Budem zvládať vysokú školu popri domácnosti a deťoch?
Ahojte žienky, chcem sa s Vami poradit. Mam takmer 31 rokov a dve male deti (2r, a 5mes.) Okolnosti sa vyvinuli tak,ze som si nestihla doteraz spravit VŠ. Velmi tuzim vystudovat a stat sa ucitelkou na ZŠ. Len nemám predstavu, ci to budem zvladat popri domacnosti, detoch. Externe studium trva 7 rokov,tak aj to sa mi zda dost dlha doba. Tak sa chcem opytat ci ma niekto taku skusenost, ako ste to zvladali, ci sa vobec mam do toho pustat. Za kazdu radu som vdacna 🙂
Fuha a to kedy taketo zaviedli ze 7r? ja som chodila na externe abolo to 3+2r, cize 5 dokopy. Teraz som to pozerala na umbcke, maju tam fakt inzinierske 3roky (ja som z ekonomickej, a chcem si ing dorabat), ze je mozne zintenzivnit "zatazenie" a studium si skratit, ale neveim ci som to dobre pochopila :D
@trinity01 o rok sa ma skrátiť na 5 rokov, teda neviem ci uz ten zákon upravili po pravde. Ja som začala študovať v 28tich, tento rok štátnicujem. Okrem dcérky som aj pracovala, potom statnice na Bc som robila ako tehotna a teraz už by som mala štúdium ukončiť uplne. Na Ing som nastupovala s mesačným babetkom.Po pravde bol to zahul, zosúladiť to, ale dalo sa to zvládnuť. Takže uprne neni to prechádzka ružovou záhradou, ale zasa, keď ta to posunie a ma to význam stojí to za to🙂 tak držím palce pri rozhodovaní❤️ (esre ma napadlo, skúšky som vždy dala na 1.krat, nikdy som si nič neprenasala, stihla som seminárnký robit🙂
@trinity01 ved vyskusaj ;) ale zvaz aj ci nebudes lutovat, ze zabijes 7 rokov za mizerny plat 🙂
Nedávno tu bola diskusia ku skracovaniu, je to v návrhu novely, proti ktorej vysoké školy protestujú (kvôli iným veciam) a keďže minister je ochotný odstúpiť, nespolihala by som na to, že novela, na ktorej sa obe strany dohodnú je v dohľadne ...
Ale k téme, moja mamina študovala externe, inžinierske štúdium na technike, tiež už bola staršia, ja som sa jej narodila uprostred toho štúdia, otca nemám a všetko zvládla (školu, prácu, mňa) s pomocou mojej babičky 🙂 Bolo to síce dávno a doba sa mení, ale aj tak by som povedala, že záleží od podpory tvojho okolia.. ale všetko sa dá keď sa chce, hlavne ak ťa bude štúdium baviť 🙂 držííím prsty
@lindous prosím mate link na tu diskusiu?
@lindous ďakujem 😊
@hederamonstera presne to som išla napísať, 7 rokov pedagogická?!?!
@elizabet173 A co je na tom? To nie je pedagogicka stredna skola, to je (apon predpokladam) riadne studium na VS. Bezne trva bakalar 3 roky a Mgr. 2 roky. Pri externom sa oba stupne predlzuju o rok, cize spolu 7 rokov - na akukolvek kombinaciu predmetov napr. Sj-Aj, Mat-Fyz a pod.
@nafka0483 to mi je jasné, ale trápiť sa 7 rokov a mať nástupný plat nižší ako zamestnanec v podniku pri pásovej výrobe? Je to samozrejme každého voľba
@elizabet173 tak nie každému ide iba o plat.. Ale aj o vykonávanu pracu.
@simca06022011 ja to chápem, aj považujem za šťastie, ak má niekto prácu ako koníček, ale tu mi príde tých sedem rokov silne nadnesených.
@elizabet173 Jaaj ze ty si to myslela tak. ja ze sa ti nezda ta doba studia vseobecne, ze tolko studuju ucitelky externe 🙂
Niekomu nejde o plat, ucitelstvo je o poslani podobne ako napr. lekar. Ale je pravda, ze ine je byt zacinajucim ucitelom hned po skole a ine ked uz clovek ma rodinu a v domacom rozpocte to citit viac.
@elizabet173 ja som čítala na UMB pedagogike že sa to dá skrátiť, záleží od skusok. Ja som chodila na externe a Bc štátnice sme robili Normalne po 3 rokoch... Ing bolo 2r, preto ma zaujímalo z kedy sa to zmenilo. Dlhšie isli ti, co neurobili skúšky a prenášali sa tie skúšky
@nafka0483 ale nie, nepochopili sme sa, teda teraz už hej
@simca06022011 tak večný študent je niečo iné
@elizabet173 Chapem, ze za tie roky studia taky plat.. no bohuzial, tabulkove platy. kto realne vidi do toho co ucitelstvo obnasa (nelen studium) ale aj praca okolo toho, pripravy, administrativa, atd. tak vie ze platy su biedne.
Ale tu sa vzdy najde plno ludi a "odbornikov", ktori trvdia, ze ucitelia nic nerobia, ucia 5 hodin, stale to iste, takze pripravu im netreba a este maju aj prazdniny, tak nemaju co vyskakovat a ziadat vyssie platy...
Dakujem Vam vsetkym za Vase rady 🙂 ano tych 7 rokov je fakt vela, ved pred 40tkou by som skoncila😁 a co sa tyka toho platu je to fakt nezaplatena praca, to je pravda. Je skoda, ze ucitelia su tak mizerne hodnotení, pritom zohravaju taku dolezitu ulohu v kazdodennom zivote ziaka.
@nafka0483 ja to všetko ovládam 🙂
@nafka0483 vsetci by tu mali mat vyssie platby, nie len ucitelia, vacsina prac odbornych si zasluzi vyssi plat ako ma hocijaky robotnik, a veru.. kolkokrat to tak vobec nie je. Ved uz pomaly predavacka/pokladnicka zarobi to co vysokoskolak na nejakej inej pozicii (odbornje myslim, kde sa tiez treba vzdelavat, maloktora je taka, ze pridem a idem...). Ja som sa pri zvysovani miezd posledne 2 roky smiala, na skoleni uctovnikov, poznamenaj prednasajuci, ze sa blizime k dobe, ked vsetci budeme zarabat minimalnu mzdu a "ľaľa" je to tu (vacsina v mojom fachu su zamestnaci vlastnych firiem,alebo "tak nejak" :D)
@elizabet173 tak zase 7 rokov je podla teba vela- ale k tomu domacnost rodina deti....a ako k tomu pridu tie vo to tobili ako studentky..iba skola,ucenie..za 5 rokov...akysi nepomer nie?
Ja študujem učiteľstvo matematika-dejepis denne, mám 4-ročnú dcérku a plánujeme už druhé bábätko 🙂 a v pohode si myslím, všetko sa dá zvládnuť...samozrejme, sú aj ťažšie chvíle, ale pokial to budeš mat externe, tak to bude uplna malina podľa mna 🙂
@malva123 preco nepomer? ja som sikovna naucim sa to aj doma, na dennom studiu som sa nudila... zabity cas na prednaskach, aj tak som po skole isla rovno do kancelarie. A to som veru prestupila na externe mlada,bezdetna a dobrovolne. Ucivo bolo na 100% totozne, ziadne ulavy z nicoho oproti dennemu studiu.
Ja chodím externe a pre mna to zabitý čas nie je a ani žiadne trápenie 7 ročné ako to tu niektoré píšete, práveže nemám pocit že som len v domácnosti a v robote a takto to bude už do konca života, ale robím niečo naviac
@malva123 Ako k comu pridu tie co studovali denne 5 rokov bez rodiny?
Ved o tom to je, ze na externom stravis jeden-dva dni v tyzdni a prednasky/cvika mas nasekane a denni to maju roztahane po celom tyzdni.
To, ci niekto ma popri studiu rodinu a domacnost a neviem co este a niekto nie, to uz so studiom nijak nesuvisi. Ci co si tym chcela povedat, ze tie co studuje externe popri rodine maju mat nejake ulavy, alebo vyssie platy alebo na co si narazala?
@malva123 už ti odpovedali, napísala som to isté. Dobre vieš, ako občas vyzerá rozvrh - pre tri hodiny zabitý celý deň a čo ti dali niektoré prednášky - celkom nič.
@elizabet173 ja som mala vyučko utorok-streda :D a dosť... ale cely brutus deň :D a aj tak ma to nebavilo, blbosti riesit pocas semestra, na externom som sa naucila na skusky vsetko a vybavene. Ziadne stresy na cvikach a tak. A to nemam ziadnu "socialnu pracu" (nic proti nej, dufam, ze vies ako to myslim) :D
Neuvažuješ nad čr? Škola 5 rokov aj externe a hlavne bezplatne..

@trinity01 však skúsiť môžeš, každý je iný niekto zvláda aj dve školy popri deťoch niekto ani jednu, externe štúdium je zatiaľ 7 rokov ale ma sa skrátiť na 5