icon

Je ťažké vyštudovať externe špeciálnu pedagogiku?

1. mar 2026

Je ťažké vyštudovať externe špeciálnu pedagogiku? Tri deti doma. (počítame s tým že už budú v škôlke a škole) rozmýšľam, že by som začala pedagogickým asistentom a potom by som pokračovala na tú pedagogiku keby mi to šlo..len by som poprosila reálne skúsenosti.

kacena4
•
1. mar 2026

ja som minuly rok dostudovala, ak ti ma kto strazit deti piatok/ sobota, po veceroch sa ucit tak nie je problem. da sa to. drzim palceky

vilma7
•
1. mar 2026

Ja som studovala ale bola som slobodna. Uprimne, neveim si to popri detoch atd predstavit kedze musis absolvovat aj prax, pokial nerobis v obore atd....

unbeholfen
•
2. mar 2026

Keďže ste špeciálne pedagogičky alebo sa minimálne o to zaujímate, tak sa spýtam: Ja som trochu zaostalý v chápaní a tak všeobecne. Som absolventom špeciálnych škôl (základná aj stredná) kde ma aj preradili hneď prvý rok normálnej ZŠ. Aj tú som zvládol s horšími známkami. A všimol som si aj v dospelosti že proste niektoré veci nepochopím, zle pochopím, som taký spomalenejší, a aj taky zaostalejší. Dá sa to nejako vyliečiť? Mám diagnostikovaný vysokofuknčný autizmus, a druhá psychiatrička mi zase spomínala aj detský autizmus.

kaktusik007
•
3. mar 2026
@unbeholfen

Keďže ste špeciálne pedagogičky alebo sa minimálne o to zaujímate, tak sa spýtam: Ja som trochu zaostalý v chápaní a tak všeobecne. Som absolventom špeciálnych škôl (základná aj stredná) kde ma aj preradili hneď prvý rok normálnej ZŠ. Aj tú som zvládol s horšími známkami. A všimol som si aj v dospelosti že proste niektoré veci nepochopím, zle pochopím, som taký spomalenejší, a aj taky zaostalejší. Dá sa to nejako vyliečiť? Mám diagnostikovaný vysokofuknčný autizmus, a druhá psychiatrička mi zase spomínala aj detský autizmus.

@unbeholfen IQ si nezvysis. ked si raz v pasme MR alebo subnormy, do normalu sa nedostanes.

kaktusik007
•
3. mar 2026

@anonym_autor studujem tak, akurat ja mam decka uz samostatne

unbeholfen
•
3. mar 2026
@kaktusik007

@unbeholfen IQ si nezvysis. ked si raz v pasme MR alebo subnormy, do normalu sa nedostanes.

@kaktusik007 to pomalšie chápanie súvisí s IQ aj tá všeobecná zaostalosť?

kaktusik007
•
3. mar 2026
@unbeholfen

@kaktusik007 to pomalšie chápanie súvisí s IQ aj tá všeobecná zaostalosť?

@unbeholfen ano. Proste inteligencia definuje strop, co este sme schopni pochopit. Ty ju mas nizku, takze nechapes a nerozumies - v podstate nie si schopny ani pochopit - veci ktore su pre normotypicku populaciu ok. To je rovnake, ako ked mne moj syn vysvetluje 10dimenzionalny priestor a vypocet objemu telesa v nom. Mam nadpriemerne vysoke IQ, avsak na jeho sa nechytam a v tom, co on povazuje za trivialne, sa stracam.

unbeholfen
•
3. mar 2026

@kaktusik007 áno to s tým synom si dobre dala príklad. Že proste hlava mi to nebere a môžem hocijako silno rozmýšlať ajtak nechápem. A často dochádza k nedorozumeniam lebo autisti vraj inák chápu veci. Ale na to sa nedá takto narýchlo povedať príklad, ale dostávam sa do situácii s ktorými si neviem poradiť. Mne už od škôlky vedeli diagnózu. A odporúčali ma dať do špeciálnej školy, ale mama chcela aby som šiel do klasickej ZŠ vydržal som tam pól roka a ajtak som musel do špeciálnej. A aj sám na sebe si všímam že sa potýkam s problémami celý život aj sociálne interakcie, aj situácie neviem riešiť kde treba inprovizovať, v hádkach niesom dobrý, akože v slovných súbojoch v argumentovaní. Mne treva vysvetliť pomalšie, jednoduchšie, presne ako v špeciálnej škole že ja sa to naučím ale pomalšie a iným prístupom. Ale v dospelosti už také nefunguje a tak mám večne problémy.