icon

Má stredná škola vplyv na budúcnosť?

takujimamiya
Včera o 19:02

Ahojte, chcel by som sa spýtať, či má podľa vás výber strednej školy veľký vplyv na budúcnosť. Som deviatak, a už som podal prihlášky na 2 elektrotechnické školy a 2 gymnázia, ale sa obávam že sa tam nedostanem.

Mám celkom dobre vysvedčenie, ale hlavne mi najlepšie ide matematika. Preto by ma zaujímalo:
Ako veľmi záleží na tom, na akú strednú školu sa dostanem?
Ak by som sa nedostal na tú, ktorú chcem, ovplyvni to nejako výrazne moju budúcnosť?
Da sa to potom neskôr ešte "dohnať", napr. na vysokej škole alebo vlastným učením?

Vopred ďakujem za každú radu.

jaron
Včera o 19:08

Na výbere SŠ určite záleží. Na druhej strane, nikdy nie je neskoro, ani počas SŠ, zmeniť rozhodnutie, hoci to môže byť potom ťažšie. Záleží na viacerých okolnostiach.
A už je možné podať prihlášky až na 4 školy? Ešte minulý rok sa mohlo iba na 2.
Dôležité je objaviť, čím žiješ, čo ťa napĺňa, čo by si si vedel predstaviť, že by si rád robil a zároveň by ťa to aj uživilo.
Elektrotechnická škola je dobrá, ak si si tým odborom istý. Gymnázium má výhody aj nevýhody. Výhody, že oddiališ rozhodnutie na VŠ, dovtedy sa ešte môže zmeniť tvoj záujem, aký odbor. "Nevýhoda" spočíva vo výhode, že sa učíš všetko, všeobecný prehľad, je to ťažšie (nevýhoda), ale umožňuje to potom ísť takmer na každú VŠ (výhoda).

anonym_be9d0b
Včera o 19:10

Ak máš cieľ už teraz, vieš na akú VŠ by si chcel ísť, vieš čo chceš robiť, tak vieš na sebe makať aj sám, vieš sa učiť pomimo, zaujímať sa o mimoškolské aktivity, vieš dohnať veci na VŠ.. z tohto hľadiska nie je SŠ až tak rozhodujúca… ale určite má vplyv na budúcnosť, u mňa sa počas SŠ úplne zmenili plány na to čo raz chcem byt, vďaka učiteľom, ktorých som tam mala napr. a celkovo je to vek, kedy sa človek formuje, ovplyvnia ťa ľudia, ktorých tam stretneš… ale to je niečo čo si dopredu vybrať nevieš

anonym_60de32
Včera o 19:12

@takujimamiya velmi malo ludi pracuje v tom co aj vystuduje.

anonym_a9f627
Včera o 19:15

@takujimamiya na výbere školy zaleži, je to príprava na povolanie. Čiže najlepsie je vybrať si školu, teda zameranie, ktoré ťa bude aj baviť. Pretože, dnes veľa ludí nerobí to, čo vyštudovali, pretože si zle vybrali. Ak maš vzťah čislam je to super a dôležité. A ak maš dobre znamky, tak sa nemaš čoho bát 😉 len sa treba viac osmeliť

anonym_b08176
Včera o 19:28

@takujimamiya moja dcéra so mohla vybrať len z 2 školy 😁

kobkag
Včera o 19:30
@anonym_b08176

@takujimamiya moja dcéra so mohla vybrať len z 2 školy 😁

@anonym_b08176 Gymnazium je aj matematicke/bilingvalne … tam sa robia talentovky

anonym_b08176
Včera o 19:34
@kobkag

@anonym_b08176 Gymnazium je aj matematicke/bilingvalne … tam sa robia talentovky

@kobkag ale nemôže do prihlášky dať 4 školy, ani 2 gymnázia a 2 stredné školy. Či áno?

kobkag
Včera o 19:34

Vsetko sa da dohnat. Vela ludi poznam, co si urobilo slabsie stredne a potom vystudovali VS. Ked clovek chce, tak to zvladne.

thirstymonk
Včera o 19:35

@takujimamiya Pozri sa... socík skončil a dôležitejšie ako tvoja škola je tvoje portfolio, skúsenosti, skills. Toto sú veci, čo zamestnávateľov reálne zaujímajú, nie papier z takej, alebo onakej školy. Príklady z môjho okolia:

JA - 8 ročné gymnázium a dva roky VŠ, bez titulu. Blízka, aj široká rodina mi vyhadzovala na oči aký som lúzer a že budem celý život preberať zhnité grule v tesku. V realite som programoval pre firmy (do svojich 27 rokoch som vystriedal 7 zamestnaní), potom som sa osamostatnil a pôsobim ako programátor na voľnej nohe (tzv. freelancer). Pracujem cca 5 hodín denne a zarobím okolo 3000€ mesačne. Viem, že na IT to nie je úplné terno, ale ja preferujem rodinu a robotu okolo domu pred 12 hodinovým čumením do PC. A myslím si, že som relatívne skromný typ, nepotrebujem doma zlaté kľučky, ani každé dva mesiace liezať dakde do riti na Sri lanku, abo na madagaskar.

KORPORAT - najlepší programátor vo firme, v ktorej pracovalo 400 vyvojarov, a v ktorej som pracoval aj ja, mal strednú školu užitkového výtvarníctva.

MOJ OTEC - vyučený kuchár čašník, v 33 rokoch začal študovať VŠ. Má necelých 60, dva doktoráty, síce čiastočne vyučuje, ale má aj svoj biznis v oblasti socialnych služieb (to sa inak často nevidí)

MOJ SUSED - vyučený murár, ale v živote nemuroval. Robi zvárača, lebo je to lepšie platené.

DRUHY SUSED - vyučený stolár, ale nenaškrabal na vybavenie a tak pracuje normalne vo fabrike a je spokojny.

TRETI SUSED - vyučeny kuchar, pracoval v zahraniči. Vratil sa (lebo na slovensku je všetko tak úplne nahovno, až sa vrátil od šťastia), zistil, že tu nezarobi štyritisic jak kuchar, tak si spravil externe silnoprúd + $21, neskôr, 22 a 23, robí elektriku za 5 tisic.

KAMARAT - už trošku starší, vyštudoval za stolára, ale len na učilišti, čiže nema maturu. Robí vo fabrike a popri tom po robote nabytky.

KAMARATKA - skončila socialnu prácu na VŠ a robí nechty.

Ak vieš, čo chceš robiť, je určite super danému odboru venovať strednú školu. Ak nevieš, tak je to vlastne úplne jedno, pretože aj tak 99% ľudí robí niečo úplne iné než to, čo vyštudovali

kobkag
Včera o 19:35
@anonym_b08176

@kobkag ale nemôže do prihlášky dať 4 školy, ani 2 gymnázia a 2 stredné školy. Či áno?

@anonym_b08176 moze, dcera si dala 2 talentove skoly (bilingvalne) a 2 netalentove

daniela232
Včera o 19:56
@anonym_a9f627

@takujimamiya na výbere školy zaleži, je to príprava na povolanie. Čiže najlepsie je vybrať si školu, teda zameranie, ktoré ťa bude aj baviť. Pretože, dnes veľa ludí nerobí to, čo vyštudovali, pretože si zle vybrali. Ak maš vzťah čislam je to super a dôležité. A ak maš dobre znamky, tak sa nemaš čoho bát 😉 len sa treba viac osmeliť

@anonym_a9f627 kolko z tych 15 ročných detí vie čo v živote chce robiť? 🤔😔 my sme vedeli keď sme mali 14? Som generacia kde rodičia povedali budes toto a hotovo. No ...bohužial tak to bolo.Dnes sa síce rodičia bavia o buducnosti s deťmi,ale ozaj šťastní tí rodičia ,čo ich deti vedia čo chcú

anonym_fb5aff
Včera o 20:10

Aj áno, aj nie.
Teoreticky sa da všetko dohnať, ak by bolo treba.
Ja som šla z bilingválneho gymnázia na technickú univerzitu 😅
Mala som spolužiakov z účtovnej s maturitou, aj z gympla...

alcielle
Včera o 20:17

Som zvedava ci sa ozve aj tento realny autor diskusie - jednej z mnohych a mnohych ktore zazrakom ako huby po dazdi zaplnili zrazu celeho konika.

takujimamiya
autor
Včera o 21:22
@alcielle

Som zvedava ci sa ozve aj tento realny autor diskusie - jednej z mnohych a mnohych ktore zazrakom ako huby po dazdi zaplnili zrazu celeho konika.

@alcielle som tu, len si čítam odpovede. ďakujem všetkým za reakcie

sss777
Včera o 21:25

@takujimamiya
Ja som veľký zástanca gymnázií, lebo viem porovnať, ako dopadli moji spolužiaci, ktorí si zvolili iné školy a moji spolužiaci z gymnázia. Ale teda buďme realisti, asi nie každý na to má.
V mojom okolí skoro každý robí to, čo vyštudoval a viac záležalo na vysokej škole ako na tej strednej. Môj manžel je typický príklad. Chodil na strednú odbornú školu technického zamerania, neskôr si urobil 2 vysoké školy a aktuálne by si mohol z každej výplaty kúpiť SUV. To ale asi nebol jeho životný cieľ, skôr chcel robiť niečo, čo ho bude baviť aj po rokoch a to sa mu podarilo.
Keby som mala este raz tvoj vek, učila by som sa jazyky a snažila by som sa čím skôr prísť na to, čo ťa baví a na tom by som pracovala.
Tu na MK síce každý tvrdí, že VŠ je nanič, ale ja osobne nepoznám nikoho, kto sa má bez VŠ lepšie ako sa majú tí s VŠ.
Veľmi držím palce!

anonym_1fe14d
Včera o 21:58

@takujimamiya to akú strednú východís, neurčí na akú výšku pôjdeš. Akurát gympel je o ničom ak nejdeš potom na výšku. Veľa ľudí nakoniec nerobí to co študovali.

alcielle
Včera o 23:28
@takujimamiya

@alcielle som tu, len si čítam odpovede. ďakujem všetkým za reakcie

Konikari...tento vymysel je des. Pozdravujem...
@takujimamiya

anonym_a9f627
Dnes o 05:05
@daniela232

@anonym_a9f627 kolko z tych 15 ročných detí vie čo v živote chce robiť? 🤔😔 my sme vedeli keď sme mali 14? Som generacia kde rodičia povedali budes toto a hotovo. No ...bohužial tak to bolo.Dnes sa síce rodičia bavia o buducnosti s deťmi,ale ozaj šťastní tí rodičia ,čo ich deti vedia čo chcú

@daniela232 a presne tak to aj dopadlo, tiež mi povedali pojdes tan a hotovo, ale to čo som chcela ja ich nezaujimalo 🥲 a to ti pisem ako dospely clovek, určite pri svojich deťoch neurobím tu chybu, ako urobili moji rodicia... pevne verim, že ak by som vystudovala to, čo som naozaj chcela, teraz by som bola na inej životnej urovni

daniela232
Dnes o 05:50
@anonym_a9f627

@daniela232 a presne tak to aj dopadlo, tiež mi povedali pojdes tan a hotovo, ale to čo som chcela ja ich nezaujimalo 🥲 a to ti pisem ako dospely clovek, určite pri svojich deťoch neurobím tu chybu, ako urobili moji rodicia... pevne verim, že ak by som vystudovala to, čo som naozaj chcela, teraz by som bola na inej životnej urovni

@anonym_a9f627 ano,v podstate si zopakovala len to čo som napisala,len ja som patrila do skupiny detí ktore nevedia čo chcú,mam 3 deti a skusenosť aj takú aj takú,pytam sa,hladame riešenie...bavime sa o buducnosti...

alenka58
Dnes o 06:02

každá škola ovplyvní budúcnosť a aj ZŠ, málokto vie čo by presne v budúcnosti robil, ale na SŠ získa vedomosť minimálne čo robiť nechce, dá sa prestúpiť na iné školy ak to nebaví, v tomto veku sa dá všetko dohnať keď chceš v tom problém nie je keď máš ambície

sara07
Dnes o 06:20

ano má
môže ti dat vela ale môže sa ti stať že to čo si sa učil v škole o 20-30 bude zastarane nepouživané su take profesie kde to ide vyvoj šialenym tempom

jaron
Dnes o 08:38

Samozrejme, že človek často nemusí ísť na VŠ zo SŠ, ktorá tomu zodpovedala, takisto často nerobí to, akú má SŠ alebo VŠ. Ale predsa nie je preto rozumné si to tak aj vopred plánovať. Že veď nezáleží na tom, kde pôjdem na SŠ, VŠ. Aj tak budem robiť niečo iné.
Rozumné je, do akej miery to len je možné, sa snažiť priblížiť k ideálu. Preto dobre zvažovať, premýšľať, pýtať sa atď.
Dôležité tiež pri tom je, ak má dieťa dobrých, chápajúcich rodičov. Ak sú mu pomocou a oporou pri objavovaní samého seba, a nie tlakom pri presadzovaní svojich predstav pre dieťa za každú cenu.