie o kom a o čom hovorí, vie byť aj nepríjemná - obviňuje nás, že sme jej kadečo pokradli, ale pritom je stále príčetná.... zatiaľ. ja si vždy poviem, že uvidíme, akí budeme my v podobnom veku...
Hovori sa, ze stari ludia zacnu byt vekom tak povahovo neprijemni, aby detom nebolo tak luto, ked odidu (zomru) ...
Jednym uchom dnu, druhym von… moj otec je 90nik a ufrflany. Ale netreba si to pripustat a ak daco vadi, netreba sa ostychat ozvat.
Ked to je vekom,tak to je vekom
Čo sa s tym dá
Nič,iba to akceptovať,podporovať ho a stať pri ňom ako rodina
Nikto nevie časom co sa udeje mentálne a teraz sa otočia chrbtom? snáď nie
@anonym_autor Kedysi som sa učila, že vekom sa negatívne povahové črty zhoršujú.Zaroven si senior často neuvedomuje nevhodnost svojich vyrokov, alebo si povie, že má tak vysoký vek, že si môže dovoliť otvoriť ústa bez zábran.Tak, či tak,senior už iný nebude,my mladší máme však možnosť pochopiť, že staroba je aj taká.Este taký postreh: Je nás viacero takých, ktorí by sme radšej prehliadali "móresy našich seniorov,,ale nebolo nám dopriate
Tak to môže mať veľa príčin . U seniorov to môže byť psychická reakcia na horšie zdravie a výkonnosť ale aj prejav začínajúcej demencie. Moja babka mala po porážke záchvaty hnevu . Výbuchy hnevu že jej niekto zobral zapaľovač pritom len splýval s obrusom. Skryla peniaze a nevedela kde. Riešilo sa to liekmi potom sa celý deň len usmievala a bola pokojná ale aj pri zmysloch
@anonym_autor tu pomôže len komentovať na oplátku dedka: dedko, čo to rozprávaš? Keď budeš takýto nepríjemný, nikto nás už nepríde pozrieť. Láskavo nekomentuj moje deti a moju nevestu a moje vnúčatá, oni sú úžasní a ja ich mám rada, lebo začneme komentovať teba. Urazí sa? Nech sa urazí, nesmieš byť kvôli dedkovi dipolomatická na úkor ostatných. On potrebuje počuť pomenovať to, čo hovorí nevhodne a ty si zastaň svoje deti
@anonym_autor
Vek má otec pekný, zase syn s nevestou nemajú snáď 10r. Aby riešil dedka a nebral to s rezervou. Kvôli tomu sa prestať navštevovať, to snáď nie.
Starší človek si už mnohé ani neuvedomí, trošku sa vy, mladší, zapojte do situácii a skúste to otočiť aj na žart, či mierne to skorigovať.
Sú to poruchy správania, vyplývajúce z demencie. A aj keď o tom vieš, aj tak tie urážky bolia. Je na to aj liek na úpravu správania, predpisuje psychiater. No ťažko ho tam dostaneš, keďže jemu vlastné správanie nevadí. Nemôže za to, ale aj keď to budete všetci chápať a rozumieť tej diagnóze, aj tak vám to bude liezť na nervy.
@anonym_autor tu pomôže len komentovať na oplátku dedka: dedko, čo to rozprávaš? Keď budeš takýto nepríjemný, nikto nás už nepríde pozrieť. Láskavo nekomentuj moje deti a moju nevestu a moje vnúčatá, oni sú úžasní a ja ich mám rada, lebo začneme komentovať teba. Urazí sa? Nech sa urazí, nesmieš byť kvôli dedkovi dipolomatická na úkor ostatných. On potrebuje počuť pomenovať to, čo hovorí nevhodne a ty si zastaň svoje deti
@anonym_77157d to nepomôže, len lieky ho skludnia. Bez liekov sa to bude zhoršovať.
Treba mladým vysvetliť, že dedko má už "pomotanú hlavu" a proste bude už len takto frflať na všetko a mať blbé komentáre. Proste to už lepšie nebude, aj taká býva staroba. Nech si tie reči nepripúšťajú - jedným uchom dnu, druhým von. A kľudne sa každú druhúnávštevu keď za tebou prídu vyberte do kaviarne/ihrisko - hocikam von bez neho.
ja si myslím, že tí starí ľudia sú už nervózni sami zo seba a prenášajú to na svoje okolie. Takisto ich už všetko bolí... naša babka často povie, že ona toľko ani nechcela žiť.
@anonym_77157d to nepomôže, len lieky ho skludnia. Bez liekov sa to bude zhoršovať.
@aurelia2000 netreba hneď liekmi všetko riešiť, ešte nič iné neskúsila. Najprv treba slovne skorigovať a keď nepomôže, tak treba držať všetkým palce aby dedko hltal lieky poprípade išiel k lekárovi - dobrovoľne. Tiež naša babka v 90-ke bola pomotaná a zvládlo sa to aj bez liekov.
Tak mladi by mohli mat trosku tolerancie a co to aj prehltnut vzhladom na jeho vek, ale pokial to uz vysoko prekracuje hranicu unosnosti, tak by som chodila na navstevu ja k nim, alebo by sme isli do kaviarne, na prechadzku, na ihrisko s detmi... a dedovi dohovorila, ze ak chce este vidiet pravnucence, tak nech si skusi vstupit do svedomia
Skôr si myslím, že starší ludia sa doma nudia, ak nemajú nejaké záľuby a potom rozmýšľajú a konšpirujú veci, ktoré by niekoho ani nenapadli. Moja mama je schopná pri hocijakej príležitosti, oslava atd do hodiny rozhadat celú rodinh, vyťahuje 30 ročné krivdy , čo jej kto urobil, povedal. Hrozné, pokiaľ je to možné obmedzijem s ňou kontakt, lebo dokáže človeka uplne emocionálne vysať za chvíľu.
@anonym_autor otcovi dohovorte

@anonym_autor no, zase nebude to tym, ze zle crty v povahe sa iba znasobia? Ked by bol nejaky velky slusak a introvert za mladi, tak by blbe poznamky nemal ani teraz? Slusne mu vysvetlit, ze co sa patri a co nie (zase 85 nie je neviem aky strasny vek, pokial nema uz konkretnu diagnozu)... Babka ma cez 90, ma svoje muchy (tvrdohlava), ale pricetna aj slusna je stale...