Nadstavba domu alebo pohodlné bývanie v menšom
ahojte, stojime s muzom pred dilemou- mame zrekonstruovany jednopodlazny starsi 4 izbovy rodinny dom- cca 85 m2 - 2 detske, spalna a miniobyvacka spojena s kuchynou- 25 m2 + plus je podpivniceny a mame velku garaz, kde sa daju odkladat haraburdy. Mame 4 deti- 2,4,7, a 8 rokov. ja este budem rok na materskej.
Minulý rok sme boli namotivovany, ze nadstavime este jedno nadzemne podlazie a vybavili sme si na to stavebne povolenie. Po nadstavbe by sme mali dalsie 3 velke izby, jednu malu a este jednu kupelku s WC.
Ale teraz sme si uz nie taky isty, ci mame ist do tej stavby.
1,Po nadstavbe by sme mali dom ako krali- obrovsky, kazde dieta vlastna izba, 2 kupelne, cca 180 m2. spolu 8 izieb a v buducnosti by tam mohlo nejake dieta ist byvat (po com my zase netuzime a mohlo by to potencionalne priniest hadky medzi detmi) Zvysila by sa nam hodnota domu- ale zase stahovat sa nikam nechystame ani ho nechceme predavat- chceme tam s muzom dozit 🙂 Na stavbu by sme si museli zobrat hypoteku na 25 rokov na 120 tisic eur ale do tej 65ky by sme to nejak zvladli splatit.
2, nestavat uz nic- momentalne to mame tak, ze mame 2 detske po 2 deti a my spalna- obyvackokuchyna je mensia ale staci nam. nemusime si brat hypoteku, cim usetrime mesacne cca 700 eur- co by nam dost zhorsilo zivotny konfort a boli by sme natesno.a hlavne usetrit si 2 roky nervov zo stavby a zivota a mohli by sme sa namiesto toho venovat nasim 4rom stale malym detom.
3, teda otazka znie co by ste urobili vy- bud mat obrovsky dom, mat ho zhodoteny (je v bratislave) za cenu celozivotne menej penazi na ruke a 2 rokov zivota zabiteho stavbou, teraz, ked su deti male. alebo mat pohodicku v mensom dome. dakujem za odpovede.
@zamanitka ja by som neriesila nadstavbu. Po dve deti v izbe je fajn. Skus im urobit z pivnice nejaku herňu. Ze pocas dna sa vedia porozdelovat .
deti su chalani ci baby? vedeli by sa aj vo vyssom veku nejako podelit do tych dvoch izieb? (viem, ze aj chalan moze byvat s babou v izbe, pytam sa len pre info.)
tie izby sa daju nejako rozdelit? nie nutne prieckou, ale napr. skrinou? kolko m2 maju?
da sa nieco urobit s pivnicou? v akom je stave? bud herna alebo pocitacova miestnost/pracovna alebo mozno aj vasa spalna, ak je tam nejake vetranie? pripadne este nejake jedno wcko sa niekde nezmesti? (do technickej miestnosti napr, teda ak mate) lebo 6 ludi na jednu kupelnu (spojenu s wc?) je dost.
ale asi by som do nadstavby tiez nesla.
@zamanitka neriesila by som žiadnu nadstavbu. Ak ste s financiami natesno a prišli by ste o jeden príjem, aj keď len na čas, štyri deti, určite nie
@zamanitka keby som sa radila ohladom byvania tu na MK,zijeme teraz niekde v panelaku na sidlisku a namiesto obyvacky mame dalsiu detsku izbu,s muzom by sme spali na gauci. Namiesto toho zijeme v dome na dedine bez hluku a tlacenky v byte. Riad sa vlastnym rozumom v tychto veciach lebo nikto nepozna detailne vasu situaciu
@zamanitka neviem vy ste vybavili stavebné povolenie, co je roboty vyse hlavy... dali ste za projekt niekoľko tisíc a teraz akoze ste si to rozmysleli? Toto mi je ťažšie uveriť...
Nadstavba domu takej výške peniazí akú spomínaš je ozaj dosť... Prístavbu nemôžete poriešiť
2 izby a ešte jedna kúpeľňa?
@zamanitka ešte ma napadlo, neviem, či ste d tej kalkulácie zahrnuli ak to, že sa vám zvýšia náklady na život. Vykurovať 8 izieb je dosť cítiť na financiách. Možno by som išla úplne inou cestou. Začala hľadať dom, ktorý je pre vás vyhovujúcejší a ten, ktorý máte, by som predala. Netreba 8 izieb, stačilo by maximálne päť, cena zaň by nebola oveľa vyššia, ako za dom, ktorý máte. Viem, že sa ťažko odchádza, ale ľahšie by sa vám dýchalo, mali by ste to bez roboty a deti by mali väčšie pohodlie.
Máte ešte.malé deti, v puberte to bude horšie. Ale nepísala si pohlavia deti. Mala som spoločnú izbu s bratom a v tej dobe sa nás vzťah zhoršil. Kým mal.pubertu on už som bývala na internáte. Nepíšes ani oblasť, ak bývate niekedy ďaleko /v hladovej doline kde deti nebudú mať perspektívu je úplne zbytočne mať ,,palác,,. Ma napadla ešte taká zlatá stredná cesta, zastavané podkrovie pri vašom počte by som ďalšie wc a kúpeľňu privítala alebo prístavbu/prestavbu čo by bolo finančne menej náročné. Možno urobiť niečo s tou pivnicu na haraburdy.
@zamanitka ja by som nestavala. Pôjdu na SŠ, VŠ…možno internátne… kým sú malé, nech trávia čas spolu a ako študenti budú,okrem gauču, pri pc a v posteli (alebo ako naši s ntb v posteli 😂) my sme urobili z jednej izby sádrokartónovými priečkami steny +dvere (mužov chalan +moje dievča, kvôli ako takému súkromiu) teraz 99,99% nie už sú doma a akurát by sme mali väčšie náklady za väčšie bývanie… skôr by som im tie “ušetrené” €investovala na nejaký “začiatok do života…” ale to je môj pohľad, ty si samozrejme rob podľa svojich preferencí
@zamanitka Ja by som nestavala, vacsinou uz nikto nechce s rodinou prist byvat k rodicom a to, co mate, podla mna uplne staci. Mozno jedine to dalsie wc a kupelka by sa zisli 🙂
Prerobte jednu miestnost v pivnici na izbu, plus wc a sprchu. Uvidis ako si to pubertaci budu uzivat bez mladsich surodencovv. Uz len ohladom ucenia v klude.
Pre 6 ľudí mate teraz jednu kúpeľňu? To ako zvládate?
@zamanitka podstatný je váš príjem
Darmo napíšeš, že hypo 120tis, mes .700 ale z akého príjmu?! Dosť podstatná vec.
Odhliadnuc od všetkého ja by som nadstavbu robila, baby tu píšu o internátoch...a keď nie? Sama píšeš, že máte mini obývačku. Deti rastú, potrebujú svoj priestor a dve izby sú málo.
Tá obývačka sa vám nedá zväčšiť na úkor nejakej izby. Prídu s partnermi keď aj len na kávu, prip. vnúčence, zmestíte sa.
Píšem z vlastnej skúsenosti, myslela som, že keď deti odídu tak nám to bude stačiť, ale opak je pravdou, všetci sme už dospelí a keď prídu, len rozmýšľam, ako si všetci posadáme a kde budú spať /dve deti mali spoločnú izbu.
Prerobte jednu miestnost v pivnici na izbu, plus wc a sprchu. Uvidis ako si to pubertaci budu uzivat bez mladsich surodencovv. Uz len ohladom ucenia v klude.
@spongebob1 ktovie či je pivnica prepojená vnútornými schodmi. Vlhkosť, ktovie či vôbec sa tak dá vyriešiť voda, odpad....
deti su chalani ci baby? vedeli by sa aj vo vyssom veku nejako podelit do tych dvoch izieb? (viem, ze aj chalan moze byvat s babou v izbe, pytam sa len pre info.)
tie izby sa daju nejako rozdelit? nie nutne prieckou, ale napr. skrinou? kolko m2 maju?
da sa nieco urobit s pivnicou? v akom je stave? bud herna alebo pocitacova miestnost/pracovna alebo mozno aj vasa spalna, ak je tam nejake vetranie? pripadne este nejake jedno wcko sa niekde nezmesti? (do technickej miestnosti napr, teda ak mate) lebo 6 ludi na jednu kupelnu (spojenu s wc?) je dost.
ale asi by som do nadstavby tiez nesla.
@deedol mame 4 chalanov a rozdelený sú podľa veku. Mame kúpeľňu spojenú s WC a ešte my máme WC s umývadlom pri našej spálni.
Ak takto zmýšľaš je jasné za po tej nadstavbe zasa až tak veľmi netúžiš.Deti sú ešte malé,že sú po 2 deti v jednej izbe je úplne v poriadku.
Teraz kašli na nadstavbu,a uvidíš neskôr keď budú deti väčšie.
Dovtedy našetrite nejaké peniaze a potom sa rozhodnete.
Nieje žiadna nutnosť aby malo každé dieťa svoju vlastnú izbu -zatiaľ nie.
Nadstavovať len preto že raz prídu deti domov z partnermi a podobné sprostosti.......keď v tom 8 izbovom dome raz z tvojim mužom zostanete sami,lebo deti odídu a osamostatnila sa ,tak ich partneri vám za dom platiť nebudú,keď ty z mužom raz z dôchodkou nebudete vládať platiť taký veľký dom,neskôr by vám to bolo iba na ťarchu.
Jedine čo by som riešila je ešte jedna kúpeľňa s Wc,ale nič viac.
Asi by som nerobila nič. Hlavne tých 700e je dosť, radšej by som tie peniaze investovala do niečoho iného
@zamanitka nešla by som do toho, deti vyrastú a ostanete vo veľkom prázdnom dome sami. Dnes už málokto chce bývať s rodičmi / svokrovcami. Ze sú po 2 v detskej je úplne bežné. Investovala by som peniaze radšej do cestovania, zážitkov, vzdelania....a ušetríte si aj kopu energie a nervov so stavbou.
Tak velky dom by vam bol neskor na tarchu, ak by ste tam byvali sami. Porozmyslala by som nad navrhom co tu bol, zobytnit cast pivnice, pripadne, ak vam to pozemok dovoluje, tak pristavba, 1 izba+ kupelna a wc.
kolegyňa tiež v minulosti pristavila a má dvojgeneračný dom na lukratívnom mieste, 3 deti, ovdovela, deti tam bývať nechcú, prenajíma ale je to ťažké nájsť niekoho kto sa tam dlhodobo zdrží, treba opravovať, chce to udržať ako dedičstvo pre deti ale teda trápi sa veľmi, vždy si myslela že niektoré dieťa zostane a veľké domy sa navyše zle predávajú, ona si predstavuje určitú sumu ale zatiaľ nenašla kupca, sama hovorí že keby nenadstavili tak nemá problémy
Išla by som do nadstavby. Možno nie do tak veľkej, ale časť by som určite pristavila. Deti sú ešte malé, ale postupom času budú chcieť vlastný priestor, vlastné súkromnie.
@zamanitka Do nadstavby by som nešla, ak by sa vám dala pristaviť izba, tak radšej.
Okolo 3400 eur budete mať už aj s daňovým bonusom na deti (vrátane 400 €)? Daňový bonus čoskoro v takejto výške nemusíte mať, ktovie, či ho skôr či neskôr neznížia alebo rovno nezrušia. Teraz máte akú vysokú hypotéku na dom? 8-izbový dom by bol fakt obrovitánsky, aj náklady by sa vám istotne dosť zvýšili. Myslím, že jedna kúpeľňa naviac by sa vám naozaj zišla + aspoň jedna izba, nedali by sa tieto miestnosti pristaviť? Keď sa vrátiš do práce, budeš zarábať okolo 1000, tvoj manžel má teraz, predpokladám, bez DB okolo 1800... Nemáte vysoké príjmy, obzvlášť nie na život v BA a živíte 4 deti... Tá nadstavba by mohla byť pre vás naozaj veľkou finančnou záťažou. Otázne je, čo je pre vás prioritnou - rozhodnúť sa pre obrovský 8-izbový žrút peňazí alebo radšej tie peniaze investovať do detí, do ich zážitkov, výletov, rozvoja, vzdelania... Všetko sa financovať nedá.
Pristavila by som jednu izbu a kúpeľňu ak sa dá ak nie hľadala by som väčší dom o niečo

Ked vam to priestorovo vyhovuje, tak to nechajte tak