Porovnanie kvality vysokých škôl na Slovensku a v Česku
Ahojte, všade čítam o tom, že české vysoké školy sú oveľa kvalitnejšie ako slovenské. Zaujímali by ma názory tých, ktorí študovali v Čechách (alebo ich deti), v čom konkrétne boli tie školy lepšie. Mohli by ste, prosím, uviesť konkrétne veci, napríklad čo napríklad bolo lepšie na vyučovaní, aké konkrétne veci sa robili na hodinách, a podobne? Zaujímajú ma naozaj konkrétne opisy, nie všeobecné frázy. Vopred ďakujem🙂.
Naozaj veľmi záleží od konkrétnej univerzity a odboru. Aj u nás sú dobré školy a v Čechách slabšie.
Medikov poznám najmä z LF UK a z Masaryčky a tam je ten rozdiel vo vybavení ako je simulačné centrum a hlavne prístupe vyučujúcich a doktorov na praxi naozaj obrovský, kamoš v Hradci až tak unesený zase nie je.
Potom poznám pár prírodovedcov z prírodovedeckej v BA a Prahe a tam mi prídu niektoré veci lepšie na Slovensku a iné v Čechách, ale v konečnom dôsledku porovnateľné štúdium. V Čechách chvália lepšie postavené kurikulum, u nás osobný prístup a možnosť zapojenia do výskumu už od prvého ročníka.
V humanitných vedách poznám jednu slečnu, ktorá prvé dva stupne študovala tu a tretí si robí v Prahe. Keďže učí vidí tie rozdiely a vraj sa omnoho viac venuje kritickému mysleniu a diskusii ako len písaniu esejí, ktoré vyučujúci len tak preletí.
myslim si ze bude narocne najst osobu, ktora studovala aj v na slovensku, aj v cesku. ja sa seba mozem povedat ze nelutujem odchod na VS do prahy, uz popri skole som si nasla prax v obore a som teraz robim na plny uvazok s platom, o akom by som mohla na slovensku snivat.
@anonym_cf6ba5 a co si prosím akú VS studovala
@anonym_autor to sú také všeobecné kecy, vôbec nezodpovedajú realite. Dávnejšie som študovala právo v SR a učili sme sa naspamäť skutkové podstaty trestných činov. Ozaj zahul, ťažké veci. Na Karlovej sa neučili spamäti, čítali ich na skúške zo zákona a potom rozoberali. 🫤
Už len zázemie pre študentov (internát...) je neporovnateľné. A samozrejme uplatnenie po škole. V zahraničí vždy lepšie, ako na Slovensku.
@anonym_cf6ba5 a co si prosím akú VS studovala
@zuzulkika na ČVUT informatiku, kontretne počitačovu bezpečnost
@anonym_autor za mna by mohol porovnávať ten, kto by skončil obe VS. Inak je to stále iba JPP. a my Slováci mame ešte k tomu aj taku pekný vlastnosť, že potápame a ohováranie aj samých seba.
Naozaj veľmi záleží od konkrétnej univerzity a odboru. Aj u nás sú dobré školy a v Čechách slabšie.
Medikov poznám najmä z LF UK a z Masaryčky a tam je ten rozdiel vo vybavení ako je simulačné centrum a hlavne prístupe vyučujúcich a doktorov na praxi naozaj obrovský, kamoš v Hradci až tak unesený zase nie je.
Potom poznám pár prírodovedcov z prírodovedeckej v BA a Prahe a tam mi prídu niektoré veci lepšie na Slovensku a iné v Čechách, ale v konečnom dôsledku porovnateľné štúdium. V Čechách chvália lepšie postavené kurikulum, u nás osobný prístup a možnosť zapojenia do výskumu už od prvého ročníka.
V humanitných vedách poznám jednu slečnu, ktorá prvé dva stupne študovala tu a tretí si robí v Prahe. Keďže učí vidí tie rozdiely a vraj sa omnoho viac venuje kritickému mysleniu a diskusii ako len písaniu esejí, ktoré vyučujúci len tak preletí.
@anonym_d6fda6 bola si.na Simulacnom na LF UK v súčasnosti? Ci tiež len JPP, ako bolo kedysi? Toto sú presne tie reči.
@anonym_autor za mna by mohol porovnávať ten, kto by skončil obe VS. Inak je to stále iba JPP. a my Slováci mame ešte k tomu aj taku pekný vlastnosť, že potápame a ohováranie aj samých seba.
@anonym_fd3c3d áno, rozumiem. Je mi jasné, že to treba brať s rezervou, ľudia radi pridávajú, zveličujú, podceňujú, nie každý vie uplatniť kritické myslenie. Preto na to pozerám s nadhľadom. Nejde mi vyslovene o porovnávanie a kritizovanie slovenských a zvelebovanie českých škôl, ale skôr o to, aby niekto napísal nejaké konkrétne skúsenosti z výučby, skúšok a podobne - čo sa mu tam páčilo viac ako na Slovensku (ak to porovnával napríklad so spolužiakmi, ktorí študovali na Slovensku).
@anonym_autor to sú také všeobecné kecy, vôbec nezodpovedajú realite. Dávnejšie som študovala právo v SR a učili sme sa naspamäť skutkové podstaty trestných činov. Ozaj zahul, ťažké veci. Na Karlovej sa neučili spamäti, čítali ich na skúške zo zákona a potom rozoberali. 🫤
@anonym_46e34a Ďakujem, to s tým skúšaním na štátniciach je super postreh, presne o takéto rozdiely sa zaujímam.
@anonym_d6fda6 bola si.na Simulacnom na LF UK v súčasnosti? Ci tiež len JPP, ako bolo kedysi? Toto sú presne tie reči.
@anonym_fd3c3d simulacne centrum na MUNI v brne patri medzi najkvalitnejsie v europe, pozri na ich stranky https://www.med.muni.cz/simu , https://www.facebook.com/SIMU.MED.MUNI/
@anonym_46e34a ahoj...dcéra chce študovať právo...lma podané Trnavu a Masarykovu...tam je už prijatá...a nevieš ako to je v tej Trnave?Ďakujem.
@anonym_fd3c3d áno, rozumiem. Je mi jasné, že to treba brať s rezervou, ľudia radi pridávajú, zveličujú, podceňujú, nie každý vie uplatniť kritické myslenie. Preto na to pozerám s nadhľadom. Nejde mi vyslovene o porovnávanie a kritizovanie slovenských a zvelebovanie českých škôl, ale skôr o to, aby niekto napísal nejaké konkrétne skúsenosti z výučby, skúšok a podobne - čo sa mu tam páčilo viac ako na Slovensku (ak to porovnával napríklad so spolužiakmi, ktorí študovali na Slovensku).
@anonym_autor ono to myslím veľmi závisí aj od odboru. Neviem porovnať SR a CR ale viem porovnať SR a Holandsko. Bol tam môj ex na 1 rok. Kým nám končila škola a šli sme domov a poniektorí do krčiem 😁 tak tam šli večer do knižníc (knižnica otvorená 24/7 napr.), aby do rána nastudovali a napísali esej. Nejaké podvadzanie a plagiátorstva tam absolútne neexistovali. Jednak by ta okamžite vylúčili a jednak to ani nikto neskúšal. Proste uplne iná natura. A učili ich najmä ľudia z praxe. Na každej prednáške mali niekoho iného. Nie ze cely semester nejaký odborný asistentik. Proste iný svet
@anonym_fd3c3d simulacne centrum na MUNI v brne patri medzi najkvalitnejsie v europe, pozri na ich stranky https://www.med.muni.cz/simu , https://www.facebook.com/SIMU.MED.MUNI/
@anonym_cf6ba5 v poriadku a v tom našom si bola? Vieš, ako to tam vyzerá? Co tam majú? Vieš, že napr.rodiaca figurína viktoria bola použitá aj v seriáli Dotyky života co bol RTVS?
Ja sa vyjadrim k tomu, co som zazila- studovala som vo viacerych krajinach na skolach, ale konecny diplom mam z slovenskej vs. Najvacsia nevyhoda sk skol je ich uznavanie a akreditacia (ceske skoly toto maju premakanejsie). Ale co sa tyka obsahu studia, su slovenske uni daleko pred zahranicim. Nase uni ucia viac ako v zahranici, a aj ako v cesku. Naopak zahranicne su velmi velmi uzko profilovane a clovek vystudovany v jednom profile nemoze len tak preskocit na iny profil (na sk je to mozne, v tomto je slovensky pracovny trh flexibilnejsi). Zahranicne uni ale maju lepsie vybavenie- co sa tyka pomocok, materialov, ucitelov. Neexistovalo, ze by nas v zahranici ucil ucitel, ktory by nevedel svoj predmet (na sk ano, a mali sme viacerych takychto).
Nase uni ucia viac ako v zahranici, a aj ako v cesku. Naopak zahranicne su velmi velmi uzko profilovane a clovek vystudovany v jednom profile nemoze len tak preskocit na iny profil (na sk je to mozne, v tomto je slovensky pracovny trh flexibilnejsi).
toto je uplny nezmysel, prave naopak.

myslim si ze bude narocne najst osobu, ktora studovala aj v na slovensku, aj v cesku. ja sa seba mozem povedat ze nelutujem odchod na VS do prahy, uz popri skole som si nasla prax v obore a som teraz robim na plny uvazok s platom, o akom by som mohla na slovensku snivat.