icon

Ako sa pripraviť na ústne maturity zo slovenčiny?

memola45
27. sep 2026

Dobrý večer,
O 2 roky maturujem, no dosť stresujem že nezvládnem ústnu časť maturít hlavne zo slovenčiny. Ako to chodí prosím Vás? Vytiahnem si papier kde budú napísané témy, budem mať niekoľko minút čas sa pripraviť teda poznámky si napísať z vlastnej hlavy? A potom budem musieť všetko povedať z hlavy alebo keď sa zaseknem tak budem môcť sa pozrieť do papiera? Mám ešte ďalšie predmety: ekonomika, ekonomické cvičenia, účtovníctvo, právna náuka, administratíva a korešpondencia. Z toho všetkého sa tiež maturuje a keď áno tak ústne alebo písomne? A zo všetkého zvlášť alebo zmiešajú z každého predmetu? Žiaľ nemam žiadne info a už teraz stresujem. Alebo ak by ste mi prosím vedeli dať aj plus info bola by som veľmi vďačná 😊

valria
•
28. sep 2026

@memola45 ?? Hádam máš vyučujúcich alebo starších spolužiakov, ktorí ti všetko, keď už to bude aktuálne, vysvetlia. Dovtedy si vystačíš aj s chatgpt predsa...Maturity, ich priebeh, sú na každej škole cca rovnaké.

anonym_69424b
•
28. sep 2026

@memola45 vytiahneš si otázku (normálne si otočíš kartičku a tam je číslo). Vypracuješ si na mieste k tomu svoj vlastný text a ideš odpovedať, môžeš sa do toho pozrieť kedykoľvek. Z každého predmetu sa maturuje zvlášť, zvyčajne predmety mávajú písomnú aj ústnu zložku - podľa zamerania školy aj praktickú.

anonym_4e5bd7
•
28. sep 2026

Zrejme chodis na obchodnu akademiu alebo nieco podobne.
Ano. Zo sjl vytiahnes cislo-ku ktoremu je priradene zadanie.
Mas pripravu 20-30 min. A potom ides odpovedat ustne. Mozu ti medzi to dat nejake otazky-zvyknu aj trosku usmernit-ucitelia chapu ze ziaci su pod stresom. Ze vedia len ich treba naviest.
Maturuje sa zo slovenciny a odborne predmety.
Budes mat tam aj prakticku cast z ekonomiky a uctovnictva.
My sme robili online testy. Mas este celkom dost casu na pripravu ale zrejme si zodpovedna tak sa toho drz.

anonym_d69140
•
28. sep 2026

My na OA sme mali prakticky priklad z uctovnictva na pc, kde sme viedli ucto nakomplet. V ramci toho bolo ADK kde sme dostali stylizovat aj jeden list (ponuka, dopyt, objednavka). Bol na to jeden samostatny den a cele toto bolo za vyse 400 bodov. Nasledne bola teoreticka kde sme si okrem okruhu z ekonomiky mohli vybrat z okruhu danovnictva alebo bankovnictva (nevedela si co za jednu temu z tychto si vyberies) a k tomu bola podotazka z praktickeho uctovania. Co sa tyka SJ vytiahnes temu a zatial co iny odpoveda ty pises pripravu (ako pri ekono). Ked dostanes blok alebo mas toho malo tak ta usmernia na co sa zamerat. Ako robis pripravu (body, cele vety) je len na tebe, to ti zostava. Potom im to odprezentujes a ked maju nejasnosti napriklad k dielu tak sa pytaju. Okrem toho mi davali aj otazky pomimo. Ale bola to skor konverzacia ako vysluch, lebo pripravu som mala dobru a vsetko co sa pytali som tam mala. Hlavne si rob dobru pripravu, vsetko co potrebujes na hodinach prejdete.

elenka.k
•
28. sep 2026

@memola45 fakt chceš, aby som ti napísala ako som pred cca.: 25 r. maturovala? čo sa dcéra pripravuje na maturitu teraz - určite majú iný systém 😅 Si pamätám, že ak som šla maturovať, som bola po toto, ale ak k tomu prišlo, všetok stres odpadol a pomyslela som si aké to je ľahké, neviem, možno som si vytiahla dobré otázky.
Neboj sa , ak sa pravidelne učíš na témy, to zvládneš ! Ak ti pomôže, každú tému začni nahlas hovoriť - skúšaj sa.
Ozaj , veď sa opýtaj svojich 4. čo teraz maturujú. Alebo ešte lepšie opýtaj sa tých čo zmaturovali, určite niekoho poznáš.
A ešte jedna, vec, určite sa teraz nad tým nezamýšľaj, netráp sa zbytočne, radšej sa sústreď , čo je aktuálne v škole ....

anonym_fcb56d
•
28. sep 2026

slovenčina sa skladá z dvoch častí - najskôr sa píše sloh, ktorý je ohodnotený a potom v máji sú ústne maturity, čiže budeš mať dve známky a ak napíšeš dobre sloh na ústnych ti stačí odpovedať pár vetami a prejdeš, neboj nič
2 roky sú dlhá doba, ak chceš kúp si knihu zmaturuj zo slovenčiny a postupne si prechádzaj čo ste sa už učili, potom si to len zopakuješ, hlavne sa nestresuj dva roky dopredu a užívaj si študentský bezstarostný život

anonym_0a97d9
•
1. okt 2026

poviem ti to polopate ako minuloročná maturantka:
stresovala som z maturít učitelia z toho robia veľké halo. pokial celé 4 roky dávaš v škole pozor a máš dobre známky, maturitu zvládneš ako nič.
písomná časť sa robí zo SJ a druhého jazyka, väčšinou ANJ a robí sa v marci. testy z minulých rokov nájdeš na internete aby si videla čo cca tam býva. odporúčam keď budeš mať možnosť vybrať si písomnú časť robiť na počítačoch (hneď sme videli výsledky a nečakali sme ako ostatní až do ústnych a opadne z teba stres). potom sa robí sloh v ten istý deň ako písomný, na SJ máš na vyber asi 5 tém, z ktorých si vyberáš. na anj majú všetci rovnaku tému. neviem ako to má tvoj odbor ale môže byť, že ešte v apríli budeš mat aj praktickú maturitu - nejaké praktické cvičenie z toho, čo robievaš na praxi. no a potom v máji budeš mat ústne. zo slovenčiny, angličtiny a odborné predmety (všetky premiešané). na slovenčine máš dve otázky zo sj a dve otázky z literatúry. vytiahneš si otázku, budeš tam mať možno aj nejaké ukážky z literárneho diela, ktoré si vytiahneš. príde za tebou učiteľ, vysvetlí ti jednotlivé otázky (zvyknú aj poradiť 😉😉) a potom ti dajú 20 minút čas na to aby si si na papier napísala hocičo čo chceš - nebudú to kontrolovať, sú to čisto len tvoje poznámky. potom keď budeš odpovedať môžeš kľudne aj len čítať čo máš napísané, pripadne sa ťa ešte niečo spýtajú učitelia (sú tam dvaja učitelia z tvojej školy a jeden z cudzej ale ten väčšinou sa nič nepýta). no a potom ideš preč a budeš už len čakať na známku (dozvieš sa v ten istý deň). na angličtine máš tri úlohy. máš obrázky, ktoré máš popísať a porozprávať o nich. potom máš otázky, na ktoré odpovedáš a nakoniec roleplay s učiteľom (budete stvárňovať nejakú scénku). nemusíš sa nejak extra chystať na anj ak vieš dobre po anglicky. ak si si neni istá, hlavne sa neboj - učitelia z teba niečo určite vytiahnu 😊 a na odbornom máš zmiešané všetky odborné predmety. vytiahneš si papierik a budeš na ňom mať niekoľko (cca 5) otázok a každá zvykne byť z iného predmetu, ale nie je to pravidlo. je to random. to je asi tak všetko. hlavne treba na maturitách zostať v kľude a byť sebavedomá. pred maturitami budete všetko opakovať. určite to zvládneš, hlavne nebyť v strese, to ti môže jedine urobiť zle. ak máš hocijaké otázky, kľudne sa pýtaj 🙂 viem aké to bolo neznáme aj pre mňa a keby mi niekto pred maturitami povedal ako jednoduche to naozaj je, bola by som v klude.

valria
•
1. okt 2026
@anonym_fcb56d

slovenčina sa skladá z dvoch častí - najskôr sa píše sloh, ktorý je ohodnotený a potom v máji sú ústne maturity, čiže budeš mať dve známky a ak napíšeš dobre sloh na ústnych ti stačí odpovedať pár vetami a prejdeš, neboj nič
2 roky sú dlhá doba, ak chceš kúp si knihu zmaturuj zo slovenčiny a postupne si prechádzaj čo ste sa už učili, potom si to len zopakuješ, hlavne sa nestresuj dva roky dopredu a užívaj si študentský bezstarostný život

@anonym_fcb56d Netáraj, takto sa maturovalo pred 40 rokmi🙂).