icon

Prečo sa učiť cudzie jazyky?

9. mar 2023

Aký má niekto dôvod sa učiť viac cudzích jazykov, ktoré napríklad nevyužíva v práci? Premýšľam, že či stojí za to sa učiť španielčinu, keď mi prakticky nechýba. 😃

nafka0483
•
9. mar 2023

Ja mam dovod taky, ze ma to bavi a paci sa mi to.
Ze mozem citat literarne diela v originaloch, ze rozumiem pesnickam, ze si mozem pozriet film v originali, ze sa dohovorim v zahranici, ze lepsie pochopim inu kulturu.

A bavi ma to aj preto, ze som studovala lingvistiku, cize ma bavi poznat strukturu jazyka, jeho fungovanie, porovnavat ho s inymi...

melanta
•
9. mar 2023

Ja som voľakedy v práci nepotrebovala okrem slovenčiny nič, občas nemčinu. Ale napriek tomu som sa učila nemčinu na vyššiu úroveň a angličtinu, pretože som rozmýšľala dopredu. To, že niečo nepotrebujem dnes, neznamená, že to nebudem potrebovať zajtra. Hovorím teraz viacerými jazykmi ako len NJ a AJ a vďaka tomu mám skvelý job, ktorý by som bez ovládania viacerých jazykov na vysokej úrovni nemala. Ale je v poriadku, ak tebe tie jazyky nechýbajú a v budúcnosti ti bude stačiť to, čo máš teraz.

ttonicum
•
9. mar 2023

Každý cudzí jazyk ťa niečím obohatí. Trénuješ mozog a btw, nikdy nemôžeš vedieť, kedy príde situácia, že ten cudzí jazyk ti ju pomôže vyriešiť.
Ja som sa učila španielčinu a mienim v tom aj pokračovať presne pre to, že trénujem hlavu 😇

1natasa1
•
9. mar 2023

Keď ti nechýba, tak je to potom len tvoje rozhodnutie, či máš záujem sa naučiť niečo nové, nejak si rozšíriť obzory a podobne. Na škodu to nie je isto.

missviolet
•
9. mar 2023

pretoze zrejme by som nebola v jednej praci cely zivot. a vdaka dvom cudzim jazykom sa mi otvorilo vela moznosti uplatnit sa na pracovnom trhu plus ma bavi spoznavat kulturu v danom jazyku, citat si, pozerat filmy, cestovat... aj polovicu kamosiek mam cudzinky vdaka tomu

zitaje
•
9. mar 2023

V každom jazyku si nový človek 🙂 ja ich ovládam niekoľko, sme viacjazyčná rodina, ja sama učím čínštinu, ešte v tomto živote plánujem japončinu, len nie a nie si nájsť čas 🙂 Japončinu určite nevytiahnem na úroveň, že by som ju dokázala využiť v práci, napriek tomu sa jej plánujem venovať. Každý jazyk ti niečo dá.
Ja som dávnejšie mala také kurzy, kam chodili aj starší ľudia v dôchodkovom veku (na čínštinu!!) a buď to brali tak, že si trénujú mozog, alebo že konečne majú čas na svoje hobby. Jazyk nemusí byť len prostriedok k získaniu lepšie platenej práce. Ak ťa to baví, priťahuje a máš aspoň trocha času a energie na štúdium, rozhodne je to super koníček a nikdy nevieš, či sa ti nebude niekedy ešte aj hodiť 🙂

marianarem
•
9. mar 2023

Ja som jazykovy nadsenec. Kazdy jazyk obohati myslenie, lebo kazdy ma nejaky svoj specificky sposob vyjadrovania veci. Tiez som zvykla vela cestovat a niet jazyka, ktory by som na cestach nevyuzila (mam plynulu anglictinu a taliancinu, dohovorim sa francuzsky, spanielsky, grecky, rusky, kedysi aj plynule polsky, vysomarim sa aj v nemcine). Ale co ma asi najviac zaujima, je etymologia a suvislosti medzi jazykmi, kvoli tomu viem aj cosi malo z turectiny, madarciny, semitskych jazykov. Len teda nestudujem to nejako vyslovene systematicky, ale v priebehu zivota som sa uz ku kadecomu dostala a coraz viac sa mi to vsetko spaja.

miadi
•
9. mar 2023

Spanielcina je druhy najpouzivanejsi jazyk na svete. . A dost lahky. Da sa velmi rychlo naucit, vyuzit ho mozes pri cestovani.Ale ked nemas zaujem tak neviem naco vobec Tato tema.

lucykelly
•
9. mar 2023

ja sa učím španielčinu, lebo sa mi páči a verím, že ju niekedy využijem ... inak nie nadarmo sa vraví, že koľko jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom 😉 ľudia sa učia jazyky, lebo chcú na sebe pracovať, zdokonaľovať sa, rozširovať svoj osobnostný potenciál

denkatn
•
9. mar 2023

chod do toho Spanielka sa pozriet. mozno preto aby si nesedela len doma sa to treba ucit. ved mozes ist aj do juznej ameriky, vselikde.

danica2711
•
9. mar 2023

okrem všetkých hlboko pravdivých dôvodov, ktoré uviedli baby vyššie aj preto, aby si na dovolenke v zahraničí nemusela kresliť piktogramy...