Ako prerobiť vyklápacie skrinky na klasické dvierka?
Ahojte. Potrebujem prerobiť v kuchyni vyklápacie skrinky/dvierka na klasické otváracie. Nepoznáte prosím firmu, ktorá by mi to vedela urobiť? Resp. či nemáte skúsenosť s niekým.
Aj sikovny chlap to zvladne
@mili7 Zvladol by som aj ja a vlastne hociktorý chlap, čo nie je úplne krepý.
Čo na to treba?
Závesy. Sú dva druhy - vnútorné a vonkajšie (podľa toho, či dvierka sú zvonku skrinky, alebo sú v nej zapustené)
K tomu ti treba záhlbník 35mm, ja mám túto sadu: https://www.lidl.sk/p/parkside-suprava-specialn... a samozrejme, aku skrutkovač, vrtačku, alebo niečo také. Pozor, pri zahlbovaní sa robí riadny bordel, takže odporučam vonku, alebo na balkone, určite nie doma, tie piliny lietajú aj 4-5 metrov. Zahlbuje sa tak, že sa vykonáva s vrtačkou krúživý pohyb.
Skrutky 3,5 krát 16mm do dreva samorezky. 4ks na záves.
Pôvodné "vyklápacie" ramená odšrubuješ, vyhodíš, zbavíš sa ich.
Treba vedieť vypočítať kde vyhlbiť. Ja to robím tak, aby začiatok vyhlbenia bol 5mm od kraja dosky, vrátane hrany. Čiže potrebuješ si poznačiť 22,5 milimetra od kraja dosky. Meraš vrátane hrany! ABS hrana tá hrubšia má 2mm, tenšia 1mm a obyčajná pásková má 0,5mm.
Čo sa týka rozmeru od vrchu/spodku dvierok, tak tam to nejako neriešim, ale aspoň tých 15cm by som dal.
Potom to robím tak, že vyhlbim diery na príslušných miestach, vložím do nich záves, pomocou uholníka vyrovnám, aby závesy boli kolmo (proste aby nesmerovali ani dohora, ani dodola, ale rovno), prišrubujem. Obidva. Ak máš veľké dvere, treba ich dať aj viac. Na chodobových skriňach mám 4 závesy na stranu a dvere majú 250cmx45cm.
No a s takýmito dvierkami, čiže doskou s priondenými závesmi príde k nábytkovému otvoru, "otvorím" tie dvierka a priložím tak, aby bola medzi dvierkami a skrinkou cca 2mm medzera (ono sa to potom dá nastaviť trošku). A takto priamo našrubujem do skrinky dvierka. Už proste nič nemerám. Potom sa to dá doštelovať v troch smeroch pomocou šrubky. Priznávam, že trošku blbo sa jednou rukou držia dvierka a druhou sa vrta, takže mám poruke obuvnícke šidlo a dierku si "pichnem", potom do nej už samorezka vlezie jedna radosť.
Veľa šťastia :D

každý stolár by to mal zvládnuť