Mám zostať študovať učiteľstvo?
Ahojte, možno sem takáto diskusia ani nepatrí, ale chcela by som svoje pocity dostať von. 🤍 Mám 22, študujem učiteľstvo na VŠ (jazykovo-literárne a humanitne zamerané). Prvý ročník bol super, všetko ma bavilo a najradšej by som už vtedy išla učiť. V druhom a treťom to začalo trošku škrípať. V tom období som sa začala venovať umeleckej tvorbe, konkrétne písaniu poézie, v ktorej som našla akýsi hlbší zmysel, a častokrát sa prichytím, že tvorivosť a písanie kladiem na „prvé miesto“. Je to moja obeta a venujem tomu veľké množstvo času, pritom z toho nemám nič, iba dobrý pocit, pocit mojej ucelenej bytosti keď sa môžem zdielať s ľudmi. Všetko vnímam veľmi hĺbavo.
V škole sa mi darí, nemôžem povedať, že nie. Napísala som veľmi dobrú bakalársku prácu literárneho zamerania, pri ktorej som si uvedomila, že ma baví výskumná práca, objavovanie nových súvislostí, niečoho… čo nikto predo mnou príliš neskúmal, a mám v pláne z nej napísať aj článok.
Avšak neviem, čo sa so mnou deje poslednú dobu. Nastúpila som do magisterského ročníka a cítim sa unavená. V lete som si poriadne neoddýchla, neviem si asi určiť priority, chcela by som robiť všetko naraz, lebo si extrémne vyčítam neproduktivitu. Opäť je tu výber diplomovky – nedokážem sa rozhodnúť. Ďalej myšlienky, či vôbec chcem byť v budúcnosti učiteľkou, či vôbec chcem tráviť čas niekde na základnej škole medzi deťmi. Zisťujem, že tie didaktické veci ma až tak neberú. Prispôsobovať nejaké literárne diela deťom 7. ročníka (napríklad), keď mňa bavia skôr tie odborné veci na vyššej úrovni a napokon vlastná tvorba.
Potom myšlienka, že by som to mala celé nechať, odísť zo školy. Lenže to by ma mrzelo. Lebo ja sa cítim na našej škole dobre. A aj tak ma tu niečo drží. Dávam si na seba taký nátlak, v každom aspekte som strašný perfekcionista (do toho aj OCD) a unavuje ma to. Neviem, čo vôbec chcem od seba…😔
Preco odist zo skoly? Ziaden dovod na odchod nevidim, skola ta bavi. Zatial neries buducnost, uvidis, to sa vyriesi potom. Sustred sa na studium, nie na buducu pracu. Mas viac moznosti, uvidis. A s tym, ze stale daco musis robit, si perfekcionistka inak sa citis neproduktivne, ja mam take dieta, uprimne, neviem co s tym, sama musis pracovat na sebe, ujasnit si priority. Aby si nevyhorela.
Školu treba dokončiť, písať poéziu sa dá aj popri štúdiu alebo zamestnaní, tomu sa venuje dosť ľudí, ale už menej uspeje.
Skolu dokonci, medzitym sa Ti niektore veci ujasnia. Nechat skolu v tomto stadiu s tymito nejasnostami je podla mna hlupost. V niektorych veciach treba vytrvat a nie poletovat. Medzitym sa otvoria dalsie dvere a uvidis. Drz sa.
Tiež mi ako prvé pri čítaní príspevku napadlo doktorandské štúdium ako niečo, čo by ti mohlo vyhovovať
A dostudovat a ist na PhD. by u teba nebola moznost? Znies, ze mas ambicie skor ku vysokoskolskej pedagogicke😊
@anonym_43a43c Napadnúť mi to napadlo…a nie raz. Možnosť by asi aj bola, niekde mám pocit, že to moje podvedomie niekde zvažuje. Akurát či mám toľko buniek v hlave na to…🤔😄
@anonym_43a43c Napadnúť mi to napadlo…a nie raz. Možnosť by asi aj bola, niekde mám pocit, že to moje podvedomie niekde zvažuje. Akurát či mám toľko buniek v hlave na to…🤔😄
@anonym_autor ti najšikovnejší ľudia sa stále podceňujú a neveria si😉školu určite dokonči a potom sa ti otvoria možnosti.S tvojou mentálnou predispozíciu si kandidát v školstve na vyhorenie na to si dávaj pozor.
Písaním poézie sa na Slovensku nikdy neuživíš. Aj keby si vydala knihu na vlastné náklady, nikto to nebude kupovať a čítať, môžeš to akurát rozdávať zadarmo. Premýšľaj ako dospelý človek, vek uz na to máš, kto ťa bude živiť? Sú tvoji rodičia dostatočne finančne zabezpečení a hlavne, budú ochotní ťa živiť až do smrti? Ja osobne by som svoje dieťa v takejto situácii nepodporovala. Si dosť pekná a veríš, že nájdeš muža, ktorý si ťa zoberie a nebude mu vadiť, že si v podstate priživnik? Plánuješ rodinu alebo ti to je jedno? Pretože deti vyžadujú tvoj čas, energiu a peniaze, pri nich nebude priestor na hodiny strávené v kľude, pri čítani a písaní.
S tým doktorátom a pôsobením na VŠ je to v humanitných odboroch tiež diskutabilné. To sú miesta pre rodinných príslušníkov profesorov a docentov, ktorí sú nepoužiteľní do praxe, ako píšeš, deti na ZŠ by ich zničili za týždeň a tak ich treba upichnúť niekde, kde môžu byť v bezpečí celý život. To nie je ako v technike a prírodných vedách, kde vyberajú najlepších absolventov a prosia ich, aby zostali na VŠ a pokračovali v akademickej dráhe. Pri humanitných vedách sú to miesta, na ktoré sa dostaneš iba po známosti. Pred rokmi som pôsobila na jednej slovenskej univerzite v tejto oblasti a neverím, ze sa to zmenilo. Tam nie je čo skúmať a inovovať, určite nie v oblasti literatúry, estetiky, filozofie. Maximálne budeš písať články do zborníkov, ktoré nikto nečíta a nikoho nezaujímajú. Pred dvoma týždňami mi zomrel kamarát z tejto oblasti, bol o ňom aj jeden článok v novinách, ale verím, že jeho meno nikomu nič nepovie okrem pár fanatikov do sci-fi. A to sa literatúre venoval vyše 30 rokov, vyslo mu aj pár kníh. Okrem literatúry nič iné nemal, ani rodinu, ani majetok, len túto svoju záľubu a k nej zdravotné a psychické problémy.
Školu dokončí a ak nechceš učiť na ZŠ, tak neuč, alebo skús nejaké lepšie gymnázium, prípadne sa zamestnaj v nejakom vydavateľstve, v médiách. So slabou psychikou a duševnými problémami v školstve aj tak dlho nevydržíš, to ber ako varovanie, pretože je práca vhodná pre duševne zdravých a silných.
To, že vyštuduješ učiteľstvo, neznamená, že to musiš vykonávať. Môžeš robiť čokoľvek, čo si len zmyslíš.
Ja som vyštudovala a učila až do materskej. Pred VŠ som bola v ŠKD.
Teraz robím asistentku. Vďaka môjmu štúdiu som na túto prácu kvalifikovaná.
Učenie mi dalo do života veľa a veľa ma aj stálo.
Ale neľutujem.
Učiteľstvo podľa mňa nie je vhodné pre ľudí, ktorí sa nevedia rýchlo rozhodovať a neznesú nepohodlie. Ak nemáš vzťah k deckám v puberte a cítiš sa "viac" ako ony, ani učiť nechoď.
@anonym_autor ti najšikovnejší ľudia sa stále podceňujú a neveria si😉školu určite dokonči a potom sa ti otvoria možnosti.S tvojou mentálnou predispozíciu si kandidát v školstve na vyhorenie na to si dávaj pozor.
@anonym_61fad6 Bohužiaľ, ja sa podceňujem stále a absolútne neviem ako to zmeniť. 😔 A vôbec to tak nie je, že by som sa cítila “viac” ako niekto iný (ako bolo v komentároch vyššie…).
Písaním poézie sa na Slovensku nikdy neuživíš. Aj keby si vydala knihu na vlastné náklady, nikto to nebude kupovať a čítať, môžeš to akurát rozdávať zadarmo. Premýšľaj ako dospelý človek, vek uz na to máš, kto ťa bude živiť? Sú tvoji rodičia dostatočne finančne zabezpečení a hlavne, budú ochotní ťa živiť až do smrti? Ja osobne by som svoje dieťa v takejto situácii nepodporovala. Si dosť pekná a veríš, že nájdeš muža, ktorý si ťa zoberie a nebude mu vadiť, že si v podstate priživnik? Plánuješ rodinu alebo ti to je jedno? Pretože deti vyžadujú tvoj čas, energiu a peniaze, pri nich nebude priestor na hodiny strávené v kľude, pri čítani a písaní.
S tým doktorátom a pôsobením na VŠ je to v humanitných odboroch tiež diskutabilné. To sú miesta pre rodinných príslušníkov profesorov a docentov, ktorí sú nepoužiteľní do praxe, ako píšeš, deti na ZŠ by ich zničili za týždeň a tak ich treba upichnúť niekde, kde môžu byť v bezpečí celý život. To nie je ako v technike a prírodných vedách, kde vyberajú najlepších absolventov a prosia ich, aby zostali na VŠ a pokračovali v akademickej dráhe. Pri humanitných vedách sú to miesta, na ktoré sa dostaneš iba po známosti. Pred rokmi som pôsobila na jednej slovenskej univerzite v tejto oblasti a neverím, ze sa to zmenilo. Tam nie je čo skúmať a inovovať, určite nie v oblasti literatúry, estetiky, filozofie. Maximálne budeš písať články do zborníkov, ktoré nikto nečíta a nikoho nezaujímajú. Pred dvoma týždňami mi zomrel kamarát z tejto oblasti, bol o ňom aj jeden článok v novinách, ale verím, že jeho meno nikomu nič nepovie okrem pár fanatikov do sci-fi. A to sa literatúre venoval vyše 30 rokov, vyslo mu aj pár kníh. Okrem literatúry nič iné nemal, ani rodinu, ani majetok, len túto svoju záľubu a k nej zdravotné a psychické problémy.
Školu dokončí a ak nechceš učiť na ZŠ, tak neuč, alebo skús nejaké lepšie gymnázium, prípadne sa zamestnaj v nejakom vydavateľstve, v médiách. So slabou psychikou a duševnými problémami v školstve aj tak dlho nevydržíš, to ber ako varovanie, pretože je práca vhodná pre duševne zdravých a silných.
@anonym_55e80f V tejto diskusii ale nebola žiadna zmienka o financiách,dokonca ani otázky o tom kto ma bude živiť. Odkiaľ máte tú istotu, že som len príživník? Čo ak si už roky kupujem všetko sama?
@anonym_autor urcite dostuduj. Clovek ma taketo obdobia ze pochybuje, ci to ma vsetko zmysel. Ked vies ze ta ucit na ZS nebude bavit, ostan na VS a urob si 3.stupen. Do konca VS mas este 2roky, mozno sa este pred tebou "otvori" ina cesta, ktorou mas ist a ktoru teraz nevidis😉
@anonym_61fad6 Bohužiaľ, ja sa podceňujem stále a absolútne neviem ako to zmeniť. 😔 A vôbec to tak nie je, že by som sa cítila “viac” ako niekto iný (ako bolo v komentároch vyššie…).
@anonym_autor ak tapes čo so životom choď za školským psychológom VŠ by ich mali mať pokiaľ viem.Pochybovanie o sebe a tlak je súčasť dospelého života.Ak ťa baví písať píš blog, alebo niečo pre seba je to tvoja psychohygiena nevzdávaj sa toho.Budes zrejme citlivý človek a oni hľadajú aj iny zmysel života určite sa v niečom nájdeš.Reci o tom kto ťa bude živiť nestoja za zmienku.Ak pôjdeš na druhý stupeň, gymnázium tak isto môžeš zistiť, že to nie je to, čo ťa napĺňa.Nie všetci majú od 20 r jasný smer a robia to cely život.Teraz dokoncí čo máš a život ťa zaveje k tvojej spokojnosti.Ja som sa našla az v 40 tke🤪a teraz v 45 idem zase zmeniť odbor, prácu.Musim vediet, že to má zmysel mne nestačí odrobiť pípne výplata a ideme ďalej veď dôležité je pracovať.
@anonym_autor ak tapes čo so životom choď za školským psychológom VŠ by ich mali mať pokiaľ viem.Pochybovanie o sebe a tlak je súčasť dospelého života.Ak ťa baví písať píš blog, alebo niečo pre seba je to tvoja psychohygiena nevzdávaj sa toho.Budes zrejme citlivý človek a oni hľadajú aj iny zmysel života určite sa v niečom nájdeš.Reci o tom kto ťa bude živiť nestoja za zmienku.Ak pôjdeš na druhý stupeň, gymnázium tak isto môžeš zistiť, že to nie je to, čo ťa napĺňa.Nie všetci majú od 20 r jasný smer a robia to cely život.Teraz dokoncí čo máš a život ťa zaveje k tvojej spokojnosti.Ja som sa našla az v 40 tke🤪a teraz v 45 idem zase zmeniť odbor, prácu.Musim vediet, že to má zmysel mne nestačí odrobiť pípne výplata a ideme ďalej veď dôležité je pracovať.
@anonym_61fad6 Moja reč, málo sa hovorí o akejsi ľudskej stratenosti keď začína byť dospelým človekom. Každý od teba čaká, že už všetko o sebe vieš, máš nalinkovanú budúcnosť a funguj. A pritom mi pripadá úplne normálne nevedieť, než vedieť úplne presne, čo chcieť. Život je tak krátky a ponúka toľko veľa vecí, že je istým spôsobom aj obmedzený.🙉🙉
@anonym_61fad6 Moja reč, málo sa hovorí o akejsi ľudskej stratenosti keď začína byť dospelým človekom. Každý od teba čaká, že už všetko o sebe vieš, máš nalinkovanú budúcnosť a funguj. A pritom mi pripadá úplne normálne nevedieť, než vedieť úplne presne, čo chcieť. Život je tak krátky a ponúka toľko veľa vecí, že je istým spôsobom aj obmedzený.🙉🙉
@anonym_autor s rodicmi to nemôžeš rozobrať?Pozri škola ťa baví už len to je dobre.
Toto bude tvoja chyba
""V lete som si poriadne neoddýchla, neviem si asi určiť priority, chcela by som robiť všetko naraz, lebo si extrémne vyčítam neproduktivitu"
Ten tlak na študovanie, hobby, šport nepremarnit ani chvíľu, mať dobrý vzťah je sám o sebe stres.Nie, človek niekedy potrebuje robiť aj nič😆byť sám so svojimi myšlienkami a zamyslieť sa kam spejem, či to má zmysel.
Buď k sebe láskavá.Nemas nahodou premiotivovanych rodičov čo stále musia niečo robiť?Môžeš byť aj nevykoná resp musíš, aby si načerpala silu.Ja mám určite nejaký typ adhd a musím si strážiť energiu vedome, lebo mám milión záujmov a potom som vystavena
@anonym_autor s rodicmi to nemôžeš rozobrať?Pozri škola ťa baví už len to je dobre.
Toto bude tvoja chyba
""V lete som si poriadne neoddýchla, neviem si asi určiť priority, chcela by som robiť všetko naraz, lebo si extrémne vyčítam neproduktivitu"
Ten tlak na študovanie, hobby, šport nepremarnit ani chvíľu, mať dobrý vzťah je sám o sebe stres.Nie, človek niekedy potrebuje robiť aj nič😆byť sám so svojimi myšlienkami a zamyslieť sa kam spejem, či to má zmysel.
Buď k sebe láskavá.Nemas nahodou premiotivovanych rodičov čo stále musia niečo robiť?Môžeš byť aj nevykoná resp musíš, aby si načerpala silu.Ja mám určite nejaký typ adhd a musím si strážiť energiu vedome, lebo mám milión záujmov a potom som vystavena
@anonym_61fad6 vôbec nemám premotivovaných rodičov😄 ktovie, možno mám aj ja adhd a ani o tom neviem haha.
@anonym_autor myslím ze budeš ucit na výške dorob si mgr potom PhD zvládneš to.
@anonym_autor Nemusíš odchádzať zo školy. Vždy je lepšie školu dokončiť. Ak by sa ti nepodarilo preraziť v tom písaní, tak je lepšie mať vzdelanie.
Písať môžeš aj popri práci, mám známu ktorá pracuje vo firme a popri tej práci predkladá knihy. Je to finančne náročné ale zvládla to. Možno sa ti bude dať tomu venovať aj popri škole.
@anonym_autor tiež som riešila niečo podobné…. Všetko bolo super, skola ma bavila, zvladala som štúdium+praca+rodina. Ale skolstvo, zmluva na dobu určitú každý rok😵💫 teraz som nenasla prácu, chcela som sa vykašľať na celú školu. Predtým premotivovana za “pán boh zaplať”, lebo skolstvo nie je zamestnanie, ale povolanie. Vyžadujú všetko, plat otras. Všade sa dušujú, že nemá kto učiť, nakoniec kopa ucitelov, žiadna práca. Fakt frustrujúce, odrádzajúce, nakoniec aj drahé… a úrad prace ma byt istota.?! 😵💫 skolne som zaplatila na posledný deň, čaká ma posledný rok školy. Skolstvo=omyl.
@anonym_autor ja to tiez vidim uplne ze na doktorat a ostat na skole, robit vyskumy, pisat prace.
Z nasej skupiny 15 ucitelstvo De-Ge jedna sla na doktorat a je a funguje na Vs. A realne, nie vsetci ucia, niektori robia nieco ine.

A dostudovat a ist na PhD. by u teba nebola moznost? Znies, ze mas ambicie skor ku vysokoskolskej pedagogicke😊