Ktorý biely živý jogurt je najlepší a zdravý?
Ahojte, potrebujem poradiť od odborníka na jogurty 😀 ktorý je najlepší a naozaj živý? Tie v skle sú finančne dosť náročné keď každý deň musím zjesť jeden tak hľadám skôr z tých obyčajných. Aktuálne si idem coop živý a skúšala som aj bánovecký, aj smotanový coop biely. Zloženie totožné len mlieko alebo smotana a jogurtová kultúra. Tak ktorý je naozaj živý? Mám to na trávenie preto musím každý deň jeden a k tomu kopu iného. A taktiež či je zdravší ten s mliekom alebo smotanou. Priberanie u mňa už nie je žiaduce (8 mesiac tehotenstva). Ďakujem 🙂

A kefír?
Hollandia si neskusala?
V pár rozhovoroch s expertami, čo som videl, spomínali ako najlepšiu Hollandiu Bio.
@dominika1922 kupujem veľkú Hollandiu v Lidli, balenie 500ml majú za 1€. To máš akoby 3 jogurty za super cenu...
Pripájam sa k názoru, že Hollandia je skvelá čo sa týka zloženia.
Jogurty je dobee striedat, posla mna vsetky biele jogurty, co som zatial na sk skusila, su zive..
Kup si jogurtovac a ako starter pouzi kludne aj ten drahsi biely jogurt v skle. Takto si narobis rovnakych jogurtov kolko chces 😉, pripadne mozes pokombinovat aj rozne znacky ako startery.
Robim jogurty doma, ľahko aj bez jogurtovača a teplomera. Liter mlieka a 200g jogurt... Ohrej čerstve mlieko (teplotu taku, že v nej ešte podržiš prst) vmiešaj do toho jogurt (Holandia bio) izbovej teploty a vlej do sklenenych poharov. Zabaľ do deky, alebo do termotašky a ráno jogurty do chladničky. Mali by vydrzať 2 tyždne, ale vždy zjeme skôr, tak neviem 😊 Na ďalšiu várku už môžeš použiť svoj jogurt.
Robim jogurty doma, ľahko aj bez jogurtovača a teplomera. Liter mlieka a 200g jogurt... Ohrej čerstve mlieko (teplotu taku, že v nej ešte podržiš prst) vmiešaj do toho jogurt (Holandia bio) izbovej teploty a vlej do sklenenych poharov. Zabaľ do deky, alebo do termotašky a ráno jogurty do chladničky. Mali by vydrzať 2 tyždne, ale vždy zjeme skôr, tak neviem 😊 Na ďalšiu várku už môžeš použiť svoj jogurt.
@anonym_731ac6 urcite by som nepchala do ohriateho mlieka prst. "Naockujes" ho takto aj bakteriami, ktore mas na rukach a to fakt nie je to, co chces mat v jogurte. Ja pouzivam UHT mlieko (tam mas istotu, ze je zbavene vsetkych bakterii, pri ohrievani meriam teplotu bezkontaktnym teplomerom a zasadne treba mat vsetko poriadne ciste (ja predtym aj vyvarim naberacku a pohare, do ktorych uz "buduci jogurt" budem nalievat) a po pridani srartera sa tam budu mnozit len ziaduce bakterie.
A kefír?
@13uzivatelka11 kefir ma mat len mlieko a kefirovu kulturu
@13uzivatelka11 kefir ma mat len mlieko a kefirovu kulturu
@viestta ja len že ak potrebuje niečo na trávenie, či nie je kefír lepší na to, ak jej to chuti
@viestta ja len že ak potrebuje niečo na trávenie, či nie je kefír lepší na to, ak jej to chuti
@13uzivatelka11 najlepsie je vsetko kyslomliecne, vratane acidka a najviac probiotickych bakterii ma bryndza, aj ta nepasterizovana
Výborný je kefír, skyr, bio hollandia. Ale podľa môjho názoru najlepší je grécky jogurt s baktériami bb-12 (nemá nič spoločné s vitamínom b 12). Treba čítať zloženie a nenechať sa pomýliť, lebo ak je názov Jogurt gréckeho typu, je to len podfuck a nie grécky jogurt.
@13uzivatelka11 najlepsie je vsetko kyslomliecne, vratane acidka a najviac probiotickych bakterii ma bryndza, aj ta nepasterizovana
@viestta Jasné, ako som len mohla zabudnúť na bryndzu? Btw, až po mnohých rokoch som zistila, že aj na nej treba čítať zloženie. Viete o tom, že väčšinou v supermarketoch obsahuje len 51 % bryndze?
@anonym_731ac6 Dá sa takto robiť aj z kozieho mlieka?
Keď sme pri tých jogurtoch... Pred rokmi som bola pri spotrebiteľských testoch ovocných jogurtov. Úplne najhoršie vyšli Danone a Srdiečko. Ani jediná živá kultúra, žiadny jogurt, samá chémia. Podvod. Dosť dobre vyšli Zvolenský a Levický. Grécky a Hollandia ešte neboli na trhu.
@anonym_731ac6 Dá sa takto robiť aj z kozieho mlieka?
@andrea2667 roky som mala kozy a roky som robila jogurt doma. Do čerstvo podojeného precedeného mlieka som zamiešala lyžicu jogurtu (na cca 500 ml mlieka) a dala na noc do termonádoby na výrobu jogurtu. Len kozí jogurt je redší a ťahavý.
@viestta bryndzu určite neodporúčam tehotnej žene.
@dominika1922 ak priberanie nie je žiadúce, vyhla by som sa smotanovým jogurtom. Odporúčam grécky, ten má veľa bielkovín, len žiaľ, na Slovensku majú často 10% tuku. V grécku som tak tučný jogurt ani nevidela, tam zvyknem kupovať s 3%, max. 5%tuku.
@andrea2667 roky som mala kozy a roky som robila jogurt doma. Do čerstvo podojeného precedeného mlieka som zamiešala lyžicu jogurtu (na cca 500 ml mlieka) a dala na noc do termonádoby na výrobu jogurtu. Len kozí jogurt je redší a ťahavý.
@zuzanaam Vďaka za info
@13uzivatelka11 ďakujem ja mám toho viac, každý deň okrem jogurtu aj zakysanku a trochu šťavy z kyslej kapusty plus probiotika. A ďalšie veci.. ako sušené marhule, semiačka, orechy, melasa.. no je toho dosť 😁
@zuzanaam ja bryndzu milujem rovnako ako aj nivu a ani toto tehotenstvo sa toho neviem vzdať ale nebojím sa že by som niečo dostala. Ak sa má stať tak sa stane a nejem to na kilá ale raz za čas 🙂
@dominika1922 dôvod nie je niečo dostať, alebo nedostať.... A z rovnakého dôvodu by som nejedla žiadne priemyselne spracované džemy, pretlaky a pod.
@selenka7
@anonym_731ac6 ďakujem už sa chladia. Dnes som robila z holandie🙂
@selenka7
@anonym_731ac6
ďakujem už sa chladia. Dnes som robila z holandie🙂

Kazdy jogurt, ktory ma v zlozeni len mlieko (moze byt aj susene). smotanu (nemusi byt) a jogurtove kultury a nema trvanlivost mesiace je zivy jogurt