Prečo sú ceny stavebných firiem tak vysoké?
Baby ja už fakt neviem, či som sprostá ja, alebo si zo mňa stavebné firmy robia srandu. Pozerám si ceny materiálu a normálne mi z toho vychádza, že postaviť dom predsa nemôže stáť 250 000 €. Jeden kváder stojí 2 €, tak dobre, povedzme že ich potrebujem 835, to je 1 670 €. Plech na strechu stojí 8 € za meter štvorcový, strecha má 170 metrov, čiže 1 360 €. Okná, dvere, nejaký betón, izolácia, káble, rúry, dobre, nech som štedrá, ďalších 20 –30 tisíc. Ale potom mi niekto pošle cenovú ponuku 250 000 € a ja sa normálne pýtam, že KDE JE TÝCH ZVYŠNÝCH 200 TISÍC?! Veď tí chlapi tam predsa neprídu a nevyrobia mi nový dom každý jeden deň odznova. Postavia ho raz, materiál nakúpia za veľkoobchodné ceny a potom si za to vypýtajú štvrť milióna. A keď sa spýtam, prečo to stojí toľko, tak mi povedia práca, doprava, stroje, projekt, statika, revízie, odvody, DPH, réžia, zisk… No dobre, ale koľko môže stáť všetko toto?! Fakt mi chce niekto povedať, že zvyšných 200 000 € sú len ruky robotníkov, ktorí pár mesiacov skladajú kvádre na seba? Lebo ak áno, tak som si asi vybrala úplne nesprávne povolanie. Ja nechcem nikoho uraziť a viem, že postaviť dom nie je ako poskladať legO, ale úprimne mi príde choré, keď materiál podľa môjho laického výpočtu vyjde na pár desiatok tisíc a zrazu stojí celý dom 250 000 €. Veď na čom tam tí stavebníci zarábajú toľko?! Prosím niekto, kto sa tomu fakt rozumie, mi to normálne vysvetlite, lebo ja sa nad tým už od rána rozčuľujem a čím viac nad tým rozmýšľam, tým menej mi tá cena dáva zmysel.
Orientačný materiálový rozpočet
Časť domu Materiál Úplné minimum
Základy betón, výstuž, štrk, hydroizolácia, debnenie 7 000 €
Podlahová doska betón, kari siete/výstuž, izolácia, fólie 5 000 €
Obvodové murivo cca 90 m² steny + rezerva 6 000 €
Vnútorné priečky pórobetón + lepidlo 2 000 €
Preklady, vence, železo, betón kompletný základný materiál 2 500 €
Krov lacné rezivo 4 000 €
Strecha plech, laty, fólie, skrutky, klampiarske prvky 3 500 €
Zateplenie strechy minerálna vata cca 200 mm + parozábrana 2 000 €
Fasáda EPS, lepidlo, sieťka, penetrácia, základná omietka 3 500 €
Okná najlacnejšie rozumné plastové 3 500 €
Vchodové + základné interiérové dvere 1 500 €
Elektroinštalácia káble, krabice, rozvádzač, ističe 2 000 €
Voda + odpady potrubie, tvarovky, základný materiál 1 500 €
Kúrenie základný materiál, rozvody 2 500 €
Vnútorné omietky/stierky materiál 2 000 €
Sadrokartón/strop + materiál 1 500 €
Komín lacný systémový komín 1 000 €
Drobnosti, kotvenie, PUR pena, lepidlá, pásky, spojovací materiál 2 000 €
Spolu približne: 53 000 € s DPH.
@anonym_autor Ty pises ceny materiálu tie nie sú tak drahé draha je tá odborná práca.Zaklady a doska je to najlacnejšie.Ked sme stavali dom, tak som si hovorila, že ešte aj auto si kúpime, lebo dom bol pod strechou, hliníkové okná a ešte koľko peňazí máme.Drahe bolo podlahové kúrenie, elektrika, sanita, omietky, sadrokartony to išli desaťtisíce eur ako vietor.Ja som teraz maľovala farba ma vyšla na 120 eur, štetce, pásky do 20 eur to isté som mala nacenene na 750 eur od maliara
kde máš v tom rozpočte zarátaných robotníkov? Si myslíš že ti celý dom postavia dvaja za minimálku? Elektrikár, vodár, maliar, doprava každý deň čo budú na stavbe je tiež zadarmo? stroje, náradie, väčšie stroje ktoré sa požičiavajú sú tiež zdarma? Odvoz bordelu?
@anonym_f4ba8f Pricom taky elektrikar alebo kurenar su pani majstri a nechaju sa dobre zaplatit. Praca je casto drahsia, ako material.
@anonym_autor strašne sa bavím robím v stavebnej firme, ale tieto tvoje výpočty sú neskutočne, potom daj vedieť, keď si to svojpomocne celé postavíte koľko ťa to vyšlo či tých 50 000,- ? A ako budeš nadávať čo všetko je na hovno spravené, ale držím palce 🤣, veď nechajte autorku ona je rodený stavbyvedúci, keď jej splesnivie a začne padať dom na hlavu hlavne, že bol lacenko
Povedzte mi, ze je to vtip. Lebo takto megnuty nemoze snad byt nikto. Ci? 😃
Povedzte mi, ze je to vtip. Lebo takto megnuty nemoze snad byt nikto. Ci? 😃
@anonym_09dc84 ale áno, to je taká skupina ľudí, ktorú chce každý vždy okradnúť a vedia to lepšie a lacnejšie sami 🤣 a potom sa po hlave škrábu, že im všetko plesnie, opadáva, počujú aj to, že si niekto v susednej dedine prdol, lebo steny majú ako domček z karát.
:D :D :D :D :D Vieš čo ,strapňuješ sa tu akurát tak ty.To, čo si vyrátala , je iba surový materiál v absolútnom minime, a to ešte značne podhodnotene. To tak píšeš ako keby stavebná firma iba predáva tehly a cement :D
V cene domu (napr. 250 000 €) platíš za niečo úplne iné:
Prácu a mzdy: desiatky remeselníkov (murári, tesári, inštalatéri), ich odvody a spravodlivú plácu za mesiace tvrdej driny. Kde máš technológie ?tepelné čerpadlo, rekuperácia, ohrev vody či zapojenie sietí, ktoré stoja tisíce eur. Či si budete kúriť v piecke?
Mechanizáciu a logistiku: prenájom lešenia, bágrov, žeriavov, odvoz odpadu a dopravu materiálu to je akože zadarmo?
A zabudaš na jednu vec ,ak vám dom svojpomocne popraská alebo zatečie, platíte si opravy sami. Firma vám doručí hotové dielo so zákonnou zárukou.
20 % DPH štátu, dane, poistenie stavby, projektové vedenie a maržu firmy, z ktorej musí žiť a kupovať drahé náradie, to je tiež zadarmo?
Keby ste si tvoj „lacný materiál“ chceli postaviť svojpomocne , v praxi by vás vyštveral minimálne o 30 % vyššie, museli by ste odpracovať stovky hodín zadarmo a riešiť každú chybu na vlastné náklady. Firma neokráda, len vyčísľuje celkovú hodnotu odbornosti, strojov, práce a záruky na kľúč. Ale píšeš ze ste začali tak good luck . Úprimne ti naozaj želám nech nedopadneš tak, že 5 rokov ti bude stáť akurát tak základová doska ako to býva často u týchto " amatérskych rozpočtátor zvykom".
@zuzubb007 možno dá iba jedno veľké terasové a v ostatných izbách netreba. Do celého domu bude presvitať cez steny (za 2€) a zo strechy z papierového plechu.
@sili82 veď, ale ako môže byť dakto takto sprostý nechápem, ona nemá ani šajnu čo stojí stroj zo strojníkom na jeden deň, ostatní robotníci budú robiť asi pre jej krásne oči zadarmo, takto to vyzerá, keď ma niekto IQ húpacieho koníka, materiál tiež príde zadarmo kamiónmi na stavbu..., a úplne najlepšie bonus je tá strecha za 1300 to aj kvalitný stan stojí viacej, strechu pod 30 000 jej nikdo nespraví, ale svojpomocne ak jej stačí sáčok natiahnuť to by sa mohla zmestiť do jej sumy 🙈🤣
@anonym_autor a teraz, pracu rataj minimalne tolko kolko stoji mat. ak mas firmu so susedstva a stale ti tam kopa materialu chyba
Ty si sa uz takato narodila, alebo ti nieco pri stavbe toho vasho domu spadlo na hlavu?
@anonym_autor Naozaj nechápem potrebu niektorých ľudí komentovať na internete veci, ktorým ale že ani za promile nerozumejú, a zároveň sa tvária že všetci okolo sú sprostí. A pritom si neuvedomujú, že z každej ich vety až do očí bije ich nekompetentnosť.
U teba pobaví tvoje vypichnutie ceny plechu ako od toho odvíjaš cenu strechy. Pritom pri strešnej konštrukcii je to asi najmenšia položka.
Ak sa cítiš tak odborné spôsobilá ako sa tváriš, tak si objednaj "kvádre"a plech a skús si z nich postaviť dom. A keď ti za pár dní padne na hlavu, uvidíš aká si odborníčka.
Na Slovensku chce každý zarábať tisíce eur, ale ak má zaplatiť za odbornú prácu, tak si predstavuje, že mu ju odborník príde urobiť zadarmo len za cenu materiálu aj to v zľave a vo veľkoobchodných cenách... ale so 150 %-nou kvalitou, doživotnou zárukou a najlepšie hneď zajtra.
@anonym_autor Naozaj nechápem potrebu niektorých ľudí komentovať na internete veci, ktorým ale že ani za promile nerozumejú, a zároveň sa tvária že všetci okolo sú sprostí. A pritom si neuvedomujú, že z každej ich vety až do očí bije ich nekompetentnosť.
U teba pobaví tvoje vypichnutie ceny plechu ako od toho odvíjaš cenu strechy. Pritom pri strešnej konštrukcii je to asi najmenšia položka.
Ak sa cítiš tak odborné spôsobilá ako sa tváriš, tak si objednaj "kvádre"a plech a skús si z nich postaviť dom. A keď ti za pár dní padne na hlavu, uvidíš aká si odborníčka.
Na Slovensku chce každý zarábať tisíce eur, ale ak má zaplatiť za odbornú prácu, tak si predstavuje, že mu ju odborník príde urobiť zadarmo len za cenu materiálu aj to v zľave a vo veľkoobchodných cenách... ale so 150 %-nou kvalitou, doživotnou zárukou a najlepšie hneď zajtra.
@spoony big up 🙂 tlieskam v stoji, presne takto to je 🙂
My sme teraz rekonštruovali dom svojpomocne. Trvalo to v podstate dva roky a stálo 200 000 takže tak.

@muchotrafka298 To bude dalsia z rodu "mam 50 000 a chcem domcek pre nasu mladu rodinku".
@patrike 🤣🤣 a najlepsie 3-poschodovy😂