icon

Bryndzová polievka v tehotenstve: Je bezpečná po uvarení?

29. júl 2025

Ahojte, viem ze bryndza v tehotenste nie, ale co taka bryndzova polievka, kde bryndza prejde varom? Ta je uz ok ze?

anonym_5db826
29. júl 2025

@anonym_autor ja si myslím že áno. Dôležité aby to bolo ohriate nad 75 stupňov aspoň pár minút. Var by mal zničiť prípadnú listeriu.

anonym_5db826
29. júl 2025

@anonym_autor ale aj tak by som kúpila raku bryndzu krora je z pasterizovaneho mlieka.

tenerifka
29. júl 2025

Pasterizovanu bryndzu mozes aj bez varenia. Naopak, ak ides bryndzu varit, mozes aj nepasterizovanu.
Logika nepusti.

autor
29. júl 2025
@tenerifka

Pasterizovanu bryndzu mozes aj bez varenia. Naopak, ak ides bryndzu varit, mozes aj nepasterizovanu.
Logika nepusti.

@anonym_5db826 to je tusim iba liptov ze?
@tenerifka Dakujem, aj som si myslela. Minule na salasi ma strasne lakali halusky s pirohami na jednom tanieri, ale radsej som odolala

selena_luna
29. júl 2025

Ano, liptov je aj pre tehotne. Okrem listerie je nebezpecna aj encefalitida, ale ta tiez zomiera pri 70°, tolko pri vareni polievky dosiahnes urcite.

majamat
29. júl 2025

listeria sa varenim nici.

luliu
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_5db826 to je tusim iba liptov ze?
@tenerifka Dakujem, aj som si myslela. Minule na salasi ma strasne lakali halusky s pirohami na jednom tanieri, ale radsej som odolala

@anonym_autor na salaši určite nič nejedz, treba kúpiť v obchode pasterizovanu

sajmonka_1216
29. júl 2025

tepelne upravenú som jedla normálne.. aj halušky, aj polievku.. a keď je pasterizovaná, kľudne aj nátierku

autor
29. júl 2025
@sajmonka_1216

tepelne upravenú som jedla normálne.. aj halušky, aj polievku.. a keď je pasterizovaná, kľudne aj nátierku

@sajmonka_1216 ako si upravila bryndzu na halusky? Ci len dala na horuce?

luliu
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie, takto to nie je bezpečné, že dáš na horúce, na to zabudni

sajmonka_1216
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno, vmiešala som to do halušiek s trochou tej vyvarenej vody, aby boli také krémové... bryndza bola normálne pasterizovaná

autor
29. júl 2025
@luliu

@anonym_autor nie, takto to nie je bezpečné, že dáš na horúce, na to zabudni

@luliu boze to je zase ton… neviem si predstavit ako sa da tepelne upravit bryndza na halusky, tak sa pytam…

luliu
29. júl 2025
@anonym_autor

@luliu boze to je zase ton… neviem si predstavit ako sa da tepelne upravit bryndza na halusky, tak sa pytam…

@anonym_autor nijako......

iwka_77
29. júl 2025

Samotná bryndza surová v tehotenstve sa neodporúča, ale v teplej polievke je to väčšinou v poriadku. Samozrejme, vždy záleží aj na kvalite bryndze, takže ideálne použiť čerstvú a od overeného zdroja.

nikpa
29. júl 2025

@anonym_autor bryndzu v tehotenstve som jedla pravidelne a nijakým varom som ju neprehnala. Pokiaľ kúpiš v bežnom obchode pasterizovanu, nič ti nebude. Zapni mozog 🙄

michaela329
29. júl 2025

Bežne som jedla pasterizovanú bryndzu, môj gynekológ povedal, že pasterizovane môžem akékoľvek syry. Ak chceš mať totálnu istotu, povar si ju minútu v mlieku alebo v ovare z halušiek. A na salašoch radšej nejedz vôbec nič.

natalka13
29. júl 2025
@anonym_autor

@tenerifka pripomen mi prosim ako sme my "starsie" prezili tehotenstva bez netu a bez kona?🤔

Boze zena trochu pohni rozumom. alebo si aspon precitaj co je pasterizacia.
@anonym_autor

kiwi3
29. júl 2025
@natalka13

@tenerifka pripomen mi prosim ako sme my "starsie" prezili tehotenstva bez netu a bez kona?🤔

@anonym_autor

@natalka13 zase to su zname vedecke fakty. to, ze neboli informacie, neznamena, ze sa nikomu nic nestalo a nikto kvoli listerioze nepotratil...

anonym_67ad64
29. júl 2025

Do halušiek rozpúšťam bryndzu v kyslej smotane a tak ju až vlejeme do halušiek, prejde to varom, čiže by to malo stačiť. Zato do takej bryndzovej polievky bryndzu neverím lebo sa zgrcne . Rozpustim v teplej vode a vlejem do uvarenej polievky

tenerifka
29. júl 2025
@natalka13

@anonym_autor

@natalka13 museli sme sa spoliehat same na seba a zdravy sedliacky rozum.... Ale kebyze mam v tej dobe internet (a nebodaj este chat gpt), tak by som mala relevantne info do par sekund....
Ale konkretne temu pasterizacie sme urcite preberali uz na ZS a davali sme asi pozor....

tim23
29. júl 2025

Normálne kúp pasterizovanú bryndzu a kľudne si ju daj. Ja som jedla aj halušky aj opekaný chlieb. Veď pasterizovaná je tepelne upravená

autor
29. júl 2025
@nikpa

@anonym_autor bryndzu v tehotenstve som jedla pravidelne a nijakým varom som ju neprehnala. Pokiaľ kúpiš v bežnom obchode pasterizovanu, nič ti nebude. Zapni mozog 🙄

@nikpa zapni mozog, ale v obchode predavaju aj nepasterizovanu

daja07
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ved kupena je skoro kazda pasterizovana. ja mam taku skusenost, ze je len zopar nepasterizovanych aj to len cisto z ovcieho mlieka. Ked kupujes klasicku bryndzu dostupnu bezne v obchode, ktora je 1/2 ovcie a 1/2 kravske mlieko, bude na 99% pasterizovana. mozes kludne aj surovu.

selena_luna
29. júl 2025
@nikpa

@nikpa v obchode nie je take lahke najst uplne pasterizovanu bryndzu. Najcastejsie je vyrabana z casti zo suroveho mlieka a z casti pasterizovaneho. Prezri si obcas zlozenie roznych druhov, zistis, ze jedine liptov garantuje vyhradne pasterizovane mlieko. Este som videla niku ze nemala v zlozeni aj surove mlieko, ale este som si netrufla na nu.

nikpa
29. júl 2025
@anonym_autor

@nikpa zapni mozog, ale v obchode predavaju aj nepasterizovanu

@anonym_autor čítať vieš, že...?

beata_k
29. júl 2025

@nikpa V obchode normalne kupis nepasterizovanu bryndzu. Nerad zenam hluposti, ked ide o tak vaznu vec ako je zivot samotny. Toto stahovali z trhu ked som bola tehotna. Dobre, ze som vtedy nedala na "dobre" mienene rady kedy staci zapnut mozog.
https://sita.sk/vpotravinarstve/v-slovenskej-br...

nikpa
29. júl 2025
@beata_k

@nikpa V obchode normalne kupis nepasterizovanu bryndzu. Nerad zenam hluposti, ked ide o tak vaznu vec ako je zivot samotny. Toto stahovali z trhu ked som bola tehotna. Dobre, ze som vtedy nedala na "dobre" mienene rady kedy staci zapnut mozog.
https://sita.sk/vpotravinarstve/v-slovenskej-br...

@beata_k ďalšia panikarka 🙄 veď si prečítam čo kupujem, je to celkom jednoduché. Ale chápem, pre niekoho je ľahšie opýtať sa na koňovi ako si prečítať zloženie.

beata_k
30. júl 2025
@nikpa

@beata_k ďalšia panikarka 🙄 veď si prečítam čo kupujem, je to celkom jednoduché. Ale chápem, pre niekoho je ľahšie opýtať sa na koňovi ako si prečítať zloženie.

@nikpa Kde tam pise aka je to bryndza podla zlozenia?

nikpa
30. júl 2025
@beata_k

@nikpa Kde tam pise aka je to bryndza podla zlozenia?

@beata_k Bryndza ktorá nie je pasterizovana to ma na sebe jasne uvedené, napísané a dokonca aj nakreslené som už videla. Napriklad Agrofarma vyraba bryndzu aj z nepasterizovaneho mlieka a je to na nej uvedene, ze ju neodporucaju v tehotenstve. Kde nie je nič také uvedené, je určite pasterizovana. Žiadny výrobca si nezoberie na zodpovednosť predávať neoznacenu nepasterizovanu bryndzu. Takže ak si kúpi v potravinách, nie niekde na salaši a nie je na nej nič, tak ju v kľude môže zjesť aj tehotná.

beata_k
30. júl 2025
@nikpa

@beata_k Bryndza ktorá nie je pasterizovana to ma na sebe jasne uvedené, napísané a dokonca aj nakreslené som už videla. Napriklad Agrofarma vyraba bryndzu aj z nepasterizovaneho mlieka a je to na nej uvedene, ze ju neodporucaju v tehotenstve. Kde nie je nič také uvedené, je určite pasterizovana. Žiadny výrobca si nezoberie na zodpovednosť predávať neoznacenu nepasterizovanu bryndzu. Takže ak si kúpi v potravinách, nie niekde na salaši a nie je na nej nič, tak ju v kľude môže zjesť aj tehotná.

@nikpa Urcite pasterizovana??? Tak si este raz pozri link, ktory som ti poslala a nepis blbosti.