Je naozaj SPU v Nitre kvalitná univerzita?
Ahojte. Zaujíma ma, aký máte názor na SPU v Nitre? Je to podľa vás kvalitná univerzita alebo jedna z tých slabších? Konkrétne ma zaujíma Fakulta biotechnológie a potravinárstva. A odbory, ktoré zvažujem sú Aplikovaná biológia a Bezpečnosť a kontrola potravín… Dá sa z tohto uplatniť vôbec?
Ďakujem za názory, skúsenosti.
@anonym_autor ja patrím medzi prvých absolventov Aplikovanej biológie, štúdium bolo celkom kvalitné, ale vtedy nebolo celkom jasné uplatnenie. urobila som si DPŠ a od skončenia školy učím .
@anonym_107b18 môžem sa spýtať, kde učíš? Ďakujem
Stredná škola?
@anonym_107b18 môžem sa spýtať, kde učíš? Ďakujem
Stredná škola?
@anonym_26d46f učím na zš, ešte som si rozšírila aprobáciu o ďalší predmet. Keď máš DPŠ môžeš si dorobiť ďalší predmet, napr. chémiu.
@joxer za mojich čias boli prijímačky, biologia, chémia a štúdium nebolo ľahké. Mala som odbor výživa ľudí. Zo začiatku veľa poľnohospodárskych predmetov. Viacero predmetov chémie, aj matika a potom rôzne predmety z oblasti rastlinnej výroby, čo som ja na gymnáziu nemala. A to ani skriptá neboli dostupné, museli sme zhanat kade tade. Ako je to teraz, vraj ľahké, to sa veru divím. Možno externisti to mali ľahšie, na skúškach, čo som mala skúsenosti.
@alepredsa Kvalitná bola vždy a aj je.
Náročná, pre absolventov rôznych stredných škôl rôzne. V prvých ročníkoch to mali ľahšie absolventi vseobecno vzdelávacích škôl, my ktori sme absolvovali strednú poľnohospodársku sme bojovali s matematikou, chémiou, fyzikou, tie sme mali len v prvých dvoch ročníkoch. Aké neskôr, keď prišli na rad odborné predmety, sme pánmi boli my, boli sme doma. A niektorí z tých všeobecných síce prešli, ale prakticky nezvládali. Ráno, v deň štátnice, prišla za mnou jedna z nich, aby som jej ešte raz ukázala, ktoré zrno je pšenica a ktoré jačmeň. O pár hodín z nej bola inžinierka agronomka.
Študenti z miest to vôbec mami ťažšie. Manžel učil na strednej polnohodarskej škole. Na začiatku školského roka vzal prvákov na školský majetok. Keď prišli do maštale v ktorej bolo 100 kráv, jedna dievčina sa ho pýtala na čo tam sú. Keď jej povedal, že kvoli produkcii mlieka, nasledovala otázka: A načo? Veď v obchodoch je mlieka dosť!
Či už?
@joxer za mojich čias boli prijímačky, biologia, chémia a štúdium nebolo ľahké. Mala som odbor výživa ľudí. Zo začiatku veľa poľnohospodárskych predmetov. Viacero predmetov chémie, aj matika a potom rôzne predmety z oblasti rastlinnej výroby, čo som ja na gymnáziu nemala. A to ani skriptá neboli dostupné, museli sme zhanat kade tade. Ako je to teraz, vraj ľahké, to sa veru divím. Možno externisti to mali ľahšie, na skúškach, čo som mala skúsenosti.
@alepredsa inteligentní mladí ľudia odchádzajú študovať do zahraničia. Ju zostáva iba zvyšok. Pribudlo mnoho vysokých škôl. Vysokoškolské štúdium a tituly sa veľmi zdegradovali. Je to chyba riadenia školstva. Akademické prostredie je pohodlné zázemie pre politikov.
Manžel vyštudoval odbor na FBP a uplatnenie hrôza, ani on, ani spolužiaci nepracujú v odbore. Ja som agronóm z FAPZ a môžem si vyberať. Ukončili sme štúdium v roku 2015 a 2016.
@anonym_autor som skončila FBP, môj odbor sme končili 15-sti (začínalo nás 300). Prácu som si našla počas 5.rocnika. A som tam do dnes. Chodíme aj na školu hľadať nových kolegov, pretože je veľmi málo vyštudovaných potravinárov. SPU už dávno nie je vnímaná ako podradná škola.

@anonym_autor
je vám známe že inteligenčné schopnosti väčšiny študentov niektorých vysokých škôl sú v pásme výrazného podpriemeru ? Na SPU iba predstierajú že produkujú vzdelaných absolventov. Na štúdium prijímajú každého kto sa vie podpísať a má maturitu. Kvalita vzdelávania sa prispôsobuje schopnostiam študentov. Istý pedagóg na TF učí študentov že graf sa robí tak, že sa spojí prvý a posledný bod na ploche grafu. Hodnotenie študentov sa stáva formalitou. V záujme zabezpečenia financovania musia prejsť všetci. Pedagógovia ktorí to nechcú chápať sú nežiadúci. Systém financovania vysokého školstva núti pedagógov rozhodnúť sa, buď budú podvádzať pri hodnotení študentov, alebo zmenia zamestnanie. Tu už nejde o vzdelávanie ale o tunelovanie štátneho rozpočtu. Politici nemajú odvahu tento systém radikálne zmeniť. Prijatý školský zákon môže vyriešiť tento problém až v horizonte 10 rokov.