Ako zmeniť záhradu na zastavanú plochu?
Dobrý deň, vlastním rodinný dom s pozemkom o výmere 580m2 /skladá sa z troch parciel vedených ako Zastavana plocha a nádvoria/. Kúpil som teraz pri mojom pozemku parcelu o výmere 35m2, je vedená ako Záhrada. Aký je postup a poplatky, keď ju chcem zmeniť na Zastavanú plochu a nádvoria? Aby to zmenili na katastry, celú plochu 35m2? Vďaka
@anonym_autor JE to intraviíán, alebo extravilán?
Chceš na tej parcele, čo je označená ako záhrada, niečo stavať?
@chrobak7 intravilan. Nie, nechcem tam nič stavať, slúži mi ako dvor k môjmu domu.
@anonym_autor Tak potom zmena druhu pozemku nemá zmysel. Zbytočné starosti a vyhodené peniaze. Kľudne to môže zostať ako záhrada.
Alebo máš nejaký dôvod, pre ktorý to chceš zmeniť?
@chrobak7 na mojej parcele zastavana plocha a nádvoria je postavená garáž niekedy z roku 1980, je to čierna stavba. Rozmýšľam nad tým, že ju niekedy v ďalšom roku zlegalizujem. Ale zasahuje aj do tej parcely Záhrada- možno 2m2. Preto som chcel tu celú parcelu zmeniť na Zastavanu plochu a nadvoria, keďže to využívam a je tam aj betónová plocha, trávy je tam minimum. Ako postupovať aby mi to ma katastry teraz zmenili na zastavanu plochu a nadvorie a možno v ďalšom roku by som sa pustil do legalizácie garáže. Vďaka
@chrobak7 na mojej parcele zastavana plocha a nádvoria je postavená garáž niekedy z roku 1980, je to čierna stavba. Rozmýšľam nad tým, že ju niekedy v ďalšom roku zlegalizujem. Ale zasahuje aj do tej parcely Záhrada- možno 2m2. Preto som chcel tu celú parcelu zmeniť na Zastavanu plochu a nadvoria, keďže to využívam a je tam aj betónová plocha, trávy je tam minimum. Ako postupovať aby mi to ma katastry teraz zmenili na zastavanu plochu a nadvorie a možno v ďalšom roku by som sa pustil do legalizácie garáže. Vďaka
@anonym_autor Treba si nájsť geodeta, ktorý vypracuje geometrický plán, v ňom vyznačí zmenu parcely zo záhrady na zastavanú plochu. Keďže je to intravilán, je to jednoduchšie, myslím, že nemusíš žiadať súhlas okresného úradu o vyňatie. Potom už len odnesieš geometrický plán na zápis do katastra. Ak niečo bude, tak geodet ti bližšie poradí.
Bude ťa to stáť nejakých 200 € geometrický plán plus poplatky za vklad na kataster, čiže spolu tipujem tak 300 - 400 €.

@anonym_autor JE to intraviíán, alebo extravilán?
Chceš na tej parcele, čo je označená ako záhrada, niečo stavať?