icon

Atestácie po novom

daska88
14. mar 2023

Ahojte. Absolvoval tu niekto atestaciu 1.? Aký je postup .? Mám sa prihlásiť do MPC? Ďakujem za akékoľvek rady.

Strana
z2
vtacatko3
31. júl 2025
@aniak

@vtacatko3 Môžem sa opytat odkiaľ ste mali vypracované otázky? Ďakujem.

@aniak ja som si ich vypracovala

keira
20. feb 2026
@mandmsm

Ahoj, mám za sebou 1. atestáciu, ktorú som absolvovala cez NIVAM. Keďže mi veľmi dlho trvalo, kým som zistila, ako na to, ponúkam pár praktických rád pre ostatných:
• riaďte sa pokynom ministra č. 39/2017 (podľa vášho zaradenia si vyberiete príslušnú prílohu – učiteľ základnej/strednej školy, špeciálny pedagóg atď..
• v prílohe sú opísané kompetencie, ktoré je potrebné preukázať,
• ku každej kompetencii som si zvolila dôkaz, ktorý som následne opísala, napr.:
1.1 Identifikovať vývinové a individuálne charakteristiky žiaka
1.1.1 Dôkaz č. 1 – Pozorovací hárok žiaka (dátum vzniku: 00.00.2024) (opísala som zistenia, závery atď.)
1.2 Identifikovať psychologické a sociálne faktory učenia sa žiaka
1.2.1 Dôkaz č. 2 – Záznam pohovoru s rodičom (dátum vzniku: 00.00.2024)
atď.
Obhajoba prebiehala nasledovne: predstavila som sa, rozprávala som o jednotlivých kompetenciách, odpovedala som na otázky komisie a nakoniec som zodpovedala dve otázky, ktoré mi boli zaslané vopred ako súčasť posudku.
Dúfam, že tieto informácie niekomu pomôžu. Mne veľmi chýbalo, že som nevedela, ako začať a akú má mať portfólio formu. Snáď moja skúsenosť niekomu uľahčí prípravu. 😊

@mandmsm a koľko stran? Nejaký uvod, zaver?

mandmsm
21. feb 2026
@keira

@mandmsm a koľko stran? Nejaký uvod, zaver?

@keira počet strán je individuálny, nie je predpísaný, a žiadny úvod ani záver, vždy len zhodnotenie - záver každej kompetencie

keira
21. feb 2026
@mandmsm

@keira počet strán je individuálny, nie je predpísaný, a žiadny úvod ani záver, vždy len zhodnotenie - záver každej kompetencie

@mandmsm nema to nijaku strukturu predpisanu ako diplomovka napr?

mandmsm
21. feb 2026
@keira

@mandmsm nema to nijaku strukturu predpisanu ako diplomovka napr?

@keira ja som dala len dôkazy ku jednotlivým kompetenciám a opísala ich. nič viac, žiadna štruktúra nie je predpísaná, len dodržať všetky kompetencie

Strana
z2