Aká vysoká škola je dnes výhodná na štúdium?
tento rok som maturovala na gymnáziu, no nastala u mňa kríza a neviem akým smerom sa ďalej vydať, takže som sa rozhodla pre rok pauzy aj skrz finančných dôvodov. Medicína ani právo ma neláka a neviem nájsť odbor, ktorý je dobre uplatniteľný a zaujímavý
@michaelaella7 píšeš,že ťa baví cvičenie a zdravý životný štýl,tak potom aký problém s gymnastikou?
Ešte je taký odbor,výživa ľudí,keď sa zaujímaš o zdravý životný štýl.
https://fapz.uniag.sk/sk/vyziva-ludi/
https://www.stuba.sk/sk/informacie-pre-uchadzac...
Alebo trénerstvo,ale ak nezvládaš gymnastiku....
@rozculena myslím cvičenie ako v posilovni s ťažkými váhami
@rozculena myslím cvičenie ako v posilovni s ťažkými váhami
@michaelaella7 tak ale to je jednostranné,treba aj inak cvičiť....
@michaelaella7 tak ale to je jednostranné,treba aj inak cvičiť....
@rozculena áno chápem, to je pravda ale od malička som nebola vôbec vedená k pohybu a až sama som sa dokopala v 15 rokoch aspoň k takémuto pohybu a som za to veľmi rada, pretože sa mi aj podarilo dosiahnuť pekné výsledky, a teraz je už podľa mňa neskoro naučiť sa gymnastiku
@rozculena áno chápem, to je pravda ale od malička som nebola vôbec vedená k pohybu a až sama som sa dokopala v 15 rokoch aspoň k takémuto pohybu a som za to veľmi rada, pretože sa mi aj podarilo dosiahnuť pekné výsledky, a teraz je už podľa mňa neskoro naučiť sa gymnastiku
@michaelaella7 tak na tú výživu ľudí gymnastiku nepotrebuješ.
za mna fyzioterapia alebo celustna ortopedia (tychto odbornikov na strojceky je extremne malo)
Ja kebyze sa mam znovu narodit, tak idem na zubarinu a potom nejaku specializaciu
@michaelaella7
Alebo môžeš skúsiť niečo, na čo podľa ostatných nemáš. Nášmu mladšiemu synovi po strednej škole pri výbere budúceho štúdia napísali, že by nemal pracovať s číslami. Zobral to ako challenge a vyštudoval ekonómiu plus postgraduálne štúdium.
Teraz už siedmy rok pracuje v korporáte vo Švajčiarsku ako audítor za plat, ktorý skôr vyzerá ako telefónne číslo.
@anonymna435 bavia témy ohľadom ľudského tela, psychológie, no od psychológie ma dosť odhovorili iné diskusie, že väčšina to ľutuje a nezískali vedomosti aké si predstavovali a na medicíne by som nedokázala sa vzdať toľkých vecích a sedieť nad knihami deň a noc.
Stále som bola skôr taký kreatívnejší typ a baví ma taktiež cvičenie a zdravý životný štýl, no vysokú školu by som si chcela určite spraviť, pretože každý v okolí mi hovorí, že len s gymplom budem nič.
@michaelaella7 sú aj iné zdravotnícke odbory ako medicína, pôrodná asistentka, urgentná zdravotná starostlivosť, ošetrovateľstvo, fyzioterapia. S nimi sa určite v budúcnosti uplatníš
@anonym_672a10 fotografov je tiež už milión a prežívajú len zo svadieb 😀 keby som žena, tak by som možno šiel do HR, alebo možno vysokoškolské učiteľstvo keď uz
@anonym_a428af Nič také ako "vysokoškolské učiteľstvo" sa študovať nedá.
studuj to, co ta bavi najviac. co prinesie buducnost nikto netusi, ak ta bavi psychologia, studuj ju, ak bude potreba ludi napr. v socialnych sluzbach, vzdy si vies urobit nejaky kurz a robit to, ale opacne to neplati. ak studujes co ta bavi, sama si rozsirujes vedomosti nad ramec uciva, vrati sa ti to.nepocuvaj nikoho, kto ta odhovara.
Treba študovať to, čo baví, čo si dokáže predstaviť aj v praxi robiť, tento rok sa tiež dá zistiť ako ťa bude baviť brigáda, ale väčšinou to je to isté ako bolo aj pred rokom a škoda je strácať rok. Aj tak na dobré uplatnenie treba mať prax, vypracovať sa.
@anonym_a428af Nič také ako "vysokoškolské učiteľstvo" sa študovať nedá.
@ivka225 nedá, ale ak ju baví biológia alebo chémia, tak môže ísť na PhD a skúsiť učiť na VŠ
@anonymna435 bavia témy ohľadom ľudského tela, psychológie, no od psychológie ma dosť odhovorili iné diskusie, že väčšina to ľutuje a nezískali vedomosti aké si predstavovali a na medicíne by som nedokázala sa vzdať toľkých vecích a sedieť nad knihami deň a noc.
Stále som bola skôr taký kreatívnejší typ a baví ma taktiež cvičenie a zdravý životný štýl, no vysokú školu by som si chcela určite spraviť, pretože každý v okolí mi hovorí, že len s gymplom budem nič.
@michaelaella7 ze v studiu psychologie neziskali vedomosti, ake si predstavovali? To co je za blbost? Tak asi tu skolu flakali, ci? Ak ta odbor zaujima, tak nasajes . Je pravda, ze sa potrebujes dalej vzdelavat, ale to v kazdom.odbore. Pisala tu jedna matka, ktorej dcera bola zo studia sklamana, asi mas na mysli ju. Dalsie kurzy su platene, dlhorocne, robia sa po vikendoch, kde si platis nielen kurz, ale aj cestovne, ubytko a stravu. Ved pochopitelne. Ako klinicky psycholog potrebujes atestaciu. Mozno aj rogoroznu skusku. Potom podla toho, co chces robit. Skusky na sudneho znalca, skusky na preskusavanie vodicov, zbrane a ine. Pisem mozno zmatocne, ale ja psycholog nie som. Ale moja blizka pribuzna. Ona toto vsetko ma. Este snad to, ze studovat na statnej univerzite na dennom studiu. Lebo na sukromneh a popri zamestnani, to nemá uroven.
za mna fyzioterapia alebo celustna ortopedia (tychto odbornikov na strojceky je extremne malo)
@anonym_fdcd17 A ty vieš, že čeľustný ortopéd musí najskôr vyštudovať na VŠ klasické zubné lekárstvo a potom ešte ďalšie tri roky študovať špecializáciu? A na samotné zubné lekárstvo sa dostanú len najlepší študenti z najlepších a motivovaní učiť sa celé mesiace + niekde musia zvládnuť ešte aj talentové skúšky. To nie je odbor priemernú gymnazistku, ktorá ani netuší, čo chce, ake medicínu zamieta práve z dôvodu, že jej sa nechce toľko učiť.
za mna datova analytika, lebo sice AI dokáže analyzovat data, ale do praxe ich uz neda, lebo nepozna suvislosti
@anonym_71212d premýšľala som aj nad tým ale dosť ma odrádza správanie dnešných detí. Neraz som mala tú možnosť byť na hodinách v triede pri menších deťoch alebo aj starších a zistila som, že vôbec nemajú rešpekt a úctu k učiteľom ani k seberovným
@michaelaella7 rešpekt sa dá vybudovať aj u drzých detí k tomu potrebuješ kľudnú povahu, trpezlivosť, emočnú vyspelosť... je to výzva, ale môžeš ovplyvniť životy mnohým deťom 🙂
Ja by som sla studovat nieco, kde mozem robit sudneho znalca.. pripadne posudzovanie vplyvov na zivotne prostredie. Uvazovala by som aj nad pracou pilotky, ak by som bola dobra vo fyzike a matike, alebo cokolvek technickeho zamerania. Pripadne by som sla na medicinsku techniku, alebo iny obor v zdravotnictve, pri ktorom ale nemusim riesit nocne smeny, pohotovost a podobne.
@anonym_fdcd17 A ty vieš, že čeľustný ortopéd musí najskôr vyštudovať na VŠ klasické zubné lekárstvo a potom ešte ďalšie tri roky študovať špecializáciu? A na samotné zubné lekárstvo sa dostanú len najlepší študenti z najlepších a motivovaní učiť sa celé mesiace + niekde musia zvládnuť ešte aj talentové skúšky. To nie je odbor priemernú gymnazistku, ktorá ani netuší, čo chce, ake medicínu zamieta práve z dôvodu, že jej sa nechce toľko učiť.
@anonym_672a10 ano viem 🙂. ja som iba odpovedala na otazku ktora vs sa oplati. pekny vecer.
Možeš porozmýšľať nad prácou sestričky alebo pôrodnej asistentky, to je len bakalár, čiže nezaberie to veľa času a sestier je napr. v Bratislave brutálny podstav.
@michaelaella7 ak maš iq okolo 130 a viac a trufaš si na extrémne zložitú matematiku a fyziku skús ČVUT fjfi, fakulta jaderna a fyzikálne inžinierska. Poznám človeka ktorý vyštudoval jeho plat niečo okolo 7000€ momentálne . Ale ani ostatné technické vedy niesu na zahodenie . Elektrotechnika , strojárstvo atd
@anonym_71212d premýšľala som aj nad tým ale dosť ma odrádza správanie dnešných detí. Neraz som mala tú možnosť byť na hodinách v triede pri menších deťoch alebo aj starších a zistila som, že vôbec nemajú rešpekt a úctu k učiteľom ani k seberovným
@michaelaella7 Tak ftvs
@michaelaella7 pokiak ťa zaujímal nejaký konkrétny predmet na strednej, je fajn ísť študovať učiteľstvo toho predmetu (učitelia naozaj nemajú taký zlý plat!!!). ak nevieš vôbec čo robiť, skús si urobiť test na stránke vysokeskoly.sk
@anonym_71212d nemajú zlý plat? Ak niekto pracuje v školstve a je zo západného Slovenska plat nestačí, je to málo, stred a východ ak nie sú známosti problém sa zamestnať ako učiteľka. 15 rokov robím v školstve a plat v čistom 1090€.

@michaelaella7 píšeš,že ťa baví cvičenie a zdravý životný štýl,tak potom aký problém s gymnastikou?
Ešte je taký odbor,výživa ľudí,keď sa zaujímaš o zdravý životný štýl.
https://fapz.uniag.sk/sk/vyziva-ludi/
https://www.stuba.sk/sk/informacie-pre-uchadzac...
Alebo trénerstvo,ale ak nezvládaš gymnastiku....