Ako vybaviť príspevok na opatrovanie?
Ahojte. Chcem sa spýtať ako to funguje s príspevkom na opatrovanie. Treba požiadať, aby bol príspevok posielany priamo opatrovanie osobe a nie opatrovnikovi?
Ahoj, my to prave riesime ten prispevok ma UPSVaR nam povedali, ze ide opatrovanej osobe a ona ma odovzdat opatrovnikovi.
@mentolka12 to je nejak nedoriešené nie, lebo ak je nevladny alebo začina demencia tak to potom ako riešia ?
Po novom od budúceho roka bude opatrovaná osoba rozhodovať, kam pôjde príspevok na opatrovanie a bude to chodiť na jej účel. Osoby s demenciou a inými neuro poruchami majú svojho opatrovníka.
@mentolka12 to je nejak nedoriešené nie, lebo ak je nevladny alebo začina demencia tak to potom ako riešia ?
@sara07 to je informacia z minuleho tyzdna. napr. viem, ze kamoska aj kvoli tomu ide zrusit svojpravnost opatrovaneho 🫣
@sara07 to je informacia z minuleho tyzdna. napr. viem, ze kamoska aj kvoli tomu ide zrusit svojpravnost opatrovaneho 🫣
@mentolka12 pri detoch to ako idu riešit ?
alebo zober si takého 19 pas čo ma sice normointelekt ale proste v realnom živote sa strati / ca , zurive občasné ataky atd... je len vtedy ked mu dáš sám si proste nezoberie zo stola jedlo .nie je schopny sám vyhodnotit ako sa obliect v mraze atd................... ideš sa s ním natahovat či ti ho dá alebo ho proste vyhodiš , trap sa s opatrovatelskym prispevokom niekde sám ?
Ahoj, my to prave riesime ten prispevok ma UPSVaR nam povedali, ze ide opatrovanej osobe a ona ma odovzdat opatrovnikovi.
@mentolka12 ved to ešte neplatí. Normálne zatiaľ dostáva opatrovateľ.
@anonym_0a5732
ano teraz čo maju rozhodnutia dostáva opatrovatel
no má to platit od januara, otázne je či to skutočne bude platit , lebo to posuvaju mám pocit
a teraz ani neviem či bude nejaká zmena pri tých čo maju rozhodnutia po starom alebo sa to všetko bude prehodnocovat ?
nesledujem to až tak podrobne , preto sa pytam
@anonym_0a5732
ano teraz čo maju rozhodnutia dostáva opatrovatel
no má to platit od januara, otázne je či to skutočne bude platit , lebo to posuvaju mám pocit
a teraz ani neviem či bude nejaká zmena pri tých čo maju rozhodnutia po starom alebo sa to všetko bude prehodnocovat ?
nesledujem to až tak podrobne , preto sa pytam
@sara07 ano, to viem, presne tak, posúvajú, malo to byť v júli, septembri, ktovie...podľa mňa, prehodnocovať nebudú, ale nikdy nevieš.
@adelabanasova nijako zvlášť nežiadaš o zasielanie,všetko je v tých papieroch,ktoré musíš vyplniť
@sara07 kamoska dala svoj ucet, jej syn ma 17…neviem ako sa to riesi…
@anonym_0a5732 ja pisem info ktoru som dostala minuly tyzden. Nevravela to ako o niecom co len bude platit, sle co plati.
@sara07 kamoska dala svoj ucet, jej syn ma 17…neviem ako sa to riesi…
@anonym_0a5732 ja pisem info ktoru som dostala minuly tyzden. Nevravela to ako o niecom co len bude platit, sle co plati.
@mentolka12 určite to neplatí. Mame to v rodine.
Opatrovateľský dostáva ten kto opatruje. Nic sa nezmenilo. Až od noveho roka budú zmeny.
@mentolka12 pri detoch to ako idu riešit ?
alebo zober si takého 19 pas čo ma sice normointelekt ale proste v realnom živote sa strati / ca , zurive občasné ataky atd... je len vtedy ked mu dáš sám si proste nezoberie zo stola jedlo .nie je schopny sám vyhodnotit ako sa obliect v mraze atd................... ideš sa s ním natahovat či ti ho dá alebo ho proste vyhodiš , trap sa s opatrovatelskym prispevokom niekde sám ?
@sara07 do 18.rokov je zákonný zástupca rodič, ten rozhoduje. Potom je treba podať na súd žiadosť o obmedzenie na právne úkony, a urcia opatrovníka, ten bude ďalej rozhodovat za nich.
@sara07 do 18.rokov je zákonný zástupca rodič, ten rozhoduje. Potom je treba podať na súd žiadosť o obmedzenie na právne úkony, a urcia opatrovníka, ten bude ďalej rozhodovat za nich.
@moony99 uvidíme
ale tak dovtedy sa môže udiat čokovek ...ešte
mám pocit že oni to hlavne posuvaju lebo nie su prachy ... a kapacity
darmo tam je nejaká čast vyčlenene na odlahčovaciu službu ked ta neexistuje fyzicky