icon

Ktorý biely živý jogurt je najlepší a zdravý?

dominika1922
11. júl 2025

Ahojte, potrebujem poradiť od odborníka na jogurty 😀 ktorý je najlepší a naozaj živý? Tie v skle sú finančne dosť náročné keď každý deň musím zjesť jeden tak hľadám skôr z tých obyčajných. Aktuálne si idem coop živý a skúšala som aj bánovecký, aj smotanový coop biely. Zloženie totožné len mlieko alebo smotana a jogurtová kultúra. Tak ktorý je naozaj živý? Mám to na trávenie preto musím každý deň jeden a k tomu kopu iného. A taktiež či je zdravší ten s mliekom alebo smotanou. Priberanie u mňa už nie je žiaduce (8 mesiac tehotenstva). Ďakujem 🙂

Ktorý biely živý jogurt je najlepší a zdravý?Ktorý biely živý jogurt je najlepší a zdravý?Ktorý biely živý jogurt je najlepší a zdravý?Ktorý biely živý jogurt je najlepší a zdravý?
viestta
11. júl 2025

Kazdy jogurt, ktory ma v zlozeni len mlieko (moze byt aj susene). smotanu (nemusi byt) a jogurtove kultury a nema trvanlivost mesiace je zivy jogurt

13uzivatelka11
11. júl 2025

A kefír?

kofa77
11. júl 2025

Hollandia si neskusala?

bystrozraky
11. júl 2025

V pár rozhovoroch s expertami, čo som videl, spomínali ako najlepšiu Hollandiu Bio.

gejb
11. júl 2025

@dominika1922 kupujem veľkú Hollandiu v Lidli, balenie 500ml majú za 1€. To máš akoby 3 jogurty za super cenu...

mdse
11. júl 2025

Pripájam sa k názoru, že Hollandia je skvelá čo sa týka zloženia.

dadis
11. júl 2025

Jogurty je dobee striedat, posla mna vsetky biele jogurty, co som zatial na sk skusila, su zive..

selenka7
11. júl 2025

Kup si jogurtovac a ako starter pouzi kludne aj ten drahsi biely jogurt v skle. Takto si narobis rovnakych jogurtov kolko chces 😉, pripadne mozes pokombinovat aj rozne znacky ako startery.

anonym_731ac6
11. júl 2025

Robim jogurty doma, ľahko aj bez jogurtovača a teplomera. Liter mlieka a 200g jogurt... Ohrej čerstve mlieko (teplotu taku, že v nej ešte podržiš prst) vmiešaj do toho jogurt (Holandia bio) izbovej teploty a vlej do sklenenych poharov. Zabaľ do deky, alebo do termotašky a ráno jogurty do chladničky. Mali by vydrzať 2 tyždne, ale vždy zjeme skôr, tak neviem 😊 Na ďalšiu várku už môžeš použiť svoj jogurt.

selenka7
11. júl 2025
@anonym_731ac6

Robim jogurty doma, ľahko aj bez jogurtovača a teplomera. Liter mlieka a 200g jogurt... Ohrej čerstve mlieko (teplotu taku, že v nej ešte podržiš prst) vmiešaj do toho jogurt (Holandia bio) izbovej teploty a vlej do sklenenych poharov. Zabaľ do deky, alebo do termotašky a ráno jogurty do chladničky. Mali by vydrzať 2 tyždne, ale vždy zjeme skôr, tak neviem 😊 Na ďalšiu várku už môžeš použiť svoj jogurt.

@anonym_731ac6 urcite by som nepchala do ohriateho mlieka prst. "Naockujes" ho takto aj bakteriami, ktore mas na rukach a to fakt nie je to, co chces mat v jogurte. Ja pouzivam UHT mlieko (tam mas istotu, ze je zbavene vsetkych bakterii, pri ohrievani meriam teplotu bezkontaktnym teplomerom a zasadne treba mat vsetko poriadne ciste (ja predtym aj vyvarim naberacku a pohare, do ktorych uz "buduci jogurt" budem nalievat) a po pridani srartera sa tam budu mnozit len ziaduce bakterie.

viestta
11. júl 2025
@13uzivatelka11

A kefír?

@13uzivatelka11 kefir ma mat len mlieko a kefirovu kulturu

13uzivatelka11
11. júl 2025
@viestta

@13uzivatelka11 kefir ma mat len mlieko a kefirovu kulturu

@viestta ja len že ak potrebuje niečo na trávenie, či nie je kefír lepší na to, ak jej to chuti

viestta
11. júl 2025
@13uzivatelka11

@viestta ja len že ak potrebuje niečo na trávenie, či nie je kefír lepší na to, ak jej to chuti

@13uzivatelka11 najlepsie je vsetko kyslomliecne, vratane acidka a najviac probiotickych bakterii ma bryndza, aj ta nepasterizovana

andrea2667
11. júl 2025

Výborný je kefír, skyr, bio hollandia. Ale podľa môjho názoru najlepší je grécky jogurt s baktériami bb-12 (nemá nič spoločné s vitamínom b 12). Treba čítať zloženie a nenechať sa pomýliť, lebo ak je názov Jogurt gréckeho typu, je to len podfuck a nie grécky jogurt.

andrea2667
11. júl 2025
@viestta

@13uzivatelka11 najlepsie je vsetko kyslomliecne, vratane acidka a najviac probiotickych bakterii ma bryndza, aj ta nepasterizovana

@viestta Jasné, ako som len mohla zabudnúť na bryndzu? Btw, až po mnohých rokoch som zistila, že aj na nej treba čítať zloženie. Viete o tom, že väčšinou v supermarketoch obsahuje len 51 % bryndze?

andrea2667
11. júl 2025
@anonym_731ac6

@anonym_731ac6 Dá sa takto robiť aj z kozieho mlieka?

andrea2667
11. júl 2025

Keď sme pri tých jogurtoch... Pred rokmi som bola pri spotrebiteľských testoch ovocných jogurtov. Úplne najhoršie vyšli Danone a Srdiečko. Ani jediná živá kultúra, žiadny jogurt, samá chémia. Podvod. Dosť dobre vyšli Zvolenský a Levický. Grécky a Hollandia ešte neboli na trhu.

zuzanaam
11. júl 2025
@andrea2667

@anonym_731ac6 Dá sa takto robiť aj z kozieho mlieka?

@andrea2667 roky som mala kozy a roky som robila jogurt doma. Do čerstvo podojeného precedeného mlieka som zamiešala lyžicu jogurtu (na cca 500 ml mlieka) a dala na noc do termonádoby na výrobu jogurtu. Len kozí jogurt je redší a ťahavý.

zuzanaam
11. júl 2025
@viestta

@viestta bryndzu určite neodporúčam tehotnej žene.

zuzanaam
11. júl 2025

@dominika1922 ak priberanie nie je žiadúce, vyhla by som sa smotanovým jogurtom. Odporúčam grécky, ten má veľa bielkovín, len žiaľ, na Slovensku majú často 10% tuku. V grécku som tak tučný jogurt ani nevidela, tam zvyknem kupovať s 3%, max. 5%tuku.

viestta
11. júl 2025
@zuzanaam

@viestta bryndzu určite neodporúčam tehotnej žene.

@zuzanaam pasterizovanu moze aj tehotna zena, nepasterizovana sa neodporuca

zuzanaam
11. júl 2025
@viestta

@zuzanaam pasterizovanu moze aj tehotna zena, nepasterizovana sa neodporuca

@viestta ja neodporúčam radšej žiadnu.

andrea2667
11. júl 2025
@zuzanaam

@andrea2667 roky som mala kozy a roky som robila jogurt doma. Do čerstvo podojeného precedeného mlieka som zamiešala lyžicu jogurtu (na cca 500 ml mlieka) a dala na noc do termonádoby na výrobu jogurtu. Len kozí jogurt je redší a ťahavý.

@zuzanaam Vďaka za info

dominika1922
autor
11. júl 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 ďakujem ja mám toho viac, každý deň okrem jogurtu aj zakysanku a trochu šťavy z kyslej kapusty plus probiotika. A ďalšie veci.. ako sušené marhule, semiačka, orechy, melasa.. no je toho dosť 😁

dominika1922
autor
11. júl 2025
@zuzanaam

@viestta ja neodporúčam radšej žiadnu.

@zuzanaam ja bryndzu milujem rovnako ako aj nivu a ani toto tehotenstvo sa toho neviem vzdať ale nebojím sa že by som niečo dostala. Ak sa má stať tak sa stane a nejem to na kilá ale raz za čas 🙂

zuzanaam
12. júl 2025
@dominika1922

@zuzanaam ja bryndzu milujem rovnako ako aj nivu a ani toto tehotenstvo sa toho neviem vzdať ale nebojím sa že by som niečo dostala. Ak sa má stať tak sa stane a nejem to na kilá ale raz za čas 🙂

@dominika1922 dôvod nie je niečo dostať, alebo nedostať.... A z rovnakého dôvodu by som nejedla žiadne priemyselne spracované džemy, pretlaky a pod.

dominika1922
autor
12. júl 2025
@anonym_731ac6

@selenka7
@anonym_731ac6 ďakujem už sa chladia. Dnes som robila z holandie🙂

dominika1922
autor
12. júl 2025

@selenka7
@anonym_731ac6
ďakujem už sa chladia. Dnes som robila z holandie🙂