icon

Aké je uplatnenie po štúdiu čistej matematiky na vysokej škole?

mitschichi
2. aug 2026

Ahojte,
nemáte niekto skúsenosť so štúdiom čistej matematiky (na UK primárne, ale aj iné univerzity na SK/CZ/inde) a s následným uplatnením sa po VŠ?
Budem o rok maturovať a matika ma baví, ale od známych počúvam, že je to blbosť a že sa s tým mimo akademickej pôdy neuživím. Rád by som poznal pohľad niekoho, kto to má reálne za sebou.
Ďakujem

anonym_16f0a9
2. aug 2026

@mitschichi Neskúsis pedagogiu kombináciu matematika+informatika?S touto kombináciou nebudeš mať problém uplatniť sa.

anonym_815926
2. aug 2026

@mitschichi Moj partner pred rokmi vystudoval teoreticku informatiku na matfyze. Spatne lutuje, ze nesiel studovat cisto matematiku. Uplatnenie neskutocne a to nehovorim o nijakej kombinacii s pedagogikou, na to sa vykasli. Ak mas na to hlavu a bavi ta to, budes si po dostudovani moct vyberat. Drzim palce 🌸

anonym_191712
2. aug 2026

S čistou matikou asi len na škole, alebo možno na SAV. poznám matfyzákov a sú učiteľmi, jeden robí na SAV. Voľakedy dávno sa s nich stávali manuálni IT testeri.

anonym_8425aa
2. aug 2026

Poznam 4 RNDr., "cistych" matematikov a par mgr. s nepedagogickou matikou z prirodnych vied. Vsetci robia roky v IT na roznych poziciach

anonym_815926
2. aug 2026
@anonym_191712

S čistou matikou asi len na škole, alebo možno na SAV. poznám matfyzákov a sú učiteľmi, jeden robí na SAV. Voľakedy dávno sa s nich stávali manuálni IT testeri.

@anonym_191712 Netrep, prosim ta, ked nemas skusenosti. Kazda softverova firma sa o takeho cloveka pobije a bude zarabat rozhodne viac nez ako radovy programator.

marianarem
2. aug 2026

@mitschichi Ja mam vystudovanu cistu matematiku, ale teda zostala som na akademickej pode. Spoluziaci, ktori nezostali, robia vacsinou programatorov alebo v bankach a poistovniach. Matematik sa nestrati.

anonym_191712
2. aug 2026
@anonym_815926

@anonym_191712 Netrep, prosim ta, ked nemas skusenosti. Kazda softverova firma sa o takeho cloveka pobije a bude zarabat rozhodne viac nez ako radovy programator.

@anonym_815926 robím v IT firme. Voľakedy sa uplatnili ako testeri. Dnes už nie. Berieme ľudí s reálnymi skúsenosťami v programovaní - Java, Python, Angular, prípadne priamo Fullstack. Naposledy sme matfyzakov brali v roku 2008 do akadémie pre testerov.

anonym_815926
2. aug 2026
@anonym_191712

@anonym_815926 robím v IT firme. Voľakedy sa uplatnili ako testeri. Dnes už nie. Berieme ľudí s reálnymi skúsenosťami v programovaní - Java, Python, Angular, prípadne priamo Fullstack. Naposledy sme matfyzakov brali v roku 2008 do akadémie pre testerov.

@anonym_191712 Ja tiez, uz 10+ rokov a za celu moju karieru som ani raz nemala ako testera kolegu z matfyzu. Toboz nie matematika. Taki maju ine, daleko lepsie platene joby. Napriklad taky Wincent ich pomaly vyvazuje zlatom 😀

anonym_815926
2. aug 2026
@anonym_191712

@anonym_191712 Navyse naucit sa programovat je doslova nic oprori tomu vystudovat matematiku. Naucit sa programovat dokaze kazdy. Ovladat teoreticku matematiku je skill, ktory je ovela hodnotnejsi.

petamich
2. aug 2026
@anonym_191712

@anonym_191712 absolventi MatFyz a manualni testeri 😅 zaujimave ja tiez pracujem pre medzinarodnu IT firmu, vela mojich kolegov (vratane mojho manzela) su absolventi MatFyz (rozne odbory) a teda su to aspon ti, ktorych poznam a pracujem s nimi nadpriemerne inteligentni ludia, ktori u nas maju vysoko specializovane pozicie a nie ani nahodou nezacinali ako manualni testeri ani pred rokmi a ani teraz (kedze som vo firme uz dost dlho).
Pred tym som roky pracovala vo financnej oblasti a tam tiez vystudovani matematici rozhodne nerobili v pobocke ale na specializovanych poziciach. A rovnako ako dne pracujem pre na klientov a prichadzam do styku na zakaznikovej strane s absolventami so zameranim na matematiku, tak su to tiez nie vseobecne "masove" pozicie, prave naopak.

A autorka, aby som ti odpovedala, neviem presne na akej skole chces studovat ale myslim si, ze sikovny matematik sa nestrati - kazda jedna banka, poistovna a pod. zamestnava matematikov (analytici, risk manazment, fraud manazment, aktuari, ocenovanie rizika, uverove riziko, predikcne modely, scoringove modely a o matematikoch v oblasti AI, ktora je dnes velky hype ani nehovorim), zvol si dobry odbor a urcite uplatnenie najdes.

astero2
2. aug 2026

@mitschichi existuje povolanie poistný matematik - Aktuár, pozri na internete, vyžaduje vysokoškolské vzdelanie

anonym_851162
2. aug 2026

@mitschichi veľmi dobry vyber

anonym_045047
2. aug 2026

Napr kombinacia Cista matematika na Bc studiu + aplikovana matematika (na vyber niekolko odborov) na Mgr studiu je atraktivna, moji spoluziaci boli "rozchytani" po dobrych zamestianiach este pocas studia 🙂

anonym_045047
2. aug 2026
@anonym_045047

Napr kombinacia Cista matematika na Bc studiu + aplikovana matematika (na vyber niekolko odborov) na Mgr studiu je atraktivna, moji spoluziaci boli "rozchytani" po dobrych zamestianiach este pocas studia 🙂

@anonym_045047 tj banky, poistovne, IT firmy...

zeldia
2. aug 2026

@mitschichi par rokov dozadu to fungovalo tak, že ak dáš matfyz na UK máš uplatnenie vsade kde su čísla 😊 asi to tak funguje naďalej, je to top odbor a adekvátnym platom - určite nie školstvo ani sav.

astero2
2. aug 2026
@zeldia

@mitschichi par rokov dozadu to fungovalo tak, že ak dáš matfyz na UK máš uplatnenie vsade kde su čísla 😊 asi to tak funguje naďalej, je to top odbor a adekvátnym platom - určite nie školstvo ani sav.

@zeldia aký je adekvátny plat?

zeldia
2. aug 2026
@astero2

@zeldia aký je adekvátny plat?

@astero2 určite viac ako minimalka😉 a vzdy ten plat len porastie

lucik194
2. aug 2026

vystudovat matiku. ruky a nohy Ti budu bozkavat. lebo takych ludi je naozaj malo...
zabudni na skolstvo alebo sav.....

uz pocas skoly viws s tymto odborom najst odbornu a dobre platenu prácu, co vacsina ludi ma po x rokoch praxe.....

tester a z matfyz? prečo by to robil? testerov robia poväčšine ludia mimo matfyz......
a teraz uz mnoze tester pozície su davno nahradene automatikou.......

vroni
2. aug 2026

Sa tu rehocem ako blázon, ze ľudia s vyštudovanou matematikou robia v IT testerov. Takú donebavolajucu sprostost dokáže vyprodukovať len absolútny bezmozgovec s ukoncenou vysokou školou života. Vyštudovaný matematik sa uplatní na podstatne vyšších pozíciách ako tester alebo programátor.

anonym_6a2210
2. aug 2026

Aplikovaná matematika je dobrý odbor môžeš potom robiť v banke. Nepočúvaj keď ti niekto povie že sa neoplatí.

ivka225
3. aug 2026

Ak ťa matematika naozaj baví, je veľká pravdepodobnosť, že v nej budeš dobrá. Určite sa na ňu prihlás a nepočúvaj reči ľudí, ktorí odmietajú niečo len preto, že je to za hranicami ich možností. Uvedom si, že študentov matematiky je pomerne málo, čo zaručuje, že sa aj dobre uplatnia. Napríklad z našich absolventov čistej matematiky nemá s nájdením miesta problém nikto, dokonca si môžu vyberať. Plus svoju hodnotu má aj strávenie 5 rokov štúdia v intelektuálne podnetnom prostredí.

anonym_02ab87
3. aug 2026

@mitschichi vystudovala som cistu matiku, praca si ma nasla doslova sama. Na skole z nas ostala len jedna spoluziacka.
Pre mna to bolo 5 skvelych rokov, medzi ludmi s ktorymi som si rozumela.

puertorico
3. aug 2026

@kattrin5 tuším má vyštudovanú matiku v USA, tak možno ona sa podelí o to kde pracuje a aké mala aj iné možnosti

mitschichi
autor
3. aug 2026

Ďakujem všetkým, čo niečo napísali.

kattrin5
3. aug 2026
@mitschichi

@mitschichi Ja mam odbor Matiku na BC ale aj Ekonimku a uctovnictvo, v tom mam Masters. Roky som tuna v USA Matiku doucovala, teraz pracujem ako auditor co ma bavi viac. Ja osobne mam racej matiku, v tom zmysle ze je spojena s niecim, cisto matika ma nabavila pretoze je to v podstate stale to iste. S odborom matika budes mat moznosti ci v bankach, ako analytik, IT, poistenie- tam je to dost hladane prave.

kattrin5
3. aug 2026
@mitschichi

@mitschichi inak si ma praca nasla tiez sama, stale mi niekto ponuka pracu na LinkedIn, myslim ze nebudes mat problem sa uplantnit.

zelenykvet
11. aug 2026

@mitschichi odpoved trocha od veci, no kedysi sme mali brigosku studentku matiky. Chytre, mile, skromne dievca. Nie len, ze urobila bezchybne a rychlo, ale sama navrhovala logicke zlepsenia procesu akym sa uloha dala zvladnut efektivnejsie. Narozdiel od inych brigosov, z EUBA, UK ci platenych pseudo MBA, ktori robili chyby, ze radsej som si to urobila sama, aj ked islo o pr. hromadne menenie cennikov, takze uloha banalna. Od vtedy, ak by som mala zamestnat niekoho, zamerala by som sa na ten typ ludi.