icon

Ako zvládnuť štúdium na magisterskom stupni po 26-ke?

madisonrose774
26. sep 2026

Zdravím chcem sa poradiť, mám jeden taký problém.
Som študentka 3. ročníka Bc Laboratórnych vyš. metód. Rozmýšľam kam isť ďalej a mojím snom je stať sa laboratórnou diagnostičkou. Všimla som si, že v KE na lekárskej fakulte otvorili na II stupni Mgr tento odbor z ktorého by som bola laboratórny diagnostik a venovala by som sa tam tejto diagnostike. Tento odbor je čerstvo otvorený tento školský rok. Veľmi ma to zaujalo a vravím si toto by bolo asi najlepšie.
Len mám jeden menší problém s mojou životnou situáciou pretože neni vôbec jednoduchá.
Ide o to, že som sirota, poberám sirotský dôchodok 600 eur (z toho žijem celý mesiac) ale ten mi bude platiť už len do februára nakoľko dovršujem 26 rokov. Ďalej to neni možné znova poberať aj keby idem na ďaľšiu školu. Akurát si hľadám brigádu u nás v meste, aby som aspoň nejaké peniaze mala. Mám priateľa ktorý už normálne pracuje tak aspoň dáko mi pomáha. Do školy dochádzam, lebo sa mi našťastie dá a mám vlastne málo školy a iba dva či tri dni do týždňa...
Keďže neviem či chcem študovať do 28 alebo 29 keďže s priateľom sme už dlho a chceme už pomaly sa pohnuť v živote ďalej (svadba a dieťa). Rozmýšľala som nad takou možnosťou, že by som otehotnela prípadne keby bolo dieťatko malé tak isť na Individuálny študijný plán. Samozrejme ale najprv by som dokončila si pekne Bc - zamestnala sa normálne - otehotnela išla na MD - a išla študovať na tie 2 roky. Škola s tým problém nemá a je to už štandard ale aj tak sa bojím. Rozmýšlala som či začať študovať už ako tehotná dakde na začiatku tehotenstva alebo až po pôrode sa hlásiť na školu a spraviť si ju popri dieťati.
Čo by ste mi prosim vás poradili v mojej situácii. Veľmi by som proste ešte chcela isť študovať ale dakedy sa tak bojím či je to v mojej životnej situácii možné.

anonym_5a168b
•
26. sep 2026

@madisonrose774 Otázky, ktoré by som si položila pred rozhodnutím - Prečo nepoberáš sociálne štipendium? Naozaj ti príde vhodný čas na dieťa, keď ledva vyžiješ? Uživí vás partner, keď ti komplet vypadne príjem aj s dieťaťom? Našetrené predpokladám veľa nemáš, čo ak sa stane niečo medzi vami alebo partnerovi? A to nechcem maľovať čerta na stenu, ale treba rátať so všetkým. Aké máš možnosti práce s ukončeným Bc.? Ako vieš, že IŠP je pri tom odbore štandard, keď sa len teraz otvára? Pri tak praktickom odbore by som to neočakávala? Nebude prekážkou či už v štúdiu alebo v zamestnaní práca s patogénmi pre tehotnú ženu? ... podľa mňa, keď raz zo školy vypadneš, už sa do toho nedokopeš späť, kombinovať štúdium, prácu aj dieťa je odvážne, obzvlášť, keď nemáš rodinné zázemie ako sirota... ja by som to už doklepala, hlavne ak ti to otvorí možnosti lepšej práce, priznám sa že neviem aký je rozdiel v tomto odbore medzi Bc. a Mgr. čo sa týka uplatnenia

anonym_4d1275
•
26. sep 2026

@madisonrose774 Za mňa najprv dokončiť školu a pracovať, minimálne nejaká brigáda sa ti určite podarí a až potom sa zamýšľať nad založením rodiny. S bábätkom to môže byť veľmi náročné a nemusí ti to štúdium vyjsť. Škola ti zbehne rýchlo, už ti neostáva veľa. Premýšľaš zodpovedne, držím palce, akokoľvek sa rozhodneš 🙂

madisonrose774
autor
•
26. sep 2026
@anonym_4d1275

@madisonrose774 Za mňa najprv dokončiť školu a pracovať, minimálne nejaká brigáda sa ti určite podarí a až potom sa zamýšľať nad založením rodiny. S bábätkom to môže byť veľmi náročné a nemusí ti to štúdium vyjsť. Škola ti zbehne rýchlo, už ti neostáva veľa. Premýšľaš zodpovedne, držím palce, akokoľvek sa rozhodneš 🙂

@anonym_4d1275 ano ja som presne tak aj rozmýšlala že proste najprv isť pracovať aby som aspon daku matersku mala, mala proste nejaký prijem a až potom. Čiže to študium môže aj po 30tke prisť...

cakanka22
•
26. sep 2026

@madisonrose774 kludne mozes studovat aj neskor.. ja ked som nastupila na bc. som mala spoluziaka co mal 36 🫠😄 a bol taky zabavny, slobodny bez deti, brali sme ho ako parťaka

anonym_dcbe09
•
26. sep 2026

učím na VŠ a áno, možné je dnes už všetko. Hlavne pri externých formách štúdia. No nerobila by som to. Nekombinovala by som to.
Dokonči si momentálnu školu, zamestnaj sa, pár rokov odrob a potom plánuj rodinu. Musíš mať niečo odrobené, aby si aspoň počas MD mohla poberať tých 80% z hrubej mzdy. Potom príde rodičák a to už nie je ktoviečo. Môžeš mať naj partnera pod slnkom a čokoľvek sa môže stať a ostaneš na dieťa sama. Alebo ostaneš roky v nefunkčnom vzťahu, ale nebudeš mať kde ísť, lebo si len študovala a potom porodila a peniaze/byt/našetrené... nikde. U teba je to ešte o to komplikovanejšie, že nemáš rodičov - akoby si v prípade núdze "nemala kam ísť".
Doba je trošku iná ako kedysi, za života našich rodičov - nedostaneš byt ani automatickú uiestnenku do práce, všetko si musíš vybudovať sama a žiaľ, za nemalé peniaze. Takže najprv pomýšľaj na to, ako sa osamostatniť, až potom na rodinu.
A prečo nekombinovať školu a dieťa - pokiaľ nemusíš, nerob to. Nebudeš mať ani z jedného nič. Budeš utekať od dieťaťa ku škole a zo školy k dieťaťu. A to za predpokladu, že ti ho bude mať v čase školy a učenia sa na skúšky a zápočty kto strážiť a zastúpiť ťa v domácnosti.

sisska96
•
26. sep 2026

Však choď do roboty a školu a študuj Ďalej externe....

madisonrose774
autor
•
26. sep 2026
@sisska96

Však choď do roboty a školu a študuj Ďalej externe....

@sisska96 Ale to sa nedaaaa študovať externe

anonym_d8ec48
•
26. sep 2026

Za mna najprv skola, ak sa tvoj odbor neda studovat externe. Potom praca a potom dieta. Popri dennom studiu si najdi brigadu... si mlada, neponahlaj sa. Nemas ziadne zavazky. Cim skor dokoncis skolu, tym lepsie pre teba. S dietatom je to omnoho tazsie a ty mas v zivote pekny ciel, teraz myslim tvoj odbor. Velmi by si lutovala, keby si sa na to vykaslala. Teraz mas na studium idealne podmienky. S dietatom nedas dokopy denne studium. Dobre si premysli,aby si raz nelutovala to, ze nemas dokoncenu skolu

sisska96
•
26. sep 2026
@madisonrose774

@sisska96 Ale to sa nedaaaa študovať externe

@madisonrose774 Tak potom buď teraz alebo nikdy. S deckom sa nedá študovať na dennom, a niekto ťa musí popritom živiť

brrunetkaa
•
26. sep 2026

Uf a ak otehotnieš a priateľ sa na teba vykašle? Alebo zostane dlhodobo na PN? Máš nejakú finančnú rezervu? Zjavne nie. Nemáš ani prax a rovno chceš ist na materskú, ktorú ti ani nebudú maz t čoho platiť keďže si nerobila. Ja by som išla do prace aspoň na pár rokov a školu externe alebo až po dieťati.

madisonrose774
autor
•
27. sep 2026
@brrunetkaa

Uf a ak otehotnieš a priateľ sa na teba vykašle? Alebo zostane dlhodobo na PN? Máš nejakú finančnú rezervu? Zjavne nie. Nemáš ani prax a rovno chceš ist na materskú, ktorú ti ani nebudú maz t čoho platiť keďže si nerobila. Ja by som išla do prace aspoň na pár rokov a školu externe alebo až po dieťati.

@brrunetkaa Ano ja som chcela isť najprv pracovať až potom na matersku....ale asi radšej pojdem na denne