icon

Majú učiteľky právo odobrat' mobil?

zabka79
Dnes o 09:46

Ahojte, synovi vzala ucitelka mobil. Kontrolovali hromadne tasky - osobne veci. Mobil nepouzil ani nezvonil/nerusil. Bol v taske v priehradke.
Maju pravo ucitelky sa hrabat v osobnych veciach ziaka a vziat mobil ktory ziak nepouzil? Dakujem.

Strana
z5
koranamne
Dnes o 09:48

nemali by, najlepsie si dat spracovat umelov inteligenciu skolsky poriadok, najdes ho vacsinou na stranke skoly

haley7897
Dnes o 09:50

@zabka79 pride mi zvlasne len tak sa hrabať v taskach...🤨
A mobil, závisí od školského poriadku. U nas musia byt vypnuté, nesmú von z tašky, vtedy ich zhabu.

Inak, hrabali sa v taskach všetkým, alebo iba jemu? Ak iba jemu, spýtala by som sa na verziu ako to bolo aj v škole 😅

yalla966
Dnes o 09:50

@zabka79 Od 1. januára 2025 platí na Slovensku zákonná regulácia používania mobilov na základných školách, ktorú presadilo Ministerstvo školstva SR. Zákaz sa vzťahuje na 1. až 3. ročník úplne, pre 4. až 9. ročník platia výnimky pre vzdelávanie alebo odporúčanie učiteľa.

podľa mňa do tašky ale nemajú právo nahliadať, avšak napr. u nás na škole nemôžu mať mobil ani v taške, len v skrinke s bundou

anonym_e33827
Dnes o 09:51

Zacat treba citanim skolskeho poriadku, tam maju byt uvedene aj pravidla o pouzivani mobilov

anonym_78159d
Dnes o 09:52

Majú právo nahliadať do tašiek žiakov.
Žiak po prichode do školy by mal mobil odovzdať do skrinky

anonym_ee91f8
Dnes o 09:53

Tam ide o odpocuvanie ucitelov a to sa da aj s tasky... preto ho dieta ma mat v skrinke... prehrabavanie sa taskami mi prijde cez, ale asi mali dovod.

zabka79
autor
Dnes o 09:54
@yalla966

@zabka79 Od 1. januára 2025 platí na Slovensku zákonná regulácia používania mobilov na základných školách, ktorú presadilo Ministerstvo školstva SR. Zákaz sa vzťahuje na 1. až 3. ročník úplne, pre 4. až 9. ročník platia výnimky pre vzdelávanie alebo odporúčanie učiteľa.

podľa mňa do tašky ale nemajú právo nahliadať, avšak napr. u nás na škole nemôžu mať mobil ani v taške, len v skrinke s bundou

@yalla966 chapem to ak mobil pouziva, ale nie ze lezi s vypnutym zvonenim v taske a ucitelka zistuje kto ho ma a tomu ho vezme

anonym_60c74e
Dnes o 09:54
@anonym_ee91f8

Tam ide o odpocuvanie ucitelov a to sa da aj s tasky... preto ho dieta ma mat v skrinke... prehrabavanie sa taskami mi prijde cez, ale asi mali dovod.

@anonym_ee91f8 tiež si myslím ze to nebolo bez dôvodu

mimaapeto
Dnes o 09:55

určite to nebolo bezdôvodné... treba vypočuť obe strany a nie len žiaka kt. sa cíti doknutný lebo nemá mobil pri sebe 24/7

anonym_c78125
Dnes o 09:55
@zabka79

@yalla966 chapem to ak mobil pouziva, ale nie ze lezi s vypnutym zvonenim v taske a ucitelka zistuje kto ho ma a tomu ho vezme

@zabka79 tak asi takto neboli dohodnutí.

haley7897
Dnes o 09:56
@zabka79

@zabka79 nádych - výdych a s kľudom a otvorenou mysľou by som si vypočula verziu školy, učiteľky.

lukbe
Dnes o 09:56

Prečo prehliadali tašky? Prehliadať tašky deťom sa nezda byť dobre a šťastné riešenie. Ibaze by sa nieco stalo a mali na to veeľmi dobrý dôvod. Aj tak nie som si ista, ci sa to moze. Napr. ani SBS nesmie v obchode prehliadať tašky. Treba vtedy volat policiu. Ako to maju v skole, netusím, ale isla by som za ucitelkou, potom za vedenim.Akú maju smernicu v školskom poriadku pre mobily?

svetlusska
Dnes o 10:00

U nas nesmú mať mobily pri sebe vobec, na začiatku vyučovania ho dávajú do skrinky ktorú majú nato urcenu a zoberú si ho po vyučovaní.ak to porušia tak učiteľka mobil odoberie a potom si pre neho musi prísť rodič... dôležité je co máte v školskom poriadku.. zo zakona su zakazane a musia byť buď v skrinke žiaka alebo v skrinke ktorú nato určí skola...aspon nam to tak bolo povedané.

zabka79
autor
Dnes o 10:06

Ucitelka to nazvala "skolska kontrola" . Na o otazku ci ho syn pouzil odpisala znova " pri skolskej kontrole mu bol odobraty mobil". Mam si pre mobil prist ja do zborovne. Chcem priblizne vediet skusenosti ked tam pojdem co im poviem. Podla pravnika ziadna kontrola osobnych veci neexistuje a je to porusenie prav.

haley7897
Dnes o 10:10
@zabka79

Ucitelka to nazvala "skolska kontrola" . Na o otazku ci ho syn pouzil odpisala znova " pri skolskej kontrole mu bol odobraty mobil". Mam si pre mobil prist ja do zborovne. Chcem priblizne vediet skusenosti ked tam pojdem co im poviem. Podla pravnika ziadna kontrola osobnych veci neexistuje a je to porusenie prav.

@zabka79 vykomunikovala by som to s nimi výhradne emailom. Chcela by som od nich "čierne na bielom ", ze robia tieto "kontroly". Co ďalej by záležalo na okolnostiach. Prečo vlastne takéto kontroly robia?

nlk
Dnes o 10:11
@zabka79

@zabka79 u syna na základke platilo, mobil jedine v skrinke s vypnutým zvonením (na chodbe boli kamery, čiže jediné miesto, kde by sa vzťahovala poistka, ak by ho niekto ukradol)

anonym_78159d
Dnes o 10:13
@zabka79

@zabka79 školský poriadok hovorí čo? Že mobil buď do školy nemá nosiť, alebo má byt odovzdaný.

anonym_4076f0
Dnes o 10:20
@zabka79

@zabka79
Pokiaľ si ty b práve a právnik ti to potvrdí, podaj žalobu. Zas odtiaľ potiaľ. A ešte do zborovne máš ísť preň?? To prečo mu ho nedali okamžite po vyučovaní? To by som narobila teda bordel. Nech si kontroluje svoje decko a môjmu nech nesiaha na osobné veci! Mama na to právo. A už vôbec pod zámienkou nejakej prablbej školskej kontroly.
A ja osobne nie som za používanie mobilov deťmi, aké! V dnešnej dobe, keď šikanu vážení učitelia vedia zamietnuť pod koberec, nevidím dôvod aby ma dieťa v takých prípadoch kontaktovalo aj zo školy. A fakt som inak proti používaniu Pc a mobilov deťmi na kraviny a ani na učenie! Majú knihy, hlavne na zš.

zabka79
autor
Dnes o 10:20
@haley7897

@zabka79 vykomunikovala by som to s nimi výhradne emailom. Chcela by som od nich "čierne na bielom ", ze robia tieto "kontroly". Co ďalej by záležalo na okolnostiach. Prečo vlastne takéto kontroly robia?

@haley7897 mas pravdu slovne to nema vahu. Pod slovom pouzivanie mobilu rozumiem ze vola, pise, pozera, proste je von z tasky a v prevadzke...nie vypnuty v taske

anonym_c1e04f
Dnes o 10:27
@anonym_4076f0

@zabka79
Pokiaľ si ty b práve a právnik ti to potvrdí, podaj žalobu. Zas odtiaľ potiaľ. A ešte do zborovne máš ísť preň?? To prečo mu ho nedali okamžite po vyučovaní? To by som narobila teda bordel. Nech si kontroluje svoje decko a môjmu nech nesiaha na osobné veci! Mama na to právo. A už vôbec pod zámienkou nejakej prablbej školskej kontroly.
A ja osobne nie som za používanie mobilov deťmi, aké! V dnešnej dobe, keď šikanu vážení učitelia vedia zamietnuť pod koberec, nevidím dôvod aby ma dieťa v takých prípadoch kontaktovalo aj zo školy. A fakt som inak proti používaniu Pc a mobilov deťmi na kraviny a ani na učenie! Majú knihy, hlavne na zš.

@anonym_4076f0 Zákaz mobilov je práve kvôli šikane v školách. Deti ich majú mať v skrinke, aby nikoho nenahrávali a nedávali to na sociálne siete. Nahrávajú si učiteľov, spolužiakov, robia to cez prestávky, na WC a zverejňujú, proste učitelia nemajú dosah a oči všade.
To by ste tu zasa inak kvičali, keby nejaké decko takto počas vyučovania šikanovali a zabilo by sa kvôli tomu. Otázka je, kde mal mobil byt a prečo ho mal chalan pri sebe. Na našej škole, ak má žiak mobil napriek zákazu, tak mu ho vezmú a ide si poň rodič, ktorý má za dieťa zodpovednosť. Čo iné môžu urobiť?

januska12323
Dnes o 10:32

Prečítaj si školský poriadok, vypočuj si obe verzie, opýtaj sa prečo prehľadávali tašky. Keď to nevie triedna vysvetliť žiadaj odpoveď od riaditeľky. Bez príčiny to zrejme nebolo.

anonym_5d7105
Dnes o 10:39

@zabka79 no a teraz verziu učiteľky poprosím

anonym_e15bd1
Dnes o 10:41
@zabka79

@haley7897 mas pravdu slovne to nema vahu. Pod slovom pouzivanie mobilu rozumiem ze vola, pise, pozera, proste je von z tasky a v prevadzke...nie vypnuty v taske

@zabka79 A oni mobily vobec mat nesmu alebo maju na to tie skrinky, kde si ich maju odkladat?

svetlusska
Dnes o 10:41

Ešte ma napadlo ako to funguje na vašej škole, môžu mat telefóny pri sebe alebo ich musia pred vyučovaním odovzdat, nechať v skrinke apod.. lebo ak mobil mat nesmie a aj napriek tomu ho mal tak si zato syn môže sam kedze to porušil. ak by to bola tato verzia tak este by odo mna osobne dostal hubovú polievku a telefon az koncom týždňa.

anonym_0f480f
Dnes o 10:42
@zabka79

@zabka79 mobil mal vypnuté zvonenie,
takže bol mobil zapnutý pripravený na použite, mohol si písať správy, surfovať na nete, len mal vypnuté zvonenie/zvuky?
Alebo bol naozaj mobil celkom vypnutý?

mimaapeto
Dnes o 10:42

ja si pamätám ako k nám do školy chodili so psami a kontrolovali tašky aj na drogy a lieky a podobne... chceme mať deti v bezpečí ja v tom problém nevidím skontrolovať tašku keby nájdu niekomu nôž napríklad a v ramci toho tvojmu mobil akože mali nejaké podozrenie asi tak to riešili... ja už fakt neviem niektorý rodičia riešia aj to čo nemusia fakt učiteľom by som nechcela byť ani keby plat je 2000€

dooscoby
Dnes o 10:43

Tiez odporúčam si naštudovať školský poriadok. Syn uz ma tiež poznámku od triednej za porušenie školského poriadku, pretože ho odmietol odovzdat a zamknúť do skrinky. Cize treba zistit ci to nebolonpreyo lebo ho odmietol vydať a klamal, ze ho nema a učiteľka vedela, ze nehovorí pravdu. Ano kedysi mali dovolené ich mat vypnuté v taske, teraz sa na začiatku vyučovania odovzdaju a zamknu.

anonym_bc45b3
Dnes o 10:48

Kazde rano deti odkladaju mobili do skriniek do zborovne,dostavaju ho az po vyucovani.

sebulinko1
Dnes o 10:49

Aj mne dcera spomínala asi 3t dozazu, ze im lasovali v taskach, co hľadali doteraz neviem

miro25
Dnes o 10:59

@zabka79
Je taký problém rešpektovať zákaz nosenia mobilov v škole? Mobil narušuje vyučovanie a môže byť použitý aj na šikanu a to že je v taške, vždy sa dá nepozorovane vybrať, keď sa učiteľ nepozerá. Takže prosím rešpektovať nariadenia, dohovoriť synovi a nie sa vyhrážať učiteľom.

Strana
z5