Je položenie plávajúcej podlahy na parkety dobrý nápad?
Prosím vás máte niekto prerobený starý panelákový byt tak, že na pôvodných drevených parketách máte plávajúcu podlahu? Manželovi to navrhol majster a jemu sa ten nápad páči. Že to bude aj izolovať, aj bude prerábka lacnejšia(lebo úprimne, tam padne tak 30-40 tisíc ako nič aj tak) ako keby sa parkety vyberú a robí sa pod nimi ešte podklad pre plávačku.
Ja sa toho obávam. Že to bude vŕzgať, hýbať sa, že to bude napríklad vlhnúť, alebo pôjde odtiaľ smrad starého bytu a podobne. Máte to tak niekto a je to v pohode?
Prípadne bolo by potom náročné, prerobiť o pár rokov len podlahy? Ide len o obytné izby, čiže len by sa vysťahoval nábytok. Žiadne rozoberanie kuchyne či kúpeľne.
Ak sa nehýbu, sú pevné, tak asi by sa dalo, ak bude vhodná izolácia. Výška problém nerobí?
@anonym_autor urcite by som s tym nesuhlasila. My ked sme odstranili stare parkety tak pod tym bol taky bordel no hnus..neviem si predstavit to v byte potom roky dychat. Ked neviete ako to tam pred vami niekto pokladal isto by som to neriskovala
@anonym_autor a ak položíte na existujúce parkety ďalšiu vrstvu, nebude problém zavrieť dvere? Ja by som to keď tak robila už poriadne a nie to zas o pár rokov rozoberať a robiť od znova.
@anonym_bedd77 momentálne sú parkety zarovno podlahy na ktorú pôjde dlažba. čiže keď sa položí plávačka a dlažba na chodbe, tiež by to malo byť cca zarovno. dvere sa prispôsobia konečnej výške podlahy.
Ak sa nehýbu, sú pevné, tak asi by sa dalo, ak bude vhodná izolácia. Výška problém nerobí?
@gribka1 nemala by, viď. odpoveď vyššie.
Ja som to tak v byte nejaký rok mala (kým som našetrila na poriadnu prerábku) následne som ale parkety dala zrenovovať a toto rozhodnutie nelutujem, ten byt má úplne iný nádych
@anonym_autor urcite by som s tym nesuhlasila. My ked sme odstranili stare parkety tak pod tym bol taky bordel no hnus..neviem si predstavit to v byte potom roky dychat. Ked neviete ako to tam pred vami niekto pokladal isto by som to neriskovala
@anonym_8e130a tohto sa aj ja bojím. na časti bol koberec, ale aj tak. akože čo oči nevidia, to srdce nebolí, ale bojím sa napríklad zápachu.
Ja som to tak v byte nejaký rok mala (kým som našetrila na poriadnu prerábku) následne som ale parkety dala zrenovovať a toto rozhodnutie nelutujem, ten byt má úplne iný nádych
@viktoriaandrascik a parkety sa renovovali tak, že sa vybrali a položili nanovo? pýtam sa kvôli tomu, že čo ste mali pod nimi. lebo mne sa parkety nepáčia, takže renovavať ich nebudeme tak či tak.
@viktoriaandrascik a parkety sa renovovali tak, že sa vybrali a položili nanovo? pýtam sa kvôli tomu, že čo ste mali pod nimi. lebo mne sa parkety nepáčia, takže renovavať ich nebudeme tak či tak.
@anonym_autor áno vybrali, obrúsili, vyčistilo sa to a na novo osadili a nalakovali, ale ak sa ti to nepáči tak to je bezpredmetné, v takom prípade určite vybrať vyčistiť vyliať nivelačku a tak dat nový laminát alebo vinyl
@anonym_autor áno vybrali, obrúsili, vyčistilo sa to a na novo osadili a nalakovali, ale ak sa ti to nepáči tak to je bezpredmetné, v takom prípade určite vybrať vyčistiť vyliať nivelačku a tak dat nový laminát alebo vinyl
@viktoriaandrascik
Nádhera! Tak toto za mňa vyzerá omnoho lepšie ako plávačka. Vyzerá to naozaj úžasne 👍👍👍
My sme dávali v dome na parkety plavajucu v 3 izbách.. už je tomu 17 rokov a nieje žiadny problém, žiadny zápach..
Mal som to tak asi 10 rokov. Vyhoda : rychlost, cena, maly neporiadok.
Nevyhody : kopiruje to nerovnosti parkiet, ktore kopiruju nerovny poter / panel. V mieste krateru alebo kopca su namahane klik spoje dlazky, u mna vydrzalo, u 100kg suseda nie. Vyska stupne, nutnost rezat dvere. Riziko zvysenej hlucnosti, ak to ides riesit profi, tak nie 2mm mirelon (zoslapany do roka), ale 8mm hobra = dalsi narast vysky.
Ak akceptujes zmienene rizika, pozri si laserom a colstokom, ci je dlazka rovna. Teoreticky, norma hovori o max 2mm nerovnosti na meter dlzky, inak ti po popraskani klik spojov odmietnu zaruku (nedodrzany pokyn vyrobcu).
ja to tak mám už 5r., lebo v byte som už vtedy bývala. Ak chcete mať 100% rovný podklad, tak parkety von, yvrovnať podlahu a na to plávačku. Ak vám nevadí občasné jemné "plávanie" podlahy, dajte v pohode aj na parkety. Ja som spokojná.
Ste na prízemí alebo čo je pod vaším bytom? Ak nevykurovaný priestor, tak to tam môže začať hniť. Ak vykurovaný byt, tak je to teoreticky možné. V každom prípade je drevo zdravší a luxusnejší materiál, tiež by som ich zrenovovala.
Ste na prízemí alebo čo je pod vaším bytom? Ak nevykurovaný priestor, tak to tam môže začať hniť. Ak vykurovaný byt, tak je to teoreticky možné. V každom prípade je drevo zdravší a luxusnejší materiál, tiež by som ich zrenovovala.
@anonym_e20c97 Stare lepene do asfaltu budu stale stare. Dnes vies kupit novu drevenu podlahu a urobit pod nu normovo spravny podklad s nivelackou. Len ta cena ...
Ja som mala v obývačke na starých parketách plávačku a žiadny problém. Sťahovala som sa do väčšieho bytu, teraz mám klasické staré podlahy v izbách (boli v dobrom stave) a plávačku v chodbe a kuchyni, ale parkety sú oveľa teplejšie, príjemnejšie na nohy či v zime, či v lete.
@anonym_autor my sme takto prerobili byt, neodporucam. Ak nie su parkety uplne rovne, tak sa vam to zacne rozchadzat, budete mat “jamy” v podlahe. Na plavajucu musite mat uplne rovny povrch. Radsej odporucam to vyhodit a urobit komplet novu podlahu. Bola to drbacka jak prasa a do roka sa to zacalo rozchadzat
@anonym_e20c97 pod nami sú susedia. parkety by sme nezachovali tak či tak a pôjde tam plávačka z merkury marketu, nič luxusné. vyhádžeme sa z peňazí prerábkou(plus cena bytu).
Síce trochu mimo témy, ale ja som skúsil dať vinylovú podlahu (click systém podobne ako laminátová plávačka) na neveľmi rovné linoleum v kuchyni. Veľká chyba. Do niekoľkých týždňov sa vylámali spoje v najzaťaženejších miestach a segmenty sa začali posúvať.
Takže pokiaľ dávať plávačku na parkety, tak len ak je ich povrch totálne rovný. Inak ako už bolo napísané, vytrhať, nivelizovať, a až potom dávať nový vrch.
Normu pre rovinnosť podlahy na Slovensku a v Česku určuje norma STN 74 4505 (resp. ČSN 74 4505). Miestnosť na bývanie: Najvyššia povolená odchýlka je ± 2 mm.
Ako sa rovinnosť meria?Meradlo: Používa sa dvojmetrová lata (alebo vodováha) s dvoma podstavcami.Postup: Lata sa položí na podlahu. Meria sa najväčšia medzera medzi latou a podlahou. Medzera nesmie presiahnuť povolené milimetre.

@anonym_autor a ak položíte na existujúce parkety ďalšiu vrstvu, nebude problém zavrieť dvere? Ja by som to keď tak robila už poriadne a nie to zas o pár rokov rozoberať a robiť od znova.