icon

Chýba mladým ľuďom dnes pracovitosť a samostatnosť?

Včera o 07:55

Čoraz viac tu čítam ako tom ako mladí ľudia nie sú schopní samostatného fungovania a mám pocit, že si myslia, že ak študujú, majú povinnosť sa o nich postarať rodičia. Ja mám 44 rokov. Strednú školu som skončila v roku 1999. Moja mamina chcela, aby som išla na strednú priemyselnú školu a v 18tich išla pracovať. Ja som veľmi túžila ísť na VŠ a tak mamina povedala ok, choď, ale nevieme ti platiť internát, čiže môžeš študovať v našom meste. Ale musíš od 18tich prispievať na domácnosť a všetky náklady si budeš platiť sama /šaty, kozmetika, výlety, telefón apd/. V roku 1999 som začala študovať na VŠ. Od svojich 16tich rokov som brigádovala. Predávala som na trhu, bola som čašníčka, predávala som v stánku s občerstvením. V tom čase boli nekvalifikované práce, prišlo k nám Tesco a všetci moji kamoši pracovali ako študenti v Tescu. Celú VŠ som pracovala. Predávala som spodné prádlo, popri tom čašníčka, požičovńa DVDčiek, od štvrtého ročníka už na polovičný úväzok, v piatom som mala individuálny študijný plán a pracovala som na full time. Rodičom som platila v tom čase 15000 SKK mesačne, sama som si hradila všetky moje náklady, plus som domov robila nákupy vždy na sviatky väčšie. Rovnako som sa podieľala na platení dane za byt, odpadu apd. Popri tom som si celé štúdium šetrila. Po skončení školy som ešte rok bývala doma a následne som si zobrala hypo, aby som si kúpila svoju garzónku a zadlĺžila sa na 30 rokov. Vstupná investícia boli našetrené peniaze a mamina mi dala peniaze, ktoré som jej dávala na domácnosť a ona mi ich odkladala. Neskôr som si kúpila auto, o niečo neskôr väčší 3i byt... a tak to išlo. Vypracovala som sa za do 29r na pozícu v manažmente veľkej firmy, v 33tke na C level pozíciu. A to zo mňa mamina chcela mať "sekretárku" vo firme.

Nikdy mi rodičia nedali nejaké špeci peniaze, pochádzala som z chudobnej robotníckej vrsty, kde ocino mal dve práce, aby sme vyžili a mamina pracovala ako drak, a všetko čo sme mohli sme si vypestovali na záhrade vzdialenej 60 km od nášho mesta. Sama som si platila jazyk, doučovanie, všetko... Toto celé mi dnes chýba u našich mladých. Samostatnosť, chuť pracovať, chuť sa osamostatniť a mať niečo svoje, pomôcť rodičom, nenaťahovať stále ruku, dajte mi peniaze, dajte mi bývanie, dajte mi...

Trošku zamakať, prevziať zodpovednosť za svoj život a postaviť sa tvárou tvár realite.
Tým len chcem povedať dnešným rodičom, aby nerobili zo svojich detí bábiky. Pripravte ich na život, aby ich ten reality check nezaskočil.

Samozrejme, z 10tich mladých ľudí sú dvaja makači, klobúk dole. Zvyšok sú čakatelia, povolenie dieťa svojich rodičov, budúci influencer, OF content creator. Lebo načo makať, keď natočím hanbaté video, zavesím na OF a mám korunky, že?

autor
Včera o 08:27
@baboobchod

@anonym_autor čiže si sa sekla a rodičom si neprispievala 15000, ale 1500. Veď nevadí, ale som v rovnakom veku ako ty a 15 000 mesačne sa mi zdalo tiež nereálne, ako tu už vyššie niekto spomenul 😉

@baboobchod najprv som dávala rodičom od 18tich 500 SKK, neskôr 1000 SKK, potom 1500 SKK, počas celej domy Telekomu to bolo 1500 SKK.

anonym_7108a6
Včera o 08:29
@sissy27

@anonym_autor ja som podobny rocnik ako ty, rodicia po mne nechceli ani korunu, kym studujem a byvam u nich. A to tiez neboli milionari, normalne pracujuci ludia. Peniaze, ktore som si zarobila na brigadach ( brigadovala som od 15) boli len moje a mohla som s nimi nalozit ako uznam za vhodne. Pride mi uplne nezodpovedne od rodicov ziadat od studenta, aby prispieval na domacnost alebo si platil vydavky spojene so studiom - je predsa v mojom vlastnom zaujme ako rodica chciet, aby malo moje dieta co najlepsie vzdelanie, nech sa ma raz lepsie ako ja, nie?
Mam uz dospelu dceru, studuje a aj bez toho, aby som od nej pytala peniaze na domacnost, dobrovolne brigaduje, ma vyborne vysledky v skole, planuje pokracovat v studiu v zahranici a ja jej to rada umoznim aj keby to malo znamenat, ze ja sa budem musiet uskromnit. Pokial by bola flakac a prizivnik, tak to samozrejme podporovat nebudem, ale v aktualnej situacii nevidim dovod, preco by som jej nemala dopriat vsetok komfort, ktory mozem.
To, ze tvoji rodicia si nemohli dovolit dat ti viac a ze pravdepodobne ty sa k svojim detom zachovas rovnako len tak z trucu, z teba lepsieho cloveka nerobi.

@sissy27 rada citam, ze su rodicia ako ty, podporujuci svoje deti.. bodaj by takych bolo viac. Popravde, tiez poznam rodicov, ktori len z trucu decku neprispeju na studium (dokonca mediciny, kde je fakt narocne este aj brigadovat), lebo vsak ani im nikto neprispel/ked chcu studovat, nech si platia… Ale ak sa decko vypracuje a je z neho raz sikovny odbornik, to sa uz nestitia nim chvalit.. velmi smutne… A dcere drzim palce.🙂

autor
Včera o 08:29
@anonym_5011cc

Koľko mladých ľudí, terajších stredoškolákov a vysokoškolákov, osobne poznáš a rozprávaš sa s nimi o tom čo robia, aké majú ciele a koľko z tohto súdiš len zo sociálnych sietí? Lebo ja som s nimi vďaka mojej práci v intenzívnom kontakte a poznam veľké množstvo cielavedomych, pracovitých a ambicióznych mladých ľudí. Opisuješ sa tu úplne dokonalo, ale koľko tvojich rovesníkov to malo rovnako ako ty? Keď si trúfaš hovoriť za celú generáciu. A nie je to nahodou tvoja generácia, ktorá vychováva túto mládež? Tak kde nastala chyba?

@anonym_5011cc veľa, veľmi veľa. Lebo chodím do škôl, chodím na VŠ, som dobrovoľník pri práci s mladými dospelými, mám štyri netere, troch synovcov, kamošky majú deti. Môj manžel je učiteľ na VŠ. Myslím, že o tejto generácii mám veľmi slušný obrázok.

letfenixa
Včera o 08:30
@anonym_autor

@baboobchod najprv som dávala rodičom od 18tich 500 SKK, neskôr 1000 SKK, potom 1500 SKK, počas celej domy Telekomu to bolo 1500 SKK.

@anonym_autor si prečítaj svoj úvodný príspevok, tam píšeš, že si rodičom dávala 15 000. Na to narážala diskutujuca.

anonym_9949f0
Včera o 08:31
@anonym_autor

@anonym_a477cf ty si nepostrehla. Mama ani otec ma nehnali. Ja sama som chcela. Chcela som si kúpiť niečo, na čo naši nemali, chcela som mať svoje vlastné peniaze. Preto som robila od 16tich. V 18tke som chcela mobil a paušál, chcela som si dať akrylové nechty, kupovať make up a krémy, nové handry a botasky, chodiť po výletoch. Moji rodičia na to všetky tieto vymoženosti jednoducho nemali. A tak som sama chcela pracovať a chcela som viac. Ak by som mame prispievala čo i len 50 SKK mesačne, nezavážilo by to, lebo mi všetky peniaze odkladala. Celé tie roky.

@anonym_autor a čo tým chces povedať?Sorry celé mi to pripadá, že potrebuješ ocenenie.Tak ho máš mať si dobra stačí?Poznám veľa mladých ľudí čo sú od 17-18 r v zahraničí.Rodicia nemajú 4 deti a mohli im viac dopriať.staci, že tvoje dieťa nebude mať také ambície ako ty bude čierna ovca rodiny a budeš im vykrikovať čo si všetko musela a zvládala.aj dnes sú leniví dospeli, lenivé deti, premotvovni dospelí atď Tak sa mi zdá, že si to robila kvôli rodičom by si im dokazala, že si šikovná

anonym_1e0649
Včera o 08:32
@anonym_autor

@anonym_1e0649 mala som doma 2 mladších a jedného staršieho súrodenca. Otec mal dve práce, mala šila doma po večeroch, štrikovala nám a štopkala nám veci. Keď sme spali, tak nám plietla pulóvre, čiapky, šály a šila veci podľa burdy.

@anonym_autor toto robila za komaca väčšina rodičov, obchody neboli plne ako dnes. Mzdy boli nízke. Ja vlastne nepoznám rodinu kde by ai svojpomocne niečo nerobili
Bolo to úplne bežne

sissy27
@anonym_autor

@sissy27 všetky peniaze ktoré som im dala mi odložili 🙂. Čo som si zarobila som mala na handry, kozmetiku, nechty, mobil, kávičky v meste, výlety a sporila som si.

@anonym_autor ale o tom si nevedela. Na to ti ja mozem povedat, ze ta mali za nezodpovednu trubku, lebo moji to spravili inak - ked som sa pytala, kolko mam prispievat na domacnost po skonceni skoly, tak odpoved bola “nic, setri si”. Mne doverovali a povazovali ma za financne gramotnu 🤷‍♀️ a ano, nasetrila som si, nerozflakala som. Proste sa neznizili k tomu, aby si od vlastneho decka pytali peniaze, aj ked s dobrym umyslom. Aj takto sa na to da pozerat.
Neexistuje univerzalny navod na vychovu deti, nemas ho ani ty, tak sa prosim nestavaj do pozicie, ze tak ako si bola vychovana ty, je ten spravny sposob a ostatni si maju brat priklad - lebo tak to z tvojho prispevku vyznieva.

letfenixa

@anonym_autor sme skoro rovnaký ročník, maturovala som v 1998. Kým som študovala, tak som nepracovala, max som občas doucovala. Rodičia ma finančne plne podporovali. A aj tak som vedela, že keď spromujem, musím si nájsť robotu. Rovnako budem podporovať aj svojho syna, ak budem zdravá a pracujúca.

anonym_1e0649
Včera o 08:33
@anonym_9949f0

@anonym_autor a čo tým chces povedať?Sorry celé mi to pripadá, že potrebuješ ocenenie.Tak ho máš mať si dobra stačí?Poznám veľa mladých ľudí čo sú od 17-18 r v zahraničí.Rodicia nemajú 4 deti a mohli im viac dopriať.staci, že tvoje dieťa nebude mať také ambície ako ty bude čierna ovca rodiny a budeš im vykrikovať čo si všetko musela a zvládala.aj dnes sú leniví dospeli, lenivé deti, premotvovni dospelí atď Tak sa mi zdá, že si to robila kvôli rodičom by si im dokazala, že si šikovná

@anonym_9949f0 aj mne to tak pripada, že potrebuje počuť ako veľa dokázala

anonym_5011cc
Včera o 08:37
@anonym_autor

@anonym_5011cc veľa, veľmi veľa. Lebo chodím do škôl, chodím na VŠ, som dobrovoľník pri práci s mladými dospelými, mám štyri netere, troch synovcov, kamošky majú deti. Môj manžel je učiteľ na VŠ. Myslím, že o tejto generácii mám veľmi slušný obrázok.

@anonym_autor Ja tiež učím na VŠ a dobrovoľníčim so stredoškolákmi a nepoznám osobne jedného, ktorý by mal sen robiť OF alebo byť influencer. Je nehovorím, že nie sú aj takí, že nie sú aj lenivci, že nie sú aj rozmaznané decká, ale vždy boli aj takí, aj onakí. Ale ak už zovšeobecňujeme, tak sa pýtam ešte raz, je to touto generáciou alebo tou, ktorá ich vychováva?

anonym_595509
Včera o 08:38

Rodič má vyživovaciu povinnosť na dieťa, dokým študuje. Ak dieťa študuje, tak má primárne študovať a ja si od neho nemám pýtať ani cent. Ak to škola dieťaťu umožňuje, môže brigádovať. Pre vlastné dobro dieťaťa. Nesúhlasím v tomto s tebou. Na strednej som nebrigádovala, lebo som mala náročnú školu ktorú som ledva stíhala a nie som vôbec nesamostatný jedinec. Ja mám skôr pocit, že niektorí ľudia, vrátane teba, ktorí si museli počas štúdia platiť za jedlo a bývanie sa stavajú do nadradenej pozície, ako sú dokonalejší, lebo museli takto makať. Môj manžel takto musel makať. Nedalo mu to nič. Akurát totálny stres, menej času na štúdium, nekvalitnú stravu, otáčanie každého eura a nulovú rezervu na štart do života po škole. Naozaj načo to bolo dobré? By som sa prepadla od hanby keby môjmu študujúcemu dieťaťu neviem zaplatiť základné potreby a môžem, iba nechcem.
A ako mladý človek ti môžem povedať, že si totálne na omyle. V mojom okolí je tak jeden z 30-tich povaľač. Zvyšok maká či doma alebo v zahraničí lebo dnes to nie je tak, že máš po škole teplé miestečko na ktorom zostaneš až do dôchodku.
Aby nedošlo k nedorozumeniu, neriešim prípady veľmi chudobných rodín, kde to dieťa musí brigádovať. To ale nič nemení na tom, že je to počas štúdia povinnosť rodiča. Povinnosť, ktorú si neplní.

autor
Včera o 08:38
@letfenixa

@anonym_autor si prečítaj svoj úvodný príspevok, tam píšeš, že si rodičom dávala 15 000. Na to narážala diskutujuca.

@letfenixa tak to je preklep, 1500 SKK, veď moja prvá mzda v Tcome bola 9200 SK v hrubom.

cyberk
Včera o 08:43

Takze tu to mame , tvoji rodicia sa kotili ako kraliky a preto nevedeli dopriat dietatu vzdelanie. Chudobni ste boli kvoli ich tupemu rozmyslaniu. Nastastie tato generacia viac rozmysla nad detmi a nie je ciel sa zbytocne premnozit s vidinou nejak je, nejak bude, ale maju aj ciel dopriat dietatu vzdelanie a slusny zivot. Takze tlapkaj si po pleci, aki boli tvoji rodicia super a mlada generacia rozmaznana, ale rodicom, ktorym zalezi aj na dietatu by toto co si ty zazila nedopustili.

autor
Včera o 08:43
@anonym_595509

Rodič má vyživovaciu povinnosť na dieťa, dokým študuje. Ak dieťa študuje, tak má primárne študovať a ja si od neho nemám pýtať ani cent. Ak to škola dieťaťu umožňuje, môže brigádovať. Pre vlastné dobro dieťaťa. Nesúhlasím v tomto s tebou. Na strednej som nebrigádovala, lebo som mala náročnú školu ktorú som ledva stíhala a nie som vôbec nesamostatný jedinec. Ja mám skôr pocit, že niektorí ľudia, vrátane teba, ktorí si museli počas štúdia platiť za jedlo a bývanie sa stavajú do nadradenej pozície, ako sú dokonalejší, lebo museli takto makať. Môj manžel takto musel makať. Nedalo mu to nič. Akurát totálny stres, menej času na štúdium, nekvalitnú stravu, otáčanie každého eura a nulovú rezervu na štart do života po škole. Naozaj načo to bolo dobré? By som sa prepadla od hanby keby môjmu študujúcemu dieťaťu neviem zaplatiť základné potreby a môžem, iba nechcem.
A ako mladý človek ti môžem povedať, že si totálne na omyle. V mojom okolí je tak jeden z 30-tich povaľač. Zvyšok maká či doma alebo v zahraničí lebo dnes to nie je tak, že máš po škole teplé miestečko na ktorom zostaneš až do dôchodku.
Aby nedošlo k nedorozumeniu, neriešim prípady veľmi chudobných rodín, kde to dieťa musí brigádovať. To ale nič nemení na tom, že je to počas štúdia povinnosť rodiča. Povinnosť, ktorú si neplní.

@anonym_595509 rodič podporuje svoje deti v rámci svojich možností. Ak má 4 deti a z toho jedno z vážnym fyzickým postihnutím, tak rodičia robia čo môžu. Majú dve práce, otec pracoval na valcovni na zmeny a po nocnej zmene chodil do lesa pracovat, alebo ked mal volno. On si nikdy neoddychol. Mama pracovala, starala sa o nas, varila, piekla, zavarala, hackovala, sila, robila na zahrade, ucila sa s nami. V ramci svojich moznosti. Rodicia mi povedali, ze ak sa rozhodnem studovat v poriadku, mam kde byvat, mam co jest, o to sa postaraju. Ale vsetky tie veci, ktore si oni nemohli dovolit - mobil mi platit, nechty, kozmetiku, kavy v meste, vylety apd - si musim hradit sama. Okrem toho vsetky peniaze, ktore som im dala do domacnosti odkladali. Ako pri mojom bratovi, aj pri mojej sestre. Vychovali ma ku zodpovednemu pristupu, a nikdy nezabudnem - prikryvaj sa takou perinou, na aku mas.

anonym_94ad5a
Včera o 08:44

Vyzera to ze si bezdetna, je to tak?

anonym_595509
Včera o 08:46
@anonym_autor

@anonym_595509 rodič podporuje svoje deti v rámci svojich možností. Ak má 4 deti a z toho jedno z vážnym fyzickým postihnutím, tak rodičia robia čo môžu. Majú dve práce, otec pracoval na valcovni na zmeny a po nocnej zmene chodil do lesa pracovat, alebo ked mal volno. On si nikdy neoddychol. Mama pracovala, starala sa o nas, varila, piekla, zavarala, hackovala, sila, robila na zahrade, ucila sa s nami. V ramci svojich moznosti. Rodicia mi povedali, ze ak sa rozhodnem studovat v poriadku, mam kde byvat, mam co jest, o to sa postaraju. Ale vsetky tie veci, ktore si oni nemohli dovolit - mobil mi platit, nechty, kozmetiku, kavy v meste, vylety apd - si musim hradit sama. Okrem toho vsetky peniaze, ktore som im dala do domacnosti odkladali. Ako pri mojom bratovi, aj pri mojej sestre. Vychovali ma ku zodpovednemu pristupu, a nikdy nezabudnem - prikryvaj sa takou perinou, na aku mas.

@anonym_autor nečakané situácie môžu nastať, ale neurobím si 4 deti ak viem, že sa nedokážem o všetky 4 deti dostatočne postarať. A to zahŕňa aj VŠ. Takže ako sama píšeš: prikrývaj sa takou perinou, na akú máš. Aspoň na tom sa zhodujeme. Aj keď pre mňa to znamená aby som sa ja postarala o deti a pre teba, aby sa deti postarali o seba.

anonym_1e0649
Včera o 08:48
@anonym_autor

@anonym_autor asi si ročník 1982, zacala si študovať okolo roku 2000, vtedy nikto neriešil nechty či mobil. Nejako sa v tom celom zamotávas
Najskôr žiadni súrodenci, odrazu 4, potom aj postihnute dieťa. Ty si trosku vymslas, že?

anonym_a477cf
Včera o 08:48
@anonym_autor

@anonym_a477cf ty si nepostrehla. Mama ani otec ma nehnali. Ja sama som chcela. Chcela som si kúpiť niečo, na čo naši nemali, chcela som mať svoje vlastné peniaze. Preto som robila od 16tich. V 18tke som chcela mobil a paušál, chcela som si dať akrylové nechty, kupovať make up a krémy, nové handry a botasky, chodiť po výletoch. Moji rodičia na to všetky tieto vymoženosti jednoducho nemali. A tak som sama chcela pracovať a chcela som viac. Ak by som mame prispievala čo i len 50 SKK mesačne, nezavážilo by to, lebo mi všetky peniaze odkladala. Celé tie roky.

@anonym_autor Okolo roku 2000 mobily ani akrylové nechty medzi mladými nefrčali, nefrčali vôbec. Myslím, že si kvalitné vymýšľaš.

anonym_595509
Včera o 08:49
@anonym_autor

@anonym_autor a ešte jedna vec, nikto príčetný z nás nehovorí, že máš dieťaťu platiť kávičky v meste a nechty. Ale vidíš, ja som to ako študentka nepotrebovala. Ak ty áno, tak to je tvoja finančná negramotnosť.

anonym_595509
Včera o 08:51
@anonym_autor

@anonym_autor a ešte mi udrelo do očí, nezamotávaš sa riadne v tom čo píšeš? Najprv píšeš, že si musela počas štúdia prispievať na domácnosť a teraz píšeš že ti platili jedlo a bývanie. Tak sa rozhodni.

baboobchod
Včera o 08:51
@anonym_autor

@anonym_autor totálne sa v tom zamotávaš 😂 v úvodnom príspevku od teba rodičia chceli aj príspevky na domácnosť, platila si aj dane za nehnuteľnosť 😂 a tu už zrazu že len svoje kozmetiky a kávičky si si mala hradiť sama, ostatné asi čisto dobrovoľne (?) A súhlas s príspevkom vyššie, v tých rokoch nikto neriešil nechty preboha. Tento príspevok je total vymyslený, som o tom na 100% už presvedčená. Maj sa, ty superžena 🤭

anonym_b1f49d
Včera o 08:54
@anonym_autor

@anonym_autor to je ale veľký omyl, rodič nepodporuje dieťa podľa svojich možností, rodič musí zo zákona živiť svoje dieťa do konca štúdií, do samostatnosti dieťaťa. Vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom je stanovená zákonom o rodine, až do konca štúdií, najneskôr do 26 rokov, čo si pamätám. Ak by rodič neplatil ( neživil ) takéto dieťaťu, môže dieťa požiadať súd o určenie vyživovacej povinnosti. Zanedbanie vyživovacej povinnosti rodiča voči dieťaťu je trestným činom. Veľmi zvláštnych rodičov si mala.

anonym_4cc016
Včera o 09:02
@anonym_autor

Moja prvá práca v 16tich bola vykladanie tovaru v potravinách za 16SKK/hodinu. Vykladala som od 5-7 každé ráno. PO-SO. Vstávala som o 4.00, aby som o 5.00 bola pripravená na predajni manuálne pracovať. Mala som 32 SKK na deň, čo bolo 192 SKK na týždeň a niečo viac ako 760 SKK mesačne, pre mňa veľké peniaze. Ako 16 ročná som bola mega happy. Neskôr som si našla prácu na blšáku, kde som zarobila 100 SKK na deň, cez sobotu a nedeľu 150 SKK. Potom, keď už som pracovala na lepšie peniaze som prispievala rodičom, najprv 500 SKK/mes, potom 1000 SKK, na full time už 1500 SKK. Moja prvá práca v Telekome po škole bola za 9200 SKK v hrubom a ja som si to neskutočne vážila.

@anonym_autor tak alo si mohla prispievat 15000 rodicom, ked si mala mensie vyplaty, to si sa pomylila, nie?

anonym_b1f49d
Včera o 09:12
@anonym_4cc016

@anonym_autor tak alo si mohla prispievat 15000 rodicom, ked si mala mensie vyplaty, to si sa pomylila, nie?

@anonym_4cc016 AI ma informovala, že priemerná.mzda v SR v r. 2000.bola 11 430 Sk. Tak neviem, keď prispievala rodičom 15 000 Sk + sa sama ešte autorka živila
Uf, tak jej príjem ako brigadničky, študentky VŠ musel byť koľko? 25 000 Sk.Toľko mal asi prezident v tom roku mesačne na výplatnej páske🤣 Ale ja to chápem, staršia generácia je vždy, vždy lepšia ako tá mladšia.

katica06
Včera o 09:14

@anonym_autor 😱v roku 1999som pracovala ako junior účtovník a moja hrubá mzda bola 3000korún.
Nevedela by som platiť 15000 rodičom

viktoriaandrascik
Včera o 09:16

Ja si myslím že si dobre mimo, čo sa týka pracovitosti je to vec individuálna nemá to nič spoločné s generáciou. Ja som ročník 99 a dovolím si tvrdiť že som pracovitá aj počas strednej školy som bola pracovitá aj mnoho mojich rovesníkov. Ale taktiež sa našli lenivý jedinci ktorý nezvládali ani školu nie to ešte brigádu. V prispievaní na domácnosť si sa tu úplne zamotala takže bohvie aká je reálne pravda, celý tvoj príspevok pôsobí že čakáš obdiv a uznanie.

tiezjedna
Včera o 09:25
@sissy27

@anonym_autor ale o tom si nevedela. Na to ti ja mozem povedat, ze ta mali za nezodpovednu trubku, lebo moji to spravili inak - ked som sa pytala, kolko mam prispievat na domacnost po skonceni skoly, tak odpoved bola “nic, setri si”. Mne doverovali a povazovali ma za financne gramotnu 🤷‍♀️ a ano, nasetrila som si, nerozflakala som. Proste sa neznizili k tomu, aby si od vlastneho decka pytali peniaze, aj ked s dobrym umyslom. Aj takto sa na to da pozerat.
Neexistuje univerzalny navod na vychovu deti, nemas ho ani ty, tak sa prosim nestavaj do pozicie, ze tak ako si bola vychovana ty, je ten spravny sposob a ostatni si maju brat priklad - lebo tak to z tvojho prispevku vyznieva.

@sissy27 mala som to rovnako👍 A hoci je autorka určite šikovná, pracovitá a ambiciózna, tak z môjho pohľadu zase taká strela nie je. Skončiť v korporáte a makať na cudzí zadok, nie je žiaden extra úspech. Stále je to o zodpovednosti niekoho iného😉

anonym_5011cc
Včera o 09:26
@katica06

@anonym_autor 😱v roku 1999som pracovala ako junior účtovník a moja hrubá mzda bola 3000korún.
Nevedela by som platiť 15000 rodičom

@anonym_4cc016
@anonym_b1f49d
@katica06 celý autorkin príspevok je zvláštny, nemám pocit, že chce naozaj hovoriť o dnešnej generácii, ale iba o sebe. Zrovna toto však už v diskusii upresnila, že bol preklep, neskôr písala 1500.

anonym_4cc016
Včera o 09:31
@anonym_5011cc

@anonym_4cc016
@anonym_b1f49d
@katica06 celý autorkin príspevok je zvláštny, nemám pocit, že chce naozaj hovoriť o dnešnej generácii, ale iba o sebe. Zrovna toto však už v diskusii upresnila, že bol preklep, neskôr písala 1500.

@anonym_5011cc okej, od zaciatku som to brala ako preklep. No aj tak zle vymysleny pribeh. Celkovo....

anonym_bad06b
Včera o 09:48

Nemenila by som s tebou, asi ani väčšina mladých nie. Rodila si v 35 či ešte neskôr?