Bryndzová polievka v tehotenstve: Je bezpečná po uvarení?
Ahojte, viem ze bryndza v tehotenste nie, ale co taka bryndzova polievka, kde bryndza prejde varom? Ta je uz ok ze?
@anonym_autor ale aj tak by som kúpila raku bryndzu krora je z pasterizovaneho mlieka.
Pasterizovanu bryndzu mozes aj bez varenia. Naopak, ak ides bryndzu varit, mozes aj nepasterizovanu.
Logika nepusti.
Pasterizovanu bryndzu mozes aj bez varenia. Naopak, ak ides bryndzu varit, mozes aj nepasterizovanu.
Logika nepusti.
@anonym_5db826 to je tusim iba liptov ze?
@tenerifka Dakujem, aj som si myslela. Minule na salasi ma strasne lakali halusky s pirohami na jednom tanieri, ale radsej som odolala
Ano, liptov je aj pre tehotne. Okrem listerie je nebezpecna aj encefalitida, ale ta tiez zomiera pri 70°, tolko pri vareni polievky dosiahnes urcite.
listeria sa varenim nici.
tepelne upravenú som jedla normálne.. aj halušky, aj polievku.. a keď je pasterizovaná, kľudne aj nátierku
tepelne upravenú som jedla normálne.. aj halušky, aj polievku.. a keď je pasterizovaná, kľudne aj nátierku
@sajmonka_1216 ako si upravila bryndzu na halusky? Ci len dala na horuce?
@anonym_autor nie, takto to nie je bezpečné, že dáš na horúce, na to zabudni
@anonym_autor áno, vmiešala som to do halušiek s trochou tej vyvarenej vody, aby boli také krémové... bryndza bola normálne pasterizovaná
@anonym_autor nie, takto to nie je bezpečné, že dáš na horúce, na to zabudni
@luliu boze to je zase ton… neviem si predstavit ako sa da tepelne upravit bryndza na halusky, tak sa pytam…
Samotná bryndza surová v tehotenstve sa neodporúča, ale v teplej polievke je to väčšinou v poriadku. Samozrejme, vždy záleží aj na kvalite bryndze, takže ideálne použiť čerstvú a od overeného zdroja.
@anonym_autor bryndzu v tehotenstve som jedla pravidelne a nijakým varom som ju neprehnala. Pokiaľ kúpiš v bežnom obchode pasterizovanu, nič ti nebude. Zapni mozog 🙄
Bežne som jedla pasterizovanú bryndzu, môj gynekológ povedal, že pasterizovane môžem akékoľvek syry. Ak chceš mať totálnu istotu, povar si ju minútu v mlieku alebo v ovare z halušiek. A na salašoch radšej nejedz vôbec nič.
@luliu boze to je zase ton… neviem si predstavit ako sa da tepelne upravit bryndza na halusky, tak sa pytam…
@tenerifka pripomen mi prosim ako sme my "starsie" prezili tehotenstva bez netu a bez kona?🤔
Boze zena trochu pohni rozumom. alebo si aspon precitaj co je pasterizacia.
@anonym_autor
@tenerifka pripomen mi prosim ako sme my "starsie" prezili tehotenstva bez netu a bez kona?🤔
@anonym_autor
@natalka13 zase to su zname vedecke fakty. to, ze neboli informacie, neznamena, ze sa nikomu nic nestalo a nikto kvoli listerioze nepotratil...
Do halušiek rozpúšťam bryndzu v kyslej smotane a tak ju až vlejeme do halušiek, prejde to varom, čiže by to malo stačiť. Zato do takej bryndzovej polievky bryndzu neverím lebo sa zgrcne . Rozpustim v teplej vode a vlejem do uvarenej polievky
@anonym_autor
@natalka13 museli sme sa spoliehat same na seba a zdravy sedliacky rozum.... Ale kebyze mam v tej dobe internet (a nebodaj este chat gpt), tak by som mala relevantne info do par sekund....
Ale konkretne temu pasterizacie sme urcite preberali uz na ZS a davali sme asi pozor....
Normálne kúp pasterizovanú bryndzu a kľudne si ju daj. Ja som jedla aj halušky aj opekaný chlieb. Veď pasterizovaná je tepelne upravená
@anonym_autor bryndzu v tehotenstve som jedla pravidelne a nijakým varom som ju neprehnala. Pokiaľ kúpiš v bežnom obchode pasterizovanu, nič ti nebude. Zapni mozog 🙄
@nikpa zapni mozog, ale v obchode predavaju aj nepasterizovanu
@anonym_autor Ved kupena je skoro kazda pasterizovana. ja mam taku skusenost, ze je len zopar nepasterizovanych aj to len cisto z ovcieho mlieka. Ked kupujes klasicku bryndzu dostupnu bezne v obchode, ktora je 1/2 ovcie a 1/2 kravske mlieko, bude na 99% pasterizovana. mozes kludne aj surovu.
@nikpa v obchode nie je take lahke najst uplne pasterizovanu bryndzu. Najcastejsie je vyrabana z casti zo suroveho mlieka a z casti pasterizovaneho. Prezri si obcas zlozenie roznych druhov, zistis, ze jedine liptov garantuje vyhradne pasterizovane mlieko. Este som videla niku ze nemala v zlozeni aj surove mlieko, ale este som si netrufla na nu.
@nikpa V obchode normalne kupis nepasterizovanu bryndzu. Nerad zenam hluposti, ked ide o tak vaznu vec ako je zivot samotny. Toto stahovali z trhu ked som bola tehotna. Dobre, ze som vtedy nedala na "dobre" mienene rady kedy staci zapnut mozog.
https://sita.sk/vpotravinarstve/v-slovenskej-br...
@nikpa V obchode normalne kupis nepasterizovanu bryndzu. Nerad zenam hluposti, ked ide o tak vaznu vec ako je zivot samotny. Toto stahovali z trhu ked som bola tehotna. Dobre, ze som vtedy nedala na "dobre" mienene rady kedy staci zapnut mozog.
https://sita.sk/vpotravinarstve/v-slovenskej-br...
@beata_k ďalšia panikarka 🙄 veď si prečítam čo kupujem, je to celkom jednoduché. Ale chápem, pre niekoho je ľahšie opýtať sa na koňovi ako si prečítať zloženie.
@nikpa Kde tam pise aka je to bryndza podla zlozenia?
@beata_k Bryndza ktorá nie je pasterizovana to ma na sebe jasne uvedené, napísané a dokonca aj nakreslené som už videla. Napriklad Agrofarma vyraba bryndzu aj z nepasterizovaneho mlieka a je to na nej uvedene, ze ju neodporucaju v tehotenstve. Kde nie je nič také uvedené, je určite pasterizovana. Žiadny výrobca si nezoberie na zodpovednosť predávať neoznacenu nepasterizovanu bryndzu. Takže ak si kúpi v potravinách, nie niekde na salaši a nie je na nej nič, tak ju v kľude môže zjesť aj tehotná.
@beata_k Bryndza ktorá nie je pasterizovana to ma na sebe jasne uvedené, napísané a dokonca aj nakreslené som už videla. Napriklad Agrofarma vyraba bryndzu aj z nepasterizovaneho mlieka a je to na nej uvedene, ze ju neodporucaju v tehotenstve. Kde nie je nič také uvedené, je určite pasterizovana. Žiadny výrobca si nezoberie na zodpovednosť predávať neoznacenu nepasterizovanu bryndzu. Takže ak si kúpi v potravinách, nie niekde na salaši a nie je na nej nič, tak ju v kľude môže zjesť aj tehotná.
@nikpa Urcite pasterizovana??? Tak si este raz pozri link, ktory som ti poslala a nepis blbosti.

@anonym_autor ja si myslím že áno. Dôležité aby to bolo ohriate nad 75 stupňov aspoň pár minút. Var by mal zničiť prípadnú listeriu.