icon

Prestúpil niekto po roku externého štúdia?

kristina534
29. sep 2026

Ahojte 😊 Potrebovala by som trochu poradiť a možno aj počuť skúsenosti od tých, ktorí boli v podobnej situácii.
Mám 26 rokov a minulý rok som začala externe študovať vysokú školu popri práci. Prvý aj druhý semester som úspešne zvládla, takže jeden rok mám za sebou. 😅
Lenže už počas minulého roka som si začala uvedomovať, že odbor, ktorý som si vybrala, ma vôbec nezaujíma a nevidím sa v ňom ani do budúcnosti. Teraz preto rozmýšľam, či neprestúpiť na odbor, ktorý by ma naozaj bavil a zaujímal.
Na jednej strane mám pocit, že by som mala zostať a dokončiť to, keď už som začala. Veď som do toho dala čas a energiu a nechcem mať pocit, že som zase „stratila“ ďalší rok. 🙈 Navyše mám pocit, že už som aj tak veľa rokov „stratila“ a nechce sa mi začínať odznova.
Na druhej strane, keď si predstavím, že túto školu nechám tak a prejdem na odbor, ktorý ma naozaj zaujíma, cítim zvláštny pokoj a úľavu. ❤️ Akoby mi intuícia hovorila, že práve toto by som mala urobiť. Len môj ego mi stále hovorí: „Keď si už začala, tak to dokonči!“ 😬😂
Preto by ma zaujímalo boli ste niekedy v podobnej situácii? Zmenili ste odbor/školu aj po roku alebo viacerých rokoch? Ako ste sa rozhodli a hlavne ľutovali ste to neskôr alebo ste boli radi, že ste sa odhodlali zmeniť smer?
Budem vďačná za každú skúsenosť. ❤️

anonym_d0a8bd
•
29. sep 2026

Ak ťa odbor, ktorý študuješ nebaví a nechceš v ňom pracovať, tak doštudovaním stratíš akurát tak ešte viac času... zvážila by som samozrejme aj možnosti uplatnenia po jednom a druhom a to prečo si si tento vybrala, prvé roky bývajú často nudnejšie, všeobecnejšie, pri bakalárke a na 2. stupni, keď sa človek už špecializuje na niečo, tak často chytí druhý dych a opäť ho to začne baviť... ale dokončovať to kvôli egu nemá zmysel, pred tebou je predpokladám ešte veľmi veľa rokov pracovného života, príliš na to, aby si robila niečo čo ťa nebaví, zato ten rok-dva sa tam stratí, pokiaľ je to pre teba finančne únosné zmeniť školu a teda platiť dlhšie