icon

Je možné lakovať lazúrovú farbu syntetickým lakom?

17. mar 2026

Dobry den, chcela by som sa spytat ci je mozne lazurovu farbu lakovat syntetickym lakom. Jedna sa o material drevo. Nemoze dojst k zlej prilnavosti, pripadne inym komplikaciam? Rychle lupanie farby, bublinkovanie laku??? Dakujem

viestta
18. mar 2026

Aka lazura? Tenkovrstva, silnovrstva? Olejova, rozpustadlova, akrylova vodou rieditelna? Na rozpustadlovu mozes natriet synteticky lak, ale na olejovu nie. Uplne nejlepsie je pouzit dalsiu vrstvu rovnakej bezfarebnej lazury ak nechces aby sa menil odtien dreva

autor
18. mar 2026
@viestta

Aka lazura? Tenkovrstva, silnovrstva? Olejova, rozpustadlova, akrylova vodou rieditelna? Na rozpustadlovu mozes natriet synteticky lak, ale na olejovu nie. Uplne nejlepsie je pouzit dalsiu vrstvu rovnakej bezfarebnej lazury ak nechces aby sa menil odtien dreva

@viestta takato kombinacia? Dali mi ju v obchode ale blbne to a bublinkuje

tundra
18. mar 2026

Je lepsie pouzit vsetko od jedneho vyrobcu,potom mas istotu,ze to bude dobre...

viestta
18. mar 2026

Lazura je vodou rieditelna, lak je syntetika. Asi to nebola dobra rada alebo nemas este vytvrdnutu tu akrylovu lazuru. Fakt neviem

autor
18. mar 2026

@viestta ta lazura je synteticka tak ako aj lak. lazura schla 48h vyrobca udaval 24h. Nevadi dakujem aj ja za odpoved

autor
18. mar 2026
@tundra

Je lepsie pouzit vsetko od jedneho vyrobcu,potom mas istotu,ze to bude dobre...

@tundra bohuzial nebola v obchode taka moznost

explorer666
18. mar 2026

Nie je to farba, Je to laková lazúra 3v1 (čiže už v základe je lesklá), prečo chceš na ňu dávať ešte lak? Ak ju chceš fakt "veľmi lesklú", mala si si kúpiť ešte tú istú lazúru (značku) v prevedení transparent/bezfarebná a použiť ju miesto laku. Ak chceš silou mocou použiť aj lak, tak lazúru prebrús jemným šmirgľom "do matna" a potom skús lak. PS ale najlepšie je to najprv si vyskúšať na nejakej latke, doštičke.

autor
19. mar 2026
@explorer666

Nie je to farba, Je to laková lazúra 3v1 (čiže už v základe je lesklá), prečo chceš na ňu dávať ešte lak? Ak ju chceš fakt "veľmi lesklú", mala si si kúpiť ešte tú istú lazúru (značku) v prevedení transparent/bezfarebná a použiť ju miesto laku. Ak chceš silou mocou použiť aj lak, tak lazúru prebrús jemným šmirgľom "do matna" a potom skús lak. PS ale najlepšie je to najprv si vyskúšať na nejakej latke, doštičke.

@explorer666 lak preto lebo to je farba na schodisko. Prebrusenie nepomaha

anonym_003e99
19. mar 2026

Na drevené schody? To čo si kúpila nie je na to vhodné, lazúry nie sú "pochôdzne" sú určené na drevené ploty, obklady, zruby... Ak chceš mať zafarbené schody, tak si mala kúpiť tenkovrstvovú lazúru (aj takú Bori má) a následne to pretrieť tvrdým podlahovým lakom, aby sa náter rýchlo neopotreboval. Ak je to vnútri, je lepšie použiť vodou riediteľnú lazúru aj vodou riediteľný tvrdý podlahový lak - necítiť ich tak dlho a do exteriéru syntetickú lazuru a syntetický tvrdý podlahový lak.

autor
22. mar 2026
@anonym_003e99

Na drevené schody? To čo si kúpila nie je na to vhodné, lazúry nie sú "pochôdzne" sú určené na drevené ploty, obklady, zruby... Ak chceš mať zafarbené schody, tak si mala kúpiť tenkovrstvovú lazúru (aj takú Bori má) a následne to pretrieť tvrdým podlahovým lakom, aby sa náter rýchlo neopotreboval. Ak je to vnútri, je lepšie použiť vodou riediteľnú lazúru aj vodou riediteľný tvrdý podlahový lak - necítiť ich tak dlho a do exteriéru syntetickú lazuru a syntetický tvrdý podlahový lak.

@anonym_003e99 tak mi poradili v obchode s farbami 🫤. Uz som na to prisla ze to bola velmi zla kombinacia/rada. Ale uz je to kupene a malovane lakovane. Odznova sa mi to nechce brusit a malovat.