icon

Môžem po magisterskom štúdiu jazykov učiť?

mimavdk
24. mar 2026

Momentálne študujem bakalára anglický a francúzsky jazyk - filologia. Ak by som si podala prihlášku na magisterský stupeň učiteľstvo jazykov a prijali by ma, mohla by som učiť s tým titulom, alebo je ešte treba dorobiť si pedagogické minimum? Prosím nesúďte ma, je to čisto teoretická otázka, uznávam, možno mám skreslenú predstavu. Ďakujem

lukbe
24. mar 2026

Neviem, ci teraz je to tak, ze ak budeš študovať Mgr. jazyky a učiteľstvo, ze tam je automaticky prax a predmety pre pedagogicku prax. Ale asi ano. Najlepšie zavolať na študijné. Ale ak to tam nie je v rámci predmetov, tak minimum treba.

lenka_da
24. mar 2026

@mimavdk pokiaľ to nie je vyslovene odbor: učiteľstvo anglického a francúzskeho jazyka, tak si budeš musieť dorobiť DPŠ. Kedysi sa dalo robiť v Ružomberku súbežne s Mgr., skús si tam zavolať.

anonym_b7f2d8
24. mar 2026

@mimavdk bakalára mas v neucitelskom odbore a magisterské by bolo v ucitelskom? Aj tak by ti chýbali učiteľské predmety z bakalárskeho stupňa a podla mna by si si mala dorobiť dpš, ale musis sa opýtať presne takto, ze bakalársky stupeň bol neucitelsky.

evkatk
25. mar 2026

Nikto nemôže učiť aprobovaný predmet, ak nemá ukončené magisterské štúdium. Dovtedy môže robiť asistenta pre rómske deti a pod., ale učiť nie.

evkatk
25. mar 2026

DPŠ po zavedení najnovšej legislatívy už neplatí. To bolo v čase, keď nebolo dosť kvalifikovaných jazykárov. Tie časy sú už preč.

kaktusik007
25. mar 2026

@mimavdk ak nemas ucitelstvo - myslim ze nie, pozri novu legislativu a to ich "ucitel cakatel" ci ako to nazvali. Ale zbezne viem ze sa bavili o ukoncenych bakalaroch ucitelskych smerov. Ucit moze iba clovek s ukoncenim 2 stupna VS. Ak samozrejme nie je ina moznost, je mozne polavit - zavisi vsak od ruaditela konkretnej skoly.

ak chces do prace - skus poziciu asistenta. Mozno aj najdes skolu, kde ti pridaju jazyk. Pri nastupe do skolstva musis do 2 rokov zacat a do 4 skoncit pedagogiku - zvacsa DPS z predmetov, z ktorych mas statnicu a tie potom mozes kvalifikovane vyucovat. Avsak na DPS ta kym nie si Mgr neprijmu - ale skus zavolat, spytat sa. prezistit info. No musis uz konkretne VS, nie mamickovske forum 🤷🏼‍♀️

lauricka
25. mar 2026
@evkatk

DPŠ po zavedení najnovšej legislatívy už neplatí. To bolo v čase, keď nebolo dosť kvalifikovaných jazykárov. Tie časy sú už preč.

@evkatk nezdá sa mi, dajte nejaký link na takúto info. Viem, že sa DPŠ sprísnilo, musí tam mať didaktiku jazyka, ktorý chce učiť. Ale inak, ak to spraví, mala by môcť normálne učiť. Kvalifikovaných jazykárov dosť istotne nie je. Kde beriete tieto informácie?

ssnowwhitee
25. mar 2026
@evkatk

@evkatk na UKF v Nitre je DPŠ - didaktika cudzích jazykov, takže určite sa dá.

anonym_bb9a6d
25. mar 2026

Určite si treba dorobiť magisterské štúdium a popri tom aj pedagogické minimum. U nás učila aj slečna, ktorá si školu ešte len dorábala, mala len bakalársky stupeň štúdia, neskôr potom magisterský. Bolo málo učiteľov, tak učila.

mimavdk
autor
25. mar 2026

@mimavdk je na DPŠ aj prax? Ako to prebieha popri štúdiu?

ssnowwhitee
26. mar 2026
@mimavdk

@mimavdk je na DPŠ aj prax? Ako to prebieha popri štúdiu?

@mimavdk na DPŠ je prax hospitacna aj vystupova, ak už budete učiť uznajú vám to ako prax, ak nie dohodnete sa na nejakej škole a budete chodiť na prax.

hacinka
29. mar 2026

@mimavdk Určite kontaktuj nejakú tebou vybranú ZŠ alebo SŠ a povedz im o svojej situacii, najlepšie ti na to totiž dá odpoveď iba riaditeľ/ ka. Takže byť tebou sledujem voľné pracovné miesta na Edujobs a vyberiem si niekolko škôl, ktoré chcem osloviť. Potom obvoláš riaditeľov a budeš vedieť aký postup zvoliť. Dnes je už dosť bežné, že v skolach učia ľudia, ktorí nemajú učiteľský smer, a majú napr. iba Bc. ( ani nie v ucitelskomodbore!) a učia na ZŠ, ale zároveň si dorábajú VŠ učiteľského smeru (ako externisti). Je to náročné, ale pokial ešte nemáš deti, tak máš výhodu.
Osobne poznám žienky, ktoré si takto dorábali vzdelanie a zároveň učili na ZŠ a mali aj deti. Držím ti palce! ❤️

hacinka
29. mar 2026

@mimavdk A ešte, ak by si nastúpila učiť napr na ZŠ, tak tvoje učenie by sa zrejme rátalo za prax, určite sa na to pýtaj riaditeľa a tiež na študijnom na oddelení praxe.