Mám ukončiť štúdium na strednej škole?
zdravim,
som v 1. rocniku na strednej (nebudem hovorit typ ci odbor) a uz som prisla na to, ze tento odbor v buducnosti robit nechcem. mam problem s motivaciou do skoly a v poslednej dobe sa nakopili aj ine problemy, ci uz financne alebo psychicke, vdaka ktorym uvazujem nad ukoncenim studia na strednej.
este nie teraz, rozmyslam ze v 3. rocniku. poviete si ze to je za dlho, ale mna to uz naozaj unavuje. v 3. rocniku preto, lebo budem mat hned na zaciatku 18 a jeden z hlavnych dovodov su financne problemy. potrebujem si co najskor zarobit a odstahovat sa z domu (nebudem vysvetlovat preco). do 18 sa vsak tazko hladaju brigady a ajtak by to bolo malo platene, preto aspon dovtedy chcem na skole vydrzat.
neviem ale, ci to mam urobit. ta skola ma ubija, ale prestup nemozem - s rodicmi nemam dobry vztah a asi by to neslo. neviem s nimi o takychto veciach komunikovat.
uz viem co chcem v buducnosti robit - viacero moznosti v doprave, ktore podla toho co som si zistovala nevyzaduju maturitu. moj odbor neposkytuje vyucny list, len maturitu alebo bohuzial nic. ucim sa super na to, ze by som mala len zakladne vzdelanie, ale naozaj strasne mi to nici psychicke zdravie, nedovoli mi to najst si pracu minimalne do 20 ak zostanem v skole do maturity a som si ista, ze ak by som na skole zostala do konca, neskutocne zle dopadnem. na vysoku urcite nejdem (praca). do tych povolani by som sa vedela dostat inymi sposobmi (kurzy, vodicaky a podobne), ale bojim sa aj toho, ze keby uvideli v zivotopise ‘zakladne vzdelanie’, hned by ho zahodili.
naozaj nejde len o to, ze sa mi nechce a chcem sa len zbavit povinnosti. rozmyslam nad tym uz dlho, zvazujem to, ale len ma to zneistuje.
nejake rady?
Máte v škole výchovného poradcu alebo triedneho učiteľa, s ktorým môžeš hovoriť? Lepšie by ti poradili keď nevieme odbor. Možno by to vedeli vykomunikovať aj s rodičmi, zmena odboru/školy na to čo chceš robiť by bola lepšia voľba ako odísť posledný rok pred skončením. Poprípade ak sa dá posledný rok by si mohla študovať s individuálnym študijným plánom.
@anonym_autor si myslíš, že bez vzdelania bude tvoj životopis atraktívny?🤔 radšej akúkoľvek ukončenú školu, ako žiadnu. Skús si nájsť brigádu v nejakom sade (jahody, broskyne), cez školský rok na sobotu - upratovanie (daj si inzerát) a nejak to dotiahnu do konca🙏
@anonym_autor ahoj, citam ta a vobec to nie je o lenivosti ❤️ ked ta skola nici psychiku, je normalne ze chces prec. Ale prosim, nenechaj si len zakladne vzdelanie 🙏 v doprave aj na vodicak C/D, dispecing, sklad – vsade chcu minimalne vyucny list alebo maturitu. Skus vydrzat aspon do 3. rocnika a sprav si maturitu externe/ vecerne, da sa to aj popri praci. A k tym peniazom – od 18 mas narok na brigady normalne, aj v Lidli/Kauflande beru od 18 na plny uvazok. A ak je doma zle, skus IPcko (ipcko.sk) alebo linku doveru 0800 500 333 – su zadarmo a anonymne. Nie si sama 🍀
@laura19102 mate skusenosti s externou maturitou? neviem, ci to je mozne aj na nasej skole. ako to funguje, ak sa mozem spytat?
@anonym_autor si myslíš, že bez vzdelania bude tvoj životopis atraktívny?🤔 radšej akúkoľvek ukončenú školu, ako žiadnu. Skús si nájsť brigádu v nejakom sade (jahody, broskyne), cez školský rok na sobotu - upratovanie (daj si inzerát) a nejak to dotiahnu do konca🙏
@anonym_8c4dff @anonym_8c4dff bohuzial, neviem ako by som sa popri tom stihala ucit (aj brigada aj skola). prave preto to zvazujem. bojim sa, ze ak by som chodila na brigadu popri skole, nezvladala by som to jednak psychicky alebo so znamkami a vycerpalo by ma to este viac. plus na skole mame povinnu prax, takze externe neviem ci by sa to dalo.
@laura19102 mate skusenosti s externou maturitou? neviem, ci to je mozne aj na nasej skole. ako to funguje, ak sa mozem spytat?
@anonym_autor da sa, ale nie na kazdej skole. Musis si podat ziadost o prestup na externu formu (vecerne studium). Spytaj sa v skole na studijnom, oni ti povedia postup. A maturita je potom uplne rovnaka ako pre dennych. Neboj sa opytat, nie si prva ani posledna kto to tak riesi 💛
@anonym_autor Mnohí si po maturite/VS vyberú ine profesné smerovanie, než na aké ich pripravovala škola.Mas možnosť dokončiť a zmaturovat na škole, ktorú navštevujes, alebo skúsiť to na inej škole, veď si ešte len prváčka.V žiadnom prípade však nespoliehaj na to, že so ZS budeš mať finančne dobre ohodnotenu prácu.Zaujimavy plat majú väčšinou odborníci,casto aj ľudia so SS, ktorí ovládajú nejaké remeslo
@anonym_autor zbytočne zostávať na škole, kde ťa to ubíja. Ukončiť ju môžeš po prvom ročníku úplne spokojne, budeš mať ukončenú povinnú dochádzku a môžeš ísť pracovať. Alebo ísť na inú školu, akurát budeš musieť začať od 1.rocnika. Alebo vydržať, ale teda, ak už budeš mať 2 ročníky skončené, je blbosť odísť vtedy, stratis čas. Na tvojom mieste hľadám 3 ročný odbor, ktorý ťa aspoň trochu bude baviť a budeš mať v rukách výučný list a maturitu si môžeš dorobiť kedykoľvek v budúcnosti.
A ešte jedna vec - môžeš nájsť školu, kde sa dá študovať externe a môžeš aj pracovať aj študovať. Bude to trochu náročnejšie, ale zase, nemusíš mať jednotky, je to úplne jedno, hlavne, že prejdeš. Takže ak nutne potrebujes aj zarábať, dá sa to aj takto. Tiež sa dá vybaviť si IUP, čiže budeš ako denný študent, ale nemusíš byť každý deň v škole a môžeš tiež pracovať.
Keď chodí ešte len do 1. ročníka, tak do práce zoberú od 18 rokov, toto je čas niečo študovať, lebo mať vyučný list alebo maturitu je veľmi dôležité. A aj v práci sú vecí, ktoré ubíjajú, aj v iných školách, nie je všetko iba vyhovujúce, nemôže iba utekať pred problémami a nechávať nedokončené štúdium. Dokončovať štúdium externe alebo IUP by nebolo jednoduché, keď je v tej škole aj prax.
Ako nehnevaj sa, ale ja ti poviem niečo iné ako predo mnou ostatné. Vieš koľko ľudí zistí, že ho nebaví odbor, ktorý študujú?! A teraz čo? Hneď sa vzdávam? Lebo to je len tak, že? Si ešte len v prvom ročníku, môžeš pokračovať, max po zvážení prestúpiť inde (ak si to s rodicmi vydiskutujes), ale urcite nie nechať školu a ísť pracovať. Z čoho budes zit? Kde?
A vobec, kto ťa bude chcieť so základnou školou??? Či uz v súkromnom živote alebo pracovnom. Rozmýšľaj... Ak bude na konkurze viac uchádzačov, urcite vyberú niekoho iného, kto má aspoň výučný list, v lepšom prípade maturitu, ale urcite nie teba, aj keď by si tu prácu zvládla, že nie je náročná. Max po známosti, inak nemáš šancu.
A že niektorá škola nedáva nič po ukončení? Ktorá, prosím ťa! Buď dostaneš výučný list alebo maturitné vysvedčenie. Iná možnosť nie je!
Každý má nejaké problémy, nie si jediná. Niektorí toho majú viac, niektorí menej. Ak by to vsetci vzdali, kde by sme sa ako spoločnosť dostali?!
Ja skôr vidím problém v dnešnej mladej generácii, ktorá má "strašne veľké" psychické problémy, keď niečo nie je tak, ako oni chcú. To je najlepšia výhovorka, niečo sa nedeje podľa ich plánov a predstáv a už je celý svet zlý, vsetci su proti nim, sú odutí a ako vravíš sama, si psychicky na dne. Sledovať sociálne siete by si mohla prestat, nebrať to tam ako realitu, lebo je to vsetko tam povrchné a klamlivé. Čo tak trochu zabojovať, zatat zuby a ist dalej? Ako mnohé generácie pred tebou? Nevzdavat sa, aj ked človek padne na hubu. Vstať a ist dalej. Toto uz velmi dnešným mladým nic nehovorí. Prepac, ale tak to je.
Postav sa sama za seba, dostuduj, vydrz, mozno sa ti to časom aj zapáči, nikdy nevieš a ukáž rodičom a svetu, ze sa o seba vies postarať, si hodná ucty a úspešná mlada sebavedomá žena!
@anonym_8c4dff @anonym_8c4dff bohuzial, neviem ako by som sa popri tom stihala ucit (aj brigada aj skola). prave preto to zvazujem. bojim sa, ze ak by som chodila na brigadu popri skole, nezvladala by som to jednak psychicky alebo so znamkami a vycerpalo by ma to este viac. plus na skole mame povinnu prax, takze externe neviem ci by sa to dalo.
@anonym_autor prosím ťa, ľudia bežne študujú aj sš aj vš popri práci, veľa žien aj popri deťoch, aj vo vyššom veku. Prečo by si nestíhala?
Ale ak je táto škola tak hrozna, nájsť inú, ktorá ťa zaujíma
Lebo to o pár rokov budeš písať že nevieš vyjsť z peňazí , nevieš nájsť prácu
A ešte jedna vec - môžeš nájsť školu, kde sa dá študovať externe a môžeš aj pracovať aj študovať. Bude to trochu náročnejšie, ale zase, nemusíš mať jednotky, je to úplne jedno, hlavne, že prejdeš. Takže ak nutne potrebujes aj zarábať, dá sa to aj takto. Tiež sa dá vybaviť si IUP, čiže budeš ako denný študent, ale nemusíš byť každý deň v škole a môžeš tiež pracovať.
@akvi individuálny plán študijný musí poziadat zákonný zástupca ak nemáš 18 rokov
Rady? … no nehnevaj sa, ale kde si chceš v živote zarobiť a vôbec robiť bez maturity? V Tvojom veku ma byť Tvoja jedina starosť škola. Ak máš psychické problémy, lieč sa, požiadaj o pomoc. Ak to nemáš doma v poriadku sú rôzne centrá … Ak Ti nevyhovuje škola zmeň ju na niečo, čo Ta bude bavit a využívaj brigády … prepáč ale písať v prvom ročníku na strednej, že nemáš motiváciu, máš nakopené psychické a finančne problémy … čo budes robiť v 30tke? Si ešte dieťa …
Rady? … no nehnevaj sa, ale kde si chceš v živote zarobiť a vôbec robiť bez maturity? V Tvojom veku ma byť Tvoja jedina starosť škola. Ak máš psychické problémy, lieč sa, požiadaj o pomoc. Ak to nemáš doma v poriadku sú rôzne centrá … Ak Ti nevyhovuje škola zmeň ju na niečo, čo Ta bude bavit a využívaj brigády … prepáč ale písať v prvom ročníku na strednej, že nemáš motiváciu, máš nakopené psychické a finančne problémy … čo budes robiť v 30tke? Si ešte dieťa …
@anonym_a3a3e4 suhlasim. To nastavenie ze "ak by som na skole zostala do konca, neskutocne zle dopadnem" je zarazajuce,

@anonym_autor ahoj, citam ta a vobec to nie je o lenivosti ❤️ ked ta skola nici psychiku, je normalne ze chces prec. Ale prosim, nenechaj si len zakladne vzdelanie 🙏 v doprave aj na vodicak C/D, dispecing, sklad – vsade chcu minimalne vyucny list alebo maturitu. Skus vydrzat aspon do 3. rocnika a sprav si maturitu externe/ vecerne, da sa to aj popri praci. A k tym peniazom – od 18 mas narok na brigady normalne, aj v Lidli/Kauflande beru od 18 na plny uvazok. A ak je doma zle, skus IPcko (ipcko.sk) alebo linku doveru 0800 500 333 – su zadarmo a anonymne. Nie si sama 🍀