Susedské problémy s inštaláciou tepelného čerpadla
Ahojte,sused nas dnes zaskočil s tým, že si chce namontovať tepelné čerpadlo. Problém by nebol,ale chce to namontovať na stenu svojho domu, ktorá je hranica s naším dvorom. Nemame hranicu plot ale hranica je jeho dom. Tým pádom nam znehodnotí hodnotu nášho domu a vlastne nebude medzi jeho TC a našim dvorom ani 10 CM. Neviem ako mu oponovať,lebo za jeho hranicou steny domu,ma na našom pozemku ešte svoj 1m.
S tepelným čerpadlom skúsenosti mám, viem ako to fuci a hučí.
Poraďte nejake zákony, niečo som naštudovala, ale on sa oháňa tým jeho 1m na našej strane.
Opytaj sa na stavebnom urade. Ale tie 2m myslim ze mozes vyzadovat - teda s takymto riesenim mozes nesuhlasit a on bude najskor potrebovat tvoj suhlas.
Kontaktuj stavebny urad, to 1 m nebude stacit a tiez tam vidim problem s napr studenym vzduchom. Lebo ten to realne produkuje
To, ze on ma 1m na vasej strane (ak je to vobec pravda a nie len ustna vec), neznamena automaticky, ze tam moze montovat technicke zariadenie. Obratte sa na prislusne urady. Ak budu normalni a budu sa riadit tym, ako to byt ma, tak bude "zakon" na vasej strane.
Stavebny urad a suseda vopred varuj, ze po montazi moze nasledovat demontaz, ak sa namera zvysena hlucnost. Hlucnost je problem, aj keby mal vacsi pozemok a stavebne uradne by to bolo ok.
Stale plati, ze vas nesmie obtazovat imisiami (hluk, prach, dym ...)
No ak chce namotnovať tepelné čerpadlo na obvodovú stenu svojho domu, ktorá je zároveň hranicou pozemku, tak osadí čerpadlo v podstate nad váš pozemok, čo nemôže z právneho hľadiska. Osadenie čerpadla je potrebné povoliť na stavebnom úrade, väčšinou ako ohlášku, ale v takomto prípade by mu to stavebný úrad nemal povoliť na ohlášku, nakoľko nedisponuje iným právom k pozemku, keďže čerpadlo by bolo na vašom pozemku. Informujte sa na vašom stavebnom úrade, či má povolenie na osadenie čerpadla.
Teraz čítam ešte raz, že ešte jeden meter pozemku je jeho. Čiže iné právo k pozemku má. Ak by mu to takto stavebný úrad povolil na ohlášku, tak by som to napadla na nadriadenom orgáne, lebo takto osadené čerpadlo by sa podľa mňa malo povoľovať cez stavebný zámer, nakoľko dochádza k obmedzeniu práv susedov.
Len, aby si aj Ty casom nepotrebovala nieco domontovat,

podla slovenskej legislativy (stavebny zakon, obcianske pravo) stavba, ktora je blizko hranice pozemku alebo domu suseda, potrebuje jeho suhlas, ak zasahuje na jeho pozemok alebo ho moze obmedzovat. on sice tvrdi, ze ma 1m na tvojej strane, ale to neznamená, ze moze svojpomocne dat von TC az do hranice, ktora ti skodi.