icon

Dizertačná práca alebo atestácia: Čo je výhodnejšie?

naty_468
Dnes o 19:53

Ahojte,
som učiteľka matematiky na základnej škole, ktorá má zatiaľ odučený len 1 rok ale pomaly začínam rozmýšľať nad tým, čo je výhodnejšie - napísanie dizertačnej práce (viem, že k tomu patrí aj diz. skúška) a tým pádom získanie aj titulu alebo zloženie prvej atestácie? Budem rada za každú radu, keďže som v tomto nováčik, ďakujem.

emm_k
Dnes o 19:56

Ahoj, ja som si urobila rigoroznu prácu, bude mi to platiť ako náhrada za 1. atestáciu. To je PaedDr., RNDr. alebo PhDr.
Ak chceš dizertačnú, to je PhD. a to sa študuje denne alebo externe tuším 3-4 roku. Rigoroznu prácu som písala na diaľku, nechodila som do školy. Na konci som mala obhajobu práce a skúšky z didaktiky.

naty_468
autor
Dnes o 20:01
@emm_k

Ahoj, ja som si urobila rigoroznu prácu, bude mi to platiť ako náhrada za 1. atestáciu. To je PaedDr., RNDr. alebo PhDr.
Ak chceš dizertačnú, to je PhD. a to sa študuje denne alebo externe tuším 3-4 roku. Rigoroznu prácu som písala na diaľku, nechodila som do školy. Na konci som mala obhajobu práce a skúšky z didaktiky.

@emm_k A ako dlho trvalo napísanie rigoróznej práce ak sa môžem opýtať a na ktorej vysokej škole? S tou dizertačnou by to asi bolo komplikovanejšie keďže nemám vyhliadky učiť na vysokej škole teda… ďakujem

emm_k
Dnes o 20:21

@naty_468 neviem, či sa dizertačná dá uznať ako náhrada 1. atestácie, to si radšej over, ale keby si ju písala, musela by si aj učiť na VŠ a normálne chodiť na predmety a zbierať kredity. Pri rigoroznej práci toto vôbec nie je. Lehota na ukončenie je maximálne 2 roky. Robila som výskum a potom teoretickú časť. Výskum som robila rok, lebo som musela robiť pozorovania u žiakov školy, kde som učila vtedy. A prácu som písala na UMB. Ak to stihneš aj za rok, môžeš obhájiť prácu aj skôr. 🙂 Ale treba si zistiť, ako to má ktorá univerzita, lebo môžu mať iné podmienky.