icon

Možnosti ďalšieho štúdia po laboratórnych metódach

11. sep 2026

Dobrý deň,
študujem Laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve a som teraz v 3. ročníku. Premýšľam nad tým, kam pokračovať na Mgr./Ing., ale zatiaľ vôbec neviem, čo by bola najlepšia cesta.

Pokračovanie priamo v tomto odbore veľmi nezvažujem, keďže som od viacerých ľudí počula, že ďalšie štúdium človeka z hľadiska pracovného uplatnenia alebo platu vôbec neposunie. Zároveň viem, že pri odboroch ako biológia môže byť uplatnenie náročnejšie. Nevadilo by mi ani ísť úplne mimo zdravotníctva.
Zaujímala by ma preto nejaká možnosť, ktorá by bola lepšie platovo ohodnotená (čo i len o kusok viac) než môj doterajší odbor a mala aj celkom dobré uplatnenie.

Problém je, že zatiaľ nie som rozhodnutá pre jednu konkrétnu oblasť (mikrobiológia, biochémia, a pod.), takže by som bola rada za vaše skúsenosti a tipy – čo by podľa vás bolo dobré pokračovanie po LVMZ, prípadne aký odbor sa vám osvedčil a kde sa s ním dá následne uplatniť.

Ak je tu niekto, kto študoval tiež LVMZ alebo niečo podobné a pokračoval na Mgr./Ing., budem veľmi rada za skúsenosť. 😊