Aké je uplatnenie po štúdiu čistej matematiky na vysokej škole?
Ahojte,
nemáte niekto skúsenosť so štúdiom čistej matematiky (na UK primárne, ale aj iné univerzity na SK/CZ/inde) a s následným uplatnením sa po VŠ?
Budem o rok maturovať a matika ma baví, ale od známych počúvam, že je to blbosť a že sa s tým mimo akademickej pôdy neuživím. Rád by som poznal pohľad niekoho, kto to má reálne za sebou.
Ďakujem
@mitschichi Moj partner pred rokmi vystudoval teoreticku informatiku na matfyze. Spatne lutuje, ze nesiel studovat cisto matematiku. Uplatnenie neskutocne a to nehovorim o nijakej kombinacii s pedagogikou, na to sa vykasli. Ak mas na to hlavu a bavi ta to, budes si po dostudovani moct vyberat. Drzim palce 🌸
S čistou matikou asi len na škole, alebo možno na SAV. poznám matfyzákov a sú učiteľmi, jeden robí na SAV. Voľakedy dávno sa s nich stávali manuálni IT testeri.
Poznam 4 RNDr., "cistych" matematikov a par mgr. s nepedagogickou matikou z prirodnych vied. Vsetci robia roky v IT na roznych poziciach
S čistou matikou asi len na škole, alebo možno na SAV. poznám matfyzákov a sú učiteľmi, jeden robí na SAV. Voľakedy dávno sa s nich stávali manuálni IT testeri.
@anonym_191712 Netrep, prosim ta, ked nemas skusenosti. Kazda softverova firma sa o takeho cloveka pobije a bude zarabat rozhodne viac nez ako radovy programator.
@mitschichi Ja mam vystudovanu cistu matematiku, ale teda zostala som na akademickej pode. Spoluziaci, ktori nezostali, robia vacsinou programatorov alebo v bankach a poistovniach. Matematik sa nestrati.
@anonym_191712 Netrep, prosim ta, ked nemas skusenosti. Kazda softverova firma sa o takeho cloveka pobije a bude zarabat rozhodne viac nez ako radovy programator.
@anonym_815926 robím v IT firme. Voľakedy sa uplatnili ako testeri. Dnes už nie. Berieme ľudí s reálnymi skúsenosťami v programovaní - Java, Python, Angular, prípadne priamo Fullstack. Naposledy sme matfyzakov brali v roku 2008 do akadémie pre testerov.
@anonym_815926 robím v IT firme. Voľakedy sa uplatnili ako testeri. Dnes už nie. Berieme ľudí s reálnymi skúsenosťami v programovaní - Java, Python, Angular, prípadne priamo Fullstack. Naposledy sme matfyzakov brali v roku 2008 do akadémie pre testerov.
@anonym_191712 Ja tiez, uz 10+ rokov a za celu moju karieru som ani raz nemala ako testera kolegu z matfyzu. Toboz nie matematika. Taki maju ine, daleko lepsie platene joby. Napriklad taky Wincent ich pomaly vyvazuje zlatom 😀
@anonym_191712 Navyse naucit sa programovat je doslova nic oprori tomu vystudovat matematiku. Naucit sa programovat dokaze kazdy. Ovladat teoreticku matematiku je skill, ktory je ovela hodnotnejsi.
@anonym_191712 absolventi MatFyz a manualni testeri 😅 zaujimave ja tiez pracujem pre medzinarodnu IT firmu, vela mojich kolegov (vratane mojho manzela) su absolventi MatFyz (rozne odbory) a teda su to aspon ti, ktorych poznam a pracujem s nimi nadpriemerne inteligentni ludia, ktori u nas maju vysoko specializovane pozicie a nie ani nahodou nezacinali ako manualni testeri ani pred rokmi a ani teraz (kedze som vo firme uz dost dlho).
Pred tym som roky pracovala vo financnej oblasti a tam tiez vystudovani matematici rozhodne nerobili v pobocke ale na specializovanych poziciach. A rovnako ako dne pracujem pre na klientov a prichadzam do styku na zakaznikovej strane s absolventami so zameranim na matematiku, tak su to tiez nie vseobecne "masove" pozicie, prave naopak.
A autorka, aby som ti odpovedala, neviem presne na akej skole chces studovat ale myslim si, ze sikovny matematik sa nestrati - kazda jedna banka, poistovna a pod. zamestnava matematikov (analytici, risk manazment, fraud manazment, aktuari, ocenovanie rizika, uverove riziko, predikcne modely, scoringove modely a o matematikoch v oblasti AI, ktora je dnes velky hype ani nehovorim), zvol si dobry odbor a urcite uplatnenie najdes.
@mitschichi existuje povolanie poistný matematik - Aktuár, pozri na internete, vyžaduje vysokoškolské vzdelanie
Napr kombinacia Cista matematika na Bc studiu + aplikovana matematika (na vyber niekolko odborov) na Mgr studiu je atraktivna, moji spoluziaci boli "rozchytani" po dobrych zamestianiach este pocas studia 🙂
Napr kombinacia Cista matematika na Bc studiu + aplikovana matematika (na vyber niekolko odborov) na Mgr studiu je atraktivna, moji spoluziaci boli "rozchytani" po dobrych zamestianiach este pocas studia 🙂
@anonym_045047 tj banky, poistovne, IT firmy...
@mitschichi par rokov dozadu to fungovalo tak, že ak dáš matfyz na UK máš uplatnenie vsade kde su čísla 😊 asi to tak funguje naďalej, je to top odbor a adekvátnym platom - určite nie školstvo ani sav.
@mitschichi par rokov dozadu to fungovalo tak, že ak dáš matfyz na UK máš uplatnenie vsade kde su čísla 😊 asi to tak funguje naďalej, je to top odbor a adekvátnym platom - určite nie školstvo ani sav.
@zeldia aký je adekvátny plat?
vystudovat matiku. ruky a nohy Ti budu bozkavat. lebo takych ludi je naozaj malo...
zabudni na skolstvo alebo sav.....
uz pocas skoly viws s tymto odborom najst odbornu a dobre platenu prácu, co vacsina ludi ma po x rokoch praxe.....
tester a z matfyz? prečo by to robil? testerov robia poväčšine ludia mimo matfyz......
a teraz uz mnoze tester pozície su davno nahradene automatikou.......
Sa tu rehocem ako blázon, ze ľudia s vyštudovanou matematikou robia v IT testerov. Takú donebavolajucu sprostost dokáže vyprodukovať len absolútny bezmozgovec s ukoncenou vysokou školou života. Vyštudovaný matematik sa uplatní na podstatne vyšších pozíciách ako tester alebo programátor.
Aplikovaná matematika je dobrý odbor môžeš potom robiť v banke. Nepočúvaj keď ti niekto povie že sa neoplatí.

@mitschichi Neskúsis pedagogiu kombináciu matematika+informatika?S touto kombináciou nebudeš mať problém uplatniť sa.