Majú učiteľky právo odobrat' mobil?
Ahojte, synovi vzala ucitelka mobil. Kontrolovali hromadne tasky - osobne veci. Mobil nepouzil ani nezvonil/nerusil. Bol v taske v priehradke.
Maju pravo ucitelky sa hrabat v osobnych veciach ziaka a vziat mobil ktory ziak nepouzil? Dakujem.
Nauc syna dodržiavať pravidlá ktoré su dane a tieto veci nebudeš musieť riešiť.. stále si nenapísala co je vo vasom skolskom poriadku.podla všetkeho syn nemal mať telefón pri sebe v taske ale v skrinke a bodka... správaš sa akoby mu nasli v taske drogy a nie telefón.ja osobne by som túto BLBOSŤ že prehľadávali tasky a vzali synovi telefón zobrala jednym uchom dnu a druhým von..syn by dostal hubovú polievku že ráno telefón neodovzdal kam mal..
@zabka79 vykomunikovala by som to s nimi výhradne emailom. Chcela by som od nich "čierne na bielom ", ze robia tieto "kontroly". Co ďalej by záležalo na okolnostiach. Prečo vlastne takéto kontroly robia?
@haley7897 asi preto,ze ziaci maju mobily u seba napriek zakazu. S odovodnenim ze ved je vypnuty....to ta skola nemoze riesit,proste ked ich ziak nema mat u seba tak to treba respektovat.
nemali by, najlepsie si dat spracovat umelov inteligenciu skolsky poriadok, najdes ho vacsinou na stranke skoly
@koranamne Prečo umelou inteligenciou? To sme na to až tak zle, že si niekto nedokáže prečítať a porozumieť jednému školskému poriadku? A ozaj... Umelá inteligencia isto dokáže vyučovať aj pravopis. Čo keby si to skúsila?
Necitam vsetky komenty tak len kratko.
Diskusia dklzla k sporu a odbocila od hladania riesenia problemu.
Po prve mama by si mala uvedomit ze dieta porusilo pravidla. O tomto ho poucit a dohodnut sa s nim na ich dodrziavani. Nie je fer voci skole nachadzat dovody preco toto nerespektovat ( ved len vypnuty v taske....)
Prezeranie tasiek je uz tema c. 2. Ale tu by som tiez nesla do extremu a so skolou kludne odkomunikovala preco a a kym sposobom sa to deje. Proste komunikovat. Je trocha cez bez cohokolvek hned rozmyslat nad pravnikom a s horucou hlavou pisat predcadne velmi silne vyjadrenia.
Vieme vsetci o tom ze od vypnuteho mobilu v taske po jeho pouzivanie je kratka cesta......proste zaklad je dodrziavat pravidla v skole ako prve. A to nema nic so sklonenymi hlavami.
Samozrejme existuju aj pripady sikany zo strany skoly ale nemyslim ze ak chce dkola riesit problem s mobilmi ide hned o sikanu.
A jasne ze plati ze ak ziak porusi pravidla nemoze to zakladat zo skoly nepovolene konanie. Ale velmi opatrne by som posudzovala co takymto konanim zo strany skoly je. Mozno maju v pravidlach s odsuhlasenim rady rodicov nieco o com neviete.....takze namiesto vrhania bleskov v diskusii by som sla v pokornom a kludnom nastaveni komunikovat do skoly.
Mam syna deviataka a teda poviem ze vo vlastnom zaujme aby som najprv zistila co sa stalo a az potom rozmyslala co s tym. S chladnou hlavou.
Deti musia poznat svoje prava s tym uplne suhlasim ale najprv ich prosim naucme ze maju aj svoje povinnosti.
Za mna, ak telefon nepouzival nemala mu ho co zobrat. Vysypavanie tasiek je narusenim ich dostojnosti. Ak tam dievcata budu mat vlozky alebo tampony, bude to podla vas v poriadku, ze sa to vykotula pred celou triedou?
Ked vas v obchode vyzve SBSkar na ukazanie kabelky, a nebodaj vam ju zacne prehladavat, idete sa tu rozpucit od nasratosti ako vas ponizil na verejnosti. A chcete sa stazovat.
Predpokladam, ze chlapec je na druhon stupni ZS. Chodi sam domov, cez mobil si moze kupovat listky na bus, dostane pokyny od rodica...
kolkokrat mi napise ucitel zo Zusky, ze hodina sa rusi. Tak to potrebujem dat vediet dietatu, aby tam neslo. Pripadne ak sa zmeni situacia v praci, musi vyzdvihnut mladsieho surodenca zo skoly, dokonca dokaze samostatne prist k lekarovi zo skoly kde sa stretneme v cakarni...
Ano, su deti, ktore mobil nepotrebuju lebo nechodia dalej ako na prvu zatacku v dedine. A potom su deti, ktore ziju zivot, sportuju, dochadzaju na druhu stranu mesta a funguju samostatne.
@anonym_79f090 pletorws tu jsblka s hruškami, ale to je tu normalne.
Do obchodu tu nikto mobil nezakazuje, na rozdiel od toho, že v skoe ho máš mat v skrinke, nie pri sebe. Inak porušujes školský poriadok.
Toto ti nevadí? Aj tebe keď povedia v praci, ze mobil mas odložiť, pozrieš na nich pravnika?
S prehľadnom tašky problém nevidím, samozrejme kedy chalan neklamal.
Co sa tyka ZUSky, smsku si ptecita po vyučovaní a ide domov. Kde mas problém?
Inak ani sa nedivím, ze nikto nechce robiť v školstve, keď ešte sa tu namiesto toho, aby sa decku vysvetlili, že si nejaké pravidlá, ktoré ma dodržiavať sa vyhrazala učiteľke právnikom 🤦♀️
Necitam vsetky komenty tak len kratko.
Diskusia dklzla k sporu a odbocila od hladania riesenia problemu.
Po prve mama by si mala uvedomit ze dieta porusilo pravidla. O tomto ho poucit a dohodnut sa s nim na ich dodrziavani. Nie je fer voci skole nachadzat dovody preco toto nerespektovat ( ved len vypnuty v taske....)
Prezeranie tasiek je uz tema c. 2. Ale tu by som tiez nesla do extremu a so skolou kludne odkomunikovala preco a a kym sposobom sa to deje. Proste komunikovat. Je trocha cez bez cohokolvek hned rozmyslat nad pravnikom a s horucou hlavou pisat predcadne velmi silne vyjadrenia.
Vieme vsetci o tom ze od vypnuteho mobilu v taske po jeho pouzivanie je kratka cesta......proste zaklad je dodrziavat pravidla v skole ako prve. A to nema nic so sklonenymi hlavami.
Samozrejme existuju aj pripady sikany zo strany skoly ale nemyslim ze ak chce dkola riesit problem s mobilmi ide hned o sikanu.
A jasne ze plati ze ak ziak porusi pravidla nemoze to zakladat zo skoly nepovolene konanie. Ale velmi opatrne by som posudzovala co takymto konanim zo strany skoly je. Mozno maju v pravidlach s odsuhlasenim rady rodicov nieco o com neviete.....takze namiesto vrhania bleskov v diskusii by som sla v pokornom a kludnom nastaveni komunikovat do skoly.
Mam syna deviataka a teda poviem ze vo vlastnom zaujme aby som najprv zistila co sa stalo a az potom rozmyslala co s tym. S chladnou hlavou.
Deti musia poznat svoje prava s tym uplne suhlasim ale najprv ich prosim naucme ze maju aj svoje povinnosti.
@efka77 presne tak syn je osmak a mozes mi veriť ze u nás sa riešia omnoho horsie veci ako je odobratie telefonu...a najnovsi incident skončil zle pre viacerých aktérov...syna sa to nastastie netykalo ale bol dorazne poučený co má v danom prípade robit... nerada by som aby 8 alebo 9 rocnik koncil s 2 alebo 3 zo spravania na vysvedčení vinou niekoho iného.
U nas sa rieši aj pouzivanie nadavok v skole ak su "dospelacke" pokarhanim od riaditela na vysvedčení, ak to nejaka "dobrá" dusa nahlási učiteľke tak ta to musí riešiť.
Mne tiež nepríde ok prehľadavanie pedagógom k
(Keďže je to jednoducho proti pravidlám a deti sú ľudia rovnako ako všetci ostatní takže si zaslúžia prístup a rovnakým rešpektom aj keď sa možno predpokladá že v tejto veci budú viac porušovať pravidlá to stále neznamená že nemajú nárok na slušný prístup ako k človeku) na druhej strane ak vedia že deti nedodržujú pravidlá tak majú si tých policajtov na to zavolat a urobiť to super oficiálne čo by bolo v súlade so zákonom a náročnejšie na organizáciu ale bolo by to menej potupné? (Možno oni tiež to nemôžu vykonávať hromadne ako na letisku ale nejako individuálne a diskrétne neviem neciznam sa ak ano zial málo ti tam spraviť) Ak som správne pochopila tak tvoj syn mobil odovzdal na vyzvanie a teda on nemusel vysypavat tašku. Tie deti čo museli vysypať tašku boli viac postupené. Chápem obe strany ale nepostupovali správne.
@anonym_96386f Fakt neskutocne trapny komentar 😅. Jedine co si napisala spravne su "primitivne" pravidla, lebo ano su primitivne 😀. A pre vsetky co tu dookola omielany skolsky poriadok a podobne dristy, ucitelka nema pravo sa hrabat ziakovi v osobnych veciach a uz vobec nie mu zobrat jeho osobnu vec! Toto je jednoducho kradez, ci sa vam to paci alebo nie a ja by som to riesila nielen s pravnikom, ale aj policiou. Vam sa tiez hrabu sefovia vo vasich kabelkach a zoberu si odtial co uznaju za vhodne?? Ci ak ide "iba" o dieta, tak si to dovolit mozu??
@anonym_b82d0f presne , to s tym ukazovanim kabeliek napadlo aj mna. Urcite by sa ohradili ale dieta sa nepocita ako plnohodnotny clovek. Vela rodicov vyzaduje od deti len vykon ci poslusnost a este su hrdi ako ich ponizuju a "robia poriadky" .
@zabka79 no mne to príde divné. Ale si mi pripomenula moju učiteľku hudobnej výchovy, ktorá mi chcela zobrať mobil. Ešte boli tie tlačítkové. Len za to, že som ho mala v ruke počas prestávky. Samozrejme som jej ho nedala a ona sa sťažovala. Zdá sa, že sliepky - učiteľky ešte nevymreli.
@anonym_0f480f u nas je vylucenie aj dočasne vylucenie zo školy. A? Myslíš, ze to niečo zlepšilo? Vylúčiť niekoho zo školy kvôli blbostiam. Podme nezabudat, ze sa stále bavíme o deťoch...
@haley7897 koľko rokov majú tie deti? 6-7? Alebo už 12+? Ja si myslím, že tie mobily nemajú ani doma nonstop a majú nejaké pravidlá. Mobily ich rozptyľujú, aj keď sú v taške, ja to vidím na dcére, keď jej poviem, aby vypla a odložila do šuflíka a nech sa učí. Mysľou úplne inde, nervózna, závislá. Učitelia vedia, prečo to zakázali a urobili dobre.
Keď som si včera prečítala názov, hovorím si, to čo je? potom som dvakrát prečítala tvoj úvodný príspevok a ako učiteľka som si povedala, že to snáď nie je pravda. Máš tu plno reakcií, vrátila som sa k nim dnes ešte raz. Prešla som si celú diskusiu, kde si postupne doplnila info a na pôvodný príspevok sa teraz pozerám inak.
Išlo o námatkovú kontrolu celej triedy, resp. školy, keďže píšeš, že zhabaných mobilov bolo cez 50. Nebolo to šacovanie iba tvojho syna, ako som si myslela pri pôvodnom texte. Naviac si priznala, že syn mal mobil v taške a vybral ho z nej sám. Hrabal sa mu teda niekto v osobných veciach, alebo si len mala potrebu to trošku nafúknuť? veď ďalej píšeš, že žiaci, ktorí tvrdili, že mobil nemajú, mali vybrať všetko z tašiek von. Opäť sa pýtam, hrabal sa im niekto v taškách? lebo je rozdiel vybrať sám veci zo svojej tašky a hrabať sa niekomu v taške. Ako tu už bolo viackrát spomenuté, žiaci dnes všetko nahrávajú na mobily, zverejňujú na sociálne siete, zosmiešňujú iných. Predpokladám, že sa na škole udialo niečo vážne, keď pristúpili k takejto kontrole. Ak to bolo tak, pozri sa na to z iného uhla pohľadu - škola týmto zákazom chráni aj tvoje dieťa! To, že sa tvoj syn rozplakal, ma mrzí. predstav si ale, že by ho v tej chvíli niekto natočil a video hodil na insta. Veď sranda, nie? To by si riešila ako? vtedy by si už súhlasila so zákazom a kontrolou? Otázkou je, prečo mal tvoj syn mobil v taške, ak to nie je povolené. Namiesto čičíkania si mu mala rázne dohovoriť - porušil zákaz! Sú zamestnania, kde sú mobily zakázané. Moja dcéra brigáduje v butiku s oblečením a mobil má odložený v skrinke. Môže si ho vziať cez 30 minútovú pauzu. Prečo z toho robíš haló, že mať mobil nie je umožnené deťom v škole? ako sme to len my mohli prežiť bez mobilov? vrátim sa k mojej dcére, o dva týždne maturuje, je už dospelá (!) a rešpektuje zákaz mobilu v škole, má ho zamknutý v skrinke. Maturantka! Tak prečo nie 11-ročný chalan? Ani raz si neodpovedala, čo sa píše vo vašom školskom poriadku. Na tvojom mieste by som nabudúce začala tam. A popracuj trochu na synovej psychickej odolnosti.
Wow ja sa čudujem, čo tu ženy považujú za normálne. To ako ozaj, keby vám v práci začne šéf prehľadávať tašku ste s tým ok? Aj deti sú ľudia a majú právo na svoje súkromie. A aby ste sa z tých mobilov nepototo. Kopec deti chodia samé zo školy, na krúžky, dochádzajú autobusmi. V dnešnej dobe by som dieťa samé von, bez možnosti sa s ním spojiť nikdy nepustila. U nás sú tiež mobily zakázané, dokonca už skôr ako prišlo nariadenie z hora. Nikto mobily nezbiera, lebo učitelia sa vyjadrili, že nechcú mať zodpovednosť, za cudziu vec. Tak sme triednej viacerí rodičia povedali otvorene, že deti mobil mať budú v taške, pretože chodia samé a bodka. Ak by ich videla sa s nimi hrať, samozrejme môže zasiahnuť. Nepovedala nič, nerieši. Ale! Žiadne dieťa sa s tým mobilom naozaj nehrá. Dcéra niekedy aj zabudne, že ho ma a nespomenie si naň ani doma. A to si prvostupniari. Zas sa nepototo z každého nariadenia. Potom nám dospievajú ľudia, ktorí držia hubu a krok a budujú spoločnosť, akú na SR máme. Ak sa autorkin syn s mobilom nehral, ale mal ho v taške je za mňa táto situácia absolútne neprípustná.
Wow ja sa čudujem, čo tu ženy považujú za normálne. To ako ozaj, keby vám v práci začne šéf prehľadávať tašku ste s tým ok? Aj deti sú ľudia a majú právo na svoje súkromie. A aby ste sa z tých mobilov nepototo. Kopec deti chodia samé zo školy, na krúžky, dochádzajú autobusmi. V dnešnej dobe by som dieťa samé von, bez možnosti sa s ním spojiť nikdy nepustila. U nás sú tiež mobily zakázané, dokonca už skôr ako prišlo nariadenie z hora. Nikto mobily nezbiera, lebo učitelia sa vyjadrili, že nechcú mať zodpovednosť, za cudziu vec. Tak sme triednej viacerí rodičia povedali otvorene, že deti mobil mať budú v taške, pretože chodia samé a bodka. Ak by ich videla sa s nimi hrať, samozrejme môže zasiahnuť. Nepovedala nič, nerieši. Ale! Žiadne dieťa sa s tým mobilom naozaj nehrá. Dcéra niekedy aj zabudne, že ho ma a nespomenie si naň ani doma. A to si prvostupniari. Zas sa nepototo z každého nariadenia. Potom nám dospievajú ľudia, ktorí držia hubu a krok a budujú spoločnosť, akú na SR máme. Ak sa autorkin syn s mobilom nehral, ale mal ho v taške je za mňa táto situácia absolútne neprípustná.
@anonym_7d68c1 praveze nam vyrasta uplne opacna generacia. Nie, nedzia hubu a krok. Su drzi, arogantni a egoisti. A tomu ich niekto vychovava a uci. Taketo matere, co nemaju samy vychovanie a mieru. Presne takyto pristup. Porusi pravidlo a mater nie aby mu povedala, co je spravne, tak tu kriminalizuje ucitelku. Ked je raz zajaz, tak je zakaz. Tam nie je priestor na debatu.
Zaujímalo by na kto nariadil takúto kontrolu či zástupca riaditeľa alebo riaditel/ka školy. U nas musíme mať žiadosť že môže mať dieta v skole telefón samozrejme vypnutý buť v skrinke ( najlepšie) alebo v taške. Keby sa toto udialo u nas . Žiadala by som o stretnutie dotknutých rodičov deti s riaditeľom. starostom ( sme z dediny ) a riadne vysvetlenie prečo taketo niečo sa odohralo keď na to nemali právo
@anonym_7d68c1 Keď sa v práci hráš s mobilom, šéf to uvidí na kamerách a dostaneš písomné upozornenie za porušenie pracovnej disciplíny. Ak to budeš opakovať, môže ti skrátiť dovolenku alebo dokonca dať výpoveď.
Rovnako ako na križovatke, ak svieti červená a ty ju ignoruješ len preto, že "nič nejde" a ponáhľaš sa, pokuta ťa tiež neminie. A tiež sa z toho nikto "nepototo".
Chlapec porušil pravidlo, mal v taške zapnutý mobil s vypnutým zvonením, hoci tam nemal mať žiaden mobil. Musí niesť následky.
Učiteľka nemôže sledovať 25 žiakov, či sa niekto hrá na mobile. Ak je nariadené, že mobily majú byť odložené, žiak to má dodržať a učiteľka sa môže venovať výučbe.
Ak niekto nedokáže rešpektovať pravidlá a fungovať v kolektíve, existuje možnosť individuálneho vzdelávania.
Keď som si včera prečítala názov, hovorím si, to čo je? potom som dvakrát prečítala tvoj úvodný príspevok a ako učiteľka som si povedala, že to snáď nie je pravda. Máš tu plno reakcií, vrátila som sa k nim dnes ešte raz. Prešla som si celú diskusiu, kde si postupne doplnila info a na pôvodný príspevok sa teraz pozerám inak.
Išlo o námatkovú kontrolu celej triedy, resp. školy, keďže píšeš, že zhabaných mobilov bolo cez 50. Nebolo to šacovanie iba tvojho syna, ako som si myslela pri pôvodnom texte. Naviac si priznala, že syn mal mobil v taške a vybral ho z nej sám. Hrabal sa mu teda niekto v osobných veciach, alebo si len mala potrebu to trošku nafúknuť? veď ďalej píšeš, že žiaci, ktorí tvrdili, že mobil nemajú, mali vybrať všetko z tašiek von. Opäť sa pýtam, hrabal sa im niekto v taškách? lebo je rozdiel vybrať sám veci zo svojej tašky a hrabať sa niekomu v taške. Ako tu už bolo viackrát spomenuté, žiaci dnes všetko nahrávajú na mobily, zverejňujú na sociálne siete, zosmiešňujú iných. Predpokladám, že sa na škole udialo niečo vážne, keď pristúpili k takejto kontrole. Ak to bolo tak, pozri sa na to z iného uhla pohľadu - škola týmto zákazom chráni aj tvoje dieťa! To, že sa tvoj syn rozplakal, ma mrzí. predstav si ale, že by ho v tej chvíli niekto natočil a video hodil na insta. Veď sranda, nie? To by si riešila ako? vtedy by si už súhlasila so zákazom a kontrolou? Otázkou je, prečo mal tvoj syn mobil v taške, ak to nie je povolené. Namiesto čičíkania si mu mala rázne dohovoriť - porušil zákaz! Sú zamestnania, kde sú mobily zakázané. Moja dcéra brigáduje v butiku s oblečením a mobil má odložený v skrinke. Môže si ho vziať cez 30 minútovú pauzu. Prečo z toho robíš haló, že mať mobil nie je umožnené deťom v škole? ako sme to len my mohli prežiť bez mobilov? vrátim sa k mojej dcére, o dva týždne maturuje, je už dospelá (!) a rešpektuje zákaz mobilu v škole, má ho zamknutý v skrinke. Maturantka! Tak prečo nie 11-ročný chalan? Ani raz si neodpovedala, čo sa píše vo vašom školskom poriadku. Na tvojom mieste by som nabudúce začala tam. A popracuj trochu na synovej psychickej odolnosti.
@anonym_84fb7e skolsky poriadok sa nevynucuje porusenim prav dieta, takto to nefunguje.
@julish aaa. Myslím, ze tých prav je tam viac...🤔
@haley7897 tu ich mas: https://ssag.sk/studovna/files/Deklaracia-prav-.... Hladaj pravo na mobil 🙂)
@haley7897 Blaznis? A ked si v tej taske donesie macetu alebo tatkovu devinu a zastreli ti decko, budes tiez toto tvrdit? Kokos, zeny, ved principialne trochu myslite
@julish ale oni nehľadali deviny alebo macety, ze. Hľadali mobil. Fakt, ze ho museli hľadať znamená, ze ho žiak aktívne nepoužíval. Tie práva si dostuduj ty, schválne ci sa ti podarí identifikovať ktoré boli porušené...
@anonym_84fb7e skolsky poriadok sa nevynucuje porusenim prav dieta, takto to nefunguje.
@zabka79 vybrala si si z môjho príspevku len to, čo sa ti hodí. Ok. Aj tak sa dá.
Oháňaš sa tu právnikom, porušovaním práv dieťaťa. Bola si rovnako odvážna aj včera v zborovni? odkomunikovala si si to? alebo si len mlčky prevzala synov mobil a odišla?
Ja verím, že raz príde ten deň, kedy rodičia pochopia, že nemajú s učiteľmi bojovať, ale s nimi spolupracovať.
@zabka79 vies co, podaj žalobu na školu.

Ináč tieto mobily, ja mám na to nervy (pracujem v školstve) Tak deťom to odoberajú a zamykanie do nejakej skrine či krabice, niežeby reformy školské smerovali k tomu ako naučiť s tými mobilmi a informáciami pracovat. Prečo by si nemohol niečo vygooglit napr z dejepisu alebo odfotiť z tabule zadanie d.ú. a naučiť sa mobil používať a vyhodnocovať informácie a triediť atď. Tak dáme to do zákona, zamkneme to na celý deň, alebo to teatrálne odoberame a kutreme v taške. Ja viem že mládež trávi na Tom veľa času ale prečo teda nenaucit ako mobil používať a kedy a účelne aj v škole a neskôr v práci.
@slaninapo to co píšeš, čo by mali učiť deti na mobiloch učitelia, to už deti dávno vedia. Čiže zbytočnosť. A deti by opäť akože okrem edukačného využívania tlf v rámci vyuč.hodiny tie telefóny aj tak využívali inak. Na hry, surf internet, alebo spomínané fotenie ne-kámošov, len nie na vygooglenie si z dejepisu o pyramíde. To na 100pro. Zase len okľuka ako im chudákom tie tlf nebrať v rámci vyučovania.