icon

EUBA: Ako si vybrať medzi dvoma fakultami?

29. nov 2023

Dcéra si chce podať prihlášku na ekonomickú univerzitu a nevieme sa rozhodnúť medzi týmito dvoma fakuktami. Tak ak máte nejaké skúsenosti, budem rada za akúkoľvek pomoc. 🙂

Inak, čo sa dceri týka, tak momentálne študuje na gymnáziu posledný ročník, maturuje z matematiky a IT, ale inak medzi jej obľúbené predmety patrí aj občianska, prípadne dejepis, ale to len pre ňu "podstatne" časti. Vieme že na fmv sú aj 3 jazyky, to by nás zaujímalo, že ak má niekto skúsenosti, tak či sa ide od začiatku? Momentálne ovláda angličtinu, ale asi horšie ako je priemer v jej veku (ako mala ju neznášala, teraz už pochopila, že je potrebná tak sa v nej celkom zlepšuje, ale čistá B2 to nebude), v nemčine je zas najlepšia z triedy podľa učiteľky, aj keď to sa učia ako 2. jazyk

deedol
•
30. nov 2023

nemam cerstve informacie, ale koncila som pred cca pred 10 rokmi na FMV. prijimacky boli z dvoch jazykov - u vas by to boli AJ aj NJ, treti jazyk sa ucil od zaciatku. hodin tretieho jazyka bolo malo, samotna skola nestacila, aby sa ho clovek naucil. z dvoch "hlavnych" jazykov mali byt statnice, ale nakoniec boli len zaverecne skusky, cize statnice som si potom este dorabala v jazykovke. kazdy semester boli nejake predmety v anglictine (vacsinou so slovenskymi ucitelmi, ale pamatam sa, ze na obavane "VET-ko" - vseob. ek. teoria - sme chodili k americanovi, co bolo fajn). netusim, ako je to s vyberom teraz.

inak pocas prvych troch rokov neboli medzi fakultami extra velke rozdiely, vela predmetov sme mali spolocnych (matika, statistika, VET...) , az potom sa to vyprofilovalo. treba sa pozriet, co sa tam uci a aky je profil absolventa - a co by chcela dcera robit po skole - a podla toho sa rozhodnut. vacsina absolventov oboch - FMV aj NH - skonci aj tak v nejakej firme/korporate. malokto z mojich spoluziakov (na zaciatku nas bolo 200 a to sme boli najmensia fakulta) robi nieco suvisiace s medzinarodnymi vztahmi/diplomaciou.

evkamotka
•
30. nov 2023

Nesla by som na medzinarodne vztahy, na sk ziadne uplatnenie, študovala som podobny odbor. Velmi zly napad. Nech ide smerom it alebo ekonomia

autor
•
3. dec 2023

@deedol vďaka, dcéra hovorila, že podľa štatistík maju medzinárodné vzťahy najlepšie uplatnenie, tak neviem, ale inak jej celkom ide aj matika má logické myslenie, tak z toho hľadiska mne vychádza lepšie na nhf

autor
•
3. dec 2023

@evkamotka fakt, lebo čo sme pozerali štatistika, tak ma mať táto fakulta najlepšie uplatnenie

deedol
•
3. dec 2023

ano, uplatnenie ma, ale nie nutne v odbore. osobne som to nemala rada, ale FMV sa brala ako taka "elita" na EUBE, nedostal sa tam kazdy a ani sme neskoncili vsetci (z 200 asi 120). mali sme vsak menej "praktickych" predmetov v porovnani s inymi fakultami a viac takych vseobecnych (medzinarodny obchod, medzinarodne organizacie, medzinarodne pravo, politologia...) takze zavisi od toho, co dcera chce. moji spoluziaci vacsinou pracuju v roznych korporatoch - aj vdaka jazykom - a par ich je na ministerstve, pripadne v zastupeni EK EU tusim niekto bol. zaujimave su aj moznosti stazi/erazmov, u nas toho bolo viac ako na inych fakultach. ale ak chce ist niekam do praxe do firmy a je si tym ista, zrejme sa viac nauci na NHF. este by som zvazila FHI, chodilo tam viacero mojich spoluziakov zo strednej a su z nich celkom uspesni ITckari, ale tak mali k tomu vztah aj pred VS.

evkamotka
•
3. dec 2023

Ano na vyborne uplatnenie-v korporatkach vdaka jazykom. Ale to nie je v odbore