Je štúdium laboratórnych vyšetrovacích metód dobrá voľba?
Ahojte. Bola som rok na vš ale nechala som ju. Chcela som prestúpiť na inú robila som skúšky na veterinu kde ma pre kapacitu nevzali a druhú školu som mala laboratórne vyšetrovacie metódy. Veterina bolo to čo som si predstavovala už dlho. Ale nevyšlo to. Oplatí sa vôbec študovať laboranta denne 3 alebo 5 rokov?
A keď už mám 1 rok vš študia za sebpu prestup na inú školu teraz je pravdeposobné že budem platiť školné?
Som normálne zamestnaná osoba mám to doma ťažšie so vzťahmi s rodinou a už by som chcela mať svoj pokpoj osamostatniť sa. Neustále do mňa zabŕdajú majú problém so všetkým čo spravím. Mám priateľa sme spolu krátko ten býva sám a je medzi nami 8 ročný rozdiel.
Prioritne chcem mať svoj pokoj ale bojím sa že ak zahodím tu vš bude zle a nič nebudem mať a na druhej strane strach z toho, že premárnim zbytočne ďalšie roky a ešte budem platiť za to čo som uplne nechcela. Doma počúvam že si o mne mysleli niečo iné že chcem viac dosiahnúť ako obchod. Mám len gymnázium.
Budem rada za každý názor aj tých čo majú štúdium za sebou 🙂
@gerber58 to či sa to oplatí závisí podľa toho čo od toho očakávaš. Štúdium aj práca je veľmi zaujímavá a rôznorodá podľa oblasti. Peňažné ohodnotenie je nič moc, príklad aj napr, že stredoškolský zamestanec má rovnaký plat ako ten s Bc. Plat ale aj dosť závisí od toho pod aké laboratórium sa človek zamestná- súkromné/štátne, či tam ťahajú aj nočné a cez sviatky apod. No a Mgr, je výborné na to, ak ti ide napr o vedúceho laboratória, načo ale treba veľa praxe a taktiež vôbec možnosť o voľné miesto v takej pozícii. Inak sa dá ale po mgr urobiť pedagogické minimum a napr učiť na SŠ alebo VŠ v odbore, čo by pre niekoho bolo naplnujuce.
No po gympli jedine studovat dalej.Aj ked mne to pridu 2 diametralne odlisne typy prace medzi ktorymi si si vyberala ,veterina a labak, ale perspektivu to urcite ma.
Musis vediet ci ta to bude zaujimat. Je to tazke studovat. Dcera studuje na strednej, chodili na prax a nieje rozhodnuta ci to chce robit. Extremne velka zodpovednost, cez den ti prejde cez ruky aj vyse 600 skumaviek a robis stale to iste dookola. A po dalsie zalezi aj do akeho labaku sa dostanes. Ci na hematologou, ci histologiu atd..
Do prace sa dostanes, zalezi kde, vela krat ,je ,ze nemozu najst laborantku, ale beru vela krat skor so strednou skolou ako z VS a ktore mesto.

@gerber58 ahoj, v živote nevyjde niekedy všetko tak, ako by sme si predstavovali. Ja mám tiež gymnázium, chcela som ísť na medicínu, nevzali ma. Tak som si spravila zdravotnú nadstavbu a zasa ma nevzali na medicínu. Tak som robila rok v zdravotníctve a potom som šla na ekonómiu. A vôbec to neľutujem, nechcela by som byť už lekárka, som spokojná a zároveň som rada, že mám zdravotnú nadstavbu, mnohokrát som to využila vo svojom živote. Nikdy nevieš, kam ťa život zavedie. Prajem veľa šťastia v rozhodovaní 😊