icon

Rozširujúce štúdium slovenčiny. Otvoria nový ročník?

30. máj 2026

Ahojte, chcem sa spýtať, či je tu niekto, kto si podával prihlášku na rozširujúce štúdium slovenčiny v Ba (UK) alebo Nitre(Filozof.fakulta, UKF). Podala som si na obe, no neviem, či otvoria ročník, či bude dosť uchádzačov. Potrebujem, aby sa ročník otvoril, aby som nemusela meniť prácu, nakoľko som v škole len ako zástup za rodičovskú dovolenku kolegyne. Je tu niekto taký?
Ďakujem.

271
17. jún 2026

@anonym_autor Ja som si dala do BA tak tiež verím že otvoria. Som na tom s prácou rovnako.

271
17. jún 2026

@anonym_autor V Nitre by mali byť prednášky ako : prezenčne/dištančne, prac.dni/soboty ?? Neviete?

autor
17. jún 2026
@271

@anonym_autor V Nitre by mali byť prednášky ako : prezenčne/dištančne, prac.dni/soboty ?? Neviete?

@271 čo som zistila, tak by mali byť soboty a hlavne dištančne cez zoom alebo teams. Je to aj lacnejšie v Nitre. Ešte som pozerala aj Trnavu, kde je to podobne ako v Nitre a má celkom dobré recenzie.

autor
17. jún 2026
@271

@271 ja si dávam na viacero škôl, aby som mala istotu, že niektorý z nich otvoria.

271
18. jún 2026
@anonym_autor

@271 ja si dávam na viacero škôl, aby som mala istotu, že niektorý z nich otvoria.

@anonym_autor no mne práve, z rodinných dôvodov, víkendy nevyhovujú a slovenčina dištančne tiež moc nie tak preto BA

271
18. jún 2026
@anonym_autor

@271 čo som zistila, tak by mali byť soboty a hlavne dištančne cez zoom alebo teams. Je to aj lacnejšie v Nitre. Ešte som pozerala aj Trnavu, kde je to podobne ako v Nitre a má celkom dobré recenzie.

@anonym_autor ešte aj v Ružomberku ponúkajú, tam by mali byť piatky poobede a online. Ale tam je to na 3 roky. Prihlášky do 10.9.

anonym_cd611b
18. jún 2026
@271

@271 v NR sú prednášky v soboty a niektoré prezenčne, niektoré dištančne.

anonym_cd611b
18. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor radšej Trnavu, ako Nitru. V Nr je prístup vyučujúcich otrasný, pravá ruka nevie, čo robí ľavá..

autor
20. jún 2026
@anonym_cd611b

@anonym_autor radšej Trnavu, ako Nitru. V Nr je prístup vyučujúcich otrasný, pravá ruka nevie, čo robí ľavá..

@anonym_cd611b fuu, ďakujem za informácie. Uvidíme, či otvoria tu Ba a ak nie, tak asi tú Trnavu zvážim.

anonym_5194ec
20. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_cd611b fuu, ďakujem za informácie. Uvidíme, či otvoria tu Ba a ak nie, tak asi tú Trnavu zvážim.

@anonym_autor A to vážne môžu učiť ľudia bez ukončeného potrebného vzdelania predmet potrebný na prijímačky? Rodičia žiakov o tom vedia a súhlasia?

anonym_cd611b
20. jún 2026
@anonym_5194ec

@anonym_autor A to vážne môžu učiť ľudia bez ukončeného potrebného vzdelania predmet potrebný na prijímačky? Rodičia žiakov o tom vedia a súhlasia?

@anonym_5194ec rozširujúce štúdium je pre učiteľov, ktorí vyštudovali učiteľstvo nejakých predmetov a chcú si pridať ďalší predmet, ktorý je potrebné vyštudovať.

autor
20. jún 2026
@anonym_5194ec

@anonym_5194ec veľmi nerozumiem otázke. Ja zatiaľ slovenčinu neučím, ale som ako zástup za rodičovskú dovolenku pre iný predmet. A aby som si nemusela hľadať nové miesto, tak si chcem dorobiť vzdelanie na iný predmet, ktorý mi je blízky a na ktorý budú hľadať zamestnanca, keďže kolegyňa pôjde čochvíľa do dôchodku. Nemusíte hneď útočiť, keď nerozumiete kontextu.

autor
20. jún 2026
@anonym_5194ec

@anonym_autor
@anonym_5194ec Ale k otázke, či môžu učiť učitelia, ktorý ešte nemajú ukončené vzdelanie v danom predmete je odpoveď áno, môžu. Po novom existuje pedagogický zamestnanec kandidát, čo sú vlastne študenti, ktorí ešte neukončili vzdelanie, ale už vyučujú, a tým zbierajú prax. Takže, či s tým rodič súhlasí, alebo nie, je to podopreté zákonom.

autor
20. jún 2026
@271

@anonym_autor ešte aj v Ružomberku ponúkajú, tam by mali byť piatky poobede a online. Ale tam je to na 3 roky. Prihlášky do 10.9.

@271 Chcem poprosiť ešte o info o štúdiu v Ružomberku. Tam je všetko okrem zápisu online? Čiže aj skúšky? Štátnice predpokladám, že fyzicky treba prísť. Pýtam sa preto, lebo je to dosť ďaleko od nás, ale zaujalo ma to, že výučba je len piatky poobede. Ďakujem.

anonym_5194ec
20. jún 2026
@anonym_cd611b

@anonym_5194ec rozširujúce štúdium je pre učiteľov, ktorí vyštudovali učiteľstvo nejakých predmetov a chcú si pridať ďalší predmet, ktorý je potrebné vyštudovať.

@anonym_cd611b Toto viem, ale nechcela by som, aby moje deti učil akýkoľvek dôležitý predmet takýto učiteľ. Nepoviem výchovy, ale slovenský jazyk? Absolvent dvojročného rýchlokurzu a ešte aj dištančnou formou. Je to hanba nášho školstva. Veď to sa nikdy vedomostne nevyrovná niekomu, kto slovenčinu študoval 5 rokov na dennom štúdiu.

271
21. jún 2026
@anonym_autor

@271 Chcem poprosiť ešte o info o štúdiu v Ružomberku. Tam je všetko okrem zápisu online? Čiže aj skúšky? Štátnice predpokladám, že fyzicky treba prísť. Pýtam sa preto, lebo je to dosť ďaleko od nás, ale zaujalo ma to, že výučba je len piatky poobede. Ďakujem.

@anonym_autor Tak to neviem veru. Viem iba tieto všeobecné info dostupné na ich stránke.

autor
21. jún 2026
@anonym_5194ec

@anonym_cd611b Toto viem, ale nechcela by som, aby moje deti učil akýkoľvek dôležitý predmet takýto učiteľ. Nepoviem výchovy, ale slovenský jazyk? Absolvent dvojročného rýchlokurzu a ešte aj dištančnou formou. Je to hanba nášho školstva. Veď to sa nikdy vedomostne nevyrovná niekomu, kto slovenčinu študoval 5 rokov na dennom štúdiu.

@anonym_5194ec A ako viete, že daný učiteľ sa o predmet nezaujíma aj pomimo práce? Nepíše vlastné knihy, práce, nerobí samoštúdium, korektúry, nevenuje sa navyše kurzom? Nemali by ste hneď odsudzovať. My máme práve takú učiteľku slovenčiny, ktorá si dorobila aprobáciu a patrí medzi najlepšie učiteľky na škole, od ktorej sa aj plánujem učiť. Dostáva ponuky aj od iných škôl a deti ju milujú. Nie vždy je všetko tak, ako sa na prvý pohľad javí.

271
6. júl 2026

@anonym_autor Mne dnes prišlo z BA že sa štúdium bude otvárať v Bratislave. Čakám na dekrét o prijatí a pokyny k zápisu.

autor
7. júl 2026
@271

@anonym_autor Mne dnes prišlo z BA že sa štúdium bude otvárať v Bratislave. Čakám na dekrét o prijatí a pokyny k zápisu.

@271 áno, aj mne prišlo. Tak budeme teda spolužiačky 🙂

anonym_2ca484
7. júl 2026

Dievčatá... minule tu bola podobná debatka o matematike - tak sa zapojím 🙂

Nič v zlom, ale 5 rokov ťažkého filologického štúdia - hodiny vo fonetickom labáku, stovky !!! prečítaných kníh na skúšku...v minulosti sa slovenčina nedala študovať popri zamestnaní - iba dennou formou.
Teraz sa zjavne dá všetko.
Online ???? , piatky ???? soboty ??? na gauči ??,
samoštúdium a kurzy... no tak O.K.
To naozaj chcem tak veľa pre svoje dieťa ? Odborníka, ktorý vyštudoval klasickú VŠ ?

271
7. júl 2026
@anonym_autor

@271 áno, aj mne prišlo. Tak budeme teda spolužiačky 🙂

@anonym_autor vyzerá že hej