Chýba mladým ľuďom dnes pracovitosť a samostatnosť?
Čoraz viac tu čítam ako tom ako mladí ľudia nie sú schopní samostatného fungovania a mám pocit, že si myslia, že ak študujú, majú povinnosť sa o nich postarať rodičia. Ja mám 44 rokov. Strednú školu som skončila v roku 1999. Moja mamina chcela, aby som išla na strednú priemyselnú školu a v 18tich išla pracovať. Ja som veľmi túžila ísť na VŠ a tak mamina povedala ok, choď, ale nevieme ti platiť internát, čiže môžeš študovať v našom meste. Ale musíš od 18tich prispievať na domácnosť a všetky náklady si budeš platiť sama /šaty, kozmetika, výlety, telefón apd/. V roku 1999 som začala študovať na VŠ. Od svojich 16tich rokov som brigádovala. Predávala som na trhu, bola som čašníčka, predávala som v stánku s občerstvením. V tom čase boli nekvalifikované práce, prišlo k nám Tesco a všetci moji kamoši pracovali ako študenti v Tescu. Celú VŠ som pracovala. Predávala som spodné prádlo, popri tom čašníčka, požičovńa DVDčiek, od štvrtého ročníka už na polovičný úväzok, v piatom som mala individuálny študijný plán a pracovala som na full time. Rodičom som platila v tom čase 15000 SKK mesačne, sama som si hradila všetky moje náklady, plus som domov robila nákupy vždy na sviatky väčšie. Rovnako som sa podieľala na platení dane za byt, odpadu apd. Popri tom som si celé štúdium šetrila. Po skončení školy som ešte rok bývala doma a následne som si zobrala hypo, aby som si kúpila svoju garzónku a zadlĺžila sa na 30 rokov. Vstupná investícia boli našetrené peniaze a mamina mi dala peniaze, ktoré som jej dávala na domácnosť a ona mi ich odkladala. Neskôr som si kúpila auto, o niečo neskôr väčší 3i byt... a tak to išlo. Vypracovala som sa za do 29r na pozícu v manažmente veľkej firmy, v 33tke na C level pozíciu. A to zo mňa mamina chcela mať "sekretárku" vo firme.
Nikdy mi rodičia nedali nejaké špeci peniaze, pochádzala som z chudobnej robotníckej vrsty, kde ocino mal dve práce, aby sme vyžili a mamina pracovala ako drak, a všetko čo sme mohli sme si vypestovali na záhrade vzdialenej 60 km od nášho mesta. Sama som si platila jazyk, doučovanie, všetko... Toto celé mi dnes chýba u našich mladých. Samostatnosť, chuť pracovať, chuť sa osamostatniť a mať niečo svoje, pomôcť rodičom, nenaťahovať stále ruku, dajte mi peniaze, dajte mi bývanie, dajte mi...
Trošku zamakať, prevziať zodpovednosť za svoj život a postaviť sa tvárou tvár realite.
Tým len chcem povedať dnešným rodičom, aby nerobili zo svojich detí bábiky. Pripravte ich na život, aby ich ten reality check nezaskočil.
Samozrejme, z 10tich mladých ľudí sú dvaja makači, klobúk dole. Zvyšok sú čakatelia, povolenie dieťa svojich rodičov, budúci influencer, OF content creator. Lebo načo makať, keď natočím hanbaté video, zavesím na OF a mám korunky, že?
To je taký paradox že každá generácia ma pocit že je lepšia ako ta po nich.
Prezradím ti tajomstvo je to presne opačne, dnešné decká sú šikovnejšie, múdrejšie majú určite vačší rozhľad a sny ako sme mali my.
Príde mi že si sa prišla len pochváliť že si sa za 20 rokov vypracovala na level C
@jarvisstyle šikovnejšíe? Múdrejšie? Ale prosím ta a v com? Jaj, v ovladani mobilu a hľadaní veci na nete, teraz už teda AI? ktorá keď im napise nejakú blbosť, tak sa s tebou budú ešte aj hádať? Chyba im kritické myslenie, schopnosť čítať s porozumením a iné základné veci. Ale ok, ano sú sikovne a múdre a vzdelane.
Takze tu to mame , tvoji rodicia sa kotili ako kraliky a preto nevedeli dopriat dietatu vzdelanie. Chudobni ste boli kvoli ich tupemu rozmyslaniu. Nastastie tato generacia viac rozmysla nad detmi a nie je ciel sa zbytocne premnozit s vidinou nejak je, nejak bude, ale maju aj ciel dopriat dietatu vzdelanie a slusny zivot. Takze tlapkaj si po pleci, aki boli tvoji rodicia super a mlada generacia rozmaznana, ale rodicom, ktorym zalezi aj na dietatu by toto co si ty zazila nedopustili.
@cyberk ja len dúfam, že ty sa ďalej nekotis, lebo tupejsi názor som tu asi ešte nepočula. Gratulujem ti
@anonym_autor juj, počkaj, ako ta tu zhejtuju, ze si predsa povinná minimalne do.30tky sa o "detusky" starať a keď teda sa im určite vyletiet potom z hniezda, tak samozrejme dat peniaze na nový 3 izbový bytik, auto a dovolenky min.2x rocne.
@anonym_cb177f to tu za tie 3 strany absolútne nikto nenapísal. Úplne odveci koment.
@anonym_autor to je ale veľký omyl, rodič nepodporuje dieťa podľa svojich možností, rodič musí zo zákona živiť svoje dieťa do konca štúdií, do samostatnosti dieťaťa. Vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom je stanovená zákonom o rodine, až do konca štúdií, najneskôr do 26 rokov, čo si pamätám. Ak by rodič neplatil ( neživil ) takéto dieťaťu, môže dieťa požiadať súd o určenie vyživovacej povinnosti. Zanedbanie vyživovacej povinnosti rodiča voči dieťaťu je trestným činom. Veľmi zvláštnych rodičov si mala.
@anonym_b1f49d keby ma decko sa súd kvôli vyzivnemu, to by bola posledná vec, ktorú by v živote urobilo. Poznám jednu takú, co si to myslela, dostala po 200€ od matky a 200€ od otca. A ked sa na súde ohradila, ze vsak to nemá ani na nájom, tak jej sudca vysvetlil, ze si netreba zamieňať pojmy výživovacia povinnosť s platením nákladov na život. Ono slečna totižto žiadala od každého rodiča 600€.
@anonym_cb177f to tu za tie 3 strany absolútne nikto nenapísal. Úplne odveci koment.
@anonym_595509 ono si tu stačí prečítať aj iné diskusie na tieto témy a človek sa nestačí diviť, co ako rodič som vlastne "povinna".
Ja nemám pocit, že by dnešní mladí ľudia boli leniví a nechcelo by sa im pracovať. Ale sú uvedomelí a nebudú robiť niekde doslova otroka za pár šupov. U nás vo firme máme vo vedení samé mladé kočky, sú to šikovné chemičky a veľmi empatické šéfky, zarábajú na svoj vek pekné peniaze, ale sú zaslúžené. Sú to študované dievčatá a sú šikovné. Ochotne pomôžu aj s tým čo nemusia , na pozíciu nastúpili rovno z vš. A potom tam máme takú šéfku, ktorá za upratovačkou príde aj keď si na stôl kúsok vody vyleje. Človek váha či sa jej má vôbec pozdraviť aká je furt nasratá a s nejakým problémom za ňou ani nikto nechodí lebo vie , že sa dočká len nasratého " nemám na to čas". Pritom bez nároku na preplatenie ťahá v práci milión nadčasov, ale sama za seba sa nepostaví, len svoju frustráciu prenesie na všetkých ostatných v práci. Tá je z tvojej generácie. Z tvojej generácie je aj moja kolegyňa, ktorá robí za 730 čistého a zdá sa jej to veľa 😀. Keď má 5 minút čas sadnúť si a oddýchnuť si, tak miesto relaxu chytí do ruky hrúbku na riad a začne s ňou šúchať podlahu 😀 lebo ona je v práci a nie doma . Potom nadáva na mladých ľudí rovnako ako ty, že sú leniví a nič nerobia, nie sú naučení robote a bla bla bla... Keď som začala s tými mladými riešiť zlepšenie podmienok pre nás "koncových zamestnancov" tak doslova po mne vyletela, že ako som to bola vychovaná, mám robotu, dostávam zaplatené tak mám šúchať nohami a čušať. Pritom som riešila len to aby nám začali preplácať nadčas a zaviedli nám rizikové príplatky , ktoré nám patria.. hlavný rozdiel medzi generáciami je ten, že vy ste ochotní urobiť všetko lebo šéf povedal a mladší sú ochotní urobiť všetko, ale chcú byť za to primerane ohodnotení. A to je správne. Ja im fandím , pretože to nie je lenivosť. Aj vo výrobe tuná máme mladých ľudí, aj oni robia za minimálku, ale nenechávajú sa ošklbať ako starší kolegovia. Ja keď idem na chvíľu do výroby a vidím ako tam 50 ročná žena prenáša ťažké bremená tak sa mi mozog zastavuje. Keď sa jej spýtaš prečo to robí tak povie, že majster kázal . Keď sa spýtaš mladšej prečo to nerobí tak ti povie "nie je to náplňou mojej práce a nesmiem ako žena takú váhu nosiť ". Postaví sa sama za seba a tá staršia o nej povie len toľko čo ty " nechce sa jej pracovať, radšej by natáčala videá na onlyfans". Fakt je taký, že ste zo seba urobili poskokov a teraz vás pekne štve, že mladí ľudia toto nechcú.
@anonym_595509 ono si tu stačí prečítať aj iné diskusie na tieto témy a človek sa nestačí diviť, co ako rodič som vlastne "povinna".
@anonym_cb177f tak potom odpisuj matke v inej diskusii, ktorá toto hlása a netvár sa, že toto robíme všetky, ktoré normálne živíme svoje študujúce deti. Si si iba prišla vyliať svoj hnev, mysliac ako si trafila kliniec po hlavičke, ale akosi to nevyšlo. Ale pre zaujimavosť, hoď mi link na diskusiu, kde toto matky píšu. Presne to, čo si napísala. Čítam tu diskusie veľmi často a ani raz som taký názor nepostrehla. Zveličuješ.
A ešte k tej samostatnosti . Vy ste generácia , ktorá doslova poslúcha na slovo. Hej síce si si sama zarábala, ale len preto, že ti to rodičia prikázali. Mama ti povedala, že budeš študovať vo vašom meste, pracovať a prispievať. A ty si to urobila, študovala si vo vašom meste, pracovala a prispievala. Nepostavila si sa matke, nešla si ďalej a nestarala si sa o seba sama tak ako to tu prezentuješ. Keby si bola samostatná,tak sa vezmeš, ideš na ten internát a tam drieš aby si si ho mohla zaplatiť. Nič svetoborné si nedokázala. 16 ročné decká aj v dnešnej dobe brigádujú. Napr moje sestry robili od 16 v jednej reštaurácii, už sú dospelé, a aj keď stále študujú a bývajú s rodičmi tak sa snažia. Jedna odišla na pol roka do zahraničia, druhá zvyšuje kvalifikáciu rôznymi kurzami. Jedno ani druhé sa rodičom nepáčilo, čašníčky predsa môžu robiť aj bez kurzov a práce v zahraničí. Nič z toho podporovať nechceli, ale slečny si dupli a šli . Všetky počiatočné náklady si zaplatili samé a potom sa k podpore pridali aj rodičia lebo si uvedomili, že ich deti vedia čo robia. Tá jedna sa aktuálne v najbližších dňoch vracia domov, koncom mesiaca sa spoločne sťahujú do prvého nájmu. Tá druhá po absolvovaní baristickeho kurzu zmenila prácu . My sme všetci z domu vyleteli ešte pred dovŕšením 19 rokov. Síce sme šli do nájmov, ale nesedeli sme doma mame pri riti a neposlúchali čo musíme a kde to musíme.
@anonym_cb177f tak potom odpisuj matke v inej diskusii, ktorá toto hlása a netvár sa, že toto robíme všetky, ktoré normálne živíme svoje študujúce deti. Si si iba prišla vyliať svoj hnev, mysliac ako si trafila kliniec po hlavičke, ale akosi to nevyšlo. Ale pre zaujimavosť, hoď mi link na diskusiu, kde toto matky píšu. Presne to, čo si napísala. Čítam tu diskusie veľmi často a ani raz som taký názor nepostrehla. Zveličuješ.
@anonym_595509 keď tu čítaš diskusie pomerne často, tak si ich bud vyhľadaj alebo spomen. Ale tu potom neklam.
Autorka, ty si bola taky tazny kon od detstva a este si na to hrda. Pokrivilo ti ti vnimanie tiho, ako ma fungovat teeneger. Nie, nie je ok vstavat v 15-16 o 4 rano, utekat kdesi do skladu, neviem kde, aby som v tom veku odovzdala zaribene peniaze rodicom, popritom chodit do skoly a kvalitne sa pripravovat na vyucivanie.Nue sme kdesi v prdeli v Azii ci Afrike. A este to povazovat za cnost. Ale na druhej strane ty si v tom vyrastala, prezila si to, spomienkovy optimizmus funguje aj tu, tak teraz hlasas, ze tak je to spravne a takato cesta je zarukou nelenivych ludi.. no nie je. Len ty to nevidis z vacsej perspektivy.
Lebo tvoje fungovanie za mlada je rovnaky extrem ako teo, ked dospeli ludia ziju vo svojej detskej izbe, neoracuju a starnuci rodicia ich zivia. Ale medzi tym he siroka skala normalne fungujucich mladych ludi, zodpovednych, studujucich a neparatizujucich na svojich roduciv do tridsiatky.
Sama som rodic a neviem si predstavit toto spravit svojmu dietatu, ktore chodi do skoly, ma svoje zaujmy, kruzky. Ale rodicia, ktori nemaju vs, maju nejake manualne prace maju casto postoj, ze ziadna vs, rychlo do prace a nech dieta zaraba peniaze co najskor..pre nich je jedina praca ta fyzicka, nejake “hrajkanie na pocitaci” za pracu nepovazuju.
@anonym_595509 keď tu čítaš diskusie pomerne často, tak si ich bud vyhľadaj alebo spomen. Ale tu potom neklam.
@anonym_cb177f vyhravas cenu za trápnosť a hlúposť. Skús čítať. Keď ti to nejde,tak autorka 12:58. Nemáš zaco, verím,že sa ospravedlnis tej, na ktorú si vypustila síru
@anonym_autor Okolo roku 2000 mobily ani akrylové nechty medzi mladými nefrčali, nefrčali vôbec. Myslím, že si kvalitné vymýšľaš.
@anonym_a477cf ale boli bezne, aj mobilne telefony, aj akrylove / gelove nechty. Ja som prvy mobil mala v r.97 - ano, obrovsku tehlu, bola som jedina v triede a hanbila som sa, ked zazvonil na verejnosti 😂 ale v r.2000 uz boli mobily celkom bezne, legendarne nokie 3310 napriklad. A kamoska si v r.2000 robila kurz a otvarala nechtovy salon a rozhodne nebola prva v republike. Takze naozaj to boli celkom bezne zalezitosti v tom roku.
@anonym_cb177f vyhravas cenu za trápnosť a hlúposť. Skús čítať. Keď ti to nejde,tak autorka 12:58. Nemáš zaco, verím,že sa ospravedlnis tej, na ktorú si vypustila síru
@anonym_2f5d2f až po tebe.
@anonym_2f5d2f až po tebe.
@anonym_cb177f zbytočne sa zavzdusnujes. Obvinila si niekoho len na základe toho,že nevieš čítať. A samozrejme,ako anonym sa cítiš veľmi silná
@anonym_a477cf ale boli bezne, aj mobilne telefony, aj akrylove / gelove nechty. Ja som prvy mobil mala v r.97 - ano, obrovsku tehlu, bola som jedina v triede a hanbila som sa, ked zazvonil na verejnosti 😂 ale v r.2000 uz boli mobily celkom bezne, legendarne nokie 3310 napriklad. A kamoska si v r.2000 robila kurz a otvarala nechtovy salon a rozhodne nebola prva v republike. Takze naozaj to boli celkom bezne zalezitosti v tom roku.
@sissy27 Určite to bežné nebolo. Ani na SŠ, ani na VŠ a tu je reč o študentoch. V tom čase som bola na VŠ - 2 a 3 stupeň a mobil malo doslova len pár ľudí. Rozhodne to nebolo niečo, čo mali deti zo strednej alebo dokonca nižšej vrstvy, ako v tomto prípade. Nemali ho vtedy ani všetci učitelia. Bola to skôr frajerina ako niečo potrebné. Ja som mala prvý mobil v práci v roku 2001 a bola to ešte vždy rarita. A taktiež nechty, to vtedy dievčatá neriešili tak ako dnes. Možno staršie zamestnané ženy.
Autorka si vymýšľa a striela dve na tri. Nebolí vtedy ani brigády v takom rozsahu ako dnes, akurát občasné manuálne práce cez študentský servis. Bola vysoká nezamestnanosť a ľudí bolo priveľa. A mnohí študenti na bežné fungovanie počas VŠ brigádovať nepotrebovali alebo jednoducho, pri tom množstve učenia na to ani nemali čas. Ako tu píšu, rodičia zaplatili potrebné vecí a zabávali sa inak ako dnes. A ešte jedna dôležitá vec. Vtedy sa na každú VŠ robili prijímačky, miest bolo menej ako žiakov a človek sa viac snažil študovať ako pracovať. Často sa žiaci na školu dostali až na druhý pokus, lebo nebolo miest pre všetkých a pritom prijímačky urobili. A deti z chudobných rodín na denné štúdium ani nešli, nemali na to a v tejto generácii neboli k tomu z domu ani vedené. Pracovala som na VŠ ešte nedávno a neexistovalo to, čo je dnes bežné - zobrali sme stovky žiakov bez prijímacích skúšok, mnohí do školy ani nechodili, vypadli cez prvé zápočty a skúšky, lebo na to nemali, zvyčajne nemali ani záujem a školu aj tak využívali len ako možnosť mať aspoň rok status študenta a predovšetkým brigádovať + poberať výživné. Toto bola kedysi rarita, dnes bežný štandard. Študentský život na prelome tisícročí bol iný ako dnes.
@anonym_cb177f zbytočne sa zavzdusnujes. Obvinila si niekoho len na základe toho,že nevieš čítať. A samozrejme,ako anonym sa cítiš veľmi silná
@anonym_2f5d2f presne ako ty. Ale na rozdiel od teba sa tu aspoň nerobím modrou. Ako ty.
@anonym_2f5d2f presne ako ty. Ale na rozdiel od teba sa tu aspoň nerobím modrou. Ako ty.
@anonym_cb177f nie len hlupou
@sissy27 Určite to bežné nebolo. Ani na SŠ, ani na VŠ a tu je reč o študentoch. V tom čase som bola na VŠ - 2 a 3 stupeň a mobil malo doslova len pár ľudí. Rozhodne to nebolo niečo, čo mali deti zo strednej alebo dokonca nižšej vrstvy, ako v tomto prípade. Nemali ho vtedy ani všetci učitelia. Bola to skôr frajerina ako niečo potrebné. Ja som mala prvý mobil v práci v roku 2001 a bola to ešte vždy rarita. A taktiež nechty, to vtedy dievčatá neriešili tak ako dnes. Možno staršie zamestnané ženy.
Autorka si vymýšľa a striela dve na tri. Nebolí vtedy ani brigády v takom rozsahu ako dnes, akurát občasné manuálne práce cez študentský servis. Bola vysoká nezamestnanosť a ľudí bolo priveľa. A mnohí študenti na bežné fungovanie počas VŠ brigádovať nepotrebovali alebo jednoducho, pri tom množstve učenia na to ani nemali čas. Ako tu píšu, rodičia zaplatili potrebné vecí a zabávali sa inak ako dnes. A ešte jedna dôležitá vec. Vtedy sa na každú VŠ robili prijímačky, miest bolo menej ako žiakov a človek sa viac snažil študovať ako pracovať. Často sa žiaci na školu dostali až na druhý pokus, lebo nebolo miest pre všetkých a pritom prijímačky urobili. A deti z chudobných rodín na denné štúdium ani nešli, nemali na to a v tejto generácii neboli k tomu z domu ani vedené. Pracovala som na VŠ ešte nedávno a neexistovalo to, čo je dnes bežné - zobrali sme stovky žiakov bez prijímacích skúšok, mnohí do školy ani nechodili, vypadli cez prvé zápočty a skúšky, lebo na to nemali, zvyčajne nemali ani záujem a školu aj tak využívali len ako možnosť mať aspoň rok status študenta a predovšetkým brigádovať + poberať výživné. Toto bola kedysi rarita, dnes bežný štandard. Študentský život na prelome tisícročí bol iný ako dnes.
@anonym_a477cf tak ja neviem kde si vtedy zila, ale v BA v mojom okoli boli medzi ludmi okolo 20r uplne bezne aj mobily, aj gelove / akrylove nechty. Uz vtedy sa dal zobral mobil k pausalu na viazanost a vela ludi to robilo. Ze ty si to nemala neznamena, ze to nemal nikto alebo ze to bola rarita. Kamoska mala 19, ked si v r.2000 chvilu po maturite robila nechtarsky kurz a zariadovala svoj prvy minisalon a fakt nebola jedina v blizkom okoli, klientiek mala od zaciatku viac nez dost, aj studentky.

Mam podobny vek a tesne po skole bola davka cca 2500 korun. Takze neviem kde si pracovala a ci sa dalo z brigad prispievat 15000 mesacne. Moja prva vyplata v roku 2001 bola cca 6000 korun. Kupila som si z nej bicykel. Rodicia mi totiz povedali, nech si z prvej vyplaty kupim nieco, na co nezabudnem. Potom som uz tiez prispievala na domacnost, pracovala a robila si externe VS.
@anonym_4cc016 malo byt určite 1500. Ale aj tak. Toto presne mladým dnes chyba. Prevzatie zodpovednosti samého za seba. Lebo do 30tky som "vaše dietatko".