icon

Ako financovať štúdium na súkromnej vysokej škole v Prahe?

aleas23
Dnes o 16:01

Dobrý deň.

Mám 23 rokov a bola som prijatá na súkromnú vysokú školu v Prahe. Avšak je to denné štúdium a školne je okolo 8500 CZK mesače. Nemá niektorá z vás skúsenosti ?
Potrebovala by som poradiť ako to zvládnuť, respektíve aku prácu si nájsť.

anonym_abef91
Dnes o 16:04

Preco nejdes na bezplatnu statnu VS?

anonym_1fc3ce
Dnes o 16:05

a preco si sa nad tym nezamyslala pred vyberom VS? 400 EUR/mesacne nie je tak vela, ale tak si si to mala lepsie premysliet, ci to budes mat ako platit, radsej by som isla na verejnu VS, sukromne aj tak za vela nestoja

namornicka
Dnes o 16:20

Rodicia ti co na to hovoria? Kolko ti budu prispievat? Bavila si sa s nimi ake mate financne moznosti predtym ako si si podala prihlasku?

anonym_168913
Dnes o 16:34

na stipendium narok nemas? ak nie tak jedine makat a skusit rodicov poziadat o pomoc... nieco malo mozes uz zacaat setrit teraz a na leto brigadu ...

anonym_f70d3d
Dnes o 16:43
@namornicka

Rodicia ti co na to hovoria? Kolko ti budu prispievat? Bavila si sa s nimi ake mate financne moznosti predtym ako si si podala prihlasku?

@namornicka rodičia ? Do akého veku majú rodičia financovať štúdium dospelých detí?

@aleas23 čo si robila doteraz? Študovala či pracovala? Prečo si nešla na štátnu vs?

cyberk
Dnes o 16:59

😂😂 vsak na taketo beru kazdeho kto plati, to ti ako napadlo si vybrat taku skolu a nemas poriesene financie. Mozes si zalozit OF alebo poziadaj rodicov, kedze na take chodia len taki, co maju bohatych rodicov 😅

eleanor2510
Dnes o 17:08

1. O sukromnej skole mozes uvazovat az vtedy, ked mas vyriesene financie, nie opacne.
2. Aku pracu si mas najst? Ved co si robila doteraz? Ked mas 23 rokov, minimalne 4 roky si niekde musela byt. Co vies robit? Strednu skolu mas aku? Skusenosti ake? Mozeme ti poradit, aby si isla robit jadrovu fyziku, ale co z toho, ak sa v nej nevyznas?
3. Co ides studovat? Kolko budes mas casu na pracu? Budes vediet byt flexibilna?
4. Prepac, na buducu vysokoskolacku si strasne naivna, ved to chce zdravy sedliacky rozum a riesit veci s predstihom.

anonym_ab031a
Dnes o 17:10
@anonym_f70d3d

@namornicka rodičia ? Do akého veku majú rodičia financovať štúdium dospelých detí?

@aleas23 čo si robila doteraz? Študovala či pracovala? Prečo si nešla na štátnu vs?

@anonym_f70d3d do 26, nie?

anonym_ab031a
Dnes o 17:11

Budes pracovať ako ini studenti, v obchodoch, v mekaci, pripadne nieco v obore? Co si studovala a co si robila doteraz..

anonym_86f34b
Dnes o 17:15

@aleas23
Naše deti vyštudovali drahé súkromné školy. Počas štúdia si zobrali pôžičky a popri škole pracovali.
Či sa to oplatilo? Áno. Bola to tvrdá škola života. Pôžičky už majú splatené a dnes zarábajú viac ako päťnásobok toho, čo by zarábali na Slovensku.
P.S.: My sme tí zlí slovenskí rodičia – mohli sme si dovoliť platiť za tie školy, ale neurobili sme to.

anonym_f70d3d
Dnes o 17:33
@anonym_ab031a

@anonym_f70d3d do 26, nie?

@anonym_ab031a to je ja blbá som pracovala kedy sa len dalo vrátane prázdnin?
Čo ak rodič nemá 400 na školné plus internát,strava, cestovné, knihy a ďalšie výdavky?

madeincssr
Autor odpoveď zmazal
madeincssr
Dnes o 17:40

@aleas23 plus tolko isto byvanie v Prahe a plus ostatne naklady (najma strava) tiez dost. Zvaz dostat sa na normalnu statnu VS, hoci aj o rok (vyuzit na pracu a pripravu na prijimacky/SCIO). Neviem ci popri narocnejsom studiu tolko zarobis, ak rodicia nepokryju aspon polovicu az 2/3 nakladov.

anonym_86f34b
Dnes o 18:11
@madeincssr

@aleas23 plus tolko isto byvanie v Prahe a plus ostatne naklady (najma strava) tiez dost. Zvaz dostat sa na normalnu statnu VS, hoci aj o rok (vyuzit na pracu a pripravu na prijimacky/SCIO). Neviem ci popri narocnejsom studiu tolko zarobis, ak rodicia nepokryju aspon polovicu az 2/3 nakladov.

@madeincssr
Ako som pisala my sme neprispievali nic, byvali na zdielanom ubytovani, jeden robil na 112 a druhi ako barister.

anonym_adcfcc
Dnes o 18:14

Tak si vezmi študentskú pôžičku 🤷‍♀️

ivka225
Dnes o 18:37
@anonym_abef91

Preco nejdes na bezplatnu statnu VS?

@anonym_abef91 Na štátnej škole treba (väčšinou) aj študovať.

namornicka
Dnes o 19:27
@anonym_f70d3d

@anonym_f70d3d do akeho veku maju? No to zavisi od ich vole a financnych moznosti. Preto sa jej pytam ako sa s nimi dohodla, od toho zavisi ostatne. Ak by nedali nic, pride mi zvlastne, ze by si vybrala sukromnu skolu.

anonym_f70d3d
Dnes o 20:12
@namornicka

@anonym_f70d3d do akeho veku maju? No to zavisi od ich vole a financnych moznosti. Preto sa jej pytam ako sa s nimi dohodla, od toho zavisi ostatne. Ak by nedali nic, pride mi zvlastne, ze by si vybrala sukromnu skolu.

@namornicka ak by jej dávali 1k mesačne tak sa asi nepýta skadiaľ nabrať 400€