icon

Kde sa dá doštudovať slovenčina na úroveň C1?

23. sep 2021

Ahojte, v rámci svojej práce sa venujem aj tvorbe rôznych textov. Štylistika ako taká mi problém nerobí, ale gramatika niekedy pokulháva. Hlavne čiarky v zložených súvetiach. Práca ako taká ma baví, ale chcela by som, aby to bolo aj po gramatickej stránke 100%. Zároveň by som sa popri tom chcela venovať aj korektúram a tam sa už vyžaduje odborná znalosť na úrovni C1. Mám ukončenú SOŠ s maturitou, po ukončení som robila prijímačky na Pedagogickú odbor - SJ a AJ,ale pre nedostatok miesta ma nevzali. Nastúpila som teda do práce a do školy som sa už nevrátila.
Vedela by som si aj teraz,keď som už X rokov zo školy nejakým spôsobom externe,napr.formou pomaturitného štúdia súčasné vzdelanie rozšíriť ? Či len klasické 5r. štúdium je možné? Nemáte skúsenosť? Ďakujem.

evica17
23. sep 2021

Myslim ze ked ssi slovenka a ovladas slovencinu na komunikativnej urovni, tak mas SJ uroven C1. Ale mozes si sama dostudovat tie veci co ti problem robia, da sa pytat na sav v jazykovednom ustave pokial bynti bolo nieco nejasne. Tam ti radi s SJ pomozu.

evica17
23. sep 2021

A este k tvojej otazke,vda sa spravit dvojrocne pomaturitne studium, ci uz na pedagogickej, umeleckej, obchodnej. Len tam sa preberaju uz take odborne predmety, neviem ci ti to pomoze v tvojej praci

savanna
23. sep 2021

Uplne ti rozumiem, ja sice nerobim v tomto odbore, ale v ciarkach si tiez v niektorych pripadoch nie som ista. Slovencina ma vzdy velmi bavila, ale naposledy som sa gramatikou zaoberala este v zakladnej skole. Potom na gymnaziu sme uz gramatiku, zial, vobec nepreberali a namiesto toho sme srotovali miliony kadejakych diel a prachom zapadnutych autorov. Podla mna je to velka chyba nasho skolstva...co sa tyka vyucby SJ, s tym ti neviem poradit. Podla mna by si to zvladla aj v ramci samostudia, ale neviem, ci existuje nejaka dobre spracovana prirucka. Lebo zase citat si tisicstranove slovniky, to tiez nie je ono.

autor
23. sep 2021

@evica17 Dakujem za odpoved,ano pozerala som to pomaturitne na Pedagogickej,ale to bolo skor ako vychovavatelstvo pre ucitelky MS,druzinarky,pomocne asistentky a pod, to by mi moc nepomohlo. Myslim si,ze SJ ovladam pomerne dobre, co neviem, si vygooglim, len to na uroven expert pri korekturach nestaci,tam to vzdelanie vyzaduju. Preto som myslela,ci niekto nema skusenost ako to dosiahnut,napr.tak,ako sa da urobit v ramci jazykovky statnica.

evica17
23. sep 2021

No tak tam asi jedine ta vyska, aj ked externe . Lebo na svk sa neda len tak urobit statnica. Ale nemusis si davat dvojodbor ak ti to netreba, daj si len jednoodborove studium.
A tie pomaturitne studia ti budu fakt nanic, ak to chces hlavne kvoli tomu Sj.

autor
23. sep 2021

@evica17 Dakujem,som si aj myslela,ze to take jednoduche nebude.