icon

Čo sa viac oplatí: stavať alebo kúpiť dom?

19. jan 2026

Čo myslite čo sa v tejto dobe oplati viac - stavať dom alebo kúpiť už hotový (niekoľko rokov) starsi dom.

Strana
z2
johanka21
22. jan 2026

@anonym_autor Ja by som povedala, že dnes asi radšej kúpiť, pretože čo viem, tak dosť dlho trvajú povolenia a sú aj drahé, takže som ešte ani nestojí a už Ťa stojí veľa peňazí, taktiež je vraj problém zohnať piesok, no a pozemky aké sú dnes drahé, tak to ani nehovorím. My s manželom, sme si pred 10-timi rokmi dali postaviť dom na kľúč, trvalo nám dva roky, od kúpy pozemku, než sa mohol dom začať stavať - byrokracia najhrubšieho zrna, ale aj tak sme mali šťastie, lebo to bolo ešte v čase tých "lacnejších časoch"... Záleží od Teba s manželom, na čo sa viac cítite.

natiblaskova
22. jan 2026

Určite stavať . Vo výsledku vyhodite toľko peňazí za rekonštrukciu,že by vyšiel lacnejšie postavit

fairyy
22. jan 2026

@anonym_autor podla mna je to velmi individualne ... zalezi kde chcete byvat...co ma byt okolo... lebo povodne my sme chceli novostavbu, ale vsetky v danej dobe ked sme hladali boli na miestach kde chyba este aj dnes cesta kanalizacia chodniky a je to daleko od vsetkeho. .. vyhral preto stary dom, ktory sme prerobili, samozrejme sme vyberali so stavbarom a architektom za zadkom, ktori vedeli nasu predstavu a aby sme este pred kupou vedeli presne co nas caka.

evansova
23. jan 2026
@gnotek

@anonym_autor poznám v okolí 2 rodiny, ktoré ostali v rodičovskom dome. Poznali jeho plusy a mínusy a aj tak dnes obaja ľutujú. Stále ich niečo prekvapí.
Ja osobne by som postavila svoj vlastný, podľa svojich predstáv.

@gnotek Iste, to je najjednoduchšie. Ale keďže sme hľadali priestor pre firemnú prevádzku, počítali sme s klientmi, ktorí prídu aj pešo, potrebovali sme byť v centre. A tam sa stavebný pozemok zohnať nedal.

tilly
23. jan 2026
@johanka21

@anonym_autor Ja by som povedala, že dnes asi radšej kúpiť, pretože čo viem, tak dosť dlho trvajú povolenia a sú aj drahé, takže som ešte ani nestojí a už Ťa stojí veľa peňazí, taktiež je vraj problém zohnať piesok, no a pozemky aké sú dnes drahé, tak to ani nehovorím. My s manželom, sme si pred 10-timi rokmi dali postaviť dom na kľúč, trvalo nám dva roky, od kúpy pozemku, než sa mohol dom začať stavať - byrokracia najhrubšieho zrna, ale aj tak sme mali šťastie, lebo to bolo ešte v čase tých "lacnejších časoch"... Záleží od Teba s manželom, na čo sa viac cítite.

@johanka21 stavebné konanie sa zjednodušilo a skratilo novým zákonom.

johanka21
24. jan 2026
@tilly

@johanka21 stavebné konanie sa zjednodušilo a skratilo novým zákonom.

@tilly No tak, to je veľká výhoda 👍👍👍😊

krtko6754
24. jan 2026

Za nás novostavba na kľúč v stave holodom, zariadime si ho sami, mali sme šťastie, že sme do projektu ( výstavba 5 domov) prišli v čase, keď sa dali meniť veci, a developer nám dovolil menšie úpravy, ako zmenšenie vstupnej chodby pridanie priečky a vytvorenie tak technickej miestnosti 2,1x2m, pridanie okná do technickej, odstránenie okná v spálni (nakoľko máme aj balkónom tam, okno sme nad posteľou nechceli) posunutie priečky o 40cm aby boli 2 detské vedľa seba rovnako veľké, vlastne umiestnenie a počet zásuviek a vypinacov, čiže elektriku sme si tak povediac upravili sami, napr sme presunuli 5zasuviek a 2x LAn zásuvku z steny kde bola na projekte na opačnú stenu v obývačke, zväčšili sme priečku v miestnosti kde mal byť len záchod a umývadlo a TČ, a namiesto TČ tam bude walk-in sprchový kút a TČ pôjde do technickej miestnosti, takže sme s tým veľmi spokojný zatiaľ nakoľko je to developerský projekt 5 domov ktoré by postavil tak či tak ako boli naplánované, no keďže sme podpísali zmluvu pred výstavbou tak nám dovolil takéto zmeny a to nám úplne stačí. Staviat si sami ako tu píšu niektorí a vybavovať všetky povolenia robiť si dokumentáciu atď NATO by sme veru nemali čas ani nervy. O kúpe starého domu (v Poprade) sme ani nerozmýšľali, lebo všetky staré domy sa tu predávajú za prehnané ceny 250 tisíc + a pritom majú 30 40 rokov a trebalo by tam vraziť tak či tak kopu peňazí

Strana
z2