Ako si vybrať vysokú školu pre špeciálnu pedagogiku?
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či niekto študujete, študovali ste alebo ešte len pôjdete študovať odbor špeciálny pedagóg. Rozmýšľam nad rôznymi školami, na SK je to buď UKF v Nitre alebo UK v Bratislave a v CZ Ostravská univerzita, UP v Olomouci, UJEP v Ústí nad Labem alebo Masarykova Univerzita. Prosím máte niekto skúsenosť s nejakou školou? Aké máte uplatnenie po škole? Ako je to s platom?
Vopred dakujem za odpovede a rady.
ja som chodila externe UK, dcera chodi Olomouc denne. neda sa to porovnat odorucam CZ, ale oni to tam casto maju podelene inak ako u nas, napr. rannu a predskolskus starostlivost, skolsku, intervencie.... takze neviem co chces presne robit a ci tu u nas na SK... CZ su kvalitnejsie, viac praxe ako u nas
chodim na UKF a ono najprv si rozmysli, co dalej chces robit - ak poruchy ucenia, nadanych, PAS - tak UKF, ak chces robit s variantmi, nepocujucimi, neviduacimi - tak UK.
chodim na UKF a ono najprv si rozmysli, co dalej chces robit - ak poruchy ucenia, nadanych, PAS - tak UKF, ak chces robit s variantmi, nepocujucimi, neviduacimi - tak UK.
@kaktusik007 Už je to úplne jedno na ktorej vysokej škole vyštuduješ špecku, všade máš rovnaké kompetencie. Voľakedy v tom boli rozdiely, že v Nr na UKF bola iba poradenská špecka, prípadne si sa s tým mohla zamestnať ako školský špeciálny pedagóg na bežnej škole a v Ba aj Rk bola tzv. učiteľská špecka čiže si sa mohla zamestnať aj v špeciálnej škole. Dnes už aj so špeckou z Nr si plnohodnotný špeciálny pedagóg, čiže sa môžeš zamestnať aj ako učiteľ v špeciálnej škole. Dokonca ak už máš Bc dokonca aj z príbuzného odboru: logopédia a liečebná pedagogika, psychológia,
sociálna práca, sociológia a sociálna antropológia tak si môžeš podať prihlášku rovno na Mgr ale musíš potom absolvovať konverzné predmety.
Čo sa týka toho že v Ba si volíš špecializáciu: sluchovo znevýhodnení, zrakovo, telesne, poruchy učenia atď, tak špecializácia sa týka iba tvojho zamerania štúdia, nie práce. Môžeš mať špecializáciu zo sluchovo znevýhodnených a pracovať so zrakovo alebo s hocijako inak znevýhodnenými. Tá špecializácia nie je ani na diplome napísaná.
@kaktusik007 Už je to úplne jedno na ktorej vysokej škole vyštuduješ špecku, všade máš rovnaké kompetencie. Voľakedy v tom boli rozdiely, že v Nr na UKF bola iba poradenská špecka, prípadne si sa s tým mohla zamestnať ako školský špeciálny pedagóg na bežnej škole a v Ba aj Rk bola tzv. učiteľská špecka čiže si sa mohla zamestnať aj v špeciálnej škole. Dnes už aj so špeckou z Nr si plnohodnotný špeciálny pedagóg, čiže sa môžeš zamestnať aj ako učiteľ v špeciálnej škole. Dokonca ak už máš Bc dokonca aj z príbuzného odboru: logopédia a liečebná pedagogika, psychológia,
sociálna práca, sociológia a sociálna antropológia tak si môžeš podať prihlášku rovno na Mgr ale musíš potom absolvovať konverzné predmety.
Čo sa týka toho že v Ba si volíš špecializáciu: sluchovo znevýhodnení, zrakovo, telesne, poruchy učenia atď, tak špecializácia sa týka iba tvojho zamerania štúdia, nie práce. Môžeš mať špecializáciu zo sluchovo znevýhodnených a pracovať so zrakovo alebo s hocijako inak znevýhodnenými. Tá špecializácia nie je ani na diplome napísaná.
@plplinko ved a pisem nieco ine? asi ked mam ambiciu pracovat s nepocujucimi, tak lepsia volba je UK. Ak skor poruchy, UKF. z mojho pohladu ak uz viem kde asi chcem pracovat, tak tym smerom by malo ist studium - ide aj o prednasajucich, ak mi skola ma dat maximum.
ano, jasne ze sa specializacia nikde nepise a ano, riesim ako soeckar vsetko...aj poruchy aj postihnutia.. ale ked sa niekto rozhoduje kam ust studovat - treba si spravid prehlad

Chodila som na UK a bolo to lahke studium len to bola moja druha VS v poradi, ktoru som musela mat kvoli praci