icon

Je položenie plávajúcej podlahy na parkety dobrý nápad?

Dnes o 14:53

Prosím vás máte niekto prerobený starý panelákový byt tak, že na pôvodných drevených parketách máte plávajúcu podlahu? Manželovi to navrhol majster a jemu sa ten nápad páči. Že to bude aj izolovať, aj bude prerábka lacnejšia(lebo úprimne, tam padne tak 30-40 tisíc ako nič aj tak) ako keby sa parkety vyberú a robí sa pod nimi ešte podklad pre plávačku.
Ja sa toho obávam. Že to bude vŕzgať, hýbať sa, že to bude napríklad vlhnúť, alebo pôjde odtiaľ smrad starého bytu a podobne. Máte to tak niekto a je to v pohode?
Prípadne bolo by potom náročné, prerobiť o pár rokov len podlahy? Ide len o obytné izby, čiže len by sa vysťahoval nábytok. Žiadne rozoberanie kuchyne či kúpeľne.

anonym_bedd77
Dnes o 15:03

@anonym_autor a ak položíte na existujúce parkety ďalšiu vrstvu, nebude problém zavrieť dvere? Ja by som to keď tak robila už poriadne a nie to zas o pár rokov rozoberať a robiť od znova.

gribka1
Dnes o 15:09

Ak sa nehýbu, sú pevné, tak asi by sa dalo, ak bude vhodná izolácia. Výška problém nerobí?

anonym_8e130a
Dnes o 15:11

@anonym_autor urcite by som s tym nesuhlasila. My ked sme odstranili stare parkety tak pod tym bol taky bordel no hnus..neviem si predstavit to v byte potom roky dychat. Ked neviete ako to tam pred vami niekto pokladal isto by som to neriskovala

autor
Dnes o 15:13
@anonym_bedd77

@anonym_autor a ak položíte na existujúce parkety ďalšiu vrstvu, nebude problém zavrieť dvere? Ja by som to keď tak robila už poriadne a nie to zas o pár rokov rozoberať a robiť od znova.

@anonym_bedd77 momentálne sú parkety zarovno podlahy na ktorú pôjde dlažba. čiže keď sa položí plávačka a dlažba na chodbe, tiež by to malo byť cca zarovno. dvere sa prispôsobia konečnej výške podlahy.

autor
Dnes o 15:14
@gribka1

Ak sa nehýbu, sú pevné, tak asi by sa dalo, ak bude vhodná izolácia. Výška problém nerobí?

@gribka1 nemala by, viď. odpoveď vyššie.

viktoriaandrascik
Dnes o 15:14

Ja som to tak v byte nejaký rok mala (kým som našetrila na poriadnu prerábku) následne som ale parkety dala zrenovovať a toto rozhodnutie nelutujem, ten byt má úplne iný nádych

autor
Dnes o 15:15
@anonym_8e130a

@anonym_autor urcite by som s tym nesuhlasila. My ked sme odstranili stare parkety tak pod tym bol taky bordel no hnus..neviem si predstavit to v byte potom roky dychat. Ked neviete ako to tam pred vami niekto pokladal isto by som to neriskovala

@anonym_8e130a tohto sa aj ja bojím. na časti bol koberec, ale aj tak. akože čo oči nevidia, to srdce nebolí, ale bojím sa napríklad zápachu.

autor
Dnes o 15:17
@viktoriaandrascik

Ja som to tak v byte nejaký rok mala (kým som našetrila na poriadnu prerábku) následne som ale parkety dala zrenovovať a toto rozhodnutie nelutujem, ten byt má úplne iný nádych

@viktoriaandrascik a parkety sa renovovali tak, že sa vybrali a položili nanovo? pýtam sa kvôli tomu, že čo ste mali pod nimi. lebo mne sa parkety nepáčia, takže renovavať ich nebudeme tak či tak.

viktoriaandrascik
Dnes o 15:19
viktoriaandrascik
Dnes o 15:22
@anonym_autor

@viktoriaandrascik a parkety sa renovovali tak, že sa vybrali a položili nanovo? pýtam sa kvôli tomu, že čo ste mali pod nimi. lebo mne sa parkety nepáčia, takže renovavať ich nebudeme tak či tak.

@anonym_autor áno vybrali, obrúsili, vyčistilo sa to a na novo osadili a nalakovali, ale ak sa ti to nepáči tak to je bezpredmetné, v takom prípade určite vybrať vyčistiť vyliať nivelačku a tak dat nový laminát alebo vinyl

anezka75
Dnes o 15:24
@viktoriaandrascik

@anonym_autor áno vybrali, obrúsili, vyčistilo sa to a na novo osadili a nalakovali, ale ak sa ti to nepáči tak to je bezpredmetné, v takom prípade určite vybrať vyčistiť vyliať nivelačku a tak dat nový laminát alebo vinyl

@viktoriaandrascik
Nádhera! Tak toto za mňa vyzerá omnoho lepšie ako plávačka. Vyzerá to naozaj úžasne 👍👍👍

anonym_79dc9f
Dnes o 15:28

My sme dávali v dome na parkety plavajucu v 3 izbách.. už je tomu 17 rokov a nieje žiadny problém, žiadny zápach..

patrike
Dnes o 15:28

Mal som to tak asi 10 rokov. Vyhoda : rychlost, cena, maly neporiadok.
Nevyhody : kopiruje to nerovnosti parkiet, ktore kopiruju nerovny poter / panel. V mieste krateru alebo kopca su namahane klik spoje dlazky, u mna vydrzalo, u 100kg suseda nie. Vyska stupne, nutnost rezat dvere. Riziko zvysenej hlucnosti, ak to ides riesit profi, tak nie 2mm mirelon (zoslapany do roka), ale 8mm hobra = dalsi narast vysky.
Ak akceptujes zmienene rizika, pozri si laserom a colstokom, ci je dlazka rovna. Teoreticky, norma hovori o max 2mm nerovnosti na meter dlzky, inak ti po popraskani klik spojov odmietnu zaruku (nedodrzany pokyn vyrobcu).

dotka04
Dnes o 15:32

ja to tak mám už 5r., lebo v byte som už vtedy bývala. Ak chcete mať 100% rovný podklad, tak parkety von, yvrovnať podlahu a na to plávačku. Ak vám nevadí občasné jemné "plávanie" podlahy, dajte v pohode aj na parkety. Ja som spokojná.

anonym_e20c97
Dnes o 15:32

Ste na prízemí alebo čo je pod vaším bytom? Ak nevykurovaný priestor, tak to tam môže začať hniť. Ak vykurovaný byt, tak je to teoreticky možné. V každom prípade je drevo zdravší a luxusnejší materiál, tiež by som ich zrenovovala.

patrike
Dnes o 15:40
@anonym_e20c97

Ste na prízemí alebo čo je pod vaším bytom? Ak nevykurovaný priestor, tak to tam môže začať hniť. Ak vykurovaný byt, tak je to teoreticky možné. V každom prípade je drevo zdravší a luxusnejší materiál, tiež by som ich zrenovovala.

@anonym_e20c97 Stare lepene do asfaltu budu stale stare. Dnes vies kupit novu drevenu podlahu a urobit pod nu normovo spravny podklad s nivelackou. Len ta cena ...

anonym_b43c48
Dnes o 15:42

Ja som mala v obývačke na starých parketách plávačku a žiadny problém. Sťahovala som sa do väčšieho bytu, teraz mám klasické staré podlahy v izbách (boli v dobrom stave) a plávačku v chodbe a kuchyni, ale parkety sú oveľa teplejšie, príjemnejšie na nohy či v zime, či v lete.

anonym_09412b
Dnes o 15:43

@anonym_autor my sme takto prerobili byt, neodporucam. Ak nie su parkety uplne rovne, tak sa vam to zacne rozchadzat, budete mat “jamy” v podlahe. Na plavajucu musite mat uplne rovny povrch. Radsej odporucam to vyhodit a urobit komplet novu podlahu. Bola to drbacka jak prasa a do roka sa to zacalo rozchadzat

autor
Dnes o 15:55
@anonym_e20c97

@anonym_e20c97 pod nami sú susedia. parkety by sme nezachovali tak či tak a pôjde tam plávačka z merkury marketu, nič luxusné. vyhádžeme sa z peňazí prerábkou(plus cena bytu).

hefo
Dnes o 15:59

Síce trochu mimo témy, ale ja som skúsil dať vinylovú podlahu (click systém podobne ako laminátová plávačka) na neveľmi rovné linoleum v kuchyni. Veľká chyba. Do niekoľkých týždňov sa vylámali spoje v najzaťaženejších miestach a segmenty sa začali posúvať.

Takže pokiaľ dávať plávačku na parkety, tak len ak je ich povrch totálne rovný. Inak ako už bolo napísané, vytrhať, nivelizovať, a až potom dávať nový vrch.

patrike
Dnes o 16:16

Normu pre rovinnosť podlahy na Slovensku a v Česku určuje norma STN 74 4505 (resp. ČSN 74 4505). Miestnosť na bývanie: Najvyššia povolená odchýlka je ± 2 mm.
Ako sa rovinnosť meria?Meradlo: Používa sa dvojmetrová lata (alebo vodováha) s dvoma podstavcami.Postup: Lata sa položí na podlahu. Meria sa najväčšia medzera medzi latou a podlahou. Medzera nesmie presiahnuť povolené milimetre.