Dizertačná práca alebo atestácia: Čo je výhodnejšie?
Ahojte,
som učiteľka matematiky na základnej škole, ktorá má zatiaľ odučený len 1 rok ale pomaly začínam rozmýšľať nad tým, čo je výhodnejšie - napísanie dizertačnej práce (viem, že k tomu patrí aj diz. skúška) a tým pádom získanie aj titulu alebo zloženie prvej atestácie? Budem rada za každú radu, keďže som v tomto nováčik, ďakujem.
Ahoj, ja som si urobila rigoroznu prácu, bude mi to platiť ako náhrada za 1. atestáciu. To je PaedDr., RNDr. alebo PhDr.
Ak chceš dizertačnú, to je PhD. a to sa študuje denne alebo externe tuším 3-4 roku. Rigoroznu prácu som písala na diaľku, nechodila som do školy. Na konci som mala obhajobu práce a skúšky z didaktiky.
@emm_k A ako dlho trvalo napísanie rigoróznej práce ak sa môžem opýtať a na ktorej vysokej škole? S tou dizertačnou by to asi bolo komplikovanejšie keďže nemám vyhliadky učiť na vysokej škole teda… ďakujem
@naty_468 neviem, či sa dizertačná dá uznať ako náhrada 1. atestácie, to si radšej over, ale keby si ju písala, musela by si aj učiť na VŠ a normálne chodiť na predmety a zbierať kredity. Pri rigoroznej práci toto vôbec nie je. Lehota na ukončenie je maximálne 2 roky. Robila som výskum a potom teoretickú časť. Výskum som robila rok, lebo som musela robiť pozorovania u žiakov školy, kde som učila vtedy. A prácu som písala na UMB. Ak to stihneš aj za rok, môžeš obhájiť prácu aj skôr. 🙂 Ale treba si zistiť, ako to má ktorá univerzita, lebo môžu mať iné podmienky.

Ahoj, ja som si urobila rigoroznu prácu, bude mi to platiť ako náhrada za 1. atestáciu. To je PaedDr., RNDr. alebo PhDr.
Ak chceš dizertačnú, to je PhD. a to sa študuje denne alebo externe tuším 3-4 roku. Rigoroznu prácu som písala na diaľku, nechodila som do školy. Na konci som mala obhajobu práce a skúšky z didaktiky.