icon

Ktorú vysokú školu treba mať na učenie MAT/FYZ?

6. mar 2022

Dobrý deň, premýšľam o učiteľstvo matiky a fyziky. Tieto predmety mi idú, ale zároveň ma baví vysvetľovať niečo ľuďom, nerobiť každý deň to isté. Myslím si, že u nás sa veľmi zle vyučujú a dobrý učiteľ matiky sa hodí. Ale zároveň by som si chcela nechať zadné vrátka v prípade, že by som si to rozmyslela. Ktorá škola by niečo takéto ponúkala? Prípadne po dorobenu ucitelkseho minima, aby sa dalo učiť (aspoň 2 stupeň, prípadne aj SŠ)

anonym42
•
6. mar 2022

Univerzita Komenského v Bratislave 🙂

ria_ba
•
6. mar 2022

Ak sa jedna o ucitelstvo 2.a 3.stupna, tak ktorakolvek filozoficka alebo pedagogicka fakulta na svk vysokych skolach. UK, katolicka, konstantina filozofa, upjs... vyber si mesto, univerzitu a pozri ci spominane fakulty ponukaju tvoju kombinaciu.

eff007
•
6. mar 2022

Idealne matfyz. Pozri si fmfi uk, tato ucitelska dvojkombinacia sa tam vyucuje roky.

viestta
•
Odpoveď bola odstránená
•
jannies15
•
6. mar 2022

@viestta Pri študovani akademických predmetov je automaticky platnosť ako pre ZŠ, tak pre SŠ. Predmety sa vyučujú 5 rokov denne vedecky a do "hĺbky".

riamia91
•
7. mar 2022

Teraz je zakon nastaveny tak, ze sa nerozlisuje, ci 2.stupen alebo SS alebo gymnazium. Po pedagogickom vzdelani mozes posobit, kde len bude volne miesto alebo si vyberies.
A v podstate su 3 moznosti. Bud mas pedagogicke vzdelanie v inom odbore a dorobis si myslim 2-rocny odbor mat/fyz, vola sa to doplnujuce pedagogicke vzdelanie myslim. Alebo si budes robit celu VS od znova externe, teda 6 rokov, az kym nadobudnes titul, ak ho nemas myslim. Alebo mas vystudovany nepedagogicky smer mat/fyz, cize pri mat nejaku ekonomicku alebo fyz nejaku technicku a dorobis si pedagogicke minimum. To je dva roky takisto a mozes plnohodnotne ucit. Pri prvej aj tretej moznosti, mozes ucit hned, ak to skola na ktoru by ta prijali akceptovala, kedze ako pises ucitelov mat/fyz je malo, a toboz kvalitnych. Tam je zo zakona podmienka, ze "neucitel" si musi urobit ucitelsky smer do 2 rokov, ak nedokonci, mozu ho prepustit, kedze vela skol ide po kvalifikacii a pocita sa to celkovo na percenta, aka je uroven kvalifikovanosti ucitelov v skole, ale zaroven musis pocitat s najnizsou platovou triedou, kym nebudes oficialne ucitel. Teraz neviem ake ma oznacenie, kedze som na materskej, niekedy to bola 9, teraz to zmenili a inak oznacili.

nenne9
•
7. mar 2022

@viestta aprobacia je vzdy 5-12🙂cize pre zs aj ss