Prečo tehotné nesmú jesť sushi?
Ahojte , viem že môžeme polemizovať o Tom ako veľmi striktne veci by mala tehulka dodržiavať ale chcela by som vedieť či niektorá z vás vie ten pravý dôvod prečo ? Je to preto že tam hrozí salmonela alebo je to pre nejaký iný dôvod ? Je mi jasné že žalúdočné problémy/ otravu človek nechce , tobôž nie tehotná žena ...ale ide mi skôr o to že salmonelu môžem dostať z hocičoho vždy by to bol prúser... Viete o nejakom inom dovode ? Že napr. To mäso je toxické aj bez salmonely alebo tak ? Neviem to nikde nájsť ako relevantnú info , všade len zoznam čo by som nemala..čakám druhého prcka a teda ani pri prvom som nebola nejak striktná jediné čo naozaj striktne dodrzujem je 0 alkoholu...sushi som mala aj keď som ešte nevedela že som už tehotná ale bolo to na začiatku, 3-4 tt... Teraz som 10tt... Dajte váš názor , som zvedavá či ste sa sushi vzdali a či poprípade viete o iných argumentoch...ďakujem moc 🙂.
Čo ja viem, tak v surových rybách (tak ako aj v mäse) môžu byť parazity. Ale ja ja som tiež raz neodolala a jedla sushi v tehotenstve.
nie som lekar, takze velmi laicky. v surovom mase mozu byt nejake bakterie, ktore sa teplom nicia. no a prave tie bakterie mozu byt pre plod fatalne. tiez sa to tyka nepasterizovanych mliecnych vyrobkov (dost casto spominana bryndza, ktora by v pripade, ze ju poziva tehotna, mala byt pasterizovana/prejst tepelnou upravou).
Salmonelu dostať môžeš a veru vždy je to pruser. Ale pre tehotnu tu môže skončiť potratom.
V surovom mäse môže byt listeria a parazity.
To asi nechceš riskovať...
Lebo je to surove maso.
Fakt sa pýtaš prečo v tehotenstve nemôžeš jesť tepelne nespracovane ryby ? Ak chceš jesť sushi s avokadom , uhorkou kľudne , ale suroveho lososa , tuniaka atd … logicky by som tehotná nejedla . To si už kludne daj tatarák
Ja som si jeden krát dala, nedalo sa tej chuti odolať, ale až úplne v závere tehotenstva, a o pár dní som rodila 🙂 v takom ranom štádiu by som ho ale nejedla, kvôli vyššie spomenutému. Ani volské oko s tekutým žĺtkom som nejedla, pre istotu radšej upravené.
Kvoli parazitom. Myslim, ze pasomnice
Kvoli moznej nakaze listeriou.
Samozrejme, ze som sa sushi v tehotenstve vzdala, aj vsetkeho nepasterizovaneho. Mozes z toho dostat listeriozu, tak si nastuduj, co to moze sposobit (potrat, predcasny porod, porod mrtveho plodu alebo umrtie novorodenca kvoli poskodeniu pecene, nadobliciek, pluc a sleziny, zapal mozgu a mozgových blan) a potom ta ta chut na sushi prejde. Ked som sa dozvedela, ze moja sesterka caka 2.dieta a ze o tom vedela uz pri poslednej navsteve u nas, na ktorej jedla sushi a vypila pohar vina, skoro som odpadla...
Ryby obsahujú ortuť,aj preto nie
Ďakujem baby, aj za ten článok..ja som si stále myslela že kôli salmonele , tie parazity všeobecne má nenapadli. Stále sa hovorí že u nás je hygiena na vysokej úrovni a preto som si myslela že so salmonelou ak sa stretnem tak už to bude jedno ( napr. V reštike keby mali salmonely tak asi aj z kuraťa by som dostala a podobne) ..ja niesom moc zástanca toho že tehotenstvo je choroba a treba všetko robiť naopak ale samozrejme toto všetko znie hrozivejšie ako len hnačka , úplne to uznavam. Ono ja zbožňujem sushi najmä to avokadove ale v reštike robia všetko na jednej tácke jedným nožom, to by som si u rovno mohla dať akékoľvek. V prvom tehotenstve som sa sushi vzdala ale teda extrémna chuť na sushi spolu s nedostatkom informácií má doviedli k otázke či ak teraz si to musím odoprieť ,...ale teda radšej si to odopriem...máte úplnú pravdu... Ďakujem ❤️
Veď sushi kľudne môžeš jesť, okrem tých kde je surová ryba. Zeleninové sushi alebo tie kde je mäso tepelne upravované napríklad sushi s tempurou (vyprážaná kreveta) či s krabou tyčinkou. Keď sa aj tak bojíš, tak si môžeš urobiť sushi doma, nie je to nič zložité. Ja si ho doma tiež robím. Ja som takáto striktná nebola, jedla som naozaj všetko. Nepasterizované mliečne produkty, surové vajíčka ale domáce naše, pečeň, ryby, štipľavé, kávu, čierny čaj. Jediné čomu som sa vyhýbala bolo surové mäso.🤷🏻♀️
pri surovych rybach hrozi nakaza parazitom anisakis, su velmi hojne napriklad v atlantickej treske. V EU vsak plati nariadenie, ze ryby, ktore sa budu konzumovat za surova, musia byt predtym zmrazene na 72 hodin (tento proces tie anisakis zabije).
