Chýba mladým ľuďom dnes pracovitosť a samostatnosť?
Čoraz viac tu čítam ako tom ako mladí ľudia nie sú schopní samostatného fungovania a mám pocit, že si myslia, že ak študujú, majú povinnosť sa o nich postarať rodičia. Ja mám 44 rokov. Strednú školu som skončila v roku 1999. Moja mamina chcela, aby som išla na strednú priemyselnú školu a v 18tich išla pracovať. Ja som veľmi túžila ísť na VŠ a tak mamina povedala ok, choď, ale nevieme ti platiť internát, čiže môžeš študovať v našom meste. Ale musíš od 18tich prispievať na domácnosť a všetky náklady si budeš platiť sama /šaty, kozmetika, výlety, telefón apd/. V roku 1999 som začala študovať na VŠ. Od svojich 16tich rokov som brigádovala. Predávala som na trhu, bola som čašníčka, predávala som v stánku s občerstvením. V tom čase boli nekvalifikované práce, prišlo k nám Tesco a všetci moji kamoši pracovali ako študenti v Tescu. Celú VŠ som pracovala. Predávala som spodné prádlo, popri tom čašníčka, požičovńa DVDčiek, od štvrtého ročníka už na polovičný úväzok, v piatom som mala individuálny študijný plán a pracovala som na full time. Rodičom som platila v tom čase 15000 SKK mesačne, sama som si hradila všetky moje náklady, plus som domov robila nákupy vždy na sviatky väčšie. Rovnako som sa podieľala na platení dane za byt, odpadu apd. Popri tom som si celé štúdium šetrila. Po skončení školy som ešte rok bývala doma a následne som si zobrala hypo, aby som si kúpila svoju garzónku a zadlĺžila sa na 30 rokov. Vstupná investícia boli našetrené peniaze a mamina mi dala peniaze, ktoré som jej dávala na domácnosť a ona mi ich odkladala. Neskôr som si kúpila auto, o niečo neskôr väčší 3i byt... a tak to išlo. Vypracovala som sa za do 29r na pozícu v manažmente veľkej firmy, v 33tke na C level pozíciu. A to zo mňa mamina chcela mať "sekretárku" vo firme.
Nikdy mi rodičia nedali nejaké špeci peniaze, pochádzala som z chudobnej robotníckej vrsty, kde ocino mal dve práce, aby sme vyžili a mamina pracovala ako drak, a všetko čo sme mohli sme si vypestovali na záhrade vzdialenej 60 km od nášho mesta. Sama som si platila jazyk, doučovanie, všetko... Toto celé mi dnes chýba u našich mladých. Samostatnosť, chuť pracovať, chuť sa osamostatniť a mať niečo svoje, pomôcť rodičom, nenaťahovať stále ruku, dajte mi peniaze, dajte mi bývanie, dajte mi...
Trošku zamakať, prevziať zodpovednosť za svoj život a postaviť sa tvárou tvár realite.
Tým len chcem povedať dnešným rodičom, aby nerobili zo svojich detí bábiky. Pripravte ich na život, aby ich ten reality check nezaskočil.
Samozrejme, z 10tich mladých ľudí sú dvaja makači, klobúk dole. Zvyšok sú čakatelia, povolenie dieťa svojich rodičov, budúci influencer, OF content creator. Lebo načo makať, keď natočím hanbaté video, zavesím na OF a mám korunky, že?
Spytaj sa na druhej strane, su dnesni starsi ludia tupi a hlupi, ked volia mafiu vo vlade, veria hoaxom a su na strane ruskeho agresora? Myslim, ze stari nemaju co mladym vycitat. Dnesni stari mali vyhodu, ze tu bola 10 rokov hospodarsky rast, z meciarovych cias sme presli do eu. Stihli nakupit lacnejsie nehnutelnosti, platy sa postupne zvysovali, dnes ceny predbehly platy (aj vdaka ficovym vladam, ked postupne zvysuje dane z miezd, DPH,... a okrada tym vsetkych) a blahosklonne poucuju mladych.
Dalsia vec je, kto vychoval tych dnesnych mladych. Ulica? Mamicky sa predbiehali v rozvoze na kruzky, na aku luxusnu dovolenku s detickami pojdu, co vsetko im kupia, handry, iphony,... hrali sa na zeny v domacnosti, ... a dnes kritizuju plody svojej vychovy .. Ze su mladi lenivi a cakaju, ze vsetko za nich urobia rodicia.
@anonym_autor To je blbosť neplatí to pre všetkých , ja si platím štúdium z veľkej časti sama. Som sa na školu našetrila.
Dalsia vec je, kto vychoval tych dnesnych mladych. Ulica? Mamicky sa predbiehali v rozvoze na kruzky, na aku luxusnu dovolenku s detickami pojdu, co vsetko im kupia, handry, iphony,... hrali sa na zeny v domacnosti, ... a dnes kritizuju plody svojej vychovy .. Ze su mladi lenivi a cakaju, ze vsetko za nich urobia rodicia.
@anonym_329bbc mám jedno dospelé a jedno skoro dospelé dieťa. Mňa ani moje deti nikto.na krúžky nevozil, nik nás nevzal na luxusnú dovolenku a nikdy nikto nekúpil iphone. Tak prestaňte so všeobecnovaním
@anonym_autor neviem presne kto je influencer, ale ak sú to mladí ľudia, čo majú podcasty o zaujímavých témach, tak klobúk dole, sú veľmi šikovní a múdri. Napríklad ten Tadeas z Čiech, alebo slečna čo má Krimi príbehy, alebo takí, čo vedia po anglicky rýchlo prečítať tie Epsteinovi spisy zhruba a veľmi vecne a pekne informovať. Ja by som toto v 20 tke nedokázala a to mám titul. Mladí ľudia sú omnoho šikovnejší ako moja generácia.
@anonym_autor Okolo roku 2000 mobily ani akrylové nechty medzi mladými nefrčali, nefrčali vôbec. Myslím, že si kvalitné vymýšľaš.
@anonym_a477cf v roku 1999 som mala akrylové nechty. A v tom roku som mala 108 rokov a kúpila som si prvý mobil Siemens C35 alebo 25 a mala som číslo na paušál.
Mam otázky - budu tak žiť aj tvoje deti ako si zila ty? Ked ti to u dnešnej generácií chyba, pripravis im rovnake podmienky? Co ak jedno bude ako ty, ctiziadostive, zapálené pre každú prácu, nebude chciet nic od rodičov a to druhe ,vychovávane rovnako, bude úplný opak? Co potom? Necháš ho len tak na pospas, ked v nom nevidis tú zapalenost akú si mala ty?
@anonym_a477cf v roku 1999 som mala akrylové nechty. A v tom roku som mala 108 rokov a kúpila som si prvý mobil Siemens C35 alebo 25 a mala som číslo na paušál.
@anonym_autor Gratulujem, 136 rokov sa dozit, krasny vek. 🙂
Vyzera to ze si bezdetna, je to tak?
@anonym_94ad5a o mojom materstve a mojich deťoch som tu písala 🙂
@anonym_autor asi si ročník 1982, zacala si študovať okolo roku 2000, vtedy nikto neriešil nechty či mobil. Nejako sa v tom celom zamotávas
Najskôr žiadni súrodenci, odrazu 4, potom aj postihnute dieťa. Ty si trosku vymslas, že?
@anonym_1e0649 nie som ročník 1982, som o rok staršia.
@anonym_autor Gratulujem, 136 rokov sa dozit, krasny vek. 🙂
@anonym_329bbc keď som mala 18 rokov pochopiteľne. Kamoška mala mobil už na SŠ, niekedy od roku 1997, ja som si kúpila na moju 18tku 🙂.
@anonym_autor a ešte mi udrelo do očí, nezamotávaš sa riadne v tom čo píšeš? Najprv píšeš, že si musela počas štúdia prispievať na domácnosť a teraz píšeš že ti platili jedlo a bývanie. Tak sa rozhodni.
@anonym_595509 neplatila som jedlo, neplatila som bežnú drogériu v byte. Spolupodieľala som sa na platbe nájomného, elektriky, plynu, pevnej linky, odpadu, dane apd. Ja som si kupovala svoju kozmetiku, svoje akrylové nechty, platila som si mobil, svoje oblečenie, parfém, kávy v meste, výlety, vodičák som si zaplatila sama. Plus samozrejme vreckové a sporenie, to som si šetrila každý mesiac, lebo som vedela, že chcem byt, malý, ale svoj... teda bol banky, ale chcela som sa osamostatniť a vedela som, že budem potrebovať vstupný kapitál.
@anonym_autor O dieta by sa mal rodic financne postarat,ale zaroven ho viest k samostatnosti,aby deti vedeli,ze nic nie je zadarmo. To,ze rodic zabezpeci dietatu studium alebo mu pomoze pri starte do zivota,neznamena,ze to dieta je neschopne.
Tento príspevok bol adresovaný jednej konkrétnej slečne. Verím, že si to prečíta. Ak to pomôže len jednému mladému človeku pochopiť, že o svoju budúcnosť sa musí sám pričiniť, budem rada. Pekné sviatky všetkým. Odchádzame na sviatky 🙂. Majte krásne dni.
V prispevku pises:
Tým len chcem povedať dnešným rodičom, aby nerobili zo svojich detí bábiky. Pripravte ich na život, aby ich ten reality check nezaskočil.
Zrazu na konci tretej strany:
Tento príspevok bol adresovaný jednej konkrétnej slečne. Verím, že si to prečíta
Tak naco si zakladala prispevok? Aby sa rodicia uvedomili alebo aby neznama slecna isla na brigadu? 😀
@anonym_autor To, ze tebe rodicka peniaze nedali, je vasa rodina. Mam 51 a pocas vysky som len studovala. A po nej byvala s nasimi..prispievať som nemusela, len ked potrebovali. A tak som si nasetrila. Potom sme s frajerom kupili byt a osamostatnili sa.
Ale je pravda, ze mnohym mladym sa pracovat nechce, ale to bolo aj za nasich cias. Len akosi funguje spomienkovy optimizmus.. mala som kolrgy, co sice robil, ale celu vyplstu preflakal pocas prvych dvoch tyzdnoch a nasledne pytal od rodicov, ktori mu kupili byt aj auto.. plus sme mali kopec mladych, najma chalanov, co sa im robit velmi nechcelo.
Asi tolko k tomu, aka cela nasa generacia bola usilivna a nezatazovala rodicov.
@anonym_595509 neplatila som jedlo, neplatila som bežnú drogériu v byte. Spolupodieľala som sa na platbe nájomného, elektriky, plynu, pevnej linky, odpadu, dane apd. Ja som si kupovala svoju kozmetiku, svoje akrylové nechty, platila som si mobil, svoje oblečenie, parfém, kávy v meste, výlety, vodičák som si zaplatila sama. Plus samozrejme vreckové a sporenie, to som si šetrila každý mesiac, lebo som vedela, že chcem byt, malý, ale svoj... teda bol banky, ale chcela som sa osamostatniť a vedela som, že budem potrebovať vstupný kapitál.
@anonym_autor žiadny byt nie je banky, ani ten, ktorý financuješ hypotékou.... Keď si taká vzdelaná, mala by si to vedieť🙄
Takze tu to mame , tvoji rodicia sa kotili ako kraliky a preto nevedeli dopriat dietatu vzdelanie. Chudobni ste boli kvoli ich tupemu rozmyslaniu. Nastastie tato generacia viac rozmysla nad detmi a nie je ciel sa zbytocne premnozit s vidinou nejak je, nejak bude, ale maju aj ciel dopriat dietatu vzdelanie a slusny zivot. Takze tlapkaj si po pleci, aki boli tvoji rodicia super a mlada generacia rozmaznana, ale rodicom, ktorym zalezi aj na dietatu by toto co si ty zazila nedopustili.
@cyberk pre teba je nadľudský výkon napísať slušný príspevok bez urážok a nadávok, však? Zamysli sa nad sebou žena!!
@anonym_autor no a ja som nikdy nebrigadovala, moja mama nechcela aby som brigadovala. Ked som zacala pracovat, tusim 500 korun som prispievala. Nepamatam si kolko co stalo, ty mas v hlave normalne computer, hadzes tu sumy, kolko kedy co stalo, v ktorom roku to bolo, mam pocit, ze ta tvoja nudza ta naucila az prilis kalkulovat, vsetko vidis cez peniaze, na mna to posobi zvlastne.
A nie je zo mna rozmaznanec, aj pracovita som, aj samostatna som😁
@anonym_1e0649 mala som doma 2 mladších a jedného staršieho súrodenca. Otec mal dve práce, mala šila doma po večeroch, štrikovala nám a štopkala nám veci. Keď sme spali, tak nám plietla pulóvre, čiapky, šály a šila veci podľa burdy.
@anonym_autor ty tu odsudzujes pausalne vsetkych mladych na zaklade ani neviem coho… tak na toto ti poviem len tolko - tvoji rodicia si mali narobit len tolko deti, kolko zvladali bez problemov uzivit a vychovat a nie ze spravim si bezhlavo 4 deti a potom im poviem “ak chces vzdelanie, tak si ho zaplat, ja na toto nemam”.
Proste si svojich rodičov idealizujes.
Aj teraz kopec mladých ľudí pracuje len to vidieť nechceš. Pretože predsa najlepšia si ty.
O ničom inom tvoj príspevok nieje.
Ja nepochadzam z chudobnej rodiny. Rodicia nas ale viedli k samostatnotu, pretoze boli extremne pracovne vytazeni. Cize neboli casto doma, sme styria surodenci, museli sme sa naucit o seba postarat velmi skoro. Avsak co sa tyka VS, podporovali nas vsetkych financne az do dostudovania, mohli sme ist, kde sme chceli. Brigadovali sme len pocas leta, ja casto v zahranici. A peniaze sme mali pre seba. A ako mladucka dospela(a vlastne aj teraz) som vzdy vedela, ze keby som sa dostala do finamcmych problemov, pomozu mi.
Svoje deti chcem vychovavat podobne. Chcem, aby rozvijali svoj potencial. Aby si mohli vybrat skolu, aby mohli cestovat. Veci pre mna nemaju hodnotu, ale skusenosti ano.
15000SK??? to ťažko
@anonym_autor Okolo roku 2000 mobily ani akrylové nechty medzi mladými nefrčali, nefrčali vôbec. Myslím, že si kvalitné vymýšľaš.
@anonym_a477cf V tomto ma pravdu, aj frcali, pamatam si, ked mi sestra vravela, ze jej spoluziacke odletel v buse umely necht 🤣🤣 a moj byvaly v tom case mobil mal, mal 19 rokov vtedy. Ale co sa tyka ostatneho, trepe, moj nazor som jej uz napisala vyssie.
Mna by zaujimalo kto tu v tomto state pracuje, ked mladez je leniva podla teba.
Zila si normalny zivot rodiny kde rodic nemohol zivit 4 deti na VS.
A co si ocakavala ze nebudes prispievat?
Moji prispievali a nepotrebovala som tie peniaze, ved je to normalne.
Ze ty poznas len lenivcov vyuzivajucich mamahotel a tvoji znamy to podporuju zato tu nik nemoze. Rovnako sa zilo aj v 1990 aj v 2000 2010.....

@anonym_595509 rodič podporuje svoje deti v rámci svojich možností. Ak má 4 deti a z toho jedno z vážnym fyzickým postihnutím, tak rodičia robia čo môžu. Majú dve práce, otec pracoval na valcovni na zmeny a po nocnej zmene chodil do lesa pracovat, alebo ked mal volno. On si nikdy neoddychol. Mama pracovala, starala sa o nas, varila, piekla, zavarala, hackovala, sila, robila na zahrade, ucila sa s nami. V ramci svojich moznosti. Rodicia mi povedali, ze ak sa rozhodnem studovat v poriadku, mam kde byvat, mam co jest, o to sa postaraju. Ale vsetky tie veci, ktore si oni nemohli dovolit - mobil mi platit, nechty, kozmetiku, kavy v meste, vylety apd - si musim hradit sama. Okrem toho vsetky peniaze, ktore som im dala do domacnosti odkladali. Ako pri mojom bratovi, aj pri mojej sestre. Vychovali ma ku zodpovednemu pristupu, a nikdy nezabudnem - prikryvaj sa takou perinou, na aku mas.
@anonym_autor mne rodičia hradili všetko, ale pod tým rozumej bývanie v meste, kde som chodila na VŠ, keďže v rodnom nebola, cestovné, stravu, a študijné materiály. Žiadne kavičky, nechty, vylety, to vtedy bežné rozhodne nebolo.