icon

Atestačné portfólio

selo
20. apr 2025

Ponúkam spracované jednotlivé kompetencie AP (2.at.) , ktoré som úspešne obhájila na NIVaM v novembri 2024 (posudok 100%). Ako inšpirácia poslúži aj k 1. at..

Strana
z2
aluska08
15. mar 2026

Prosím vás, písal niekto portfólio na SŠ? Som učiteľka odborných predmetov. Ďakujem za každú radu 🙂

keira
16. mar 2026
@anonym_5c4be3

@selo Už je zase zmena a je to iné. Takže toto už nikomu nepomôže.

@anonym_5c4be3 a kde vidite nove podmienky?

nihillus
Autor odpoveď zmazal
keira
17. mar 2026
@nihillus
Odpoveď bola zmazaná

@nihillus ja sa pytam na ti epodmienky 🙂

vulka
17. mar 2026
@keira

@anonym_5c4be3 a kde vidite nove podmienky?

@keira Spýtala som sa Perplexity a vypľulo mi toto:
Neviem, či to pomôže.
Podmienky pre prvú atestáciu učiteľa sa v roku 2026 riadia zákonom č. 138/2019 Z. z. v aktuálnom znení a novelou č. 325/2025 Z. z. a sú mierne zjednodušené, najmä v dĺžke potrebnej praxe.

Základná definícia a vzdelanie
Prvá atestácia je štátne overenie profesijných kompetencií podľa profesijného štandardu danej kategórie a podkategórie pedagogického alebo odborného zamestnanca.

Na vykonanie prvej atestácie sa vyžaduje požadovaný kvalifikačný stupeň vzdelania pre danú kategóriu (napr. učiteľ 1. stupňa ZŠ, SŠ a pod. – typicky vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa podľa osobitných ustanovení zákona).

Prax a kariérový stupeň
Učiteľ musí byť zaradený v kariérovom stupni samostatný pedagogický zamestnanec (resp. samostatný odborný zamestnanec) a vykonávať túto činnosť najmenej 2 roky; pôvodne bolo potrebných 5 rokov, novela čakaciu dobu skrátila.

Tieto 2 roky sa rátajú od zaradenia do kariérového stupňa samostatný pedagogický (odborný) zamestnanec, nie od celkového začiatku pedagogickej praxe.

Ďalšie formálne podmienky
Učiteľ musí mať vypracovanú a atestačnou organizáciou schválenú atestačnú prácu (alebo inú formu overenia stanovenú profesijným štandardom a katalógom programov atestácií) a úspešne absolvovať atestačnú skúšku pred komisiou.

Atestáciu možno vykonať len v organizácii, ktorá má na organizovanie atestácií vydané oprávnenie a je uvedená v centrálnom katalógu programov (ministerstvo školstva, vysoké školy, akreditované inštitúcie).

Kľúčové „novinky“ oproti staršiemu stavu
Skrátenie podmienky praxe: na prvú atestáciu stačia 2 roky v kariérovom stupni samostatný pedagogický/odborný zamestnanec (predtým 5 rokov).

Rozšírenie okruhu osôb, ktoré môžu atestáciu vykonať (vrátane pedagogických asistentov) a rozšírenie okruhu atestačných organizácií podľa novely zákona.

Stručný prehľad v tabuľke
Oblasť Podmienka pre 1. atestáciu 2026
Kariérový stupeň Samostatný pedagogický zamestnanec (alebo samostatný odborný zamestnanec).

Dĺžka praxe v stupni Min. 2 roky v tomto kariérovom stupni.
Kvalifikácia Splnený kvalifikačný predpoklad (VŠ podľa kategórie učiteľa).
Forma overenia Atestačná práca + atestačná skúška v oprávnenej organizácii.
Právny základ Zákon č. 138/2019 Z. z. v znení novely č. 325/2025 Z. z.

keira
17. mar 2026
@vulka

@keira Spýtala som sa Perplexity a vypľulo mi toto:
Neviem, či to pomôže.
Podmienky pre prvú atestáciu učiteľa sa v roku 2026 riadia zákonom č. 138/2019 Z. z. v aktuálnom znení a novelou č. 325/2025 Z. z. a sú mierne zjednodušené, najmä v dĺžke potrebnej praxe.

Základná definícia a vzdelanie
Prvá atestácia je štátne overenie profesijných kompetencií podľa profesijného štandardu danej kategórie a podkategórie pedagogického alebo odborného zamestnanca.

Na vykonanie prvej atestácie sa vyžaduje požadovaný kvalifikačný stupeň vzdelania pre danú kategóriu (napr. učiteľ 1. stupňa ZŠ, SŠ a pod. – typicky vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa podľa osobitných ustanovení zákona).

Prax a kariérový stupeň
Učiteľ musí byť zaradený v kariérovom stupni samostatný pedagogický zamestnanec (resp. samostatný odborný zamestnanec) a vykonávať túto činnosť najmenej 2 roky; pôvodne bolo potrebných 5 rokov, novela čakaciu dobu skrátila.

Tieto 2 roky sa rátajú od zaradenia do kariérového stupňa samostatný pedagogický (odborný) zamestnanec, nie od celkového začiatku pedagogickej praxe.

Ďalšie formálne podmienky
Učiteľ musí mať vypracovanú a atestačnou organizáciou schválenú atestačnú prácu (alebo inú formu overenia stanovenú profesijným štandardom a katalógom programov atestácií) a úspešne absolvovať atestačnú skúšku pred komisiou.

Atestáciu možno vykonať len v organizácii, ktorá má na organizovanie atestácií vydané oprávnenie a je uvedená v centrálnom katalógu programov (ministerstvo školstva, vysoké školy, akreditované inštitúcie).

Kľúčové „novinky“ oproti staršiemu stavu
Skrátenie podmienky praxe: na prvú atestáciu stačia 2 roky v kariérovom stupni samostatný pedagogický/odborný zamestnanec (predtým 5 rokov).

Rozšírenie okruhu osôb, ktoré môžu atestáciu vykonať (vrátane pedagogických asistentov) a rozšírenie okruhu atestačných organizácií podľa novely zákona.

Stručný prehľad v tabuľke
Oblasť Podmienka pre 1. atestáciu 2026
Kariérový stupeň Samostatný pedagogický zamestnanec (alebo samostatný odborný zamestnanec).

Dĺžka praxe v stupni Min. 2 roky v tomto kariérovom stupni.
Kvalifikácia Splnený kvalifikačný predpoklad (VŠ podľa kategórie učiteľa).
Forma overenia Atestačná práca + atestačná skúška v oprávnenej organizácii.
Právny základ Zákon č. 138/2019 Z. z. v znení novely č. 325/2025 Z. z.

@vulka tak to som vedela , to je vseobecne nic

vulka
17. mar 2026
@keira

@vulka tak to som vedela , to je vseobecne nic

@keira Myslela som, že Ti ide o tie aktuálne zmeny.

keira
17. mar 2026
@vulka

@keira Myslela som, že Ti ide o tie aktuálne zmeny.

@vulka podmienky, ze co ma byt v atestacnom portofolie, nie ze to uz nemusi byt 5 rokov a pod, to si najdem , ale tie podmienky upresnene nejake nie

vulka
18. mar 2026
@keira

@vulka podmienky, ze co ma byt v atestacnom portofolie, nie ze to uz nemusi byt 5 rokov a pod, to si najdem , ale tie podmienky upresnene nejake nie

@keira Ale to záleží aj od školy, kde si to budeš robiť. Inak to má NIVAM a inak Ružomberoki.

wicka5
20. mar 2026

Ahojte, bol z vás niekto na tomto školení: Využitie portfólia v procese sebarozvoja pedagogického zamestnanca?

selo
autor
21. mar 2026
@wicka5

Ahojte, bol z vás niekto na tomto školení: Využitie portfólia v procese sebarozvoja pedagogického zamestnanca?

@wicka5 výborné, odporúčam, nakoplo ma

wicka5
21. mar 2026
@selo

@wicka5 výborné, odporúčam, nakoplo ma

@selo dakujem a kde si bola?

selo
autor
22. mar 2026
@wicka5

@selo dakujem a kde si bola?

@wicka5
@wicka5 NIVAM

keira
2. apr 2026

Kolko dokazov davate ku kazdej kompetencii? POdla coho sa rozhodnete, ci ju tam date ako velmi sa rozpisujete?

keira
Autor odpoveď zmazal
keira
3. apr 2026
@selo

@wicka5
@wicka5 NIVAM

@selo toto si co davala? Potvrdenie o využívaní vyžadovaných profesijných kompetencií získaných sebavzdelávaním alebo výkonom pracovnej činnosti (vydá riaditeľ)
Argumentačne podložené potvrdenie o využívaní profesijných kompetencií s uvedením konkrétnych príkladov získaných napr. pozorovaním, hospitačnou činnosťou a pod.

keira
3. apr 2026
@selo

@wicka5
@wicka5 NIVAM

@selo a maju tiez terminy, deadline nejaky? nie je to vobec na stranke, ani co sa plati

selo
autor
4. apr 2026
@keira

Kolko dokazov davate ku kazdej kompetencii? POdla coho sa rozhodnete, ci ju tam date ako velmi sa rozpisujete?

@keira stačí jeden dôkaz

selo
autor
4. apr 2026
@keira

@selo a maju tiez terminy, deadline nejaky? nie je to vobec na stranke, ani co sa plati

@keira myslím, že majú jarný a jesenný termín obhajoby

selo
autor
4. apr 2026
@keira

@selo toto si co davala? Potvrdenie o využívaní vyžadovaných profesijných kompetencií získaných sebavzdelávaním alebo výkonom pracovnej činnosti (vydá riaditeľ)
Argumentačne podložené potvrdenie o využívaní profesijných kompetencií s uvedením konkrétnych príkladov získaných napr. pozorovaním, hospitačnou činnosťou a pod.

@keira fuu ha, toto tam predtým nebolo

keira
4. apr 2026
@selo

@selo ale ci tu ziadost mozno poslat kedykolvek?

keira
4. apr 2026
@selo

@selo a platila si kolko? kedy si si vlastne robila?

vierka303
10. apr 2026
@nihillus

Dokedy teraz zvyknu skontrolovat atestacie v KU RU?... som nejako dost nedockavy... Viem ze maju nápor ... ale aj tak ma to zaujima orientacne kolko asi ?

@nihillus ja som dostala posudok na 58.den..

Strana
z2