icon

Čo urobiť so stavbou, ktorú nechceme dokončiť?

6. apr 2026

Pekný deň, poprosím Vás o rady v našej situácii. S manželom sme si kúpili pozemok, vybavili stavebné povolenie a začali stavať. Zaliali sme základové pasy zarovno zo zemou. Potom prišiel covid, so stavbou sme čakali a nakoniec sme mali možnosť kúpiť dom v tej istej obci za veľmi výhodnú cenu a vo veľmi slušnom stave bez nutných investícií. Zvykli sme si tam, dobre sa nám v ňom býva. Len teraz čo s tými základmi a rozostavanou stavbou. Stavať už nechceme, ale radi by sme nechali ten pozemok deťom, keďže mame už dvoch drobcov. Ako by ste to riešili, keďže koncom roka nám konci platnosť stavebného povolenia. Ak skončí platnosť, môžme pasy zasypať hlinou, akože by tam nič nebolo? Alebo ako postupovať v situácii, keď nechceme stavať, ale pozemok chceme nechať deťom. Prípadne iné nápady, riešenia. Ďakujem, krásny deň prajem 🙂

anonym_600279
6. apr 2026

Ja by som to predala a kupila investicny byt v meste. 😉 Ok, investicia pre deti ostava, ale nie vo forme pozemku vedla rodicov - kde mozno vobec nebudu chciet byvat oni aj s partnermi a bude tam zbytocny tlak. Ja by som teda nechcela aby mi rodicia niekde v ich obci o ulicu dalej drzali pozemok a ocakavali, ze tam raz budem stavat. (Mame dobre vztahy ale ani som v rodisku neostala a ani by som hlavne nikdy nechcela stavat).
Samozrejme, netusime ci hodnota pozemku je 30tis alebo 200tis...

anonym_73c63d
6. apr 2026

Hod to na Staviame svojpomocne fb.
1.predat
2.dostavat
3.zbehnut na stavebny urad co s tym

anonym_6c1562
6. apr 2026
@anonym_73c63d

Hod to na Staviame svojpomocne fb.
1.predat
2.dostavat
3.zbehnut na stavebny urad co s tym

@anonym_73c63d Čo ti už len stavebný úrad povie čo s tým. Si majiteľ a je tvoja vec či to všetko predáš alebo si necháš.

anonym_6c1562
6. apr 2026

Možno by som nasadila stromy a mala z toho záhradu.
alebo predať, len keď už máte začatú stavbu tak to by najlepšie bolo aby ste našli niekoho kto bude OK s domom ktorý ste začali.

anonym_73c63d
6. apr 2026
@anonym_6c1562

@anonym_73c63d Čo ti už len stavebný úrad povie čo s tým. Si majiteľ a je tvoja vec či to všetko predáš alebo si necháš.

@anonym_6c1562 vybehat stavebne, to ti zozerie rok zivota a tu to asi prepadne...

anonym_6c1562
6. apr 2026
@anonym_73c63d

@anonym_6c1562 vybehat stavebne, to ti zozerie rok zivota a tu to asi prepadne...

@anonym_73c63d vážne? asi ako kde. My sme mali stavebné do mesiaca a to sa pracovník ospr. že bol na 2 týždň. dovolenke.

sissy27
6. apr 2026

@anonym_autor presne ako je napisane vyssie - toto by som predala a kupila radsej byt, ktory mozes aspon prenajimat, kym deti vyrastu. Pozerat sa dalsich xx rokov na kopu hliny, z ktorej nic nemas a nebudes mat coskoro ani stavebne povolenie, mi nepride ako rozumne riesenie. A tiez by som ako “dedicstvo” skor ocenila byt, do ktoreho sa mozem hned nastahovat a surodencovi napr platit najom, nez pozemok, ktory si musim najprv vysporiadat so surodencom, potom porozmyslat, ako to vyriesit s partnerom a jeho podielom na dome (lebo len hlupak bude investovat do domu na cudzom pozemku) a potom este vybavovat stavebne povolenie a zacat stavat…

alickapusinka
6. apr 2026

ak je to rozostavana stavba tak to môžete predať a kupiť byt su taký čo si to dokončia podľa seba a budu mať dom.

anonym_0f85ca
6. apr 2026
@anonym_6c1562

@anonym_6c1562 napr že nech požiadajú o predĺženie stavebného povolenia?

@anonym_autor Mimochodom jeden pozemok pre viac detí? Je tam priestor pre viac RD? Ozaj nechápem. A nad tým dumáte už od kovidu? Ozaj má viac zmyslu investičný byt

anonym_cf0a63
6. apr 2026

Deti budu nadsene, ked im uz rodicia teraz urcili, kde budu byvat😏 poznala som x takychto pripadov. Vsetci si nasli inu nehnutelnost. Skonci to tak, ze sa budete divat 20 rokov na hlinu a potom to aj tak predate.
A akoze neviem, preco tuto temu zakladas pomaly kazdy tyzden. Cakas na zazracne riesenie?

patrike
6. apr 2026

Odpoved zalezi na tom, kde je pozemok a ako intenzivne sa stavia okolo a ci su tam inzinierske siete a cesta. Podla toho zhodnotit potencial rastu ceny, v porovnani s inymi moznostami zhodnotenia penazi po predaji.
To iste sa tyka bytu v meste, je rozdiel mat ho v Stropkove a v Bratislave. Pri prenajimani bytu uvazuj s neplaticmi, nutnymi opravami a pod. Dalej ked dnes platis spravcovi povedzme 150 mesacne, zajtra to bude 200, lebo sa odhlasuje zvysenie fondu oprav na vytah.
Pre deti to vhodne nie je, tie sa nebudu viazat ako dospele na lokalitu pozemku alebo bytu, pojdu studovat do zahranicia a a ostanu tam.

patrike
6. apr 2026
@anonym_6c93e2

Tretia téma s rovnakou otázkou a vždy iný termín skončenia povolenia.

@anonym_6c93e2 Podla stylu pisania a detailov na 100% ta ista osoba.

anonym_cf0a63
6. apr 2026
@patrike

@anonym_6c93e2 Podla stylu pisania a detailov na 100% ta ista osoba.

@patrike Asi caka, ze jej napiseme, nech len to preboha nepredava, bo deti sa uz nevedia dockat😄😄

anonym_0df444
6. apr 2026

@anonym_autor dostávala by som ten nový dom. Nový je nový, nie starinu opravovať do konca života.

patrike
7. apr 2026
@anonym_0df444

@anonym_autor dostávala by som ten nový dom. Nový je nový, nie starinu opravovať do konca života.

@anonym_0df444 Na to ale potrebujes tak 150 000 volnych penazi. Tie nemaju.

anonym_5b4afc
7. apr 2026

Je rozdiel medzi predĺžením stavebného povolenia a predĺžením termínu dokončenia stavby. Ak ste začali stavať, stavebné povolenie platí až do ukončenia stavby. Jediné čo treba riešiť, je predlžovať termín dokončenia stavby. Stavebné povolenie po začatí stavby nevie vypršať ani sa nedá zrušiť. Kým to neskolaudujete, tak to bude stále stavebný pozemok a často vyššia daň zaň.
Ja by som to predala.