Špeciálne školy a ich význam
Pisala som predoslu diskusiu a ked, ze si niektori asi precitali iba prve dve vety, alebo diskusii neporozumeli dovolim si pridat podrobnejsi opis aj s uvedenim prikladov pre lepsie porozumenie, nakolko nazor ma zaujima, ale zial tomu porozumeli iba niektori. Nejde mi o zrusenie skol, ved som pisala, ze pracujuci rodicia by nemali kde nechat deti a ze v skole sa toho naucia viac ako doma, tak ze ano skoly by mali zostat aj podla mna, ale priklad poznam dvoch surodencov, ktori navstevuju specialne uciliste a ucia sa za pomocneho kuchara. Obaja velmi sikovni myslim, ze budu aj pracovat a otazka je, ci nemozu navstevovat normalnu skolu s vyucnym listom, ked ze su sikovni. Ucivo im mozno nejde, ale za pomoci asistenta by podla mojho nazoru zvladli. Je to podla mna a preto sa pytam aj vas ako to vidite. Dalej poznam dievcatko, ktore zial pracovat nebude. Chodi na specialnu ZS a o rok pojde do praktickej skoly. Specialne ZS plnia svoj ucel a aj prakticke skoly, ale co tie ucilistia, ved su tam ziaci, ktori by zvladli vyucny list, tak preco sa nevyucia s ostatnymi a su odsunute k dalsim detom, ktore patria do praktickej, ale su na specialnom ucilisti, lebo skola potrebuje 20 ucitelov a asistentov. To je moja otazka, ze na co????? Ved aj zdrave deti sa naucia fungovat a byt empaticky voci znevyhodnenym a znevyhodneni sa naucia nieco od zdravych. Nieco ako inkluzia, ktora sa dostava do popredia. Za mna je vyhodna aj pre zdravych aj chorych, tak ze reci ci mate niekoho uviazat o strom a podobne pouzite az po pouziti rozumu, ak je to mozne. Otazka je ci podporujete skor nieco take ako inkluzia, alebo by mali deti navstevovat skoly im urcene, kde je na deti viac ucitelov pricom na vyucovacej hodine je aj tak iba jeden a su v malom kolektive a s rovesnikmi roznej diagnozy.
@anonym_b1968e tak prepac, ale ublizovanie inym rozhodne nie je ok. Ja pracujem aj s detmi, vobec nemam problem s odchylkami a inakostami, aj ked sa to moze zdat inym ako cudne. Ale co neznesiem je, ked deti zamerne ublizuju inym. A nie, nehnevam sa na deti, deti za to nemozu. Ale rodicia to o nich vedia a nic s tym nerobia a to je problem, dokonca v mnohych pripadoch samotny rodic je pricinou detskej agresivity. Ja naozaj neurcujem nic. Ze poviem, ze adhd deti narusaju vyucovanie a inym to lezie na nervy? Je to tak, len nie kazdy to povie na plnu hubu, lebo sa tu ideme hrat na super tolerantnych, chrumkavuckych dospelakov. Ale deti to povedia. Avsak aj mojim detom vysvetlujem, ze je to ok, ak su niektori spoluziaci ini, ze to treba respektovat a myslim to uprimne. Ale nie nasilie, agresivita, hnev a ine prejavy. To si tu nenahovarajme, zr je v poriadku. Ale vies co, ano, mas pravdu, idem si svoje, ty a ani dalsich tisic anonymnych uzivateliek, ktore srsia toleranciou, ma tu neprehovorite o opaku.
@lindusss2016 môžem byť anonym,tak ním som. Agresivitu v sebe majú aj tie " normálne" deti. Vedela by som o tom hovoriť. Presne tak isto vyrušujú, vykrikujú, ohrozujú iné decká. Všetko zvaľovať na deti s adhd a neviem s čím ešte je úplná hlúposť. Vo vedľajšej triede,vraj panuje anarchia a žiadne dieťa tam nemá dg,ako ty rada poukazujes. Čo to teda len bude? Žeby to boli všetci psychopati?🤔
@1sally12 ty by si robila čo v koži tej matky? Nevychádzala z domu? Dala decko do ústavu, nech ho tam zamknu?
@anonym_1fe5bd vyhýbala by som sa väčším davom a keď už by som ho usmernila na mieste a nie "ospravedlňovala" diagnózou. Tieto matky si myslia že ich deti môžu všetko. Ale aj decko s diagnózou musí mať hranice! Keď už by to bolo neúnosné tak ako písali niekto vyššie kazajka, a pod zámok. Neexistuje aby rodičia takýchto detí ich nechali aby ubližovali iným deťom/ľuďom. To kde sme?!
@anonym_1fe5bd vyhýbala by som sa väčším davom a keď už by som ho usmernila na mieste a nie "ospravedlňovala" diagnózou. Tieto matky si myslia že ich deti môžu všetko. Ale aj decko s diagnózou musí mať hranice! Keď už by to bolo neúnosné tak ako písali niekto vyššie kazajka, a pod zámok. Neexistuje aby rodičia takýchto detí ich nechali aby ubližovali iným deťom/ľuďom. To kde sme?!
@1sally12 teeeda..tieto tvoje rady by si mala zobrať tá neschopná mater s postihnutým deckom k srdcu!
@lindusss2016 môžem byť anonym,tak ním som. Agresivitu v sebe majú aj tie " normálne" deti. Vedela by som o tom hovoriť. Presne tak isto vyrušujú, vykrikujú, ohrozujú iné decká. Všetko zvaľovať na deti s adhd a neviem s čím ešte je úplná hlúposť. Vo vedľajšej triede,vraj panuje anarchia a žiadne dieťa tam nemá dg,ako ty rada poukazujes. Čo to teda len bude? Žeby to boli všetci psychopati?🤔
@anonym_b1968e tak citaj s porozumenim, nechapem, co sa ta tak dotklo. Ja som nepisala len o detoch s adhd, ale prave o tych, co maju narusenu psychiku aj bez dg suvisiacich s poruchami ucenia. Praveze som sa vyjadrila, ze adhd sice vyrusuje a je to otravne, ale da sa s tym zit, lebo zrovna tento agresir nie je.
@1sally12 teeeda..tieto tvoje rady by si mala zobrať tá neschopná mater s postihnutým deckom k srdcu!
@anonym_1fe5bd áno mala! Ale predpokladám že ty si tiež z tých - keď cudzie dieťa dostane od tvojho ranu, ty povieš "chudiatko, on ma diagnózu, on za to nemôže" že???
@anonym_1fe5bd áno mala! Ale predpokladám že ty si tiež z tých - keď cudzie dieťa dostane od tvojho ranu, ty povieš "chudiatko, on ma diagnózu, on za to nemôže" že???
@1sally12 😀 som sa teraz schuti zasmiala. Ale nie neboj. Ja mám opačný problém. Moje neurodivergentné nadané tiché deti na spektre sú skôr šikanovanie od úžasných ukricaných "normalov". Ale.dobre.
@1sally12 chod niekde do FB skupiny pre deti s aspergerom, adhd, pas... A prečítaj si aké problémy majú rodičia tych deti. Ako musia byť 24 hodín v pohotovosti, na čo všetko musia myslieť,.čo všetko musia riešiť, koľko výchovných problémov musia zvládať, koľko mentálnej aktivity musia vyvinúť ( za 1 deň asi toľko koľko ty za rok) a koľko peňazí táto starostlivosť stojí. A potom im ide nejaká premudrela matka radiť 🤣 bože na nebi
@1sally12 nechaj byť a pamätaj, oni tie deti po niekom také šibnuté, volajme to po novom na spektre, budú
radšej ty nechaj byť, lebo každým príspevkom predvádzaš väčšiu zadubenosť. A dúfaj že sa nikdy neocitnes na druhom brehu. Aby si nikdy nemala také dieťa, vnúča. Lebo to by bola poriadna hanba pre teba, mať také šibnuté decko. (tvoje slová)
radšej ty nechaj byť, lebo každým príspevkom predvádzaš väčšiu zadubenosť. A dúfaj že sa nikdy neocitnes na druhom brehu. Aby si nikdy nemala také dieťa, vnúča. Lebo to by bola poriadna hanba pre teba, mať také šibnuté decko. (tvoje slová)
@anonym_1fe5bd nepíš čomu nerozumieš !!!
@anonym_1fe5bd nepíš čomu nerozumieš !!!
@anonym_54fde5 čomu nerozumiem?
@anonym_1fe5bd a nie je snáď pravda, že sa to dedí? Či sa autizmus a podobné diagnózy len tak vyliahnu? Moja dcéra tiež nebola OK, no keďže má vrodenú intoleranciu na laktózu, na ktorú jej nik z MUDr. neprišiel a až od 4 rokov prísnu diétu, tak funguje už normálne aj keď som kedysi zvažovala ústav. A vďaka Vám takýmto rodičom, ktorých deti sú na tom oveľa ale oveľa horšie som ju tiež dala do normálnej ZŠ, no napriek tomu som proti, aby tam autisti a im podobné diagnózy chodili.
@anonym_1fe5bd a ešte som chcela dodať, že do škôlky išla až ako 4 ročná, keď už jej nevadili deti a keď už nikoho okolo seba nebila. Inak by som ju tam nedávala!
To je pekné, že si proti tomu. To je asi tak všetko čo s tým môžeš robit. Autistov bude len pribúdať. Na školách sú to veľa krát ti najnadanejsi studenti. Ty ani nevieš koľko autistov máš okolo seba. Možno tvoj doktor, zubár , sused.su tiež autisti. Použijem tvoje slova, nepíš čomu nerozumieš. A ešte mi vysvetli, že aký som to ja rodič?
@anonym_1fe5bd a nie je snáď pravda, že sa to dedí? Či sa autizmus a podobné diagnózy len tak vyliahnu? Moja dcéra tiež nebola OK, no keďže má vrodenú intoleranciu na laktózu, na ktorú jej nik z MUDr. neprišiel a až od 4 rokov prísnu diétu, tak funguje už normálne aj keď som kedysi zvažovala ústav. A vďaka Vám takýmto rodičom, ktorých deti sú na tom oveľa ale oveľa horšie som ju tiež dala do normálnej ZŠ, no napriek tomu som proti, aby tam autisti a im podobné diagnózy chodili.
@anonym_54fde5 ano, tieto diagnozy sa dedia, ale ver mi, ze genetika v tomto pripade moze znamenat aj dvaja uplne zdravi rodicia a dieta s diagnozou.
@anonym_autor mas to velmi zjednodusene. Zalezi o ake postuhnutie ide, o jeho intenzitu a prejavy. Slovo "znevyhodneny" zahrna siroke spektrum poruch. Ide o to, ci maju zvladnute spravanie. Ludia so znizenym IQ maju specialne potreby a v spec. skolach je ich v triede menej. Na ucilisti ich moze byt aj 20-25.
V niektorych pripadoch sa to da riesit aj inkluzivne s asistentom (na strednych skolach som ucila 10 rokov ziadneho som nikdy nevidela s vynimkou skoly mojej dcery, ona ale chodi do skoly pre nadanych - tam je pomerne dost PAS).
Urcite je ale dotaz o zruseni spec. skol uplne mimo realitu, praveze je potreba, aby ich bolo viac a tak isto je trosku naivny pohlad typu " ved obycajne deti si aspon zvyknu aj na znevyhodnenych" ano, mozu si, ale vo vela pripadoch je to tak, ze ludia so znizenym IQ nie su schopni sa dostatocne prisposobit vacsinovemu kolektivu. To, ze ty poznas 3 znevyhodnenych a su ok neznamena nic, nie je to statisticka vzorka a neuvadzas to najhlavnejsie - konkretnu diagnozu.
Ak ta tato tema zaujma pozri si cesky serial Ochránce, su tam pekne vykreslene jednotlive neduhy skolskeho systemu v ČR, a cca dva diely su venovane presne temam inkluzie a desegregacie - argumenty su tam za aj proti.
Chodte do školy ako pozorovateľ a uvidíte aké správanie a aki hajzlici vedia byť zdravé decká bez dg. Na druhej strane, aj decká s PAS musia rešpektovať pravidlá a nemôže byť dg ospravedlnenkou. Obzvlášť aspergeri s vysokým IQ vedia byť zákerni a bezcitný prespekulovani hnusaci. A práve tím keď sa to pre pečie na ZŠ vedia byť potom páchať horšie a horšie vecí, viď Samuel. Tam bola tiež nejaká taká diagnoza.
@anonym_5f818a ano, moze a ja mam za to, ze ak to neublizuje ostatnym, tak samozrejme ok. Ale pokial maju zdrave trpiet kvoli tym inym... Ucitelia na to nadavaju tiez, uci sa im velmi tazko ...
@lindusss2016 ja mám syna s aspergerom a predstav si neublížuje nikomu. Dokonca so základnej školy nastúpil už vedel plynule čítať s porozumením, písať a počítať plus mínus do 20. Intelekt vyšší priemer. Učiteľky v škôlke ho chválili ako dobre je spolupracujúci chlapec napriek svojej diagnóze. Aj deti v škole ho majú radi, aj keď si s ním ťažko pokecaju, predsa rozpráva o iných veciach ktoré bežného prváka nezaujímajú, takže sa rozpráva s asistentom. V škole je v triede asistent, ktorý je pedagogicky asistent, síce sedí pri synovi, ale pomáha celej triede. Ešte aj v škole ho chvália ako krásne rešpektuje pravidlá aj keď ho treba usmerniť (ale má len 6 rokov). Ako rodič dieťaťa či už zdravého alebo so zdravotným znevyhodnením by som nechcela v triede agresora. A predstav si v našej triede je a je to úplne zdravý chlapec,ktorý si za obeť vyberá dievčatá,ťahá ich za vlásky, môjmu synovi povedal, nech behá po laviciach, druhému odniesol tašku na záchod (a to máme len 3 týždne školy za sebou).
Dievcata, uplne vazne, poznam chlapca 8 rokov, diagnozu nema (rodicia odmietaju si cokolvek pripustit ) agresivny, utocny, sace do inych z celej sily od zadu, je to silny chlapec, zda sa byt aj inteligentny, ale zakerny neskutocne verbalne aj fyzicky, ked ide niekto na bicygli hadze mu pod kolesa prekazky, konarom medzi rebrinky. Proste v nom vidim dalsieho Samuela, co dobodal tu ucitelku a spoluziacku, normalne mi behaju zimomriavky ked toto pisem.
Rodicia VS vzdelani, ale na svoj poklad nedaju dopustit a ak nahodou niekto len co i len opatrne povie, ze davajte si na chlapca pozor, tak hlavne matka neskutocne agresivna na vsetkych, ostatnym detom hnusne nadava (odchyti si cudzie dieta a skaredo mu vynada, hoci na vine je jej syn) otec prekruca alebo zlahcuje a toto mam dennodenne pod oknami a ja uz netusim, co s tym. Dohovor nepomaha, obaja rodicia si idu svoje. Chlapca odmietli na zapisoch na vsetkych statnych ZS v meste, chodi na sukromnu montesori. Poradte, co robit. Tyka sa ma to, lebo sa bojim pustit vlastne dieta von, hned je zvada, problem bitka. Sme male sidlisko s jednym ihriskom a neda sa tomu vyhnut najma ak moje dieta ma von kamaratov.
@anonym_autor specialne skoly su na to, aby zarabaki peniaze - staci sa pozriet na to, ako bojujubo ziakov, na akych autach sa vyvazaju riaditeljy, ake podvody pachaju na zdravych romskych detoch… nenazrane slovensko
@lindusss2016 ja mám syna s aspergerom a predstav si neublížuje nikomu. Dokonca so základnej školy nastúpil už vedel plynule čítať s porozumením, písať a počítať plus mínus do 20. Intelekt vyšší priemer. Učiteľky v škôlke ho chválili ako dobre je spolupracujúci chlapec napriek svojej diagnóze. Aj deti v škole ho majú radi, aj keď si s ním ťažko pokecaju, predsa rozpráva o iných veciach ktoré bežného prváka nezaujímajú, takže sa rozpráva s asistentom. V škole je v triede asistent, ktorý je pedagogicky asistent, síce sedí pri synovi, ale pomáha celej triede. Ešte aj v škole ho chvália ako krásne rešpektuje pravidlá aj keď ho treba usmerniť (ale má len 6 rokov). Ako rodič dieťaťa či už zdravého alebo so zdravotným znevyhodnením by som nechcela v triede agresora. A predstav si v našej triede je a je to úplne zdravý chlapec,ktorý si za obeť vyberá dievčatá,ťahá ich za vlásky, môjmu synovi povedal, nech behá po laviciach, druhému odniesol tašku na záchod (a to máme len 3 týždne školy za sebou).
@drobcek17 ale ved ja nikde nepisem, ze tam nepatria deti s diagnozami predsa 🙈 x krat som tu napisala, ze na tom sirokom spektre sa najde kadeco a mnohe deti su uplne v pohode a v beznom zivote nikoho neobmedzuju. Ja som tu predsa od zaciatku pisala o tom, ze na zakladne skoly nepatria deti, ktore druhym ublizuju a nevedia, ako sa spravat. A nie, ze kazde dieta s dg je problem. Len tolko, ze ak ma dieta dg a robi zle inym, nemozno to touto dg ospravedlnovat.
Dievcata, uplne vazne, poznam chlapca 8 rokov, diagnozu nema (rodicia odmietaju si cokolvek pripustit ) agresivny, utocny, sace do inych z celej sily od zadu, je to silny chlapec, zda sa byt aj inteligentny, ale zakerny neskutocne verbalne aj fyzicky, ked ide niekto na bicygli hadze mu pod kolesa prekazky, konarom medzi rebrinky. Proste v nom vidim dalsieho Samuela, co dobodal tu ucitelku a spoluziacku, normalne mi behaju zimomriavky ked toto pisem.
Rodicia VS vzdelani, ale na svoj poklad nedaju dopustit a ak nahodou niekto len co i len opatrne povie, ze davajte si na chlapca pozor, tak hlavne matka neskutocne agresivna na vsetkych, ostatnym detom hnusne nadava (odchyti si cudzie dieta a skaredo mu vynada, hoci na vine je jej syn) otec prekruca alebo zlahcuje a toto mam dennodenne pod oknami a ja uz netusim, co s tym. Dohovor nepomaha, obaja rodicia si idu svoje. Chlapca odmietli na zapisoch na vsetkych statnych ZS v meste, chodi na sukromnu montesori. Poradte, co robit. Tyka sa ma to, lebo sa bojim pustit vlastne dieta von, hned je zvada, problem bitka. Sme male sidlisko s jednym ihriskom a neda sa tomu vyhnut najma ak moje dieta ma von kamaratov.
@anonym_e4c610 ale tu je jasne diagnóza ktorú chcú rodičia skryť, pritom väčšina detí na spektre ma nastavenú liečbu a naozaj sa takto nesprávajú. V tomto prípade asi jedine ak ublíži niekomu riešiť to psychiatrickou liečbou. Ale takto sa autisti hlavne tí ktorým je poskytnutá podpora nesprávajú. U nás v škole je viac detí s aspergerom (ako aj môj syn) a nik nemá také správanie.
@drobcek17 ale ved ja nikde nepisem, ze tam nepatria deti s diagnozami predsa 🙈 x krat som tu napisala, ze na tom sirokom spektre sa najde kadeco a mnohe deti su uplne v pohode a v beznom zivote nikoho neobmedzuju. Ja som tu predsa od zaciatku pisala o tom, ze na zakladne skoly nepatria deti, ktore druhym ublizuju a nevedia, ako sa spravat. A nie, ze kazde dieta s dg je problem. Len tolko, ze ak ma dieta dg a robi zle inym, nemozno to touto dg ospravedlnovat.
@lindusss2016 neskôr som čítala všetky komentáre, s tým súhlasím ani mne sa nepáči keď deti či už s diagnózou alebo bez nej ubližujú. Také by nemali byť v dosahu žiadnych deti. S diagnózou sa musí človek naučiť fungovať a ak to ide byť za členený, žiaľ nie všetci to dokážu

@lindusss2016 ty si pôjdeš svoje. Kto si, aby si určovala kto má psychiku ok a kto nie? Bože,ty si neskutočne obmedzený človek.
@anonym_b1968e tak prepac, ale ublizovanie inym rozhodne nie je ok. Ja pracujem aj s detmi, vobec nemam problem s odchylkami a inakostami, aj ked sa to moze zdat inym ako cudne. Ale co neznesiem je, ked deti zamerne ublizuju inym. A nie, nehnevam sa na deti, deti za to nemozu. Ale rodicia to o nich vedia a nic s tym nerobia a to je problem, dokonca v mnohych pripadoch samotny rodic je pricinou detskej agresivity. Ja naozaj neurcujem nic. Ze poviem, ze adhd deti narusaju vyucovanie a inym to lezie na nervy? Je to tak, len nie kazdy to povie na plnu hubu, lebo sa tu ideme hrat na super tolerantnych, chrumkavuckych dospelakov. Ale deti to povedia. Avsak aj mojim detom vysvetlujem, ze je to ok, ak su niektori spoluziaci ini, ze to treba respektovat a myslim to uprimne. Ale nie nasilie, agresivita, hnev a ine prejavy. To si tu nenahovarajme, zr je v poriadku. Ale vies co, ano, mas pravdu, idem si svoje, ty a ani dalsich tisic anonymnych uzivateliek, ktore srsia toleranciou, ma tu neprehovorite o opaku.