Ako riešiť nespokojnosť so štúdiom na vysokej škole?
Ahojte, neviem ci sa niekto nachsdzs v podobnej situacii ako ja ale chcem sa opytat co by ste mi poradili robit.
Studujem smer ktory nechcem a vlastne nemam kredity na postup do dslsieho rocnika ajkeby som sa snazila dohnat posledne veci. Proste som zistila a odzacistku ma ta skola nebavila. Nie som prezentacny typ. Stihla som si podat prihlasky na 2 skoly z toho jedna bez prijimaciek druha s prijimackami ale na tu druhu sa nestiham ucit lebo riesit prace na skole kde som. Pritom viem ze sa nedostanem dalej. Uz som sa o tom bavila doma mam otca ktory je vybusny ide si svoje a je ma schopny vyhodit z domu lebo ss mu to nepaci a matka nechce mat zlu atmosferu preto doma. Popri skole pracujem tskze si na seba zarabam. Mame som to uz vysvetlila ze to nedam ze nebudem mat potrebny pocet na postup a ona si ide svoje ze som neschopna a vsetci co zacali vš aj skoncili ze nemam vymyslat. Blizi sa skuskove a uz moc toho nezmenim ked vysledok je taky aky je. Ale viac ma mrzi ze s snemozem na tu druhu skolu pripravovat pre tuto. Mam to odzaciatku ako som na tejto skole. Mam s tym seknut alebo pokracovat este do skuskoveho ajked viem ze ma nepustia dalej?
Alebo kde dat energiu
Vedled vies ze ta neustia dalej, preco sa nesustredis na pripraviu na tu skolu, ktoru studovat chces alebo si nejdes zarobit na zivot ked nastupis na skolu bez rprijimaciek?
Nic v zlom, ale to co pises su lenive vyhovorky. A z brigady nevyzijes.
Však kašli už na terajšiu školu. Keď ju od septembra nechávas
Moja dcéra je tiež teraz druhý x prvačka na vš. Prvý odbor jej nesadol. Zistila to včas, nešla už ani do druhého semestra. V januári si nasla prácu. Potom si urobila mesiac voľná na prijímačky a opäť pracovala až do konca augusta.
Na novej škole je šťastná, darí sa jej. Svoj nový odbor miluje.
Ja nechápem tieto nútení dokončiť zle zvolenú školu. Potom tu pracujú frustrovaný ludia
Ešte chcem dodať že dcéra pracovala na plný uvezok. Doteraz ma ešte úspory z prace medzi
školami
Však kašli už na terajšiu školu. Keď ju od septembra nechávas
Moja dcéra je tiež teraz druhý x prvačka na vš. Prvý odbor jej nesadol. Zistila to včas, nešla už ani do druhého semestra. V januári si nasla prácu. Potom si urobila mesiac voľná na prijímačky a opäť pracovala až do konca augusta.
Na novej škole je šťastná, darí sa jej. Svoj nový odbor miluje.
Ja nechápem tieto nútení dokončiť zle zvolenú školu. Potom tu pracujú frustrovaný ludia
@negymama krasne ti to zmenilo prvacka na pracka 😊 je to mile dobre som sa zasmiala 😄
a uplne suhlasim kasli uz na tuto skolu a jednoducho uz sa pripravuj na druhu skolu rodicia to nemaju ako odkontrolovat co sa ucis a nespravit aj tak uz nespravis je to jedno predsa
Vedled vies ze ta neustia dalej, preco sa nesustredis na pripraviu na tu skolu, ktoru studovat chces alebo si nejdes zarobit na zivot ked nastupis na skolu bez rprijimaciek?
Nic v zlom, ale to co pises su lenive vyhovorky. A z brigady nevyzijes.
@anonym_7761e7 ked nie si v mojej situacii tak pre teba to mozu byt vyhovorky
@anonym_7761e7 ked nie si v mojej situacii tak pre teba to mozu byt vyhovorky
@gerber58 môžem sa opýtať čo a na akej škole študuješ a kam chceš ísť?
@gerber58 Daj energiu do novej skoly. Ze vsetci, co zacali, aj skoncia, to nie je pravda ani zdaleka. Ja ucim na VS a povedala by som, ze u nas konci tak 40-60%, podla rocnika. Aj ked som studovala, tak nas skoncila zhruba polovica. Je uplne bezne, ze studenti menia skoly, niektori uplne zmenia zameranie a niektori proste na studium vobec nemaju predpoklady a najdu si svoje miesto v zivote inde.
@gerber58 studujem psychologiu a vobec mi to nejde, system tu nefunguje, same nepisane pravidla a vlastne uz prenasam jeden predmet a kreditovo to nestaci. A ucitelom pisat a pchat sa do zadku naco ked som to robila a ked vam chyba co i len 0,5 b vam nezoberu pracu ale ani nedaju moznost to dorobit ked to navrhnete sam. Mam podane prihlasky na zdrvaotnickeho laboranta a veterinu. Lenze ani na tu veterinu sa neviem poriadne ucit lebo riesim tuto skolu. Popritom vikendy a ked mam volno som furt kazdy tyzden v robote. A robim to len preto aby som doma nemala zle, pretoze oni to nevedia pochopit a idu si svoje a keby aj skoncim tak otec kedze je vybusny a autoritativny a nebavim sa s nim ma nema problem poslat hladat si byvanie. Ja nemam problem ist do prace a hladat si byvanie ale chcem pokracovat inde a mam jednu stabilnu brigadu kde som uz aj normalne pracovala, takze bez prace nebudem. A ked pridem domov ze som to nechala tak bude peklo co i len pre kredity a jehi nebude zaujimat ci chcem ist niekde inde
Skončí školu hneď,uč sa na prijímačky. Veterina ľahká nebude ani na VS. Psychológia je za mňa fajn obor a dobrá voľba v budúcnosti. Ja som tiež skončila VS na polroka,lebo ma to nebavilo. Zamestnala som sa a išla na druhu VS,ktorú som skončila. Rodičia tiež neboli nadšení,ale sme si to vysvetlili. A úspešne pracujem a robím čo ma baví. A omnoho menej som ich zaťažovala financiami,keďže som mala aj zarobené peniaze.A je normálne,že štúdium nedokončí x vysokoškolákov. Buď ich to nebaví,alebo na to proste nemajú (hlavne technické školy). Ostatné sa dá naučiť. Za mňa kto ide na medicínu,zrejme vie,že ho čakajú roky driny a učenia a doživotne vzdelávanie.
A moje deti tiež vedia,že ak nepôjdu na VS,musia sa začať živiť sami a prevziať zodpovednosť.Ani v zahraničí nepadajú pečene holuby do úst.A ak pôjdu študovať,budú mat moju podporu,ak nie očakávam od nich pracovať a živiť sa,tak ako to máme my s muzom.
@gerber58 studujem psychologiu a vobec mi to nejde, system tu nefunguje, same nepisane pravidla a vlastne uz prenasam jeden predmet a kreditovo to nestaci. A ucitelom pisat a pchat sa do zadku naco ked som to robila a ked vam chyba co i len 0,5 b vam nezoberu pracu ale ani nedaju moznost to dorobit ked to navrhnete sam. Mam podane prihlasky na zdrvaotnickeho laboranta a veterinu. Lenze ani na tu veterinu sa neviem poriadne ucit lebo riesim tuto skolu. Popritom vikendy a ked mam volno som furt kazdy tyzden v robote. A robim to len preto aby som doma nemala zle, pretoze oni to nevedia pochopit a idu si svoje a keby aj skoncim tak otec kedze je vybusny a autoritativny a nebavim sa s nim ma nema problem poslat hladat si byvanie. Ja nemam problem ist do prace a hladat si byvanie ale chcem pokracovat inde a mam jednu stabilnu brigadu kde som uz aj normalne pracovala, takze bez prace nebudem. A ked pridem domov ze som to nechala tak bude peklo co i len pre kredity a jehi nebude zaujimat ci chcem ist niekde inde
@gerber58 pochopila som tak, ze studujes v meste kde byvas a si u rodicov?
Najdi si skolu dalej od bydliska, je pravdepodobne ze ako prvacka na novej skole dostanes internat, ktory je vacsinou cenovo dostupnejsi ako byvanie na private.
a na vreckove si bud zarobis alebo ti rodicia daju. MMch, kym si student a pripravujes sa denne na povolanie maju rodicia voci tebe vyzivovaciu povinnost, min. d urciteho veku 26rokov, alebo tak nejak.
a ze vsetci co zacali aj skoncili? no to urcite, ani ked tvoj otec studoval to nebola pravde a teraz uz vobec.
Len v mojej rodine studuju skolu na druhy pokus synovec z muzovej strany a neter z mojej strany , a takisto moja dcera. z 5 deciek 3 studuju po predchadzajucom nechanom studiu, a len dve na prvy krat. Aj to sa este uvidi ci to jedno aj dokonci.
Mali sme doma podobnú situáciu pred rokom. Syn začal študovať vysnívanú VŠ, ale už po pár mesiacoch zistil, že ho to absolútne nebaví. Keď som videla, aký je nešťastný, sama som mu povedala, nech odíde radšej z kratšej cesty. Od januára zostal doma, s tým, že si podá prihlášku na inú VŠ a v septembri nastúpi tam. Dovtedy ale musí aspoň brigádovať (on si rozbehol vlastný biznis). Jeho otec je tiež dosť prísny, ale vysvetlili sme si to, a musel pochopiť aj on, že je zbytočné zotrvávať na škole, ktorá mu nič neprináša. Teraz je syn prvák na inej VŠ, školu zvláda s ľahkosťou, popri tom má vlastnú firmu, je spokojný, a to je najdôležitejšie.
Mali sme doma podobnú situáciu pred rokom. Syn začal študovať vysnívanú VŠ, ale už po pár mesiacoch zistil, že ho to absolútne nebaví. Keď som videla, aký je nešťastný, sama som mu povedala, nech odíde radšej z kratšej cesty. Od januára zostal doma, s tým, že si podá prihlášku na inú VŠ a v septembri nastúpi tam. Dovtedy ale musí aspoň brigádovať (on si rozbehol vlastný biznis). Jeho otec je tiež dosť prísny, ale vysvetlili sme si to, a musel pochopiť aj on, že je zbytočné zotrvávať na škole, ktorá mu nič neprináša. Teraz je syn prvák na inej VŠ, školu zvláda s ľahkosťou, popri tom má vlastnú firmu, je spokojný, a to je najdôležitejšie.
@tinusch klobuk dole ze este aj podnika popri skole.
@gerber58 na veterinu je strašná plnka. Robia doručovania aj na vysokých školách, ak ten niektorý predmet nemáš. Dcéra išla zo SŠ veteriny na laboratórne vyš.metódy. (VŠ veterninu nechcela pokračovať) všetky predmety viac menej poznala z tej veteriny, ale bola zopárkrát doučovaní na lekárskej f. v BA... Náročné je to, ak si to predtým neštudovala (napr pre mňa) patológia, choroby, chémia, latinčina.... A veľmi veľa praxe v nemocniciach aj súkromných laboratóriách (Ale záleží od mesta) A teda rátaj s tým, že na veterine, keď idú pitvať zviera, tak si ho tam musia aj usmrtiť.....
@gerber58 pochopila som tak, ze studujes v meste kde byvas a si u rodicov?
Najdi si skolu dalej od bydliska, je pravdepodobne ze ako prvacka na novej skole dostanes internat, ktory je vacsinou cenovo dostupnejsi ako byvanie na private.
a na vreckove si bud zarobis alebo ti rodicia daju. MMch, kym si student a pripravujes sa denne na povolanie maju rodicia voci tebe vyzivovaciu povinnost, min. d urciteho veku 26rokov, alebo tak nejak.
a ze vsetci co zacali aj skoncili? no to urcite, ani ked tvoj otec studoval to nebola pravde a teraz uz vobec.
Len v mojej rodine studuju skolu na druhy pokus synovec z muzovej strany a neter z mojej strany , a takisto moja dcera. z 5 deciek 3 studuju po predchadzajucom nechanom studiu, a len dve na prvy krat. Aj to sa este uvidi ci to jedno aj dokonci.
@negymama nie ja si platim internat ked mams skolu som tu ale byvam s rodicmi.
@gerber58 sekla by som ak nieje ziadna sanca a venovala sa tomu co je priorita a rodicia nech sa strcia

Ked nechces pokracovat … hladaj si brigadu, ktora ta zabezpeci na par mesiacov aj pripadne v zahranici s ubytkom. Kratkodobo Zamakaj na tom aby si sa dostala na skolu, ktoru studovat chces a potom sa vypar na brigadu mimo domu. Ziskas cas na rozmyslanie, financnu nezavislost a ked zacne nova skola … tak sa zariadis … zdielany byt, studium, brigada … predpokladam, ze medicinu ani atomovu fyziku studovat nejdes … takze toto by si mala zvladnut. Ak budes denny student vies si zariadit dersky pridavok aj vyzivne od rodicov … si dospela a ked vies, co chces … cesta sa najde …